Μια αδιανόητη σπατάλη αίματος που κληροδότησε φοβίες, μίσος και μια αίσθηση “ανοιχτών λογαριασμών”.
Χτυπημένοι από τη συμφορά και τη μοίρα, ξεκληρισμένοι οι περισσότεροι, δεν άργησαν να αναζητήσουν την καθημερινότητα της Πόλης και της Σμύρνης. Τους έλειπαν, τις αναζητούσαν σε κάθε έκφανση της νέας τους ζωής. Δυο χρόνια μετά τον πόλεμο, οι ίδιοι άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν μια αφορμή για να είναι μαζί, ενωμένοι, μονιασμένοι. Αποφάσισαν να αθληθούν, να παίξουν ποδόσφαιρο. Σε μια Ελλάδα φτωχική, πληγωμένη και καχύποπτη απέναντι στους πρόσφυγες.
Έτσι, γεννήθηκε η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, η ΑΕΚ, η οποία, πριν καν περάσει ένα δίμηνο, στελεχώθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από Κωνσταντινουπολίτες ποδοσφαιριστές. Από παιδιά της Πόλης που με την έναρξη του αιώνα έπαιζαν ποδόσφαιρο στα μοναδικά σωματεία που διέθεταν τότε ποδοσφαιρικό τμήμα. Τα ονόματά τους ήταν Πέρα Κλουμπ και Ένωσις Ταταύλων.
Ο Απόλλων Σμύρνης είχε ιδρυθεί από το 1891 μετά τη διάσπαση του Ορφέα Σμύρνης. Με τη συμφορά του ‘22 καταστράφηκε. Όπως και η ΑΕΚ, ξαναφτιάχτηκε στην Αθήνα ως προσφυγική ομάδα με την ονομασία Απόλλων Αθηνών.
Ο Πανιώνιος από την άλλη, ο οποίος προήλθε επίσης από τη διάσπαση του Ορφέα Σμύρνης, είναι επί της ουσίας το προϊόν της επανένωσης του Αθλητικού Συλλόγου «Γυμνάσιον» (εκ των ιδρυτικών σωματείων του ΣΕΓΑΣ) με τον Ορφέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ 👉ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, 👉ΕΔΩ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ATHLETESTORIES.GR:👇