Πολλές φορές αναρωτιέμαι ποσό προφητικός μπορεί να είναι ένας στίχος τραγουδιού ή ακόμα ποσό επίκαιρος μπορεί να γίνει με το πέρασμα του χρόνου…
Όταν πίσω στο μακρινό 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραφε «πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα», δεν ξέρω αν είχε προβλέψει αυτό που θα επακολουθούσε (άλλωστε όλοι οι μεγάλοι έχουν το συγκεκριμένο χάρισμα), αλλά σίγουρα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η ιδιότητά μου, ως προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών, με φέρνει σε καθημερινή επαφή με παιδιά και τα τελευταία χρόνια με μια συγκεκριμένη γενιά. Την επονομαζόμενη και «iGeneration» (παιδιά γεννημένα από 1995 έως 2005), όπως είναι ευρέως γνωστή.
Τη γενιά που μπορεί να έχει εικονικά -και κάποιες φορές όχι μόνο- όλον τον κόσμο στον αντίχειρά της, λόγω της χρήσης και των δυνατοτήτων των κινητών συσκευών.
Μια γενιά που έχει κατακτήσει την τεχνολογία και αυτό της δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Αυτή η κατάκτηση σε συνδυασμό με την αμεσότητα των πληροφοριών έχουν αρκετά θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.
Έχει δημιουργήσει πολύ πιο ενημερωμένα και έξυπνα παιδιά. Παιδιά με γνώση και άποψη για τα θέματα που αφορούν στο καθένα από αυτά. Παιδιά που έχουν την επιθυμία να τα κατακτήσουν και να τα εξερευνήσουν όλα -με τα θετικά και τα αρνητικά- πολύ γρήγορα.
Με κίνδυνο πλέον να έρχονται σε αντίθεση με τη διάρκεια που πρέπει να επιδεικνύει ένα “ταλέντο”. Γιατί με την εξέλιξη και τις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου μέχρι και ο ορισμός της έννοιας του ταλέντου τείνει να αλλάξει. Αυτό, γιατί, όταν μιλάμε πλέον για ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, κατά την ταπεινή μου άποψη μιλάμε για τη συνεχή επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και των προσδοκιών. Και όλα αυτά σε υψηλό επίπεδο.
Ένας δεύτερος και ίσως από τους πιο σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη συγκεκριμένη γενιά είναι η άμεση αναγνώριση που απολαμβάνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (instagram/facebook) όλα αυτά τα παιδιά που αγωνίζονται σε μεγάλους συλλόγους.
Μπείτε στη θέση ενός 18χρονου παιδιού που ξεκινά να αγωνίζεται σε έναν από αυτούς τους συλλόγους. Μετά το “ανέβασμα” μιας φωτογραφίας, βρίσκεται την επόμενη στιγμή να έχει 400 νέους followers στον προσωπικό του λογαριασμό. Η σύνδεση αυτή με τόσο πολύ κόσμο ασκεί μια εξωγενή επιρροή πάνω στα παιδιά που δεν υπήρχε πριν 10 χρόνια. Αυτό τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα να τα αποπροσανατολίσει ή ακόμα και να δημιουργήσει μια ψευδή πραγματικότητα σχετικά με το μέγεθος και την αξία του εκάστου ταλαντούχου ποδοσφαιριστή.
Η χρήση των συγκεκριμένων μέσων αλλά και γενικότερα ο συνολικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών έχουν επιφέρει ακόμα μια αλλαγή που δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια. Την έλλειψη επικοινωνίας που παρατηρείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή προπόνησης.
Όλο και λιγότερα παιδιά της συγκεκριμένης γενιάς φαίνεται να έχουν αναπτύξει το στοιχείο της λεκτικής επικοινωνίας. Ένα στοιχείο που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνική, την ευφυΐα, τη διορατικότητα, και το να ανταποκρίνεται κάτω και από συνθήκες πίεσης) αποτελεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής υψηλών προδιαγραφών.
Όλα τα παραπάνω καλούν όσους από εμάς ασχολούμαστε με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και τα παιδιά, από όποιο πόστο και επίπεδο, να είμαστε σε μια συνεχή διαδικασία μάθησης και αυτοεξέλιξης.
Όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στο αγωνιστικό και το προπονητικό κομμάτι του επαγγέλματος αλλά και σε τομείς που τις περισσότερες φορές συνδέονται με κοινωνικά ή ψυχολογικά φαινόμενα της εποχής που ζούμε και έχουν σχέση με την ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης που πρέπει να λαμβάνουν οι αθλητές των ακαδημιών.
Αρκετές δεκαετίες πριν ο Γιόχαν Κρόιφ, ίσως η μεγαλύτερη προσωπικότητα σε αντίληψη και επιρροή πάνω στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι ακαδημίες, είχε πει: «Αν γνωρίζεις μόνο από ποδόσφαιρο, ούτε ποδόσφαιρο δεν γνωρίζεις».
Ποσό προφητικό και επίκαιρο και αυτό. Αλλά συνάμα και ποσό χαρισματικοί οι άνθρωποι που τα είπαν…
Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος είναι προπονητής ποδοσφαίρου, κάτοχος διπλώματος UEFA A’.
CHECK IT OUT: Δημήτρης Κενές: Social Media στα Σπορ: Προνόμια και Υποχρεώσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: