Διαβάζεις, ακούς, μαθαίνεις πως ο τάδε αθλητής τιμωρήθηκε, βάσει του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του όποιου τμήματος της όποιας ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ.
Δεν διαβάζεις τι αναφέρεται σε αυτόν τον εσωτερικό κανονισμό -πολλώ δε ποιο άρθρο δεν τίμησε ο αθλητής. Αίφνης, δημιουργούνται διάφορες απορίες. Για παράδειγμα, πώς προκύπτουν οι κανονισμοί.
Επιχειρείς να τις λύσεις, με τη βοήθεια του Google. Τότε, διαπιστώνεις πως ουκ ολίγα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν αναρτήσει τις υποχρεώσεις των μελών τους “για τη σωστή, εύρυθμη και επαγγελματική λειτουργία” του οργανισμού. Όσο και αν ψάξεις, δεν θα βρεις τι εμπεριέχεται στις σελίδες που υπογράφουν επαγγελματίες παίκτες. Αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ. Είστε έτοιμοι;
Για αρχή, να διευκρινίσουμε πως στο εξωτερικό είναι σύνηθες να αποφασίζουν οι ίδιοι οι παίκτες για όσα τους αφορούν και παράλληλα έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά τους εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Προβλέπονται και πρόστιμα, τα οποία επίσης προσδιορίζουν οι αθλητές. Τα χρήματα αυτά διατίθενται για έξοδα όλων όσων χρειάζονται στα αποδυτήρια (από σαμπουάν και αφρόλουτρα έως φαγητά και καφέδες). Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική.
Ο εσωτερικός κανονισμός αφορά τις σχέσεις μεταξύ ποδοσφαιριστών και της ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ.
Το κατ’ αρχάς κεφάλαιο είναι το θέμα των σχέσεων των παικτών μεταξύ τους, των παικτών με τη διοίκηση, τους προπονητές και τους λοιπούς υπαλλήλους του τμήματος. Παράλληλα, διευκρινίζονται οι κανόνες συμπεριφοράς, εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Όλα όσα αναφέρονται, ισχύουν παράλληλα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας αθλητικής νομοθεσίας αλλά και με τους όρους που έχουν συμφωνήσει οι ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ με τους παίκτες και αναγράφονται στα συμβόλαια. Ας πούμε ότι αυτά είναι τα ευκόλως ευνοούμενα. Πάμε στις λεπτομέρειες.
“Να επιδιώκουν τη διαμόρφωση υποδειγματικής αθλητικής προσωπικότητας”
Αφού πρώτα γίνεται σαφές πως “οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αυστηρώς διατάξεις των επίσημων φορέων του σπορ τους -ή καλύτερα, του επαγγέλματός τους”, διευκρινίζεται ότι “πρέπει να επιδιώκουν τη διαμόρφωση αθλητικής προσωπικότητας υποδειγματικής για το κοινωνικό σύλλογο, με πρώτιστο καθήκον την πειθαρχία, την τάξη και την υπακοή στις συστάσεις και εντολές της διοίκησης και της τεχνικής ηγεσίας” της ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ.
Πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες/αθλητές οφείλουν να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό σε όλους τους συνεργάτες, τους διοικούντες, τους φιλάθλους και να μη ξεχνούν να τιμούν την επαγγελματική τους ιδιότητα. Διαβάσαμε και ότι “είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αθλητική και κόσμια συμπεριφορά σε όλους τους χώρους του όποιου γηπέδου εμφανίζονται αλλά και στα ξενοδοχεία στα οποία καταλύει η ομάδα”, πριν τονιστεί ότι “η νομοθεσία προβλέπει την τιμωρία παικτών, λόγω αντιαθλητικής συμπεριφοράς και μετά το “κλείσιμο” του φύλλου αγώνα”, με έκθεση που υποβάλει ο διαιτητής, ο παρατηρητής ή άλλος αρμόδιος φορέας του παιχνιδιού. Αυτό μην τυχόν και ξεχαστούν, όταν πια έχει λήξει το ματς.
Πού χρειάζεται έγγραφη συγκατάθεση
Όσοι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με άλλη επαγγελματική δραστηριότητα “είναι υποχρεωμένοι να έχουν την εκ των προτέρων έγγραφη συγκατάθεση της ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ”. Άπαξ και τεθεί θέμα συμμετοχής σε δραστηριότητες που δεν αφορούν την ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ ή τις εθνικές ομάδες, δεν έχουν δικαίωμα να εμφανιστούν. Εκτός και αν εξασφαλίσουν σχετική, έγγραφη άδεια. Όταν τώρα, προσκαλούνται σε εκδηλώσεις του συλλόγου (εορταστικού, επετειακού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού, εμπορικού ή διαφημιστικού χαρακτήρα) υποχρεούνται να μετέχουν, με εμφάνιση που υποδεικνύει η ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ.
Η σχέση με τα media
Γίνεται πολύ ξεκάθαρο πως οι φωτογραφίες και οι όποιες δηλώσεις, γίνουν στο πλαίσιο αυτών των προσκλήσεων, προορίζονται είτε για έντυπα του συλλόγου, είτε για διαφημιστικά έντυπα που εκδίδονται από την ΠΑΕ/ΑΕΚ κλπ., που επιλέγει το δημοσιογράφο, φωτογράφο κλπ. Η ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ υποχρεούται να ενημερώνει τον αθλητή για την όποια συμβατική υποχρέωση έχει, τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα.
Η όποια επαφή με media επιτρέπεται έπειτα από την άδεια του γραφείου Τύπου. Όταν, τώρα, έλθει η ώρα να μιλήσει ο αθλητής δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει κριτική ή να σχολιάσει τη διοίκηση, τους προπονητές, τους συμπαίκτες ή τους διαιτητές ή την αντίπαλη ομάδα.
Εντοπίσιμοι, ανά πάσα ώρα και στιγμή
Μια άλλη υποχρέωση των αθλητών/παικτών είναι να είναι διαθέσιμοι για την όποια ειδοποίηση του συλλόγου τους, για οποιοδήποτε θέμα τους αφορά, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Για αυτό και και καλούνται να ενημερώνουν τη γραμματεία για τη διεύθυνση και το τηλέφωνο τους, όπως και να δίνουν το τηλέφωνο ενός τουλάχιστον συγγενικού προσώπου ή φίλου, ώστε σε περίπτωση που η ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ δεν μπορεί να τους εντοπίσει, να αποταθεί εκεί και να γίνει δουλειά.
Επισήμανση για όλες τις κατοικίες
Στα… highlights των λεπτομερειών ανήκει το “εάν ο αθλητής διατηρεί δύο ή περισσότερες κατοικίες, εντός ή εκτός Αθηνών, θα πρέπει να γνωστοποιήσει όλες τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα”. Όπως και να ενημερώνει για την όποια αλλαγή. Σημείωση: τα προσωπικά δεδομένα αναφέρονται και στο συμβόλαιο -όχι με κάθε λεπτομέρεια, αλλά… σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένας δίαυλος.
Πέραν των στοιχείων αυτών, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν για τις σελίδες που έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ποιες είναι αυτές. Τους απαγορεύεται να διατυπώνουν θέσεις ή απόψεις, να ποστάρουν φωτογραφίες ή να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τη δουλειά τους -την εταιρία για την οποία εργάζονται.
Σημείωσε πως οι επαγγελματίες παίκτες:
-δεν έχουν το δικαίωμα να ασχολούνται με άλλα σπορ ή ακόμα και με το δικό τους, όταν δεν γίνονται στο πλαίσιο της ομαδικής δουλειάς -για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός.
– δεν έχουν το δικαίωμα στη χρήση μοτοσυκλετών.
-οφείλουν να προσέχουν την εξωγηπεδική ζωή και συμπεριφορά τους -και αν η ομάδα κρίνει πως χρειάζεται να τους προστατεύσει, επιβάλλει περιορισμό ωραρίου.
-δεν έχουν δικαίωμα χρήσης αλκοολούχου ποτού, ναρκωτικής ουσίας, ηρεμιστικών, αναβολικών -όπως ορίζονται από κανονισμούς και αποφάσεις των επίσημων φορέων- σε οποιαδήποτε αποστολή.
-δεν έχουν δικαίωμα στο κάπνισμα, σε δημόσιους χώρους -όπως το γήπεδο ή το ξενοδοχείο.
-είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τους εαυτούς τους σε άριστη φυσική κατάσταση. Οι σύλλογοι έχουν δικαίωμα στις καθημερινές μετρήσεις βάρους και στα πρόστιμα, αν ο όποιος αθλητής έχει… ξεφύγει.
-είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται πρώτα το γιατρό της ομάδας τους, σε περίπτωση τραυματισμού, όπως και να ακολουθούν τις οδηγίες που παίρνουν από το ιατρικό τιμ για την αποθεραπεία. Αν τυχόν χρειαστεί επέμβαση, είναι ανάγκη να δώσει την έγγραφη συναίνεση η ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ. Αν δεν τη λάβει, είναι πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται.
Πειθαρχική παράβαση η ανομοιόμορφη ενδυμασία
Όπως ισχύει από όταν ένα παιδί ασχολείται με το όποιο σπορ, σε επίπεδο συλλόγου, ο ρουχισμός παρέχεται από την ομάδα. Και ο αθλητής ενημερώνει για τυχόν ανάγκη ή έλλειψη. Μη γελάς, γιατί αν τυχόν του λείπει κάτι και φορέσει ό,τι βρει στην ντουλάπα του, σε αγωνιστικό χώρο, αποστολή ή εκδήλωση, τίθεται θέμα πειθαρχικής παράβασης. Ιδιωτικά συμφωνητικά με τρίτους δεν τους απαλλάσσουν από αυτήν την υποχρέωση. Τους επιτρέπεται ωστόσο, να φορούν αθλητικά υποδήματα της επιλογής τους.
Απαγορεύονται οι παντόφλες
Τα highlights να γίνουν δύο: σε έναν από τους κανονισμούς που εξασφαλίσαμε, διαβάσαμε ότι “απαγορεύεται κατά τη μετακίνηση του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο ή σε ταξίδι της ομάδας, να φέρει μαζί του παντόφλες”. Στις αποστολές δε, ό,τι καταναλώσουν στο ξενοδοχείο, το πληρώνουν οι ίδιοι. Ξαναλέω: αυτό αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σε ξενοδοχείο, απαγορεύεται η χαρτοπαιξία και άλλα τυχερά παιχνίδια, σε χώρους του καταλύματος ή στα δωμάτια. Επιτρέπονται οι μορφές διασκέδασης που χαίρουν της άδειας του προπονητή.
Ό,τι γίνεται στα αποδυτήρια, μένει στα αποδυτήρια.
Όσα λέγονται μεταξύ όσων βρίσκονται στα αποδυτήρια της όποιας ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ, μένουν εκεί. Σε περίπτωση που αναπαραχθούν ή διαρρεύσουν σε τρίτους υπάρχει θέμα πειθαρχικής παράβασης και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο. Θα μας πεις, το ‘χες φανταστεί. Ναι, αλλά δεν το ‘χες τσεκάρει πως όντως αναφέρεται (αν και ευνόητο) στον εσωτερικό κανονισμό, με τη σημείωση “τέτοια περίπτωση αποτελεί σπουδαίο λόγο για καταγγελία του συμβολαίου”.
Απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα
Από τη στιγμή που οι αθλητές κινούν για το γήπεδο, ξεχνούν το κινητό τηλέφωνο. Απαγορεύεται η χρήση στη διαδρομή και από τη στιγμή που πατούν το πόδι τους αποδυτήρια έως αυτήν που αναχωρούν από αυτά. Αν τυχόν το χρησιμοποιήσουν, το χρηματικό πρόστιμο που επιβάλλεται είναι από 50 έως 500 ευρώ. Τα κινητά απαγορεύονται και στα γεύματα των ομάδων, όπως μετά την αναχώρηση από το ξενοδοχείο για το γήπεδο και από το γήπεδο στο ξενοδοχείο. Όπου και αν βρίσκεται η αποστολή -εντός ή εκτός συνόρων.
Κάποια πράγματα για τις προπονήσεις
-Όλα τα μέλη της όποιας ομάδας υποχρεούται να είναι στα αποδυτήρια, μια ώρα πριν την καθορισμένη ώρα προπόνησης.
-Αν υπάρξει καθυστέρηση, την υπόθεση εξετάζει ο προπονητής και κρίνει αναλόγως. Στην κρίση και την ευχέρεια του προπονητή είναι οι ώρες, η διάρκεια, το περιεχόμενο και το πρόγραμμα προπόνησης. Μη βαριέσαι. Αυτά όντως, αναφέρονται στον εσωτερικό κανονισμό.
-Παίκτης που ασθενεί μπορεί να λείψει, μόνο κατόπιν γνωστοποίησης στον επικεφαλής του αθλητικού team. “Δεν επιτρέπεται αναληθής δήλωση ασθένειας”, διευκρινίζεται. “Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση, την υπόθεση επιλαμβάνεται ο προπονητής και η διοίκηση και ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία”. Σαν το σχολείο, ένα πράγμα.
-“Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, οι παίκτες οφείλουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον, σοβαρότητα, ήθος και σεβασμό προς τους συμπαίκτες τους”.
Υποχρέωση να αγωνίζονται χωρίς διαμαρτυρίες και προκλητικές, κατά των αντιπάλων, ενέργειες
Από τις κύριες σημειώσεις που θα διαβάσεις σε εσωτερικό κανονισμό ποδοσφαιρικής ομάδας είναι πως οι αθλητές/παίκτες οφείλουν να αγωνίζονται για την κατάκτηση της νίκης, μέσα σε αθλητικό πλαίσιο “χωρίς διαμαρτυρίες και προκλητικές ενέργειες κατά των αντιπάλων ομάδων”. Και χωρίς διαμαρτυρίες προς τις αποφάσεις των διαιτητών. Καλό;
– “Αν κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο όποιος παίκτης αντικατασταθεί, έχει την υποχρέωση να το δεχθεί αδιαμαρτύρητα”.
-Οι αδικαιολόγητες κάρτες, όπως και ο μεγάλος αριθμός τους, τιμωρούνται έπειτα από σχετική απόφαση των καθ’ ύλην αρμοδίων (με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας). Τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο και οι παρατηρήσεις του διαιτητή, στη φάση που έβγαλε την κάρτα από την τσέπη.
-Οι παίκτες/αθλητές που είναι εκτός αποστολής, είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται στα αποδυτήρια, να χαιρετούν τους συμπαίκτες τους και να τους εύχονται καλή τύχη. Απαγορεύεται να ταξιδέψουν εκτός νομού, χωρίς την άδεια του προπονητή.
-Ό,τι και αν συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο (ή εκτός αυτού) δεν δικαιολογεί πράξη βίας, πόσο μάλλον από τη στιγμή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Άρα απαγορεύεται και προβλέπεται πρόστιμο.
Το τρίτο highlight: “Δεν επιτρέπεται σε ποδοσφαιριστή να προσποιηθεί, για να αποσπάσει θετικό σφύριγμα του διαιτητή, κατά τη διάρκεια επίσημου ματς”.