Την παραμονή της προημιτελικής φάσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Καναδή πυγμάχος Μάντι Μπούζο, ακολούθησε, όπως κάθε φορά πριν ανέβει στο ρινγκ, το ίδιο «τελετουργικό».
Ζυγίστηκε, έφαγε ένα ελαφρύ σνακ και, στη συνέχεια, αποσύρθηκε στο δωμάτιό της στο Ολυμπιακό Χωριό.
Για την Μάντι, ο αγώνας στην κατηγορία των 48-51 κιλών (flyweight) με αντίπαλο την Κινέζα Τσάντσαν Ρεν, ήταν μια στιγμή που ονειρευόταν από τότε που φόρεσε για πρώτη φορά τα γάντια του μποξ.
«Ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά», είχε πει κάποτε η ίδια αναφερόμενη στην πρώτη της επαφή με την πυγμαχία όταν ήταν 16 ετών, προσθέτοντας. «Όλη τη ζωή μου προετοιμαζόμουν για να παίξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ελπίδα ότι θα έχω την ευκαιρία να διεκδικήσω ένα μετάλλιο σ΄αυτούς».
Όταν, όμως, ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει. Αυτό λέει τουλάχιστον ένα γνωμικό…
Το ξημέρωμα της ημέρας του αγώνα (16/8/2016) βρήκε την αθλήτρια στο νοσοκομείο, έχοντας πάνω από το κεφάλι της το ιατρικό επιτελείο των Καναδών και στο χέρι της ένα μπουκάλι με ορό.
Έπεσα το βράδυ να κοιμηθώ και ξαφνικά σηκώθηκα νιώθοντας έντονη αδιαθεσία. Σαρανταπέντε λεπτά αργότερα, ήμουν κάθε πέντε λεπτά στην τουαλέτα. Τότε, έστειλα ένα μήνυμα στην μητέρα μου. “Κάτι έχω πάθει! Κάνε μια προσευχή για μένα σε παρακαλώ…”.
Όπως διαπιστώθηκε αργότερα από τους γιατρούς, η Μπούζο είχε πάθει γαστρεντερίτιδα, με συνέπεια να χάσει σημαντική ποσότητα υγρών. Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε μία ώρα μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο -κι αφού πρώτα αναπληρώθηκε ένα μέρος των υγρών- να ανέβει στο ρινγκ της Ολυμπιακής Εγκατάστασης στο Ρίο Σέντρο και να αντιμετωπίσει τη Ρεν.
Σωματικά, ήταν εξουθενωμένη. Η ήττα με 3-0 από την μετέπειτα Χάλκινη Ολυμπιονίκη, μάλλον, ήρθε φυσιολογικά.
«Υπό άλλες συνθήκες θα ήμουν πολύ αναστατωμένη από τον αποκλεισμό μου. Όμως, σκεπτόμενη τι είχα περάσει το προηγούμενο βράδυ, ήμουν ικανοποιημένη από το γεγονός και μόνο ότι κατάφερα να αγωνιστώ. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην είμαι παρούσα στον αγώνα! Είχα κάνει πολύ δρόμο μέχρι να φτάσω στην Βραζιλία», είχε πει τότε, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τον αγώνα.
Πέντε χρόνια μετά από ‘κείνη την αναμέτρηση, η Μπούζο, ξεκίνησε εκ νέου την προσπάθειά της να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην Ιαπωνία αυτήν τη φορά.
Μόνο που η Καναδή αθλήτρια χρειάστηκε να «παίξει» έναν έξτρα γύρο! Μακριά από τα ρινγκ και πολύ πριν την έναρξη της διοργάνωσης!
Και σ’ αυτόν τον «έξτρα» γύρο, η Μπούζο τέθηκε ενώπιων διαφορετικών αντιπάλων.
Ο πρώτος ήταν ο κορονοϊός, που οδήγησε στην αναβολή του προ-ολυμπιακού τουρνουά της Αργεντινής, από το οποίο θα προέκυπταν οι αθλητές της Αμερικανικής ηπείρου που θα αγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το αποτέλεσμα της αναβολής ήταν να υποχρεωθεί η επιτροπή Πυγμαχίας της ΔΟΕ (IOC Boxing Task Force) να αναθεωρήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα κρίνονταν υπό κανονικές συνθήκες οι προκρίσεις, και να δώσει τα εισιτήρια για το Τόκιο βάσει των αποτελεσμάτων στα τουρνουά της περιόδου 2018-2019 καθώς και, της θέσης που είχαν οι αθλητές στο ranking.
Η Μπούζο, όμως, (η οποία σημειωτέων το 2016 ήταν στο Νo 2 της κατάταξης στην Αμερική και No 8 Παγκοσμίως) το διάστημα αυτό είχε μείνει εκτός πυγμαχίας, αφού, μετά την περιπέτεια της στην Βραζιλία και το θάνατο του προπονητής της, Άντριαν Τιοντορέσκου (το Νοέμβριο του 2016 από καρκίνο), αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω και να δει κάποια πράγματα από την αρχή.
Έδωσε προτεραιότητα στην προσωπική της ζωή και στις 5 Νοεμβρίου 2018 έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Την Κέιτ.
Η περίοδος της εγκυμοσύνης κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Στην 37η εβδομάδα της κύησης, οι γιατροί διαπίστωσαν προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία του μωρού και αμέσως ξεκίνησαν τη διαδικασία του τοκετού.
«Βλέποντας την Κέιτ μετά την γέννησή της με διάφορα καλώδια που βοηθούσαν στην αναπνοή της, ήταν λίγο τρομακτικό», εξιστορεί η Καναδή αθλήτρια αναφερόμενη σ’ εκείνη την περίοδο και προσθέτει. «Ήταν, όμως, καταπληκτική! Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να φύγω από το νοσοκομείο και να την αφήσω εκεί! Θα φεύγαμε μαζί!»
Έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, η πρωταθλήτρια πυγμαχίας στον Καναδά και νικήτρια δύο φορές των Παναμερικανικών Αγώνων, αποφάσισε να επιστρέψει ξανά στο ρινγκ. Ήθελε να ξεκινήσει από την αρχή την προσπάθεια για τη διεκδίκηση της πρόκρισής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Και τότε «ορθώθηκε» μπροστά ένας ακόμη «αντίπαλος». Η Boxing Task Force, η οποία μετά την απόφασή της για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα έπαιρναν οι αθλητές το εισιτήριο για το Τόκιο, άφηνε εκτός την Μπούζο.
Η έμπειρη πυγμάχος αντέδρασε αμέσως προσφεύγοντας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, από την οποία ζήτησε να ληφθεί υπόψη η θέση που είχε στην Παγκόσμια Κατάταξη πριν την εγκυμοσύνη της το 2018.
Η ΔΟΕ απέρριψε το αίτημα της, υποστηρίζοντας πως αν γινόταν δεκτό, ενδεχομένως θα οδηγούσε και άλλες αθλήτριες να ζητήσουν κάτι ανάλογο. Η Μπούζο, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι δεν το ζητούσε μόνο για τον εαυτό της αλλά για όλες τις γυναίκες αθλήτριες που πιθανόν να ήταν στην ίδια θέση, στη συνέχεια απέδειξε ότι δεν σκόπευε να το βάλει κάτω!
Σηκώθηκε ξανά στο «ρινγκ», και με τη συμπαράσταση των δικηγόρων της, της Ολυμπιακής Επιτροπής του Καναδά και της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας της χώρας, προσέφυγε στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS). Αυτήν τη φορά, η νίκη ήταν υπέρ της!
Με απόφαση που γνωστοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021, το CAS δικαίωσε την αθλήτρια και ζήτησε από τη ΔΟΕ να ανοίξει «χώρο» για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε γυναίκες που στη διάρκεια των προκριματικών τουρνουά, είτε είναι έγκυες, είτε βρίσκονται σε περίοδο λοχείας.
«Τα καταφέραμε!» έγραψε στο Twitter λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του CAS η Καναδή αθλήτρια, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή, δημιουργήθηκε δεδικασμένο το οποίο μελλοντικά ίσως βοηθήσει τον γυναικείο αθλητισμό.
WE DID IT! pic.twitter.com/jpWHOpmwrP
— Mandy Bujold (@MandyBujold) June 30, 2021
Αν μη τι άλλο η Μάντι Μπούζο, η οποία ανήμερα των 34ων γενεθλίων της (γεννήθηκε στις 25/7/1987) ξεκίνησε την προσπάθεια της με την ελπίδα να ολοκληρώσει αυτό που το 2016 είχε αφήσει στη μέση ( στην φάση των “32” ηττήθηκε από τη Νίνα Ραντοβάνοβιτς) θα έχει να πει πολλά στην κόρη της για όσα προηγήθηκαν της διοργάνωσης στο Τόκιο.
«Σε μερικά χρόνια θα κάνω μια κουβέντα με την κόρη μου γι’ αυτό που συνέβη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.
«Προς το παρόν το μόνο που θα της πω είναι ότι αποσύρθηκα για λίγο ώστε να γίνω μητέρα, και επέστρεψα πιο δυνατή και καλύτερη γυναίκα για να αποδείξω πως ένας άνθρωπος μπορεί να έχει οικογένεια και να είναι Ολυμπιονίκης!».
CHECK IT OUT:
Βαγγέλης Νανιτζανιάν: Εγώ και ο Σάκος
Χριστίνα Λιναρδάτου – Ντουράν: Μέδουσα
Η Σάνον Κόρτνεϊ «απέδρασε» από τις καταχρήσεις, για νίκες εντός κι εκτός ρινγκ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ