Στην πιο χαρακτηριστική σκηνή της «Έβδομης σφραγίδας» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο ιππότης προκαλεί τον μαυροφορεμένο Θάνατο, ο οποίος έχει έρθει να τον πάρει, σε μια παρτίδα σκάκι. «Αν κερδίσω, με αφήνεις να ζήσω», εξηγεί ο πρώτος.
Πάνω στα βράχια, δίπλα στη θάλασσα, στρώνονται το λοιπόν. Κρύβει στις παλάμες του από ένα πιόνι, ο Χάροντας δείχνει το αριστερό του χέρι. Ο ιππότης έχει κρύψει σε αυτό το μαύρο, άρα ο ίδιος παίρνει τα λευκά πιόνια. Η πιο απαιτητική, αν όχι άνιση μονομαχία για έναν άνθρωπο, ξεκινάει.
Το αριστούργημα του κορυφαίου σκηνοθέτη από τη Σουηδία οφείλει τον τίτλο του στις επτά σφραγίδες από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη. Μια σειρά κρίσεων του Θεού, στους έσχατους καιρούς. Όταν η έκτη σφραγίδα από τις επτά σπάσει, συμβαίνει ένας σεισμός που καταστρέφει τα πάντα.
Επτά και τα αγωνίσματα που επέλεξε να υπηρετήσει και να… δαμάσει η κορυφαία αθλήτρια από τη Σουηδία. Η Καρολίνα Κλουφτ, “χρυσή” σε κάθε μα κάθε είδους διοργάνωση στη δεκαετία του 2000. Και δεν άφησε καμία δίχως να δοκιμάσει…
Έπταθλο. Που δοκιμάζει, με τη σειρά του, την ανθρώπινη αντοχή. Τον σωματικό πόνο, το πνευματικό σθένος, κάθε λειτουργική έκφανση του αθλητή. Της αθλήτριας, βασικά, μια και το αντίστοιχο απόλυτο τεστ σε ανδρικό επίπεδο είναι το δέκαθλο. Η Κλουφτ δασκαλεύτηκε μικρή. Ήξερε πως αρκεί να σπάσει μια… σφραγίδα, ώστε να πάει στράφι όλος ο τιτάνιος κόπος -όπως φυσικά και για κάθε συναθλήτριά της.
Μια ακύρωση σε οποιοδήποτε αγώνισμα ίσον καταστροφή. Τη δέχτηκε την πρόκληση. Κυνήγησε την κορυφή στο πιο απαιτητικό αθλητικό challenge, με τη διενέργεια των επτά αγωνισμάτων μέσα σε δύο μέρες στις μεγάλες διοργανώσεις. Και δεν έπεσε στα βράχια, αντιθέτως βγήκε στον αφρό.
Εκατό μέτρα μετ’ εμποδίων. Άλμα εις ύψος. Σφαιροβολία. Διακόσια μέτρα. Άλμα εις μήκος. Ακοντισμός. Οκτακόσια μέτρα. Τρία δρομικά αγωνίσματα, ανάμεσά τους δύο άλματα και δύο ρίψεις.
Υπεραθλήτρια των υπεραθλητριών, το κατάξανθο άτι με τα κατάξανθα φρύδια και την απαράμιλλη στοχοπροσήλωση.
Η ίδια κοπέλα που πρώτα χρειάστηκε να τα βάλει (ευτυχώς όχι με έναν απειλητικό μαυροφορεμένο κύριο αλλά) με το μπούλινγκ από συμμαθητές της εξελίχθηκε σε σύμβολο αθλητικής πολυθεσίας (sic), αυταπάρνησης, τελειότητας.
Μια της Κλουφτ, δυο της Κλουφτ…
Γεννιέται στις 2 Φεβρουαρίου 1983, στην ευρύτερη περιοχή του Μπουρός (Μπόρας, για όποιον ακολουθεί τη γραφή και όχι την προφορά). Ακριβώς έναν χρόνο πριν, στο ίδιο μέρος έχει δει το πρώτο φως η Έλενα Παπαρίζου. Η Καρολίνα Έβελιν Κλουφτ (ή Κλιφτ, αν θέλουμε να είμαστε κι εδώ πιο κοντά από… προφορικής απόψεως) είναι βέρα Σουηδέζα.
Μπαμπάς και κατοπινός ατζέντης της ο ποδοσφαιριστής Τζόνι Κλουφτ. Κορυφαία του στιγμή το γκολ ως μέσος της Έστερς στον πρώτο γύρο του UEFA τη σεζόν 1973-1974 μέσα στο Ρότερνταμ κόντρα στη Φέγενορντ. Γκολ απέναντι στην ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση της διοργάνωσης και που διέθετε μονάδες όπως οι Βιμ Γιάνσεν και Βίλεμ Φαν Χάνεχεμ, βασικοί το επόμενο καλοκαίρι στη φιναλίστ του Μουντιάλ, Εθνική Ολλανδίας.
Μαμά η μηκίστρια Ίνγκαλιλ. Εκ των κορυφαίων αλτριών της Σουηδίας στα ’70s, με ατομικό ρεκόρ πάνω από έξι μέτρα. 6.09μ., διόλου συνηθισμένο εκείνη την εποχή. Η φαμίλια, δηλαδή οι γονείς με τις τέσσερεις κόρες, εγκαθίσταται στην πόλη Βακχό, όταν η Καρολίνα είναι δώδεκα ετών.
Δύσκολη η μετάβαση, σε μια δύσκολη ηλικία. Έχει μεγαλώσει στο χωριό της το Σάντχουλτς, έξω από το Μπουρός, ως ένα υπερκινητικό παιδί που παίζει όλη την ημέρα στην εξοχή και σκαρώνει κυριολεκτικά αυτοσχέδια αγωνίσματα στίβου. Πηδάει στη φυσική άμμο της παρακείμενης λίμνης, στήνει σκηνικό ύψους με τον πήχυ φτιαγμένο από μπαμπού και το στρώμα που έχει κουβαλήσει από το κρεβάτι της.
Παράλληλα, παίζει μπάλα και η αλήθεια είναι πως περισσότερο θέλει να γίνει ποδοσφαιρίστρια, κατά το παράδειγμα του πατέρα της. Σε δεύτερο χρόνο, στο Βακχό πια, δεν θέλει να γίνει τίποτα. Οι καινούργιοι συμμαθητές της την κοροϊδεύουν. Κάποιοι την σπρώχνουν στα διαλείμματα, ασκούν κανονικό μπούλινγκ στο ψηλό και άχαρο κορίτσι με τα χοντρά γυαλιά μυωπίας.
«Ήμουν ντροπαλή, δίχως ίχνος αυτοπεποίθησης. Φορούσα ρούχα για να κρύβω τους λεπτούς καρπούς μου, επί έξι μήνες δεν ήθελα ούτε να πηγαίνω στο σχολείο. Μέχρι που τα σπορ έγιναν η εκδίκησή μου», θα πει χρόνια αργότερα στον «Guardian».
Σε τρίτο λοιπόν χρόνο, έρχεται ο στίβος. Το όχημα για να επιβληθεί στους νταήδες άρρενες συνομηλίκους της. Η ασχολία που την κάνει πρωτίστως να περνάει καλά, να διασκεδάζει. Δευτερευόντως, την κάνει να πιστέψει στον εαυτό της περισσότερο από ποτέ και σύντομα να συνειδητοποιήσει πως είναι πολύ καλή όχι μόνο στην πόλη της, όχι στη χώρα της, αλλά σε διεθνές επίπεδο.
Στο κέντρο του προαστίου Φούρουμπι δεν υπάρχει μια εκκλησία αλλά ένα στάδιο. Εκεί περνάει ώρες ολόκληρες καθημερινά η Καρολίνα, η οποία έχει επίδοση 1.5μ. στο ύψος, πριν καν τη μετακόμιση από την επαρχία. Σε αυτό το αγώνισμα επικεντρώνεται αρχικά, αγαπώντας επίσης τα υπόλοιπα άλματα και κερδίζοντας παράλληλα events και σε τελείως διαφορετικά (αγωνίσματα).
Ο μέντορας και ο… Μπολτ
Είναι 17 ετών, όταν αποφασίζει τη μετάβαση στο έπταθλο. Έχει φτάσει τα 178 εκατοστά, ταυτόχρονα έχει δουλέψει το κορμί της και ως προς τον μυικό όγκο. Τεράστιοι διασκελισμοί που την ευνοούν στα άλματα και το τρέξιμο, δύναμη και τεχνική που την καθιστούν κάτι περισσότερο από ικανή και στις ρίψεις. Και μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό της, αυτοπεποίθηση που “χτίστηκε” στα δύσκολα πρώτα σχολικά χρόνια της στο Βακχό.
Μέντορας και προπονητής της στο εξής ο Άγκνε Μπέργκβαλ. Αυτός θα πείσει την Κλουφτ και την οικογένειά της πως αξίζουν οι θυσίες ώστε να γίνει μια τοπ επταθλήτρια. Άλλωστε. και ο ίδιος ήταν δεκαθλητής μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Θα αναδείξει και τις δίδυμες σπρίντερ (Σουζάνα και Τζένι) Καλούρ, πιο μετά θα γίνει personal trainer Δανών διεθνών στο χάντμπολ αλλά και γυμναστής της ποδοσφαιρικής Μάλμε στην πατρίδα του.
Στην ιστορία βέβαια μένει ως ο προπονητής της κορυφαίας επταθλήτριας του πλανήτη στην εποχή της. Ίσως και όχι μόνο σε αυτήν… Η «Κάρο» («Carro»), όπως την φωνάζουν χαϊδευτικά, κατεβαίνει το 2002 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 στο Κίνγκστον της Τζαμάικα. Είναι οι αγώνες στους οποίους τρέχει μπροστά στους δικούς του ανθρώπους και συστήνεται διεθνώς ένας απίθανος 16χρονος λυκειόπαις, ονόματι Γιουσέιν Μπολτ. Είναι όμως και οι αγώνες του πρώτου “μεγάλου” Χρυσού της Κλουφτ.
Πρωτεύει σε όλα τα αγωνίσματα πλην των δύο ριπτικών, στο ύψος “παίζει” επί ώρα μόνη της (μια και υπερπηδά το 1.92, ενώ καμία άλλη κοπέλα δεν έχει ξεπεράσει το 1.80), αφήνει στο τέλος 700 και βάλε μονάδες πίσω τη δεύτερη Όλγκα Αλεξέγεβα. Κάνει Παγκόσμιο ρεκόρ για την ηλικία της, το βελτιώνει στο καπάκι, στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Στο Ευρωπαϊκό Γυναικών, παρακαλώ!
«Κενό, χάσμα» σημαίνει στα γερμανικά το «Klüft». Τέτοιο ακριβώς δημιουργεί από τις συναθλήτριές της, οι οποίες από ένα σημείο και μετά μάχονται για το Αργυρό μετάλλιο. Δεν αφήνει μάλιστα διοργάνωση για διοργάνωση η νέα σταρ του στίβου…
Αποδεικνύεται εξίσου… τρομερή και στο πένταθλο του κλειστού στίβου, με το Αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό (Γυναικών) του 2002 να συνιστά την τελευταία φορά μέχρι το 2008 που θα ηττηθεί στα αγαπημένα της πια σύνθετα αγωνίσματα! Είτε μιλάμε για ανοιχτό είτε για σάλες, είτε μιλάμε για Ολυμπιακούς και Παγκόσμια είτε για μίτινγκ. Το επόμενο έτος σαρώνει τα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Πρώτα στον κλειστό στο Μπέρμιγχαμ, με τρεις πρωτιές. Μετά στον ανοιχτό στίβο.
Αήττητο πενταετίας, αθηναϊκός κολοφών
Παρίσι 2003. Από το χείλος της καταστροφής, κατά τις… σφραγίδες της «Αποκάλυψης», στον θρίαμβο. Στο μήκος πατάει μετά τη βαλβίδα και στις δύο πρώτες προσπάθειες. Οι επταθλήτριες προβαίνουν σε τρεις, απέχει μία από την ακύρωση.
Το κοινό στηρίζει ένθερμα την τοπική ηρωίδα, Ενίς Μπαρμπέρ, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 1999 και εξίσου καλή άλτρια του μήκους. Βασικά… ακόμα καλύτερη. Λίγες ημέρες αργότερα στους ίδιους αγώνες των Παρισίων θα φορέσει χρυσό μετάλλιο στο μήκος αγγίζοντας τα 7μ. (6.99).
Κι όμως, στο μήκος του επτάθλου βλέπει την τεράστια γυμνασμένη πλάτη της Κλουφτ: 6.68μ. στην τελευταία της προσπάθεια η Σουηδέζα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ακύρωσης, ήτοι πρώτη και καλύτερη! Η Μπαρμπέρ μένει στο 6.61 και στο τέλος στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η Σκανδιναβή συγκεντρώνει 7.001 βαθμούς και γίνεται μόλις η τρίτη (επτ)αθλήτρια στην ιστορία που ξεπερνά τους 7.000.
Προφανώς έρχεται και στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο κλειστού για… προθέρμανση, διαγωνιζόμενη στο άλμα εις μήκος και όχι στο πένταθλο. Κατακτά και στη Βουδαπέστη (χάλκινο) μετάλλιο με 6.92μ., στον Τελικό που έχει χάσει για ένα εκατοστό στον προκριματικό η Στέλλα Πιλάτου και για έντεκα η Νίκη Ξάνθου.
Στα μέρη μας η Κλουφτ, με τις χαρακτηριστικές χειρονομίες πριν τις προσπάθειές της και το “παιχνίδι” με τον κόσμο στην εξέδρα, αποκτά το δικό της κοινό. Η τραυματίας Μπαρμπέρ έχει μείνει στη Γαλλία και η φίλη μας ανεβαίνει πρώτη στην κατάταξη μετά το (δεύτερο κατά σειρά τέλεσης) ύψος, δίχως να ξαναπέσει από την κορυφή.
Ανοίγει σταδιακά την ψαλίδα με τις αντιπάλους της και η τελική διαφορά των 517 πόντων με τη δεύτερη Άουστρα Σκουίτε συνιστά τη μεγαλύτερη ever σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν χαμπαριάζει ούτε από τους σχεδόν 30 βαθμούς Κελσίου στο ΟΑΚΑ και κλέβει την παράσταση ακόμα και από τον Τελικό των 100μ., ο οποίος διεξάγεται το ίδιο βράδυ της στέψης της.
Ποια Γιούλια Νεστερένκο (με τις Γκέιλ Ντίβερς και Κριστίν Αρόν να μη φτάνουν καν στον Τελικό), όταν δίνει σόου η ανίκητη Σουηδή; Ένα θερμό χειροκρότημα έχει αποδέκτρια και την Αργυρώ Στρατάκη, 15η σε σύνολο 28 επταθλητριών που ολοκληρώνουν επιτυχώς όλα τα αγωνίσματα.
Η Κλουφτ γράφει και Ολυμπιακή ιστορία για τη χώρα της με το Χρυσό μετάλλιο για γυναίκα στο μεγαλύτερο ραντεβού του πλανήτη. Φοράει κότινο στο κεφάλι κατά την απονομή και δεν γίνεται παρά να αντιμετωπίσει συγκαταβατικά τη δέκατη θέση στο μήκος, έξι βράδια αργότερα. Διάολε, σε έναν ακόμα Τελικό Ολυμπιακών Αγώνων συμμετέχει…
Το 2005 μπαίνει με θρίαμβο και στο Ευρωπαϊκό κλειστού, αφήνοντας πίσω της την καλή της φίλη, Κέλι Σόδερτον.
Κάπως έτσι, έχοντας μόλις φυσήξει 22 κεράκια στη γενέθλια τούρτα, έχει αναδειχθεί Πρωταθλήτρια και στις πέντε μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια ανοιχτού και κλειστού, ηπειρωτικά Πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού) για έναν αθλητή του στίβου! Εννοείται ότι είναι η νεαρότερη στην ιστορία που το καταφέρνει.
Πρωτεύει και στο (Παγκόσμιο του) Ελσίνκι το καλοκαίρι. Το… αυτό σε δύο ακόμα Ευρωπαϊκά, σόου και το 2007 στην Οσάκα. Αντιμετωπίζει προβλήματα φυσικής κατάστασης και στην Ιαπωνία η αθλήτρια που καταφτάνει με την καλύτερη επίδοση της χρονιάς είναι η Λουντμίλα Μπλόνσκα. Αποτέλεσμα; Ένα ακόμα Χρυσό για την Κλουφτ, η οποία ξεπερνάει και τον ανυπέρβλητο εαυτό της (sic).
Θνητή στο σκάμμα, απλή στη ζωή
Με άλλα λόγια, δεν καταφέρνει μονάχα να σπάσει και το Παγκόσμιο ρεκόρ (WR) της Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι, με 7.291 βαθμούς από το 1988. Η Κλουφτ κερδίζει και στους 22 αγώνες επτάθλου/πεντάθλου που κατεβαίνει από το 2002 μέχρι και το 2007, δεν αφήνει να πέσει κάτω οποιαδήποτε ατομική διάκριση, δεν επιτρέπει ούτε στους τραυματισμούς να την καταβάλουν.
Στο Παγκόσμιο του 2005, για παράδειγμα, προερχόταν από μακρά (για τα δεδομένα της) αποχή και χρειάστηκε να κάνει ατομικό ρεκόρ στη σφαιροβολία, η οποία δεν ήταν δα το φόρτε της, ώστε να μην παραδώσει τα σκήπτρα. Θα τα παραδώσει, μονάχα όταν πολλαπλασιαστούν οι πόνοι στον προσαγωγό και σε άλλα σημεία του κορμιού της.
Εξαιτίας σχετικής επέμβασης δεν προλαβαίνει να ετοιμαστεί για το έπταθλο στους Ολυμπιακούς του 2008 και αφοσιώνεται στο μήκος και το τριπλούν. Στο δεύτερο δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία, γι’ αυτό και προσλαμβάνει προπονητή τον Γιανίκ Τρεγκάρο, του συμπατριώτη της Ολυμπιονίκη (επίσης στην Αθήνα), Κρίστιαν Όλσον.
Στο Πεκίνο είναι ένατη στον Τελικό του μήκους και αποκλείεται στα προκριματικά του τριπλούν. Εκ των υστέρων αποκαλύπτει ότι έχει κατεβεί στην Κίνα με κάταγμα κόπωσης. Πάλι προσαγωγός το 2009, κάπως έτσι θα κυλήσουν τα πράγματα μέχρι το 2011, οπότε αποσύρεται με μια άκρως τιμητική τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και δη στο άλμα εις μήκος.
Έχοντας βοηθήσει τα εθνικά χρώματα και σε διάφορες σκυταλοδρομίες 4×100, κρεμάει τα σπάικς στα 29 της. Το κορίτσι που είχε για γούρι ένα κιτρινόμαυρο γουρούνι, προτού το χάσει με μια αποσκευή σε ένα αεροδρόμιο και το αντικαταστήσει στο εξής με ένα λούτρινο γαϊδουράκι σε κάθε αγώνα της, είναι πια μια γυναίκα με άλλες προτεραιότητες.
Από το ξεκίνημα της καριέρας της μαζί με τον (Χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2003) επικοντιστή Πάτρικ Κρίστιανσον, έκτοτε γνωστό ως Πάτρικ Κλουφτ (!), δημιουργεί τη δική της οικογένεια. Είχε τρεις αδερφές, αποκτά στη δεκαετία του 2010 τρεις κόρες!
Ο σύζυγός της πια,ήταν και προπονητής της το 2011. Μαζί θα προβούν και σε επιχειρηματικά βήματα που δεν θα στεφθούν πάντα από επιτυχία, διότι εκείνο το ξενοδοχείο στο Γιάρβσο με γυμναστήρια και μαθήματα γιόγκα θα κλείσει σύντομα. Έχοντας χρηματίσει επίσης παρουσιάστρια αθλητικών εκπομπών στην τηλεόραση, η Καρολίνα έχει στήσει και μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που στηρίζει την αξία της άσκησης στα παιδιά και την προωθεί ποικιλοτρόπως.
Ανήσυχη κοινωνικά, ενδιαφερόταν για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Reebok και άλλων χορηγών της. Δεν μετέφερε την έδρα της σε άλλη χώρα όπως ο Όλσον ή η άλτρια του ύψους, Κάιζα Μπέργκβιστ, ώστε να γλυτώσει φόρους. Και πέρα από το σάρωμα των Χρυσών μεταλλίων, πάντα θα είναι εκείνη η ταπεινή σταρ που μετά το πέρας των αγώνων έπαιρνε όλες τις συναθλήτριές της και έκαναν μαζί τον γύρο του θριάμβου στα στάδια. Παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Ιπποτική συμπεριφορά, από μια γυναίκα που έπαιξε και τη δική της παρτίδα με τα λευκά πιόνια. Για να γίνει βασίλισσα, αψηφώντας παγίδες και πιθανότητες.
CHECK IT OUT: Παρίσι 2024 | Ο κόσμος του Μόντο Ντουπλάντις είναι εξ ορισμού πλεοναστικός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιουσέιν Μπολτ: Επιβραδύνοντας τον χρόνο