Ναι, το εξωτικό φρούτο ήταν ο δίμετρος (για την ακρίβεια 2.03, ο ψηλότερος της διοργάνωσης) τερματοφύλακας, ο Άντρις Νόπερτ.
Περπατώντας στα 29 του, στην πρεμιέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου έκανε την παρθενική του εμφάνιση με το εθνόσημο.
Δικαίωση μιας πορείας που, παρότι όλα και όλοι του φώναζαν να σταματήσει το παιδικό του όνειρο, το επαγγελματικό του αποκούμπι, και να ασχοληθεί -βιοποριστικά πλέον, γιατί με την μπάλα η τσέπη άδεια έμενε- με κάτι άλλο, με οτιδήποτε άλλο, αυτός εκεί, επέμενε να το κυνηγάει, συνεχίζοντας να παίζει ποδόσφαιρο, να φοράει γάντια.
Και δεν ήταν μόνο το εξωτικό του πράγματος. Αποδείχτηκε και χρηστικό, αποτελεσματικό, μιας και, όποτε χρειάστηκε κόντρα στη Σενεγάλη, ήταν εκεί. Θα μπορούσε λοιπόν αυτός να είναι και το πρόσωπο των «Oranje».
Θα μπορούσε να είναι ο πάντα υπέροχος, ο αέρινος, Φρένκι Nτε Γιονγκ. Ο απόλυτος μετρονόμος της όποιας ομάδας του, κυριαρχώντας στο κέντρο της. Πιθανώς να ήταν ο σταθερότερος, ο καλύτερος, καλύτερους όμως τους «Πορτοκαλί» δεν μπόρεσε να τους κάνει. Flat, άχρωμοι, άγευστοι, άοσμοι, μουντοί, ανιαροί, μονότονοι, χωρίς αλλαγές ρυθμού, επιλογών, σκέψης.
Ναι, πιστώνεται την ασίστ του γκολ που ήρθε εκεί που το 0-0 φώναζε, έξι λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 90. Καμία ασίστ όμως δεν καταγράφεται, αν δεν γράψει αυτός που θα την δεχτεί. Και στην προκειμένη περίπτωση το έκανε ο πλέον συνεπής με τα δίχτυα στη φετινή σεζόν Ολλανδός διεθνής.
Προτελευταία μέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Η PSV υποδεχόταν την Βόλενταμ. Τη διέλυσε με 7-1. Ο Κόντι Χάκπο πέτυχε χατ τρικ και οι οπαδοί στο Philips Arena δεν ήξεραν αν έβλεπαν το τελευταίο παιχνίδι του 23χρονου πασπαρτού μεσοεπιθετικού με τα «Eρυθρόλευκα».
Όλο το καλοκαίρι πέρασε με φήμες, σενάρια, ενδιαφέροντα. Εκείνες τις μέρες όμως τα πάντα είχαν μπει σε τελείως διαφορετική διάσταση. Τρεις ομάδες της Premier League, η αμεσότερα ενδιαφερομένη όλων Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (καθημερινό το “ψηστήρι” του νέου της τεχνικού, Έρικ Τεν Χαχ), από κοντά όμως Λιντς και Σαουθάμπτον, όλες διαθέσιμες στο φινάλε του παζαριού να καλύψουν τις απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων του ολλανδικού club.
Μία μάλιστα εξ αυτών, πέντε χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο της PSV, στο τοπικό μικρό αεροδρόμιο, είχε ανά πάσα στιγμή έτοιμο και φουλαρισμένο ένα ιδιωτικό τζετ, ώστε αμέσως με την (όποια) συμφωνία να έπαιρνε τον Χάκπο στο Νησί για την διεκπεραίωση των τυπικών στη μάχη με τον χρόνο και τις προθεσμίες της τελευταίας στιγμής.
Το τηλέφωνο του Λουίς Φαν Χάαλ συνεχώς κατειλημμένο εκείνες τις ώρες. Άπαντες ζητούσαν inside πληροφόρηση για στρατηγική κατάλληλης προσέγγισης, οι πιο θαρραλέοι μεσολάβηση, όλοι αρκέστηκαν στα καλά λόγια. Ο μόνος που άκουσε κάτι περισσότερο ήταν ο Χάκπο, ο οποίος στράφηκε στον πολύπειρο εκλέκτορα αξιώνοντας συμβουλή.
«Είσαι σε χρονιά Παγκόσμιου Κυπέλλου. Και διοργάνωσης που δεν θα γίνει στο τέλος της σεζόν αλλά στο μέσο της. Το σημαντικό είναι να συνεχίσεις να έχεις παιχνίδια στα πόδια σου. Η μεταγραφή θα είναι εκεί και το καλοκαίρι».
Συμβουλή που -μέσες άκρες- αποκάλυψε ο ίδιος ο Χάκπο. Δεν βάρυνε, τελικά, στην απόφασή του να παραμείνει στο Αϊντχόβεν, την ενίσχυσε απλώς. Γέννημα θρέμμα της πόλης που κατέφυγε ο μετανάστης από το Τόγκο πατέρας του, Τζόνι, τόπος της μητέρας του και παίκτριας ράγκμπι, Ανκ, εκεί από τα 11 του κιόλας ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, από την πρώτη στιγμή στις ακαδημίες της PSV (όπως και τα δύο του αδέρφια).
Δεν λάθεψαν. Ούτε αυτός που συμβούλεψε ούτε αυτός που συμβουλεύτηκε. Ο Χάκπο έφτασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετρώντας 13 γκολ και 17 ασίστ στη σεζόν, λογαριασμός που δεν απαντάται από κανέναν σε Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga και Ligue 1.
Παίζοντας εννιά στις δέκα αριστερός εξτρέμ. Ή έστω ξεκινώντας από αριστερά (παρότι δεξιοπόδαρος) και κινούμενος από εκεί όπου και όπως ήθελε. Τέτοια ελευθερία όμως, τέτοιον ρόλο, τέτοια αφετηρία και κατάληξη στο γήπεδο στην Εθνική Ολλανδίας είχε (μένει να δούμε ως πόσο) μόνο ο Μέμφις Ντεπάι.
Ο Φαν Χάαλ τον ήθελε υποχρεωτικά στην ενδεκάδα. Και έτσι, στο 3-4-1-2 που λανσάρει, τον σκέφτηκε, τον προετοίμασε, τον παρουσίασε στον “άσο”. Δύο και… μισή φορά έπαιξε εκεί (κόντρα σε Ουαλία και Πολωνία οι δύο, ένα ημίχρονο κόντρα στο Βέλγιο), δύο γκολ βρήκε.
Το τρίτο στην παρθενική του συμμετοχή σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Με κίνηση κόντρα τελείως στα συνηθισμένα του (από δεξιά, “κόψιμο” στην περιοχή, κεφαλιά). Κομβικό. Καταλυτικό για την επικράτηση της Ολλανδίας κόντρα στους Πρωταθλητές Αφρικής.
Απαιτητική προβλέπεται και τον Ιανουάριο η δουλειά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στον πύργο του αεροδρομίου του Αϊντχόβεν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MUNDIAL 2022 | Faces: Ενέρ Βαλέντσια (Εκουαδόρ)