Τα φώτα έσβησαν, λοιπόν, έπεσε και η αυλαία, η γιορτή κόπασε και οι λιγοστοί καλεσμένοι αποχώρησαν.
Η Ελλάδα μπήκε -και πάλι- πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο, σημαίνοντας και την αρχή του τέλους της τελετής λήξης αυτών των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, των πιο ιδιόμορφων και πρωτόγνωρων Ολυμπιακών από καταβολής τους, αυτών, στων οποίων το logo έγραφαν «Τόκιο 2020», αλλά έγιναν το 2021. Ο Γιάννης Φουντούλης, σημαιοφόρος, με την dream team του Ελληνικού πόλο, με το Ασημένιο μετάλλιο στο στήθος, έδωσε το σύνθημα της παρέλασης και των υπολοίπων 205 Εθνικών αποστολών, μιας παρέλασης που σαφώς υπολείπεται σε λαμπρότητα από αυτή της τελετής έναρξης, έχει, ωστόσο, και την έννοια της αποτίμησης. Είναι η ώρα που αποτιμώνται οι θέσεις, οι διακρίσεις, οι επιτυχίες αλλά και οι αποτυχίες, “κάνει ταμείο” η κάθε χώρα, η ώρα του “δια ταύτα”, δηλαδή.
Ήρθε, λοιπόν, το “δια ταύτα” και για την Ελλάδα, η οποία με τα τέσσερα μετάλλια, τα δύο Χρυσά του Στέφανου Ντούσκου και του Μίλτου Τεντόγλου, το Ασημένιο της Εθνικής πόλο και το Χάλκινο του Λευτέρη Πετρούνια, βρέθηκε στην 36η θέση του πίνακα των μεταλλίων. Είχε και θέσεις “στο τσακ” του βάθρου, την τέταρτη θέση της Κατερίνας Στεφανίδη και του Εμμανουήλ Καραλή, τις πέμπτες θέσεις του Κριστιάν Γκολομέεβ, του Άλκη Κυνηγάκη, των Μαρίας Κυρίδου-Χριστίνας Μπούρμπου, των Μαρίας Σάκκαρη–Στέφανου Τσιτσιπά. Και άλλες έκτες και άλλες έβδομες και άλλες όγδοες. Διότι, όπως θυμόμαστε στα παλιά, συνηθίζαμε να χαρακτηρίζουμε έως και τον όγδοο «Ολυμπιονίκη».
Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης, κρατά ψηλά την ελληνική σημαία 🇬🇷 στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγχαρητήρια αρχηγέ!#TeamHellas#Foundoulis#Tokyo2020#ClosingCeremony#Flafbearer#waterpolo#seeyouinParis2024 pic.twitter.com/bVy1MWlnBc
— Ηellenic Olympic Committee (@HellenicOlympic) August 8, 2021
Τα ζήσαμε όλα, εμείς εδώ στην Ελλάδα, τα ευχάριστα, ζήσαμε και τις απογοητεύσεις, τις κακές αλλά και άβολες στιγμές, τις αποτυχίες και τις πίκρες. Και υπήρξαν περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών που απασχόλησαν τους φιλάθλους, τον Τύπο και την κοινή γνώμη, εξαιτίας των δεδομένων, των αντιδράσεων, των δηλώσεων και επιδράσεων. Αθλητές και αθλήτριες που δεν κατέκτησαν μετάλλιο, αλλά, όπως λέμε, «έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση». Τρεις περιπτώσεις, η Άννα Ντουντουνάκη, ο Θοδωρής Ιακωβίδης και ο Άλκης Κυνηγάκης, μας έκαναν να χύσουμε πολύ μελάνι και, με αποστασιοποιημένη πλέον ματιά από το γεγονός, σχολιάζουν… τους εαυτούς τους.
🏊♀️Η 25χρονη Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100 μέτρα πεταλούδα είχε ταξιδέψει στο Τόκιο, με προοπτική την είσοδο στον Τελικό του αγωνίσματος. Η γλωσσομαθής Χανιώτισσα, απόφοιτος Νομικής Αθηνών, με μεταπτυχιακό και νέες σπουδές στα σκαριά, έμεινε ωστόσο, εκτός Τελικού για έξι δέκατα του δευτερολέπτου, αν και πέτυχε Πανελλήνιο ρεκόρ 57.24. Το πλάνο με τα δάκρυά της για τον αποκλεισμό από το όνειρο είναι αυτό που θα μας μείνει αξέχαστο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 👉 Άννα Ντουντουνάκη: «Συναισθήματα που δεν είχα ζήσει ποτέ»
🏋️♂️Ο 30χρονος αρσιβαρίστας, στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, λίγο μετά τα 156 κιλά στο αρασέ και τα 182 στο ζετέ, με δάκρια στα μάτια, ανακοίνωνε την απόσυρσή του από τον πρωταθλητισμό, τονίζοντας:
«Κλαίω όχι από στεναχώρια, αλλά γιατί τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς, δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, για να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω αυτά που αρμόζουν στη σημαία που φοράω. Συγγνώμη, εάν κάποιοι νομίζουν πως το βάζω στα πόδια. Έχω κουραστεί από αυτήν την κατάσταση. Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή, επειδή ξέρει την κατάστασή σου. Δεν το αντέχω άλλο αυτό. Θέλω να σταματήσω, θέλω να ηρεμήσω και θέλω να γυρίσω στους δικούς μου»… Και, μέσα σε λίγες ώρες, ένα άνευ προηγουμένου κύμα συμπαράστασης και στήριξης απ’ όλον τον κόσμο, ανθρώπους του αθλητισμού και απλούς πολίτες, έμελλε να δώσει νέα δεδομένα για τον σπουδαίο αρσιβαρίστα, του οποίου οι θυσίες, οι κόποι, ο μόχθος και οι αγωνίες τον βάραιναν χρόνια, με την αξιοπρέπειά του να τον καλεί να βάλει ένα τέλος. Τι ο Πύρρος Δήμας, τι οι αδελφοί Αντετοκούνμπο, τι ο Λευτέρης Αυγενάκης, τι ο σύλλογός του, ο Παναθηναϊκός, τι χορηγοί αντέδρασαν άμεσα, δηλώνοντας στήριξη, υποστήριξη και βοήθεια… Ενώ οι 3.000 (προ αγώνων) followers του εκτοξεύτηκαν στους 220.000!!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 👉 Θοδωρής Ιακωβίδης: «Σα να βγήκα Ολυμπιονίκης»
🏊♂️Ο 22χρονος κολυμβητής βρέθηκε, στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας, δυο ανάσες μακριά απ’ το βάθρο και 55 δευτερόλεπτα μακριά από τον «χρυσό» Γερμανό, Φλόριαν Βέλμπροκ, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η επική του ατάκα «Θα κλαίνε οι γονείς μου» έμεινε να τον… κυνηγάει και να αναδεικνύει ένα παιδί αυθόρμητο, που έβαλε για τα καλά βάσεις και υποθήκη για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού, σε τρία χρόνια.
Το όνομά του δεν είχε… πολυσυζητηθεί μεταξύ αυτών για διάκριση, αλλά ο αθλητής, με καταγωγή από τη Λήμνο, μας έκανε όλους μας να τον προσέξουμε και να τον θαυμάσουμε με το παραπάνω. Με τον υπέρλαμπρο Ασημένιο Ολυμπιονίκη του Ρίο, Σπύρο Γιαννιώτη, να σχολιάζει εγκωμιαστικά την παρουσία του.