Η τεχνική ανάλυση του Τελικού Ισπανία – Αγγλία.
Στο ποδόσφαιρο, όσο και αν επικρατεί η τακτική, η φυσική κατάσταση ή αυτό που υποστήριζα εξ αρχής, ότι κάποιοι παίκτες είναι κορεσμένοι, το ταλέντο δεν παύει να είναι ταλέντο!
Είδαμε την Αγγλία να περνάει από ένα ψαλιδάκι του Μπέλινγκχαμ, την Ισπανία να προκρίνεται από ένα γκολ του Γιαμάλ, παίκτες με ταλέντο να παίρνουν δηλαδή τις ομάδες στις πλάτες τους. Και για εμένα το ταλέντο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και βλέπουμε ότι οι ομάδες προσαρμόζονται στους δυνατούς παίκτες του αντιπάλου. Αυτό καμιά φορά είναι καλό, άλλες όμως βλέπουμε και παίκτες να έρχονται από πίσω. Για παράδειγμα, μια ομάδα προσαρμόζεται τόσο πολύ πχ στον Γιαμάλ και ή τον Γουίλιαμς κι έρχεται ο Όλμο, παίρνει τη μπάλα και βάζει γκολ μέσα στην περιοχή, αφού όλοι είναι ανοικτοί.
Και αυτό που μου κάνει εντύπωση και με δικαιώνει είναι ότι το ποδόσφαιρο τελικά επικρατεί. Όσο και αν το τραβάμε, το τεντώνουμε, το ζορίζουμε, πάμε τακτικά, κάνουμε πολύ άμυνα με πέντε ή συνοχή, το ποδόσφαιρο στο τέλος έρχεται και θριαμβεύει, με το ταλέντο να έχει καθοριστική σημασία.
Στα ταλέντα επίσης εντάσσονται ο Γκιουλέρ και ο (αν και κάπως μεγαλύτερος) Εμπαπέ. Ο δεύτερος ήταν ένας παίκτης πάνω στον οποίον ουσιαστικά προσαρμόστηκαν πολλές ομάδες, γι’ αυτό και εξουδετερώθηκε, αλλά δεν υπήρξε ο παίκτης που θα ερχόταν από πίσω για να κάνει αυτήν την υπεραριθμία. Υπεραριθμία που πολλές φορές είδαμε με τους Ολλανδούς. Η Ολλανδία προσπάθησε να κλείσει την πλευρά του Σάκα από εκείνη τη μεριά, αναγκαστικά άνοιξε ο άξονας με τις κινήσεις που έκανε Κέιν και δέχτηκαν γκολ μέσα από την περιοχή.
Καμιά φορά λοιπόν που προσπαθούν οι ομάδες να προσαρμοστούν στους παίκτες-φόβητρο, εκείνη τη στιγμή πρέπει οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές να το εκμεταλλευτούν, να έρθουν από πίσω και να μπορέσουν να έχουν επίδραση στο παιχνίδι. Αυτό το κάνει πολύ καλά η Ισπανία και ξεκίνησε να το κάνει και η Αγγλία. Το γκολ που έβαλε ο Γουότκινς και με το οποίο προκρίθηκε η ομάδα του ήταν τέτοιας λογικής.
Η Αγγλία είναι μια ομάδα που ουσιαστικά έχει πάρει αυτό που αξίζει στο γήπεδο, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Βλέπουμε ότι έχει κερδίσει δύο παιχνίδια, δεν έχει χάσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες κάνουν καλή δουλειά, είναι συμπαγής ομάδα και προσπαθούν να φυλάξουν τα μετόπισθεν. Μάλιστα, η ομάδα πλέον έχει γυρίσει και σε ένα είδος “τριάδας”, με τον Γουόκερ να μένει πιο πίσω, ενώ έχει αφαιρέσει και έναν παίκτη από τις μπροστά γραμμές. Άρα ο Σάουθγκεϊτ δίνει μεγάλη βαρύτητα στο να κρατήσει την άμυνα συμπαγή και μετά να επιτεθεί, κάτι που τους έχει κοστίσει στον επιθετικό τομέα, με αποτέλεσμα η Αγγλία να έχει δύο νίκες, τέσσερεις ισοπαλίες, καμία ήττα, την ίδια στιγμή που η Ισπανία μετράει πέντε νίκες, μια ισοπαλία, καμία ήττα.
Αυτή η αλλαγή σχηματισμού άρχισε να αποδίδει για την Αγγλία, ουσιαστικά την έκανε πιο compact, πιο δύσκολη στο να φτάσει κανείς στη περιοχή της, ενώ ξεκίνησε να βρίσκει και επιθετικές λύσεις. Γι’ αυτό και εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να ταχθώ με τον πολύ κόσμο που θεωρεί ότι η Ισπανία είναι το μεγάλο φαβορί ενάντια στην Αγγλία.
Βάσει εικόνας, νικών, γκολ, φαίνεται στατιστικά ότι η Ισπανία υπερτερεί, έχει βάλει 12 γκολ και η Αγγλία 6. Αν όμως εστιάσουμε σε αυτό που αποκαλούμε «expected goal», παρατηρούμε αφενός ότι η Ισπανία έπρεπε να βάλει 9 γκολ (εδώ λοιπόν έρχονται το σουτ του Γιαμάλ ή κάποια άλλα δύσκολα γκολ) και αφετέρου ότι η Αγγλία έπρεπε να βάλει 5. Παράλληλα, η Αγγλία έπρεπε να δεχτεί 5, αλλά δέχτηκε 4, ενώ η Ισπανία είχε «expected goal against» 7 και δέχτηκε 3. Εδώ μπορεί να έχουμε τον παράγοντα τύχη, άρα, πηγαίνοντας αντίθετα με το ρεύμα και επειδή ο Τελικός είναι Τελικός, για εμένα προσωπικά είναι ένα παιχνίδι στο οποίο όλα είναι ανοιχτά και ξεκινούν από το μηδέν, δεν την έχω δηλαδή ξεγραμμένη την Αγγλία.
Η Ισπανία είναι και μια ομάδα που με την άμυνα δεν τα έχει καλά, έχει όμως περισσότερους παίκτες σε βάθος που έρχονται από πίσω, όπως στην περίπτωση της αντικατάστασης του Ντάνι Όλμο. Αυτό προσπαθεί να το κάνει και η Αγγλία τώρα, θεωρώ ότι θα δούμε ένα παιχνίδι τακτικής, με τις δύο ομάδες να έχουν την ίδια κατοχή μπάλας μέχρι τώρα (59%), τους αρέσει δηλαδή να κρατάνε την μπάλα, οπότε είναι μία πρόκληση να δούμε ποιος από τους δύο θα την κρατήσει περισσότερο.
Η Αγγλία δείχνει επίσης ότι, όταν παίζει “στα σχοινιά”, όπως με την Σλοβακία και την Ολλανδία, αντιδρά, ότι οι παίκτες έχουν χαρακτήρα. Ο λόγος αφορά στο ότι αυτοί οι ποδοσφαιριστές παίζουν σε ομάδες υψηλού επιπέδου πχ στην Premier League και έχουν τον ποδοσφαιρικό εγωισμό. Στα ντέρμπι πχ με τη Σίτι, την Τσέλσι, την Μπάγερν (στην οποία αγωνίζεται ο Κέιν), οι παίκτες αυτοί είναι δεδομένο ότι έχουν αποκομίσει την απαραίτητη εμπειρία ώστε να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις, κάτι που μπορεί να μην συμβαίνει με παίκτες Εθνικών ομάδων χαμηλότερης εμβέλειας, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από συλλόγους που δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.
Οι επιθέσεις και των δύο ομάδων του Τελικού πραγματοποιούνται απ΄τα πλάγια λόγω και της ποιότητας των ποδοσφαιριστών που διαθέτουν εκεί, προσπαθούν να μετακινήσουν την αντίπαλη ομάδα σε μια πλευρά, να αλλάξουν παιχνίδι και να απομονώσουν τον αντίπαλο σε κινήσεις “ένας εναντίον ενός”. Το γκολ που έβαλε ο Σάκα ήταν παρόμοιο με εκείνο του Γιαμάλ, άρα βλέπουμε ότι ο τρόπος ανάπτυξής τους είναι ο ίδιος.
Σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η προσέγγιση των προπονητών, ποιος θα ρισκάρει πιο πολύ και ποιος θα εκμεταλλευτεί τους χώρους που θα δημιουργηθούν μέσα από την κατοχή της μπάλας. Εάν αποφασίσουν να ρισκάρουν οι προπονητές, πιστεύω ότι θα δούμε ένα πολύ ελκυστικό για τους φιλάθλους παιχνίδι. Από την άλλη, εάν το καθοδηγήσουν πολύ τακτικά και συντηρητικά, για κάτι που θεωρώ ότι αυτό θα γίνει, λογικά θα δούμε κατοχή και προσπάθεια επιθέσεων με ασφάλεια, ώστε να μην δεχτούν αντεπίθεση.
Ωστόσο, όταν έχεις έναν Τελικό με παίκτες τόσο υψηλού επιπέδου, σίγουρα οι ατομικές ενέργειες θα παίξουν κι αυτές τον ρόλο τους, αναμένω δηλαδή αυτοί οι ποδοσφαιριστές να πάρουν τις ομάδες τους στις πλάτες τους, πράγμα συναρπαστικό.
Ο Κωνσταντίνος Μπράτσος είναι προπονητής ποδοσφαίρου.
Επιμέλεια κειμένου: Ζέτα Θεοδωρακοπούλου
CHECK IT OUT: Όλα τα κείμενα για το EURO 2024