Υπάρχουν στιγμές στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή που νιώθει ότι ψάχνει από κάπου να πιαστεί.
Διαπιστώνει ότι η διαδρομή του δεν είναι αυτή που εκείνος θα ήθελε και σίγουρα θα μπορούσε, ώστε αναζητά τον τρόπο να τη φέρει ξανά σε εκείνο τον δρόμο.
Ο Τζες Λίνγκαρντ πήρε την απόφαση τον Ιανουάριο του 2021 να βρεθεί ως δανεικός στην Γουέστ Χαμ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Το θέμα δεν είναι αν αυτή είναι μια σωστή ή μια λάθος απόφαση, αλλά το τι θα κάνει ένας ποδοσφαιριστής για να την μετατρέψει σε σωστή.
Με τον αδερφό του Τζες γνωρίζομαι εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και εκείνο το διάστημα συζητούσαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον Τζες να ενταχθεί στην Γουέστ Χαμ και να δείξει όλα όσα μπορεί.
Όταν πηγαίνεις σε μια ομάδα στο τέλος Ιανουαρίου, δεν έχεις μεγάλα χρονικά περιθώρια.
Καλείσαι να δείξεις άμεσα ότι μπορείς να μπεις σε ένα σύνολο που έχει δομές και να ενταχθείς σε αυτό.
Η ομάδα δεν θα μπορούσε να αλλάξει για να παίξει βασικός ο Τζες, αλλά ο Τζες μπορούσε να αλλάξει για να παίξει βασικός στην ομάδα, να γίνει κομμάτι της, να την βοηθήσει, να την αναδείξει και ταυτόχρονα να αναδειχθεί και εκείνος.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να βοηθήσεις έναν ποδοσφαιριστή, να τον “προπονήσεις” τις ώρες που δεν είναι στο γήπεδο, είναι να… προπονήσεις το μυαλό του.
https://www.instagram.com/p/CRg8AirpJBP/
Οι περισσότεροι γελάνε και θεωρούν αρκετά “ξύλινο” το «βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά», όταν το λέει ένας προπονητής ή ένας ποδοσφαιριστής.
Το θέμα όμως δεν είναι να το λες, αλλά να το κάνεις.
Ο Τζες, πριν από κάθε παιχνίδι, είχε πλέον στα χέρια του έναν αναλυτικό οδηγό για όλα όσα θα αντιμετωπίσει στον επόμενο αγώνα. Αυτή είναι δουλειά εκτός προπόνησης, αυτή που πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά, να προσθέσει κάτι παραπάνω.
Για να μπορέσει ο Τζες να γίνει κομμάτι της ομάδας του Ντέιβιντ Μόγιες, η οποία είχε πολύ καλή πορεία, θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένος μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Και η “έξτρα προπόνηση” ήταν αυτό ακριβώς.
Η μελέτη της κάθε λεπτομέρειας.
Τι ήταν αυτό που κάναμε;
Ετοιμάζαμε στον Τζες έναν “φάκελο” που περιελάμβανε τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών που είχε να αντιμετωπίσει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσει έναν προπονητής τον ποδοσφαιριστή του, διότι η δουλειά του είναι να τον προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να φτάσει στη νίκη.
Και το να έχει στα χέρια του όλα όσα κάνουν οι αντίπαλοί του μπορεί να αποδειχθεί ένα πλεονέκτημα για εκείνον, αρκεί να προπονήσει το μυαλό του.
Η Γουέστ Χαμ, όπως κάθε ομάδα, έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και ο ποδοσφαιριστής που μπαίνει σε αυτή στα μέσα της χρονιάς θα πρέπει αρχικά να προετοιμαστεί για να μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό το σύνολο, αντιλαμβανόμενος τον τακτικό “μηχανισμό” της ομάδας, και στη συνέχεια να μπορέσει να βρει τον τρόπο να αξιοποιήσει όλες τις ατομικές του ικανότητες.
Η δουλειά μας ήταν να μπορέσουμε να δείξουμε στον Τζες τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει τις ικανότητές του πάνω στον τρόπο παιχνιδιού τόσο των συμπαικτών του όσο και των αντιπάλων του.
Έτσι, θα μπορέσει να δημιουργήσει ευκαιρίες για να σκοράρει ή να βγάλει μια ασίστ.
Υπήρχαν παιχνίδια πριν από τα οποία γίνονταν κλήσεις zoom για να συζητήσουμε για τον επόμενο αντίπαλο.
Στο παιχνίδι με αντίπαλο τη Λέστερ τού είχαμε εξηγήσει πως, επειδή ο αντίπαλος πιέζει ψηλά, θα πρέπει να το έχει στο μυαλό του, διότι θα τους αντιμετωπίσει με το που πάρει τη μπάλα.
Ο Τζες προσάρμοσε τον τρόπο παιχνιδιού του πάνω στον αντίστοιχο της Λέστερ, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ικανότητές του, γνωρίζοντας τις “απαντήσεις” που πρέπει να δώσει και να ξεπεράσει το εμπόδιο που θα του έβαζαν οι αντίπαλοι αμυντικοί.
Στην αναμέτρηση της Γουέστ Χαμ με τη Λέστερ, η Γουέστ Χαμ επικράτησε με 3-2, με τον Λίνγκαρντ να πετυχαίνει δυο γκολ.
Can you win Player of the Season if you only started playing January?
Asking for a friend… pic.twitter.com/osLi0FhSvp
— West Ham United (@WestHam) April 11, 2021
Ένα άλλο κομμάτι της προπόνησης ενός ποδοσφαιριστή είναι και το ψυχολογικό.
Ο Τζες είχε πίνακες με ατάκες εμψύχωσης. Ατάκες που χρησιμοποιούσαμε συχνά στις συζητήσεις μας.
Ένας άλλος πίνακας ήταν αυτός των στόχων που είχαν τεθεί, αυτών που είχαν επιτευχθεί και αυτών που ακολουθούσαν.
Είχαν μπει όλα τα δεδομένα σε αυτόν τον πίνακα.
Οι αντίπαλοι, τα γκολ, οι ασίστ, οι τελικές προσπάθειες και οι ένας εναντίον ενός μονομαχίες.
Με βάση όλα όσα δουλεύαμε πριν από κάθε αγώνα, γινόταν η καταγραφή των πεπραγμένων.
Τις μέρες πριν τον αγώνα γινόταν η προετοιμασία για τον αντίπαλο, η… κατ’ οίκον ατομική προπόνηση για την αναμέτρηση, με την ανάγνωση του κάθε αντιπάλου.
Το να βλέπεις στον πίνακα συγκεντρωμένα τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς είναι μέρος της προσπάθειας για να έχεις κίνητρο να συνεχίσεις.
Πριν από την αναμέτρηση της Γουέστ Χαμ με τη Γουλβς, είχα εξηγήσει στον Τζες πως μια από τις αδυναμίες της Γουλβς είχε να κάνει με τους χώρους που υπήρχαν στον άξονα.
Μετά από έξι λεπτά στην αναμέτρηση, ο Τζες πήρε τη μπάλα κάτω από τη μεσαία γραμμή, είδε τον χώρο που είχαμε συζητήσει πως υπάρχει, κινήθηκε προς αυτόν, πήρε όλον τον χώρο μέχρι τη μεγάλη περιοχή, πλάσαρε και σκόραρε.
A blisteringly quick break from the Hammers ⚒️
Lingard with the skill and composure to finish@WestHam // #GoalOfTheDay pic.twitter.com/SRFEMREaqg
— Premier League (@premierleague) September 11, 2021
Με αυτόν τον τρόπο αξιοποίησε τις προπονήσεις που έκανε στο γήπεδο, οι οποίες αφορούν στη φυσική κατάσταση και την τεχνική, με την “προπόνηση” που έκανε εκτός γηπέδου, η οποία αφορά στην προετοιμασία για έναν συγκεκριμένο αγώνα.
Αυτό που βοηθήσαμε τον Τζες να κάνει είναι να εστιάσει σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να δει το τι μπορεί να κάνει για να αξιοποιήσει τα αγωνιστικά του στοιχεία.
Ξεκινάς, δουλεύεις πάνω σε αυτό, και, όταν ο ποδοσφαιριστής βλέπει πως αυτή η έξτρα δουλειά αποδίδει, την κάνει με μεγαλύτερη διάθεση, με αφοσίωση.
Ο ποδοσφαιριστής δεν είναι ρομπότ να παίζει σε κάθε παιχνίδι τέλεια.
Και σίγουρα δεν είναι εύκολο να εξηγήσει πριν από το παιχνίδι το τι θα γίνει σε αυτό.
Υπάρχουν στιγμές που είσαι εκτός παιχνιδιού και θα πρέπει να βρεις τη λύση για να “μπεις” σε αυτό.
Αυτό που δουλέψαμε είναι στο να μπορεί ο Τζες να αλλάζει τη νοοτροπία του κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών.
Να ξέρει το στυλ του παιχνιδιού του αντιπάλου και να προσαρμόζει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητες του πάνω στο κάθε παιχνίδι.
Η αρχή όλων είναι να μπορέσει ο ποδοσφαιριστής να καταλάβει τον τρόπο παιχνιδιού της δικής του ομάδας, να προσαρμοστεί σε αυτόν και στη συνέχεια να μπορέσει να βρει τον τρόπο να αξιοποιήσει τις ικανότητές του με βάση και τα όσα θα μάθει για τον αντίπαλό του πριν την αναμέτρηση.
Ο Τζες Λίνγκαρντ αγωνίστηκε σε 16 αναμετρήσεις με τη Γουέστ Χαμ και είχε 9 γκολ και 5 ασίστ.
Τα καλύτερα είναι μπροστά του.
Ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης είναι προπονητής της Εθνικής ομάδας Παίδων.
Επιμέλεια κειμένου: Αντώνης Τσακαλέας
* Το κείμενο γράφτηκε πριν την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας Παίδων από τον Αλέξανδρο Αλεξιάδη.
CHECK IT OUT:
Ο Τζέσι Λίνγκαρντ χτύπησε μία πόρτα που «άνοιξε» το μυαλό του
Δημήτρης Πέλκας: Ροντέο / Ολική Επαναφορά
Φάνης Γκέκας: Εθνική Υπόθεση / Αλέξανδρος Τζιόλης: 6
Αλέξανδρος Τζόρβας: Αλλάζοντας Γάντια / Βαγγέλης Παυλίδης: Φλας-Μπακ
Στέλιος Μαλεζάς: Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μου
Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Αν πας στον Άρη, δεν ξαναμιλάμε!
Γιάννης Τοπαλίδης: Παιχνίδι με το παιχνίδι / Εγώ και ο Ότο
Σωτήρης Νίνης: Η ιστορία της ζωής μου – μέρος 1ο / Η ιστορία της ζωής μου – μέρος 2ο