Όταν έχεις μπει σε μια προπονητική διαδικασία και ασχολείσαι με την προπονητική, οτιδήποτε έχει σχέση με έναν αγώνα, θέλοντας και μη, το αναλύεις.
Έτσι παρακολουθώ και το Μουντιάλ, αναλύω το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι προπονητές σε διάφορες περιπτώσεις. Σε τραβάει από μόνο του. Οπότε είναι λογικό και φυσιολογικό να βλέπεις με τη λογική των αναλύσεων τέτοιους αγώνες, σχετικά με το τι κάνει και τι θα μπορούσε να κάνει ο προπονητής, λες «θα έκανα εγώ εκείνο, θα έκανα το άλλο».
Θα έλεγε κανείς ότι η Γερμανία αποτέλεσε μια απογοήτευση για το Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά από την άλλα μπορεί να θεωρηθεί και ως κάτι το φυσιολογικό. Ναι μεν είναι μεγάλη δύναμη, αλλά έχει τώρα νέους ποδοσφαιριστές, νέες καταστάσεις και, επειδή ήταν τελείως διαφορετικές οι συνθήκες φέτος σε σχέση με όλα τα προηγούμενα Μουντιάλ, εν μέσω αγωνιστικής περιόδου, μπορεί να ήταν περισσότερο έτοιμες κάποιες άλλες ομάδες. Φυσικά, η Γερμανία είναι μια ομάδα πάντα φαβορί σε Ευρωπαϊκό και σε Παγκόσμιο και ο αποκλεισμός της προκαλεί απογοήτευση.
Όπως απογοήτευση αποτελεί και ο αποκλεισμός της Ισπανίας, η οποία στο ματς με το Μαρόκο προσπάθησε με τον δικό της αγωνιστικό τρόπο να πάρει το παιχνίδι, απλώς δεν το κατάφερε, γιατί σε ένα ματς νοκ άουτ όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά.
Για το παιχνίδι της Βραζιλίας με την Κροατία, δεν πιστεύω το θεωρητικά αυτονόητο, ότι δηλαδή θα κερδίσει η Βραζιλία, κάτι που θα έλεγαν οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι η Κροατία δεν είναι μια δύναμη που μπορεί έτσι εύκολα να παραδοθεί και να χάσει εύκολα. Ναι μεν οι Βραζιλιάνοι είναι μια ομάδα που μπορεί να πιάσει απόδοση και μπορεί να πετύχει πολλά γκολ, αλλά από την άλλη η Κροατία δεν είναι μια ομάδα που εύκολα θα μπορούσες να της δημιουργήσεις πρόβλημα, μια ομάδα η οποία θα εκτεθεί τόσο πολύ.
Αν υπάρχει μια ομάδα που όντως θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη με μια ομάδα όπως η Βραζιλία είναι οι Κροάτες.
Γνωρίζουμε ότι έως τώρα οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν κάνει και το πιο… άσχημο παιχνίδι τους, ίσα-ίσα. Έρχονται από μια νίκη με τη Νότια Κορέα τόσο μεγάλη και εύκολη, κάτι που καμιά φορά μπορεί να μην βγει σε καλό. Άρα, αν υπάρχει ένα ματς που “φοβάμαι”, είναι αυτό. Αν περάσει, τότε μπορεί άνετα να γίνει φαβορί για τίτλο η Βραζιλία.
Από την άλλη, η Αργεντινή, ό,τι και να λέμε, δεν έχει πείσει, δεν παρουσιάστηκε ως η δύναμη που είναι στη θεωρία. Δε σημαίνει ότι, επειδή έχει τον Μέσι, είναι και το φαβορί για να κερδίσει την Ολλανδία, δεν έχει δείξει ότι είναι μια ομάδα που πολύ εύκολα μπορεί να κερδίσει κάποιο ματς. Και απέναντί τους έχουν μια ομάδα δύναμη στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο στερέωμα, η οποία δεν αστειεύεται και έχει πείσει ότι μπορεί να σου κάνει τη ζημιά. Την Ολλανδία.
Και σε συνδυασμό με το ότι την Αργεντινή δεν την είχα ποτέ για φαβορί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα έλεγα, και ως φαν του ολλανδικού ποδοσφαίρου από παλιά, ότι το παιχνίδι αυτό είναι 50-50.
Μπορεί να μην δούμε τον έναν από τους δύο παίκτες που περιμένει όλος ο κόσμος, τον Λιονέλ Μέσι, να καταφέρνει να φτάσει στον Τελικό, αλλά θα το ήθελα, θα ήθελα Ρονάλντο και Μέσι να είναι μαζί στον Τελικό. Είναι οι δύο καλύτεροι παίκτες αυτήν την στιγμή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και θα ήθελα να τους δω να συγκρούονται. Όχι όμως ότι η Αργεντινή είναι φαβορί για να το πετύχει.
Ο Λουίς Φαν Χάαλ, από την άλλη, δίνει μάχη με τον καρκίνο του προστάτη. Το να μπορείς να βρίσκεις αποθέματα να κάνεις αυτό που αγαπάς μετά από ένα τέτοιο πρόβλημα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά αυτή είναι η ζωή όλων όσοι ασχολούμαστε με τον πρωταθλητισμό, οπότε παίρνει δύναμη από αυτό. Και όλη αυτή η ιστορία μπορεί να δώσει και λίγη παραπάνω δύναμη στους ποδοσφαιριστές, ένα κίνητρο, να παίξουν επιπλέον για τον προπονητή τους! Μιλάμε για μια φυσιογνωμία που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν δείχνει καν ότι περνάει δύσκολα, οπότε οι παίκτες του θα προσπαθήσουν να του δώσουν χαρά!
Ο Βαγγέλης Μόρας είναι προπονητής ποδοσφαίρου, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής.
Επιμέλεια κειμένου: Ζέτα Θεοδωρακοπούλου
CHECK IT OUT: Βαγγέλης Μόρας: Για τον Σούπερμάν μου / Λύτρωση στην Ιταλία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αντώνης Νικοπολίδης: Ένα αλλιώτικο Μουντιάλ
Σάκης Τσιώλης: Γολιάθ σε κρίση
Φάνης Κατεργιαννάκης: Μουντιάλ 2022: Τα πρώτα συμπεράσματα