Είχε την ταχύτητα του ανέμου. Τη δύναμη της βροντής. Την εντυπωσιακή λάμψη της αστραπής.
Ήταν όμορφη. Δυνατή και τολμηρή.
Πρωτοποριακή και ανατρεπτική.
Η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, θα μπορούσε να ήταν η «Wonder Woman».
Σε μία άλλη εποχή…
Το ημερολόγιο γράφει 21 Δεκεμβρίου 1959.
Στην καρδιά του χειμώνα, στo Μοχάβι στην Καλιφόρνια, η Φλόρενς και ο σύζυγός της Ρόμπερτ, καλοσωρίζουν στην μεγάλη οικογένειά τους, το έβδομο παιδί: την Φλόρενς-Ντελόρες.
Η οικογένεια, όμως, δεν θα μείνει πολύ καιρό μαζί.
Μετά τη γέννηση άλλων τεσσάρων παιδιών, η μητέρα θα αποφασίσει να αφήσει τον Ρόμπερτ και θα μετακομίσει στο συγκρότημα των κατοικιών Τζόρνταν Ντάουνς, στη συνοικία Γουότς του Λος Αντζελες, παίρνοντας μαζί της και τα έντεκα παιδιά.
Η Φλόρενς (η νεότερη) δεν θα χάσει την επαφή με τον πατέρα της.
Τον επισκέπτεται συχνά στην έρημο Μοχάβι μαζί τα αδέρφια της, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε στιγμή που περνάνε μαζί.
Παίζουν, τραγουδούν και κυνηγούν… κουνέλια!
Ναι, κουνέλια!
Εκεί φάνηκαν και οι ικανότητές της στο τρέξιμο. Τότε, που ο πατέρας της την προκάλεσε να «κυνηγήσει» ένα και να το πιάσει!
Μετά από πολλές προσπάθειες, τα κατάφερε!
Έκτοτε, το τρέξιμο έγινε η αγαπημένη της συνήθεια και σε ηλικία 7 ετών, άρχισε να ασχολείται με τον στίβο.
Παράλληλα, όμως, η «Φλο», είχε κι άλλα ενδιαφέροντα. Κυρίως στο χώρο της μόδας.
Κάτι που εξηγεί τις πρωτοποριακές και τολμηρές, για τη δεκαετία του ’80, εμφανίσεις που έκανε ως αθλήτρια σε κάθε διοργάνωση, οι οποίες ήταν έμπνευση για αρκετές από τις αθλήτριες του στίβου της τωρινής εποχής
Έραβε ρούχα για τις κούκλες της (τέχνη που έμαθε από τη μαμά της η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα), διοργάνωνε με τα αδέρφια της «μίνι» επιδείξεις μόδας στη γειτονιά με ρούχα της μητέρας της, κι όταν πήγε στο high school, σχεδίασε τη δική της συλλογή με φόρμες.
Μάλιστα, κατάφερε να πείσει τις συμμαθήτριες και συναθλήτριές της στο στίβο να τις φοράνε κάτω από τα σορτς, για να έχουν, όπως τους έλεγε, περισσότερο στυλ.
Μεγαλώνοντας, η νεαρή «Φλο» έμαθε άλλη μία τέχνη. Αυτή του μανικιούρ.
Τα τεράστια πολύχρωμα φυσικά νύχια της (ναι, ήταν φυσικά όπως η ίδια είχε πει) με τα διάφορα σχέδια, ήταν το σήμα κατατεθέν της εξωτερικής εμφάνισης της, σε μία εποχή που το «γαλλικό» μανικιούρ, το τζελ νυχιών και το ημιμόνιμο μανό, ήταν ακόμα… άγνωστες λέξεις.
Το 1978 αποφοίτησε από το Τζόρνταν High School, έχοντας σημειώσει σχολικό ρεκόρ στα σπριντ και το άλμα εις μήκος, και τον επόμενο χρόνο, πήγε στο πανεπιστήμιο Νόρθριτζ της Καλιφόρνια, με το οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα στους αγώνες του στίβου.
Προπονητής της τότε στα σπριντ, ήταν ο Μπομπ Κέρσι.
Η αδυναμία της να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις που είχαν αυξηθεί από τη φοίτησή της στο πανεπιστήμιο, το 1980 την οδήγησαν να παρατήσει τις σπουδές της, αλλά σύντομα, ο Κέρσι την έπεισε να τις συνεχίσει στο UCLA, αυτή τη φορά, όπου εργαζόταν ως βοηθός προπονητή.
Η Φλόρενς άρχισε εντατικά τις προπονήσεις και παράλληλα έπιασε δουλειά ως τηλεφωνήτρια σε τράπεζα. Στον ελεύθερο χρόνο της δε, χτένιζε κι έκανε μανικιούρ σε φίλες και γνωστές, για να ενισχύσει το εισόδημά της.
Το 1984 αποφοίτησε από το UCLA με το πτυχίο της Ψυχολογίας και με μια σειρά σημαντικών επιτυχιών στο κολεγιακό πρωτάθλημα που την οδήγησαν στα τράιαλς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες και την συμμετοχή της, για πρώτη φορά, στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Εκείνο το διάστημα άρχισε να έρχεται πιο κοντά με τον μετέπειτα σύζυγό της, αθλητή στο τριπλούν, Αλ Τζόινερ.
Ο Αλ και η «Φλο» γνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1980 στα τράιαλς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, στους οποίους οι Η.Π.Α δεν συμμετείχαν, λόγω του Ψυχρού Πολέμου με την Ρωσία.
«Θυμάμαι την ώρα, το μέρος και την μέρα», είχε πει ο Αλ Τζόινερ σε παλαιότερη συνέντευξη του για την πρώτη φορά που αντίκρισε την εντυπωσιακή συμπατριώτισσά του, για την οποία αρχικά νόμιζε πως ήταν προπονήτρια.
»Όταν την είδα την επόμενη μέρα να προπονείται μαζί με τους αθλητές των 100μ., άρχισα να ρωτάω δεξιά κι αριστερά ποια ήταν.
»Μέχρι τότε, γνώριζα μόνο το όνομά της. Μού είπαν ότι ήταν σπρίντερ απόφοιτη του UCLA, και πως πολύ σύντομα θα ήταν στην ολυμπιακή ομάδα μαζί με την αδερφή μου, την Τζάκι (σ.σ. η Τζάκι Τζόινερ ήταν επταθλήτρια και άλτρια του μήκους)
»Τότε πήγα σ’ αυτήν και τη ρώτησα: Ξέρεις αν η Φλόρενς έχει φίλο; Ναι έχει, μού απάντησε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήμουν ο “τύπος” της.
»Γιατί το λες αυτό, τής είπα; Γιατί δεν είσαι ούτε ο δικός μου, είπε θέλοντας να με πειράξει.
»Εγώ, όμως, ήμουν σίγουρος! Μια μέρα, θα παντρευόμουν την Φλο!»
Το 1984, όταν η Γκρίφιθ μπήκε στην ολυμπιακή ομάδα, ο Αλ Τζόινερ έβαλε, σε εφαρμογή το…μεγάλο σχέδιο του: να γοητεύσει την «Φλο».
Μόνο που η Γκρίφιθ ήταν τόσο αφοσιωμένη στις προπονήσεις και προσηλωμένη στον στόχο της, που δεν είχε καιρό για… ρομάντζα. Ήθελε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στον τελικό των 200μ. ώστε να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.
Στη διοργάνωση, προκρίθηκε στον τελικό ως πρώτη στον ημιτελικό, με χρόνο (22.28) που τής επέτρεπε να ελπίζει ακόμη και στην κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου.
Ο Τζόινερ, μάλιστα, ήταν τόσο σίγουρος γι’ αυτό, που όταν ρωτήθηκε από τη βασική αντίπαλο της «Φλο», επίσης Αμερικανίδα, Βάλερι-Μπρίσκο Χουκς, ποια θεωρούσε ότι θα κέρδιζε στον τελικό, ήταν κατηγορηματικός: «Η Φλο!»
Τελικά, νικήτρια αναδείχθηκε η Μπρίσκο-Χουκς σημειώνοντας νέο ολυμπιακό ρεκόρ (21.81), αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Γκρίφιθ (22.04) και στην τρίτη την Μερλίν Ότεϊ-Πέιτζ (22.09).
Το 1985, μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου του στίβου, η Φλόρενς, μη έχοντας αρκετούς οικονομικούς πόρους για να ζήσει, άρχισε ξανά να δουλεύει.
Το πρωί στην τράπεζα και το βράδυ χτένιζε και έκανε μανικιούρ στις κυρίες. Παράλληλα, συνέχισε τις προπονήσεις της με τον Μπομπ Κέρσι και προετοιμαζόταν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1987.
«Εκείνη την περίοδο είχε φτάσει στα όριά της», θυμάται ο Αλ Τζόινερ, ο οποίος ό,τι δεν είχε καταφέρει το 1984, το πέτυχε το 1986 και τον Οκτώβριο του 1987, επιτέλους, παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του!
Ο γάμος, μάλιστα, αρχικά ήταν προγραμματισμένος για το φθινόπωρο του 1988, όμως, ο μεγάλος σεισμός στο Λος Άντζελες μεγέθους 5.9 της κλίμακας Ρίχτερ την 1/10/1987, οδήγησε το ζευγάρι να τον επισπεύσει.
«Δεν θέλω να πεθάνουμε, χωρίς να είμαστε παντρεμένοι» είπε η «Φλο» στο Άλ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα.
Το ζευγάρι πήγε στο Λας Βέγκας να παντρευτεί με την Γκρίφιθ να κάνει ακόμα και στο γάμο της, την στυλιστική διαφορά: φορούσε ένα κοστούμι του Halloween!
Νωρίτερα, τον Σεπτέβριο, η αμερικανίδα αθλήτρια είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ρώμη, κάνοντας το πλήθος να μιλάει όχι μόνο για την σημαντική επιτυχία της, αλλά, ταυτόχρονα για την εκκεντρική της εμφάνιση στον ημιτελικό του αγωνίσματος.
Φορούσε μια ολόσωμη φόρμα, παρόμοια μ’ εκείνη των αθλητών του ice speed skating.
Ήταν η απόλυτη fashion icon αθλήτρια της εποχής.
Μετά τη Ρώμη, ο Αλ Τζόινερ βοήθησε τη «Φλο στις προπονήσεις προκειμένου να «κατεβάσει» τον χρόνο της στα 200μ.
«Τις νύχτες βγαίναμε για τρέξιμο για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη φυσική της κατάσταση –θυμάται ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1984 στο τριπλούν- Αρχικά ξεκινούσαμε τρέχοντας 700μ. και μέρα με τη μέρα αυξήσαμε την απόσταση. Μέχρι που φτάσαμε να τρέχουμε δύο χιλιόμετρα.».
Τα αποτελέσματα του νέου τρόπου προπόνησης και της προσπάθειας που έκανε η Αμερικανίδα αθλήτρια να βελτιώσει την επίδοσή της, φάνηκαν στις 16 Ιουλίου 1988 στην Ιντιανάπολη.
Τότε, στα τράιαλς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, όπου η Τζόινερ «έσπασε το κοντέρ» στα 100μ.
Τερμάτισε πρώτη, καταρρίπτοντας με τον ασύλληπτο, μέχρι σήμερα, χρόνο 10.49 το ρεκόρ που κατείχε από τις 22 Αυγούστου 1984 στη Ζυρίχη, η συμπατριώτισσά της, Έβελιν Άσφορντ (10.77).
Κάποιοι είπαν, ότι είχε τη βοήθεια του αέρα. Άλλοι είπαν, πως το ανεμόπτερο ήταν χαλασμένο. Κάποιοι άλλοι, πως είχε «κολλήσει» το χρονόμετρο.
«Είναι αδύνατον! Κανείς δεν μπορεί να τρέξει τόσο γρήγορα!», αναφώνησε ο σχολιαστής της κούρσας.
Κι όμως. Η Γκρίφιθ Τζόινερ είχε κάνει το αδύνατο, δυνατό!
Στο συγκεκριμένο αγώνα, η αμερικανίδα αθλήτρια έκανε ακόμα μία εντυπωσιακή εμφάνιση. Φορούσε ολόσωμη φόρμα με το ένα πόδι να είναι γυμνό, ήταν μακιγιαρισμένη, είχε μακριά βαμμένα νύχια, και φορούσε κοσμήματα.
Η εικόνα της δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα των αθλητριών εκείνης της εποχής. Δε δίστασε ποτέ να δείχνει τη θηλυκότητά της! Παντού και πάντα! Τότε δημιουργήθηκε ο θρύλος της «Φλο-Τζο»
«Η Φλόρενς ήταν μια γυναίκα που ήθελε να αφήνει το στίγμα της στη μόδα, όπως έκανε όταν έτρεχε. Ήταν, όμως, τόσο γρήγορη, που τελικά δεν προλαβαίνεις να δεις τη μόδα!», είχε πει κάποτε ο δημοσιογράφος Φιλ Χερς, μιλώντας για την «Φλο-Τζο».
Λίγους μήνες μετά το παγκόσμιο ρεκόρ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988 στη Σεούλ, η αμερικανίδα αθλήτρια πήρε στις 25 Σεπτεμβρίου το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με χρόνο 10.54. Βασικός στόχος της όμως, ήταν, το χρυσό μετάλλιο στα 200μ.
«Προσπαθούσα να την εμψυχώνω με όποιον τρόπο μπορούσα», θα πει ο Αλ. «Τής έδινα να διαβάζει βιβλία που θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση της και θα τής έδιναν κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθειά της. Μέχρι και το σύνθημα «ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ!» έγραψα στους τοίχους του σπιτιού μας».
Η τόνωση του ηθικού από τον Άλ Τζόινερ, έπιασε τόπο. Η «Φλο» μετά τη νίκη της στα 100μ., στο αγώνισμα των 200μ., κατάφερε να πετύχει τον στόχο της καταρίπτωντας δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Η πρώτη ήταν στον ημιτελικό (21.56).
Ο τελικός του αγωνίσματος διεξήχθη στις 29 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Μπεν Τζόνσον, νικητής του τελικού των 100μ. ανδρών, είχε κάνει χρήση αναβολικών.
Η σκιά από το σκάνδαλο Τζόνσον «απλώθηκε» πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Σεούλ, όμως, η «Φλο», όπως και οι υπόλοιποι αθλητές, προσπάθησαν να μείνουν ανεπηρέαστοι από το γεγονός. Όλοι, είχαν πάει στη Νότια Κορέα, έχοντας έναν και μόνο σκοπό: να πάρουν το χρυσό!
Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την Φλόρενς όχι απλά να επιτυγχάνει τον στόχο της, αλλά παράλληλα, να σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ (21.34).
Οι ειδικοί του αθλητισμού έμειναν άναυδοι κι άρχισαν να αναλύουν πώς η Αμερικανίδα αθλήτρια είχε φτάσει σ’ ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα, και κατά πόσο είχε τον αέρα «σύμμαχό» της.
Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν δύο ακόμα μετάλλια. Ένα χρυσό στα 4Χ100 κι ένα ασημένιo στα 4Χ400.
Μετά την επιστροφή στην πατρίδα της, η χρυσή ολυμπιονίκης εξαργύρωσε την επιτυχία της στην Σεούλ με τον καλύτερο τρόπο.
Το κορίτσι που το 1986 έβγαζε μετά βίας τα προς το ζην και έψαχνε απεγνωσμένα για χορηγό που θα την στήριζε στον στίβο, τώρα είχε αποκτήσει όλο το…πακέτο της επιτυχίας : ομορφιά, δόξα, λεφτά.
Και ξαφνικά, στο απόγειο της αθλητικής πορείας της, τον Φεβρουάριο του 1989, ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τον αθλητισμό.
Αιτιολογώντας την απόφασή της, είπε ότι ήθελε να να αφοσιωθεί στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που είχαν παρουσιαστεί μετά τον θρίαμβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη συγγραφή βιβλίων, το σχεδιασμό των δικών της ρούχων, που ήταν και η μεγάλη της αγάπη, την συμμετοχή της σε ταινίες και διαφημίσεις.
Ωστόσο, πολλοί συνέδεσαν την αιφνίδια αποχώρηση με την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί από το καλοκαίρι του 1988, σύμφωνα με την οποία οι εξωπραγματικές επιδόσεις στην Ιντιανάπολη και τη Σεούλ, ήταν ένα αποτέλεσμα που βασίστηκε στην χρήση αναβολικών.
Η ίδια είχε αντικρούσει τη φημολογία, προσκαλώντας τους αρμόδιους να την υποβάλλουν κάθε εβδομάδα σε ντόπινγκ κοντρόλ. Οι φήμες, όμως, δεν σταματούσαν.
Αντιθέτως, έγιναν ακόμα πιο έντονες, όταν αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο Ντάρελ Ρόμπινσον -αθλητής των 400μ.- ισχυρίστηκε σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό «Stern», ότι η «Φλο Τζο» τον είχε πληρώσει με το ποσό των 2.000 δολαρίων για να της χορηγήσει ένα φιαλίδιο 10 c.c. με αυξητική ορμόνη.
«Είναι ένας παθολογικός ψεύτης και παράφρονας», απάντησε η Γκρίφιθ Τζόινερ μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή «The Today Show» στους ισχυρισμούς του Ρόμπινσον, οι οποίοι ποτέ δεν αποδείχθηκαν.
Η «Φλο» αποφάσισε να μην κινηθεί νομικά εναντίον του Ρόμπινσον ο οποίος στην συνέχεια μπήκε στο περιθώριο και η καριέρα του έληξε πρόωρα, σε ηλικία μόλις 25 χρόνων.
Έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος να το κάνει από την στιγμή που είχε αποχωρήσει από τον στίβο.
«Έκλεισε» τα αυτιά της ακόμα και σε όσα λέγονταν για τη συνήθεια της να αγωνίζεται με μακιγιαρισμένο πρόσωπο («το έκανε για να μην φαίνεται η αλλοίωση των χαρακτηριστικών της από την χρήση αναβολικών», ήταν μία από τις «φαρμακερές» ατάκες που κυκλοφορούσαν) και συνέχισε τη ζωή της κάνοντας όλα όσα την ικανοποιούσαν.
Υπέγραψε συμβόλαιο εκατομμυρίων με ιαπωνική εταιρεία, δημιούργησε τη δικής της σειρά ρούχων, σχεδίασε τις εμφανίσεις των Ιντιάνα Πέισερς, συμμετείχε σε δημοφιλή τηλεοπτική σαπουνόπερα και τέλος, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Συμβούλιο Φυσικής Κατάστασης των Η.Π.Α..
Το 1996 σχεδίαζε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, όμως, κάποιοι τραυματισμοί δεν της επέστρεψαν να υλοποιήσει τα σχέδιά της.
Τον ίδιο χρόνο υπέστη και την πρώτη σοβαρή επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της με αεροπλάνο στο Σεντ Λούις.
Δύο χρόνια αργότερα, οι κρίσεις έγιναν περισσότερες, μέχρι που στις 21 Σεπτεμβρίου 1998, άφησε στον ύπνο της, την τελευταία της πνοή.
Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι λίγες μέρες αργότερα, θα συμπλήρωνε δέκα χρόνια από εκείνο το απόγευμα στη Σεούλ που εξέπληξε με το παγκόσμιο ρεκόρ της στα 200μ. τον κόσμο και τους φιλάθλους του Κλασικού Αθλητισμού.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η Γκρίφιθ Τζόινερ πέθανε από ασφυξία που προκλήθηκε μετά από επιληπτική κρίση στη διάρκεια του ύπνου της…
Εντούτοις, ο θάνατός της, στάθηκε αφορμή να επανέλθουν στο προσκήνιο όλες εκείνες οι φήμες που κυκλοφορούσαν χρόνια περί χρήσης αναβολικών ουσιών.
Την προηγούμενη μέρα του ξαφνικού θανάτου της, η Φλόρενς και ο Αλ είχαν πάει στη Σάντα Μπάρμπαρα να δουν την επτάχρονη κόρης τους στους αγώνες γυμναστικής του συλλόγου «Little Guns» που συμμετείχε η μικρή.
Η Μαίρη είχε έρθει στον κόσμο στις 13 Νοεμβρίου 1990 και η μαμά ήλπιζε πως η κόρη της, θα έκανε καριέρα τραγουδίστριας, παρά την αγάπη που είχε για τον αθλητισμό.
«Ήταν πολύ καλή στο μήκος και στην γυμναστική», είχε πει ο Αλ. «Λέγαμε ότι θα γίνει αθλήτρια γιατί ήταν στο DNA της, όμως, η Φλο ήθελε να γίνει τραγουδίστρια. Συνήθιζε να λέει, “μπορεί εγώ να μην τραγουδάω καλά, αλλά, ελπίζω να το κάνει η κόρη μου για μένα”».
Κι έτσι έγινε. Η Μαίρη Τζόινερ, ακολούθησε μαθήματα φωνητικής, κι άρχισε να «κυνηγάει» μια καριέρα στο χώρο της μουσικής.
Τον Μάρτιο του 2015, μάλιστα, η 24άχρονη τότε κόρη του Άλ και της Φλόρενς, είχε προσκληθεί από τους Ιντιάνα Πέισερς να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο πριν τον αγώνα με τους Ντάλας Μάβερικς
Τρία χρόνια πριν, το 2012, η νεαρή Μαίρη Τζόινερ συμμετείχε στο διαγωνισμό America’s Got Talent.
«Μου λείπει η μητέρα μου κάθε μέρα -είχε πει- Είμαι, όμως, σίγουρη ότι με βλέπει από ‘κει πάνω και είναι πολύ περήφανη για μένα…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η Ουίλμα Ρούντολφ έτρεξε πιο γρήγορα, όταν της είπαν ότι δεν θα περπατήσει ξανά…
Η αβάσταχτη απλότητα του (περίπλοκου) εαυτού του Ντένις Ρόντμαν
Ο Άλεν Άιβερσον έγινε σύμβολο μίας κουλτούρας που δεν του στέρησε τη μπασκετική «αθανασία»
Γιώργος Παυλίδης: «Το στίγμα του αντί-ντόπινγκ» / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ