Είναι ένα σβήσιμο κεριών, ένας συμβολισμός, μια κομβική στιγμή, υπενθύμιση… όποια και να ‘σαι, ό,τι και να ‘σαι. Αλλά, όταν είσαι μακριά απ’ το σπίτι, τον τόπο σου, είναι αλλιώς… όταν είσαι στην Ιαπωνία, είναι αλλιώς.
Και, όταν η Μαρία εκλήθη επειγόντως στο αρχηγείο της ελληνικής αποστολής για ένα… σημαντικό θέμα, πώς να φανταζόταν το κορίτσι τα αναμμένα κεράκια πάνω στη σοκολατένια τούρτα και πού να φανταζόταν το «Να ζήσεις, Μαρία, και χρόνια πολλά», από τους ανθρώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που επεφύλαξαν την έκπληξη!
Στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η Μαρία Σάκκαρη έκλεισε τα 26 της χρόνια, αυτή που γεννήθηκε το 1995 και έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού γυναικείου τένις. Με μάνα την Αγγελική Κανελλοπούλου, το τότε νούμερο «42» της Παγκόσμιας κατάταξης, και παππού τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, τενίστα και προπονητή, η Σπαρτιάτισσα -απ’ τη μεριά του μπαμπά της, Κώστα Σάκκαρη- προς τη δόξα τραβά…
Στα μικρά της έφυγε μόνη της για Βαρκελώνη, για να σπουδάσει τένις, και, έκτοτε, πορεύτηκε με πίστη και πάθος στον δρόμο που την κάνει ολοκληρωμένη και ευτυχή.
Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας πόλο Θοδωρής Βλάχος με τον βοηθό του Δημήτρη Κραβαρίτη ευχήθηκαν στην Μαρία Σάκκαρη για τα γενέθλια της#TeamHellas🇬🇷 #sakkari #waterpolo #Tokyo2020 #HellenicOlympicCommittee pic.twitter.com/PepgbrgB9w
— Ηellenic Olympic Committee (@HellenicOlympic) July 25, 2021
Τον Μάρτιο του 2020, μόλις είχε μπει στο top20 της Παγκόσμιας κατάταξης και είχε πει στο Athletestories:
«Δεν θέλω να σταματήσω εδώ… Δεν θέλω να σκέφτομαι πως «εντάξει, τώρα τα κατάφερα, τελείωσε». Πιστεύω ότι μπορώ να γίνω καλύτερη και, γι’ αυτό, δουλεύω κάθε μέρα. Το τένις είναι όλη η ζωή μου. Το τένις είναι το πάθος μου. Απολαμβάνω να αγωνίζομαι και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα σε ό,τι κάνει κάποιος στη ζωή του».
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, με τον Γολγοθά της πανδημίας να έχει αφήσει και τα αθλητικά χνάρια του, η Μαρία έφτασε στο νούμερο «18». Και τι δεν έκανε το χαρισματικό κορίτσι:
Κέρδισε το ίνδαλμά της, τη Σερένα Γουίλιαμς (και, μάλιστα, με ανατροπή), στη Νέα Υόρκη.
Κέρδισε το κεντρικό πρόσωπο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που άναψε τη φλόγα, τη Ναόμι Οσάκα, στο Μαϊάμι.
Καθήλωσε την κορυφαία του κόσμου, Άσλει Μπάρτι, και έγινε και η πρώτη Ελληνίδα που έφτασε σε ημιτελικό Grand Slam, στο Ρολάν Γκαρός, υποτάσσοντας τη νικήτρια της περασμένης χρονιάς, Ίγκα Σφιόντεκ.
Όλα είναι θρίαμβοι, αλλά ο τίτλος «Ολυμπιακοί Αγώνες», τα υπερκαλύπτει όλα, για όλους τους αθλητές του κόσμου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη…
Και η Μαρία Σάκκαρη, πέρυσι είχε πει στο site: «Περιμένω, επίσης, με μεγάλη ανυπομονησία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αν όλα πάνε καλά, θα είμαι εκεί. Είναι κάτι που ονειρεύομαι από μικρό παιδί. Για μένα δεν θα είναι ένα απλό τουρνουά».
Και όλα πήγαν καλά και το χαμογελαστό κορίτσι πραγματοποίησε το όνειρο από μικρό παιδί και έκανε και την πρώτη του νίκη στην πρεμιέρα, στο Ariake tennis Park, επί της Εσθονής, Ανέτ Κονταβέιτ, με 2-0 σετ.
Πολύ, πάρα πολύ μελάνι χύθηκε για τη σχέση της Μαρίας με τον γιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο. Και πολλά, πάμπολλα τα σχόλια στα social media, για την παρουσία του στα γήπεδα του Γαλλικού open και τις κοινές τους εμφανίσεις. Αλλά η Μαρία, λες κι είναι άριστη γνώστρια τέτοιας διαχείρισης, μίλησε δημόσια και καθαρά για τη σχέση τους, αφαιρώντας το στοιχείο του “κουτσομπολιού”. Όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τις συχνές αναρτήσεις του, δημοσιοποιεί τα της σχέσης τους…
Όπως και να ‘χει, η Μαρία Σάκκαρη είναι μια χαρά άνθρωπος, ένα νέο κορίτσι με ευγένεια, ήθος, το οποίο αγαπά -και το λέει- την οικογένειά του και την χώρα του.
Η μητέρα της, η Αγγελική Κανελλοπούλου, μου είχε πει για την κόρη της, προ διμήνου:
«Η αλήθεια είναι ότι θέλει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά γίνεται, έχει ως στόχο της φέτος να μπει -εφόσον τα καταφέρει- στις top10. Έχει, λοιπόν, αυτόν τον στόχο και αυτό την κάνει ευτυχισμένη. Χωρίς το τένις, δε νομίζω ότι φαντάζεται τη ζωή της. Τουλάχιστον, για τα επόμενα “κάποια” χρόνια. Μετά, έχει αποφασίσει και της αρέσει να κάνει και άλλα. Θέλει να κάνει οικογένεια, μετά, μόλις τελειώσει την καριέρα της. Δηλαδή, θέλει να κάνει μια “νορμάλ” ζωή. Γιατί αυτή δεν είναι “νορμάλ” ζωή, είσαι με μια βαλίτσα στο χέρι, από τουρνουά σε τουρνουά, από μέρος σε μέρος, από ήπειρο σε ήπειρο, είναι μια δύσκολη καριέρα. Απ’ την άλλη, την γεμίζει τόσο πολύ και έχει πετύχει πολύ σε αυτό που κάνει… Η Μαρία απλώς θέλει το καλύτερο και δουλεύει συνέχεια και αγωνίζεται για το καλύτερο, δεν μένει στάσιμη, γενικά είναι έτσι ο χαρακτήρας της».
Ένας γονιός που έχει αφήσει στίγμα, ένας γονιός που ξέρει, ένας γονιός που είναι δίπλα απ’ τα αθλητικά γεννοφάσκια, μάλλον κάτι γνωρίζει για το παιδί του.
Κι εμείς, όλοι οι άλλοι, κάτι μάθαμε για την Μαρία Σάκκαρη, το αυταπόδεικτο δηλαδή, ότι ο δρόμος για την κορυφή δεν είναι καθόλου, μα καθόλου μακρινός…
UPD: Η Μαρία Σάκκαρη έφτασε μέχρι τη φάση των «16» του Ολυμπιακού τουρνουά στο Τόκιο, στο ατομικόν τένις, ενώ, μαζί με τον Στέφανο Τσιτσιπά, δεν κατάφεραν να νικήσουν τους Αυστραλούς Τζον Πιρς και Άσλεϊ Μπάρτι και να περάσουν στα ημιτελικά του μεικτού διπλού.
CHECK IT OUT:
Σάκκαρη-Τσιτσιπάς: Από διαφορετικούς δρόμους, στην ελίτ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ