Για όλα φταίει ο Κόλιν Κάπερνικ. Mόνο αυτός!
Μία καλή ιστορία οφείλει να διαθέτει μία (καλή) αρχή.
Το σημείο… μηδέν.
Στην ιστορία που θα διαβάσετε, εκείνη η συγκεκριμένη στιγμή τοποθετείται όταν το γόνατο του Κόλιν Κάπερνικ άγγιξε το γρασίδι.
Πιθανότατα, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, κάποιος θα σκέφτηκε ή ακόμη μπορεί να μονολόγησε: «Διάολε, ο Κόλιν Κάπερνικ γονατίζει κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών».
Από εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, όλα άλλαξαν. Κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά, αν η αλλαγή ήταν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.
Πλέον, έχουν κυλήσει δύο χρόνια. Και η κατάσταση στο NFL μοιάζει να έχει κολλήσει σε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.
Για όλα φταίει ο Κόλιν Κάπερνικ. Mόνο αυτός!
Η επιλογή του Κάπερνικ, για όσους δε γνωρίζουν την ιστορία του, του κόστισε τη δουλειά του. Μέχρι και σήμερα. Πλέον, ο άλλοτε κουόρτερμπακ του Σαν Φρανσίσκο περιφέρεται με την ταμπέλα του ακτιβιστή. Και ουχί του αθλητή. Η τελευταία φορά που φόρεσε το κράνος του και πάτησε το γρασίδι ήταν την Πρωτοχρονιά του 2017.
Η λίγκα σφάλισε την… πόρτα στο ενδεχόμενο οποιουδήποτε σεναρίου επιστροφής του. Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως ο Κάπερνικ δεν είναι τόσο καλός για να παίζει στο NFL.
Μόνο που οι συνάδελφοί του διαφωνούν. Μερικοί έχουν φτάσει στο σημείο να διατυμπανίζουν πως ο Κόλιν όχι μόνο είναι καλύτερος από κάποιους αναπληρωματικούς κουόρτερμπακς, αλλά και ανώτερος μερικών βασικών!
Η αναφορά στο παρελθόν είναι απαραίτητη. Δίχως εκείνη την κίνηση αποδοκιμασίας του Κάπερνικ, δεν θα υπήρχε το παρελθόν και φυσικά το παρόν.
Αρκετοί συνάδελφοί του ακολουθούν το παράδειγμά του. Διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο για την αστυνομική βία. Για την ταξική ανισότητα. Και τις φυλετικές διακρίσεις. Και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να… βλασφημήσουν την «αστεροέσσα» και τον ύμνο που μιλά για γενναίους και λέφτερους.
Η φετινή pre season του NFL διαθέτει τη δική της γοητεία. Η λίγκα δεν επιθυμεί τη συνέχεια των διαμαρτυριών. Είναι ξεκάθαρο. Θέλησε να το επιβεβαιώσει με τον λάθος τρόπο. Με την εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος επιβάλλει τιμωρία σε όποιους αθλητές ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κάπερνικ.
Χρηματικό πρόστιμο και αποκλεισμό αγώνων. Δεν ακούγεται ούτε γενναίο και φυσικά δεν αφορά ελεύθερους ανθρώπους.
Ο χρόνος που χρησιμοποιήσαμε αφορά το παρελθόν. Το πλάνο έμεινε σε ένα προσχέδιο και δεν επισημοποιήθηκε.
Ποιος είναι ο λόγος; Η απόφαση της ομάδας των Μαϊάμι Ντόλφινς να προσθέσει στον (τρόπον τινά) εσωτερικό κανονισμό της ομάδας το ενδεχόμενο τιμωρίας σε όποιον παίκτη της ομάδας γονατίσει, λογικά έπαιξε τον ρόλο της! Φυσικά και στους αθλητές δεν άρεσε τούτη η… δαιμονοποίηση των επιλογών τους.
Το NFL είδε τον κανονισμό του να επιστρέφει και να του δίνει μία εντυπωσιακή… σφαλιάρα στο πρόσωπο. Τόσο ισχυρή, που αποφασίστηκε η καθυστέρηση της εφαρμογής του, μέχρι νεωτέρας.
Στη λίγκα αντιλήφθηκαν πως οι αθλητές δεν σκιάχτηκαν δα από τους κανονισμούς και πως με αυτόν τον τρόπο το θέμα των διαμαρτυριών θα έμενε… ζωντανό για μία ακόμη σεζόν.
Όχι πως είναι δεδομένο ότι η ποινικοποίηση τους, θα αποτελούσε και τον «θάνατο» του κινήματος.
Η σεζόν στο NFL δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Και ήδη οι διαμαρτυρίες των αθλητών έχουν πολλαπλασιαστεί.
Κάποιοι επιλέγουν να λυγίσουν το γόνατό τους. Άλλοι να υψώσουν τη γροθιά τους, ακολουθώντας το παράδειγμα των «Μαύρων Πανθήρων» της δεκαετίας του ’60. Μερικοί επιλέγουν να μείνουν στα αποδυτήρια την ώρα του Εθνικού ύμνου.
Και ελάχιστοι μένουν όρθιοι και τοποθετούν το χέρι τους εκεί που βρίσκεται η καρδιά τους.
Για όλα φταίει ο Κόλιν Κάπερνικ. Mόνο αυτός!
Στο Μαϊάμι η κατάσταση έχει… εκτροχιαστεί. Με την Αστυνομία να τοποθετεί τον εαυτό της στην «εξίσωση». Βλέπετε, μία από τις ομάδες που διαμαρτυρήθηκε στην πρώτη ανεπίσημη αναμέτρηση της χρονιάς ήταν οι Ντόλφινς! Ο Κένι Στιλς και ο Αλμπερτ Γουίλσον γονάτισαν. Και ο συμπαίκτης τους, Ρόμπερτ Κουίν ύψωσε τη γροθιά του.
Κάπου εκεί ξεκίνησε το θέατρο του παραλόγου. Με έναν… μονόλογο.
Τι έπραξε η – θιγμένη από την κίνηση των αθλητών – Αστυνομία; Ζήτησε από τα μέλη της να μην αγοράζουν εισιτήρια των Ντόλφινς και από όσους έχουν προμηθευτεί ετήσιες κάρτες διαρκείας να απαιτήσουν τα χρήματά τους πίσω!
Η Αστυνομία δεν είναι… ορφανή σε τούτη την αντίδραση. Διαθέτει παντοδύναμη στήριξη. Την πιο ισχυρή που θα μπορούσε να αναζητήσει. Τον πρώτο πολίτη της χώρας. Τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ φρόντισε από την πρώτη στιγμή να πάρει θέση στο debate. Κατά όσων γονάτισαν. Δεν τσιγκουνεύτηκε σε χαρακτηρισμούς χαρακτηρίζοντας «πουτ… γιους» (σ.σ.: ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στο «son’s of bitches») όσους τολμούν να προχωρήσουν σε αυτήν την πράξη.
Για ένα διάστημα, έμεινε ήρεμος. Μέχρι να ξεκινήσει η φετινή pre season. Ο Πρόεδρος ενεργοποιήθηκε και ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο twitter πως: «Οι παίκτες του NFL το κάνουν ξανά. Γονατίζουν, ενώ θα έπρεπε να στέκονται υπερήφανοι μπροστά στον Εθνικό ύμνο μας. Πολλοί αθλητές, από διαφορετικές ομάδες, ήθελαν να δείξουν την οργή τους, απέναντι σε κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν να προσδιορίσουν. Κερδίζουν μία περιουσία κάνοντας αυτό που αγαπούν».
Δεν έμεινε σε αυτά. Το.. έργο είχε και συνέχεια.
«Να είστε χαρούμενοι, να είστε χαλαροί. Σε ένα παιχνίδι ράγκμπι, ο κόσμος πληρώνει πάρα πολλά χρήματα για να το δει και να διασκεδάσει. Δεν είναι μέρος για διαμαρτυρίες. Έτσι και αλλιώς, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων καταλήγει στους αθλητές. Βρείτε έναν άλλον τρόπο να διαμαρτυρηθείτε. Σταθείτε υπερήφανα κατά την ανάκρουση του Ύμνου, αλλιώς θα πρέπει να τιμωρηθείτε δίχως πληρωμή».
Σε απλά… αμερικάνικα, ο ίδιος ο Πρόεδρος εισηγήθηκε την παραδειγματική τιμωρία όσων δεν ακολουθούν το γράμμα του (δικού του) νόμου: παύση πληρωμών!
Για όλα φταίει ο Κόλιν Κάπερνικ. Mόνο αυτός!
Το NFL φρόντισε να προβάλλει τον δικό του… ευαγγελιστή. Στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη των έξι φορές νικητών του Super Bowl, Πιτσμπεργκ Στίλερς, Αρτ Ρούνεϊ τον δεύτερο.
«Όλοι θέλουν τους παίκτες σε όρθια θέση, συμπεριλαμβανομένης και της πλειοψηφίας των παικτών. Στο τέλος της περασμένης σεζόν, υπήρχε μόνο μία… χούφτα παικτών που διαμαρτύρονταν, οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών θέλει να αφοσιωθεί στο ράγκμπι. Δεν θέλουν να μπλέξουν την πολιτική. Αν κάποιος έχει αυτή τη σκέψη, τότε μπορούμε να συνεργαστούμε».
Αυτά ήταν τα λόγια του 64χρονου Ρούνεϊ. Ο λόγος του παραπέμπει περισσότερο σε… διαταγή. Έτσι και αλλιώς, είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες στο NFL. Και με μεγάλη επιρροή.
Πλέον, η κατάσταση μοιάζει με μία…διελκυστίνδα. Στη μία μεριά του σχοινιού βρίσκεται ο Κόλιν Κάπερνικ και όλα όσα πρεσβεύει. Και στην άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ. Τραβούν και οι δύο. Με τον δικό τους τρόπο. Και τη δική τους ισχύ. Και μοιάζει απίθανο να αφήσουν το σχοινί να… λασκάρει.
*Ο τίτλος είναι μία παραποίηση του National Football League (NFL), με τη χρήση της λέξης Failure (αποτυχία) στο ακρωνύμιο, εξαιτίας των αποτυχημένων επιλογών της Λίγκας.