Ένα παιδί φτωχής οικογένειας, το οποίο υποστήριζε την Έβερτον, έγινε ο «θεός» των φίλων της Λίβερπουλ. Έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του, έχει αμύθητη περιουσία, συνεχίζοντας να πλουτίζει με… εξωγηπεδικές δραστηριότητες.
Σε μια εποχή που η λίστα των χρεοκοπημένων σούπερ σταρ του αθλητισμού, παγκοσμίως, μακραίνει εντυπωσιακά, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ένας πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος συγκαταλέγεται στους «μεγιστάνες». Ένας «Μίδας» της αγοράς ακινήτων. Παραδίδει, μάλιστα, και (αμφιλεγόμενα) μαθήματα μάνατζμεντ σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Ας το πιάσουμε, όμως, από την αρχή.
Ο Ρόμπι Φάουλερ δεν ήταν ποτέ ένας απλός στράικερ. Ήταν ένα είδωλο της βρετανικής ποπ κουλτούρας των ΄90s. Συγκαταλέγεται στους «μύθους» της Λίβερπουλ. Υπήρξε ένας κατά συρροή σκόρερ (ο 4ος στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ), ο οποίος επεδείκνυε αντισυμβατική συμπεριφορά. Στο σχολείο του, το οποίο παράτησε στα 16, ήταν γνωστός ως Ρόμπερτ Ντάιερ (το επίθετο της μητέρας του).
Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ και έζησαν πολύ λίγο κάτω από την ίδια στέγη.
Ωστόσο, το κοκκαλιάρικο, μαλθακό και συνήθως «αναψοκοκκινισμένο» αγόρι που υπέφερε από άσθμα, στα 18 του, ήταν ήδη ένας διάσημος ποδοσφαιριστής. Λίγα χρόνια πριν, είχε δοκιμαστεί στις ακαδημίες με κατεστραμμένα παπούτσια. Λίγα χρόνια μετά, τον συζητούσε όλη η Ευρώπη. Ένας «θεός» για τους πιστούς του «Άνφιλντ». Και ας υποστήριζε μικρός την Έβερτον.
Ο Φάουλερ είναι ο τύπος που πανηγύρισε γκολ με μπλουζάκι στήριξης σε 500 απολυμένους λιμενεργατές, σε προημιτελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Εκτός από επικοινωνιακά, στήριζε και οικονομικά -μαζί με τον Στιβ ΜακΜάναμαν- τους εργάτες της περιοχής. Γιος εργάτη, δεν ξεχνούσε πώς μεγάλωσαν με τα τρία αδέρφια του, στο Τόξτεθ του Λιβερπουλ.
Σημείωση: στα 6 του, τον Ιούλιο του 1981, είχε δει τη γειτονιά του να διαλύεται σε διάστημα εννέα ημερών, στο πλαίσιο της εξέγερσης της κοινότητας των μαύρων κατά της αστυνομίας. Φωτιές, λεηλασίες, ισοπέδωση, εικόνες εμφυλίου πολέμου με το Τόξτεθ να ακολουθεί σε αναταραχές το Μπρίξτον του Λονδίνου.
Ο Φάουλερ είναι αυτός, επίσης, που πανηγύρισε γκολ υποδυόμενος πως κάνει χρήση ναρκωτικών, πάνω από τη γραμμή του άουτ («απαντώντας» σε σχετικό bullying που δεχόταν από τους οπαδούς της Έβερτον -και όχι μόνο).
Τα «ναρκωτικά», όμως, δεν είναι μια απλή λέξη για την οικογένειά του. Μεγάλωσε μισώντας τα, όπως λέει. Είναι η αιτία θανάτου δύο ξαδερφών του. Για εκείνον τον πανηγυρισμό του, παρεμπιπτόντως, έχει δηλώσει μετανιωμένος: «Πίστευα πως ήμουν το κέντρο της προσοχής. Τότε, δεν θα μπορούσα να το ξέρω. Χρειάζεσαι τις εμπειρίες και την ωριμότητα της ηλικίας για να καταλάβεις ότι: ποδόσφαιρο δεν είναι απλά να προπονείσαι και να παίζεις ματς».
Αλλά ο Φάουλερ κατάφερνε, όντως, να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. «Άγγελος» και «διάβολος» μαζί…
Είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ένα πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ του, σε πολύ κρίσιμο ντέρμπι με την Άρσεναλ. Και, όταν κλήθηκε να το σουτάρει, έκανε μια «χλιαρή» εκτέλεση. Για την ιστορία, ο Σίμαν το απέκρουσε και εν τέλει σκόραρε ο Μακ Ατίερ.
Είχε κάνει, ωστόσο, και ομοφοβική κίνηση-«παντομίμα», στο «Στάμφορντ Μπριτζ», εν ώρα αγώνα, εις βάρος του Γκρέιαμ Λε Σο, ο οποίος ήταν, επίσης, θύμα σχετικού bullying, στα γήπεδα της Αγγλίας, εκείνη την εποχή. Είχαν προηγηθεί οι αγκωνιές που δεχόταν σε μαρκαρίσματα και ο εξής διάλογος με το διεθνή μέσο της Τσέλσι:
-Είσαι «αδερφή».
-Μα, είμαι παντρεμένος.
-Και ο Έλτον Τζον ήταν παντρεμένος, φίλε.
Money Talks
Το οικονομικό θαύμα του Ρόμπερτ Μπέναρντ Φάουλερ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ξεκινά στα 18 του, το 1993. Ο Γκρέιαμ Σούνες, τότε προπονητής της Λίβερπουλ, τον κάλεσε μια μέρα στο γραφείο του για να του παρουσιάσει έναν ειδικό σύμβουλο: «Θα σε βοηθήσει για τον προγραμματισμό της υπόλοιπης ζωής σου», ήταν τα λόγια που άκουσε.
Όπως έχει παραδεχθεί, χωρίς περιστροφές: «Όταν είσαι 18, το μοναδικό που θέλεις, κάθε φορά που υπογράφεις ένα συμβόλαιο με αυξημένο μισθό, είναι να βγαίνεις τις νύχτες, να παίρνεις καινούρια αυτοκίνητα, να αποκτήσεις όλα τα πράγματα που δεν είχες μέχρι εκείνο το σημείο της ζωής σου. Όμως, πάντα, έρχεται μια στιγμή που σκέφτεσαι τελικά “ πρέπει να κάνω λίγο πίσω και να μαζευτώ”».
Ο οικονομικός σύμβουλος, λοιπόν, τον έστρεψε στην αγορά των ακινήτων, πριν αναλάβει δράση η Κέρι, σύζυγός του από το 2001 και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του. «Από τότε, και δεν νιώθω ντροπή να το παραδεχτώ, η γυναίκα μου είναι εκείνη που φορούσε τα παντελόνια. Είναι το αφεντικό. Τα έκανε όλα, ενώ αγωνιζόμουν. Βασικά, βγαίνω έξω και κερδίζω τα χρήματα. Είναι ευχαριστημένη με αυτό το σχέδιο».
Οι δουλειές του, σύντομα, μεγάλωσαν. Το 2005, συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των Times με τους 1000 πλουσιότερους Βρετανούς. Μεταξύ άλλων, είχε (και νοίκιαζε) 80 ακίνητα σε Όλνταμ (βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ), Λίβερπουλ, Σκωτία και Ουαλία. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του είναι πως οι οπαδοί της Σίτι (φόρεσε τη φανέλα της από το 2003 ως το 2006) τραγουδούσαν, σε ρυθμούς «Yellow Submarine» των Beatles (του εμβληματικού συγκροτήματος της πόλης του Φάουλερ, δηλαδή), πως «όλοι ζούμε σε σπίτια του Ρόμπι Φάουλερ» («We all live in a Robbie Fowler house»).
Λίγα χρόνια νωρίτερα, με τον ΜακΜάναμαν, είχαν ιδρύσει εταιρεία επένδυσης σε ιπποδρομίες («Τhe Macca and Growler Partnership»), ενώ δραστηριοποιούνταν και στο διαφημιστικό κομμάτι με την εταιρεία «Robbie Fowler Sports Promotions».
Το 2013, ένα χρόνο μετά την απόσυρσή του από τους αγωνιστικούς χώρους, είχε έρθει η ώρα να επεκταθεί και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Διατηρώντας την «Robbie Fowler Property Academy», ο Φάουλερ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το δικό του success story, προ(σ)καλώντας όσους θέλουν να τον ακολουθήσουν. Το σλόγκαν είναι: «Οικοδομήστε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, χωρίς την ανάγκη του μισθού ενός ποδοσφαιριστή». Όπως λέει ο ίδιος: «Η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να κερδίσετε χρήματα στον ύπνο σας».
Ο Φάουλερ, πάντως, σπάνια εμφανίζεται σε αυτές τις συνεδρίες που γίνονται σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Για τους επίδοξους επενδυτές υπάρχουν (και) δωρεάν μαθήματα, ενώ τα δίδακτρα ενός εκπαιδευτικού τριημέρου κοστίζουν 997 λίρες.
Η σύνδεση της ακαδημίας του με την «Legacy Education Alliance», η οποία εδρεύει στην Φλόριντα των ΗΠΑ, είναι άμεση. Ουσιαστικά, η αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει κατηγορηθεί για αθέμιτες πρακτικές και πλήρη εκμετάλλευση των αδυνάμων, ασκεί τη διοίκηση. Τα έσοδά της στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγεται πως ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια δολάρια (15 εκ. λίρες). Τα μισά από αυτά προέρχονται από την επιχείρηση του Φάουλερ.
Η περιουσία του Άγγλου πρώην ποδοσφαιριστή εκτιμάται πως ξεπερνά τα 31 εκατομμύρια λίρες (περίπου 35 εκ. ευρώ).
Πρεσβευτής της Λίβερπουλ, συνεργάζεται με τα τηλεοπτικά δίκτυα Sky Sports, Abu Dhabi Sports Channel και ITV, καθώς και με τη Sony.
Παράλληλα, όμως, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει τα πτυχία της προπονητικής, ενώ διατηρεί και ποδοσφαιρική σχολή (Fowler Education and Football Academy) από το 2015.
Ο “θεός” των φίλων της Λίβερπουλ.
Γιατί, όσα εκατομμύρια και αν έχει κερδίσει εκείνος στο δικό του ύπνο, το πάθος για το ποδόσφαιρο δεν έχει σβήσει.
Το… φωνάζει, άλλωστε:
«Θέλω να είμαι προπονητής και αυτός είναι ο τελικός στόχος μου.
Μου λείπει το παιχνίδι και έχω πολλά να δώσω».