Το κουδούνι χτύπησε, η μεσήλιξ κυρία άνοιξε.
Μπροστά ο αρχηγός των Vice Lords. Πίσω του, στο ημίφως, καμιά εικοσαριά ακόμα μέλη με όπλα περασμένα στις ζώνες. «Θέλουμε τα παιδιά σου. Δεν γίνεται να ζουν στη γειτονιά και να μην ανήκουν σε συμμορία».
Στο πρώτο… ντραφτάρισμα που έζησε, ο Αϊζέια Τόμας δεν έγινε πικ. Η Μέρι Τόμας ξαναμπήκε στο φτωχικό της, μπροστά στα έντρομα μάτια του πεντάχρονου βενιαμίν και των άλλων οκτώ παιδιών της. Ξαναβγήκε, κραδαίνοντας ένα κυνηγετικό όπλο. «Η μοναδική συμμορία εδώ γύρω είναι oι Thomases και κουμάντο κάνω εγώ», απάντησε.
Τα καλόπαιδα έφυγαν και δεν την ξαναενόχλησαν, σύμφωνα με την ιστορία που δημοσίευσαν οι «New York Times». Και ο μικρός δεν εντάχθηκε ποτέ σε καμία συμμορία παρά μόνο σε ομάδες μπάσκετ. Για να φτάσει να γίνει ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ όλων των εποχών, για να γευτεί τίτλους στο NCAA και το ΝΒΑ, για να ενταχθεί στο Hall of Fame…
Μάγος της ντρίμπλας, ελίτ αμυντικός σε βαθμό ασφυξίας (του αντιπάλου), ηγέτης από τους λίγους. Με μόνιμο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη. Baby face, ωστόσο το άλλο του πρόσωπο, το ανταγωνιστικό έως μοχθηρό, τον κατέστησε και μία από τις πιο μισητές φυσιογνωμίες στα χρόνια του στο ΝΒΑ. Χρόνια που εκτείνονταν πολύ πέρα από τα 13 (ως leader των Πίστονς) στο Ντιτρόιτ για τον μετέπειτα προπονητή των Πέισερς και των Νικς.
Η κόντρα του με τον αρχικά… πελάτη του, Μάικλ Τζόρνταν, επικών διαστάσεων. Βρέθηκε απέναντι και με τον Λάρι Μπερντ, (αλληλο)μισήθηκε με τον συνωνόματο του ξανθού «βλάχου», Μπράουν, πρώτα εντούτοις λατρεύτηκε από τον λαό των «Πιστονιών» ως ο ήρωας που τους οδήγησε δις στη Γη της Επαγγελίας.

Ο Αϊζέια Τόμας με τη φανέλα της Εθνικής των ΗΠΑ.
Η κυρα-Μέρι ξέρει…
Για τους γονείς του, δύο εκ των εκατομμυρίων Αφροαμερικανών του Νότου που κινήθηκαν προς τα αστικά κέντρα του Βορρά κατά την περίοδο της Μεγάλης Μετανάστευσης, ως Γη της Επαγγελίας φάνταζε το Σικάγο. Γέννημα-θρέμμα του, στις 30 Απριλίου 1961, ο Αϊζέια Λορντ Τόμας ο 3ος (ΙΙΙ), με την καταγωγή από το Μισισιπί, βρήκε στο μπάσκετ το νόημα που ο πατέρας του έψαχνε και δεν έβρισκε.
Ο Αϊζέια Τόμας ο 2ος θεωρούσε το basketball κατάλοιπο της σκλαβιάς. Απεχθές θέαμα μαύρων που μοχθούν, για να διασκεδάζουν οι προνομιούχοι λευκοί. Και έκλεινε την τηλεόραση, όταν οι μπόμπιρες επιχειρούσαν να δουν ένα ματς σε φιλικά σπίτια που είχαν ρεύμα… Βετεράνος του US Army και με παράσημο μια ευμεγέθη πληγή από τη Μάχη της Σαϊπάν, δεν έβρισκε σταθερή δουλειά και εγκατέλειψε την οικογένειά του, όταν ο μικρότερος γιος του ήταν έξι ετών.
Το επόμενο έτος ξέσπασαν οι ταραχές μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο μικρός Αϊζέια δεν ξέχασε ποτέ την Εθνική Φρουρά που βγήκε στους δρόμους, το λοκ ντάουν στην πόλη, τα τανκς που πέρασαν δίπλα από το σπίτι του.
Δεν ξέχασε ούτε την πρώτη φορά που είδε τον Μαρκές Χέινς και τον Κέρλι Νιλ να κάνουν τα κόλπα τους με τους Χάρλεμ Γκλοουμπτρότερς. Όταν δε εκείνοι επισκέπτονταν τα μέρη του στο West Side του Σικάγο, πανηγύρι…
Μαγεμένος από την ικανότητα των παικτών με την εξειδίκευση στον χειρισμό της μπάλας, ανέπτυξε από παιδική ηλικία ανάλογη. Όποιος έχει δει το βιντεάκι από έναν φιλανθρωπικό αγώνα που οργάνωσε το 1988 ο Ντόμινικ Γουίλκινς, με τον κοντό να ντριμπλάρει σε απόσταση αναπνοής από το παρκέ μονάχα με τον δείκτη και εν συνεχεία να σηκώνεται και να εξαφανίζει την μπάλα, καταλαβαίνει.

Αϊζέια Τόμας και Μπόμπι Νάιτ στους Ιντιάνα Χούζιερς.
Έκανε και κατά τη διάρκεια των αγώνων τέτοια ταχυδακτυλουργικά, γι’ αυτό και δίνονταν μάχες από τα γυμνασιακά του χρόνια πού θα καταλήξει. Τυχερό το Γουέστσεστερ, τότε που ακόμη ο ταλαντούχος (και περισσότερο σούτινγκ) γκαρντ άλλαζε τρία λεωφορεία και περπατούσε ένα μίλι στο δριμύ ψύχος του Ιλινόι για να φτάσει στο γήπεδο.
Πορεία έως τον Τελικό, διάφορα κολεγιακά προγράμματα στο κατόπι του. Κερδισμένο φαινόταν το γειτονικό ΝτεΠολ. Προτίμηση του ιδίου και των μεγαλύτερων αδερφών του, ένας εκ των οποίων πρόσβαλε τον γκριζομάλλη επισκέπτη και τσακώθηκε μαζί του εκείνο το απόγευμα του 1979. Τον έλεγαν Μπόμπι Νάιτ.
Ο θρυλικός κόουτς των Ιντιάνα Χούζιερς δεν υποσχέθηκε 100.000 δολάρια στη ζούλα, όπως άλλοι συνάδελφοί του. Ούτε χρόνο συμμετοχής κατευθείαν. Κοίταξε στα μάτια τον αρχηγό της οικογένειας. Τη Μέρι, η οποία είχε διώξει σχεδόν κλοτσηδόν άλλον προπονητή από το διαμέρισμά της, με κατευόδιο «το παιδί μου δεν είναι προς πώληση».
Ο Μπράουν τής υποσχέθηκε τρία πράγματα, κατά την εξιστόρηση του «dailyhoosier.com». Πως ο γιος της θα γινόταν ένας τζέντλεμαν. Πως θα τον δίδασκε κάθε τι που ήξερε ο ίδιος από μπάσκετ. Και πως ο κανακάρης της θα λάμβανε την προβλεπόμενη εκπαίδευση εκτός των τεσσάρων γραμμών.
Για μία μάνα που έβλεπε άλλον γιο της (από τους επτά) ναρκομανή, άλλον να έχει γίνει νταβατζής και άλλον να έχει ενταχθεί στους Vice Lords, οι συγκεκριμένες υποσχέσεις αρκούσαν για τον Isiah Lord με το όνομα. Αρκούσαν, ώστε να φτάσουν και στον τέταρτο τίτλο της ιστορίας τους οι Χούζιερς.

Ο Αϊζέια Τόμας πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου με τους Ιντιάνα Χούζιερς.
«Μιχαλάκη», εσύ πελάτη
Δεν ήταν ανώφελη η σχέση του με τον παροιμιωδώς εκρηκτικό και άγριο Μπόμπι Μπράουν, ο οποίος πετούσε καρέκλες στην καθισιά του (sorry για το αντιθετικό σχήμα). Στους Παναμερικανικούς του ’79 στο Πουέρτο Ρίκο πήραν μαζί το Χρυσό, αφότου πρώτα ο κόουτς απείλησε τον Τόμας να τον στείλει στο… ΝτεΠολ, έτσι όπως (δεν) έπαιζε.
Ύψους πια 1.85μ., ο «Ζικ» πήρε αμέσως την μπαγκέτα στο NCAA και έφτασε στο Sweet Sixteen, στη χρονιά που ο τεχνικός του τον είχε διώξει -περισσότερο για παραδειγματισμό των υπόλοιπων, λιγότερο ταλαντούχων- από προπόνηση.
Νονός στο παρατσούκλι του, παρεμπιπτόντως, ο συμπαίκτης του στην Εθνική των ΗΠΑ, Τζον Ντούρεν. Αργούσε να προφέρει στις προπονήσεις το «Αϊζέια» με την αλληλουχία φωνηέντων και τον… βάφτισε «Zeke». Να ξεμπερδεύει. Ήρθε και η επιτυχία του σόουλ τραγουδιστή, Άιζακ Χέιζ, «Zeke the freak», του κόλλησε για πάντα.
Το 1981 ήρθε ο δεύτερος τίτλος σε βάθος σχεδόν τριών δεκαετιών για την κολεγιακή Ιντιάνα. Στον μοναδικό άλλον, ηγέτης ήταν ο Κουίν Μπάκνερ. Ο σκόρερ πλέον των Μπακς, ο οποίος είχε επισκεφτεί τον Τόμας στο σπίτι του εκείνο το απόγευμα με τον Νάιτ! Μεγαλωμένος και ο Μπάκνερ στο Σικάγο, είχε παίξει τον δικό του ρόλο ώστε να αποδεχτεί έστω ο νεαρός την επιθυμία της… μητέρας του.
Στον Τελικό απέναντι στο Νορθ Καρολάινα των Τζέιμς Γουόρθι και Σαμ Πέρκινς, ο πολυτιμότερος Τόμας είχε 23 πόντους και 5 ασίστ. O Mάικλ Τζόρνταν έμελλε να φορέσει μερικούς μήνες αργότερα τη φανέλα των Ταρ Χιλς. Το θέμα είναι ότι έμελλε να φορέσει κι εκείνη της αγαπημένης ομάδας του «Ησαΐα».
Μπουλς ήταν φυσικά, στο γήπεδό τους έβλεπε αγώνες ΝΒΑ, μα στο ντραφτ του 1981 οι «Ταύροι» επέλεγαν πέμπτοι. Τον πρόλαβαν στο Νο.2 οι Πίστονς, πίσω μονάχα από τον Μαρκ Αγκουάιρ. Άλλον έναν “Σικαγιώτη”, παραλίγο συμπαίκτη του Τόμας στο ΝτεΠολ και δις Πρωταθλητή μαζί του στο Ντιτρόιτ πιο μετά.

Ιούνιος 1981: Ο Αϊζέια Τόμας (δεύτερος από αριστερά) μαζί με τους άλλους τρεις του ντράφτ, Μαρκ Αγκουάιρ, Αλ Γουντ και Μπακ Γουίλιαμς.
Από ένα ντραφτ που δεν ανέδειξε άλλον Hall of Famer και που στην πρώτη του δεκάδα του επελέγησαν οι γνώριμοί μας από την ΑΕΚ, Ντάνι Βρέινς και Ρολάντο Μπλάκμαν, ο κοντός με το «11» στην πλάτη αναδείχθηκε άμεσα ηγέτης του Ντιτρόιτ. Στη δεύτερη σεζόν του έβαζε 22.9 πόντους, στην τρίτη μοίραζε 11.1 ασίστ και γνώρισε τα πλέι οφ, στα οποία κατσικώθηκε επί μια συναπτή εννιαετία.
Παρών με 47άρα και 17 τελικές πάσες στο πιο παραγωγικό παιχνίδι όλων των εποχών, το 186-184 επί των Νάγκετς, έβαλε 16 πόντους μέσα σε ενάμισι λεπτό για να οδηγήσει το πέμπτο και τελευταίο ματς της σειράς με τους Νικς σε παράταση. Ένα βήμα παραπάνω στην ποστ σίζον του 1985, ένα ακόμα και Ανατολικοί Τελικοί το 1987. Δεύτερος αποκλεισμός από τους Σέλτικς, με περισσότερο πόνο. Έτοιμοι για μπρέικ οι Πίστονς στο Game 5, λάθος στην επαναφορά ο Τόμας. Κλέψιμο ο Μπερντ, καλάθι ο Ντένις Τζόνσον στην εκπνοή, 108-107 οι Κέλτες…
Τι έμενε; Οι NBA Finals και το Πρωτάθλημα. Τους πρώτους τούς γνώρισε με την παρέα του το ’88. Έφτασαν στο “αμήν” τους Λέικερς, προηγούμενοι 3-2. Παίζοντας με διάστρεμμα στο πόδι, ο Τόμας έβαλε 43 πόντους στον έκτο τελικό και 25 μονάχα στην τρίτη περίοδο, ρεκόρ που βαστάει μέχρι σήμερα σε τελική σειρά. Ήττα στον πόντο, άλλη μία στο Λ.Α., τα λέμε του χρόνου.
Το 1989 λοιπόν έφτασε κι η ώρα για τον πρώτο τίτλο του συλλόγου. Οι Μπουλς, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν “υποκλιθεί” στον πρώτο γύρο με 4-1 (με 25άρα του Τόμας στο τελευταίο ματς), ηττήθηκαν και στον δεύτερο γύρο. Με 4-2 και χάρη στους περίφημους «Jordan Rules» που έφτιαξαν και εφάρμοσαν, ώστε να σταματήσουν τον αέρινο σούτινγκ γκαρντ. Στους τελικούς, ο αστράγαλος του μαγικού γκαρντ του Ντιτρόιτ ήταν… ξεπρησμένος και οι Λέικερς “σκουπίστηκαν”.
Και άλλα δαχτυλίδια το 1990, κι άλλος αποκλεισμός των «Ταύρων» από τη Νέμεσή τους, προσωποποιημένη σε έναν τύπο από τα μέρη τους. Νταμπλ-νταμπλ στον έβδομο τελικό της Ανατολικής Περιφέρειας ο «Μάτζικ τσέπης» («Pocket Magic»), με 4-1 ξεπαστρεύτηκαν και οι Τρέιλ Μπλέιζερς του Κλάιντ Ντρέξλερ στους ΝΒΑ Finals. Έλειπε ένα βραβείο MVP σε τελική σειρά από τον φίλο μας, το πήρε και αυτό.

Ο Αϊζέια Τόμας Πρωταθλητής και MVP με τους Ντιτρόιτ Πίστονς το 1990.
Ο Πρωταθλητής που τον μισούσαν
«Baby faced assassin», ένα ακόμα παρατσούκλι που απέκτησε. Ο «δολοφόνος με το μωρουδίστικο πρόσωπο», να χαμογελάει σίγουρα πλατιά και μάλλον σαρδόνια, βλέποντας κάθε αντίπαλο να αποχωρεί με σκυμμένο το κεφάλι. Φυσικά, είχαν και οι Πίστονς πλέον το δικό τους προσωνύμιο. Στους «Bad Boys» με τους δολοφονικούς αγκώνες των Μπιλ Λαϊμπίρ, Ρικ Μαχόρν και Ντένις Ρόντμαν, ο πλέι μέικερ κάθε άλλο παρά πήγαινε πίσω.
Η σκληρή άμυνα και ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας του Τόμας ξεπάστρευαν κόσμο και δημιουργούσαν αντιπάθειες. Εξ ου και δεν συμπεριλήφθηκε στην ορίτζιναλ «Dream Team», τη μοναδική «Dream Team», των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.
Όποια δικαιολογία κι αν μετήλθε αργότερα ο Τζόρνταν, είναι κοινό μυστικό ότι αυτός ακριβώς ήταν που είχε θέσει βέτο ώστε να μην κληθεί ο κορυφαίος “άσος” της εποχής και να πάνε οι Αμερικανοί στη Βαρκελώνη με έναν κλασικό πόιντ γκαρντ.
Τζον Στόκτον τον λέγανε και τον προηγούμενο Νοέμβριο, με τους δέκα από τους δώδεκα «Dream Teamers» να έχουν ανακοινωθεί, ο Τόμας τού έβαλε 44 πόντους στη μούρη. Στο επόμενο ματς των Πίστονς με τους Τζαζ, έναν μήνα αργότερα, δεν είχε περάσει ούτε πεντάλεπτο όταν ο «Ησαΐας» πέρασε σαν σταματημένο τον Στόκτον. Ο Καρλ Μαλόουν έπεσε βρόμικα πάνω στον πρώτο και τον ξάπλωσε κανονικά, προκαλώντας του τραυματισμό που αντιμετωπίστηκε με 40 ράμματα.
Έξαλλος, ο τεχνικός των «Πιστονιών», Τσακ Ντέιλι, μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο -για να θυμηθεί πως το καλοκαίρι που ερχόταν θα κοούτσαρε ως Ομοσπονδιακός στους Ολυμπιακούς τούς Μαλόουν και Στόκτον (!) και να κάνει πίσω… Τουλάχιστον αυτή ήταν μία (ναι, υπερβολική, αντιαθλητική, σκαιά) προσπάθεια του “αγροίκου” Μαλόουν να υπερασπιστεί την τιμή του “Διόσκουρού” του στη Γιούτα.

Τζον Στόκτον και Αϊζέια Τόμας.
Εξηγήσιμη, εννοούμε. Ενώ η εξήγηση για το μανιάτικο του Τζόρνταν δεν είναι σίγουρο αν κρατούσε από το All Star Game του 1985, όταν περιορίστηκε σε εννιά σουτ. Υποτίθεται ότι ανακάλυψε πως είχε δώσει εντολή στους παίκτες της Ανατολής ο Τόμας να μη δίνουν τη μπάλα στον «Air». Αφενός δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τους εμπλεκομένους, αφετέρου έχει βάση ο Τόμας που χαρακτηρίζει γελοία την υπόθεση, δεδομένου ότι ήταν νεαρός σε μια ομάδα με πάλιουρες, όπως ο Τζούλιους Έρβινγκ και Λάρι Μπερντ.
Μπερντ, ε; Το 1987 ο Τόμας είχε συμφωνήσει με τον Ρόντμαν που είχε πει ότι «αν δεν ήταν λευκός, ο Λάρι θα ήταν απλώς ένας ακόμα καλός παίκτης και δεν θα θεωρούνταν κορυφή». Στο πέρας των κοκορομαχιών των ομάδων τους στα πλέι οφ, οι εκάστοτε αποκλεισθέντες δεν έδιναν τα χέρια στους προκριθέντες.
Στην «Dream Team» λέγεται ότι συμμάχησε και ο ηγέτης των Σέλτικς με τον «MJ», ώστε να μην κληθεί ο Τόμας. Και το 2003, όταν ο Μπερντ επέστρεψε στους Πέισερς ως Πρόεδρος, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να απολύσει τον χεντ κόουτς (από το 2000, τότε που είχε διαδεχθεί τον… Μπερντ) Τόμας!
Ακόμα και με τον Μάτζικ, με τον οποίον ήταν κολλητοί για χρόνια, κάποια στιγμή παρεξηγήθηκε. Όσο για τη σχέση του με τον Τζόρνταν, το τελειωτικό χτύπημα (και η ταφόπλακα ως προς τη δική του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης) φαίνεται πως ήρθε στους Ανατολικούς Τελικούς του 1991. Οι τρεις συναπτοί αποκλεισμοί του Σικάγο από το…τέκνο του έδωσαν τη θέση τους σε “σκούπισμα” των Πίστονς, καθ’ οδόν για τον πρώτο τίτλο των Μπουλς. Μια μίνι σύσκεψη των ηττηθέντων στο τέλος πάνω στο παρκέ, επιδεικτική αποχώρηση δίχως συγχαρίκια στους νικητές. Ο Τζον Σάλεϊ, ο οποίος έδωσε το χέρι του, επιβραβεύτηκε με δαχτυλίδι και ως «Ταύρος» το 1996…

Μάιος 1991:-Οι Πίστονς αποχωρούν από τους Conference Finals με 7.9 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη της αναμέτρησης με τους Μπουλς.
Ο μάγος με τα χίλια πρόσωπα
Το αγωνιστικό prime του Τόμας είχε πια περάσει. Εκτός των άλλων βιονικός, χάνοντας κατά μέσο όρο όλο κι όλο ένα ματσάκι επί οκτώ συναπτές περιόδους (!), τραυματίστηκε το 1990-1991 για πρώτη φορά. Στον καρπό, πρόβλημα που ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα. Πρόωρος αποκλεισμός από τους Νικς στην ποστ σίζον του ’92, κλείσιμο της καριέρας του όπως την ξεκίνησε. Με δύο σεζόν δίχως πλέι οφ, αλλά πάντα στο Ντιτρόιτ.
Μία ρήξη αχίλλειου τένοντα το 1994 σήμανε την αντικατάστασή του από την αποκαλούμενη «Dream Team ΙΙ» (καμία σχέση βέβαια με το hype και την αξία της πρώτης) για το Μουντομπάσκετ 1994 και μαζί το τέλος της καριέρας του. Μιας καριέρας που άλλαξε τη μοίρα ενός οργανισμού και που ολοκληρώθηκε με μέσους όρους 19.2 πόντων και 9.3 ασίστ, χώρια τα 12 All Star Game, η συμμετοχή τρεις χρονιές στην καλύτερη πεντάδα της λίγκας, η πρωτιά στις τελικές πάσες το 1985.
Ακούσια βάφτισε και τον σύγχρονο Αϊζέια Τόμας. Ο πατέρας τού ακόμα κοντύτερου πόιντ γκαρντ δέκα διαφορετικών συλλόγων του ΝΒΑ και δις All Star είχε βάλει ένα στοίχημα το 1989. Πως, αν οι αγαπημένοι του Λέικερς των (τότε) 11 Πρωταθλημάτων έχαναν στους τελικούς από τους Πίστονς του… κανενός, θα έδινε στον νεογέννητο γιο του το όνομα του ηγέτη των τελευταίων. Όπερ και εγένετο, με απόκλιση ενός «a» (Isaiah εκείνος, Isiah ο δικός μας).
Ως μπίζνεσμαν, καταπιάστηκε με διψήφιο αριθμό επιχειρήσεων και γενικότερων πρότζεκτ –αρχής γενομένης, παίκτης ακόμη, με επένδυση σε franchise στον χώρο των εκτυπώσεων, το οποίο το έσωσε από τη χρεοκοπία και το κατέστησε ένα από τα πιο επιτυχημένα παγκοσμίως. Μέχρι και ιδιοκτήτης της μπασκετικής λίγκας CBA έγινε, δίχως ανάλογη επιτυχία.
Αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω εύλογου ασυμβίβαστου, όταν ανέλαβε το 2000 και προπονητής των Πέισερς. Το CBA σύντομα διαλύθηκε, η Ιντιάνα του ΝΒΑ δεν έζησε τις πιένες της κολεγιακής επί ημερών Τόμας. Και στις τρεις χρονιές του αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της Ανατολής (στις δύο από Σίξερς και Νετς, οι οποίοι αμφότεροι έφτασαν στους τελικούς), μέχρι που έκατσε στον προεδρικό θώκο ο γέννημα-θρέμμα της Ιντιάνα, Μπερντ, και εκπαραθύρωσε τον άσπονδο φίλο του με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Αϊζέια Τόμας στους Ιντιάνα Πέισερς.
Αντιπρόεδρος ο ίδιος και μικρομέτοχος των νεοσύστατων Ράπτορς στα ‘90s, με το που αποσύρθηκε δηλαδή από την ενεργό δράση, ο Τόμας προσλήφθηκε από τους Νικς στα τέλη του 2003 ως Πρόεδρος μπασκετικών επιχειρήσεων. Έφτασε να έχει το υψηλότερο payroll στο ΝΒΑ για την ομάδα με το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ! Πάτωσε και ως προπονητής τη σεζόν 2007-2008. Πρώτα είχε χρειαστεί να απολυθεί ο Λάρι Μπράουν (τύποις τον απέλυσε ο ιδιοκτήτης Τζέιμς Ντόλαν…). Ο θρυλικός κόουτς έσταζε μέλι παλιότερα για τον Τόμας και αποχώρησε στάζοντας δηλητήριο για τον «διπρόσωπο Αϊζέια που συναναστράφηκα στη Νέα Υόρκη». Ο τελευταίος βαρέθηκε να χάνει και ως κόουτς του κολεγίου Φλόριντα Ιντερνάσιοναλ την τριετία 2012-2015.
Για τον μέντορά του βέβαια στο Ντιτρόιτ, τον Τσακ Ντέιλι, «ο Τόμας θα ήταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην ιστορία, αν ήταν και μερικούς πόντους ψηλότερος».
Για τη μητέρα του ήταν το αγαπημένο παιδί της. Το καμάρι, χάρη στο οποίο φόρεσε και τήβεννο. Η μαμά του, όχι αυτός! Τον είχε βάλει να υποσχεθεί γραπτώς, εν είδει οικογενειακού συμβολαίου, πως θα έπαιρνε το πτυχίο του στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Ο Αϊζέια το έκανε δίχως να την έχει ενημερώσει αρχικά πως είχε ξαναρχίσει το διάβασμα. Έπαιζε όμως στους τελικούς του ΝΒΑ την ημέρα της ορκωμοσίας και σε αυτήν παρέστη στη θέση του, βάζοντας το μαύρο φόρεμα και το τετράγωνο καπέλο, η ίδια!
Για τους πιστούς του στο κολέγιο της Ιντιάνα, ο Αϊζέια ήταν ο μικρόσωμος προφήτης της επιτυχίας. Τα πανό που κρατούσαν για χάρη του στους αγώνες είχαν το καταληκτικό απόσπασμα από ένα εδάφιο του… ομώνυμου βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης:
«Και ένα μικρό παιδί θα τους οδηγήσει.
Ησαΐας, 11:6»
Στους αμέσως προηγούμενους στίχους, επεξεργαζόμενος τις ιδανικές συνθήκες του βασιλείου που στήνει ο Μεσσίας, ο Ησαΐας αναφέρει πως «ο λύκος θα βόσκη με το αρνί, η λεοπάρδαλις θα κατοικεί με το ερίφιον, το μοσχάριον και ο ταύρος θα βόσκουν μαζή με τον λέοντα».
Άγιος και Διάβολος μαζί, το μικρό παιδί οδήγησε σε τίτλο κάθε ομάδα του. Στην απόλυτη κυριαρχία του υποτάχθηκαν και τα πιο άγρια θηρία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λάρι Μπερντ, ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου
Η αβάσταχτη απλότητα του (περίπλοκου) εαυτού του Ντένις Ρόντμαν