Πώς είναι να βγάζει η αντίπαλός σου τη μάσκα δύο φορές, πανηγυρίζοντας κιόλας έξαλλα για τη νίκη (!), ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο αγώνας;
Και πώς είναι να μην ακούς καν τον διαιτητή και τις οδηγίες του απ’ τη βοή και τις φωνές του κόσμου, σε ένα Γκραν Παλέ που βράζει, με δεδομένο ότι αυτή, η αντίπαλός σου, είναι Γαλλίδα και παίζει σπίτι της;
Και πώς είναι, μετά από αυτά και άλλα, να τίθεσαι εκτός ημιτελικών του Ολυμπιακού τουρνουά ξιφασκίας από δύο φάσεις στο 14-13 υπέρ της αντιπάλου σου, να ζητάς δύο φορές τον πόντο της ισοπαλίας, με τους διαιτητές να αποφασίζουν να μην τον δώσουν κάπου σε δύο διαδοχικές φάσεις, επιλέγοντας τη μεσοβέζικη λύση;
Η Δώρα Γκουντούρα, φορώντας τη μάσκα με τη γαλανόλευκη, ήταν φοβερή! Σταθερή, ψύχραιμη, μάλιστα με το αθλητικό ήθος να τη χαρακτηρίζει, καθώς έσπευσε να βοηθήσει την αντίπαλό της, η οποία είχε χάσει την ισορροπία της από δική της επίθεση.
Η Δώρα ήταν έτοιμη για τα ημιτελικά της σπάθης, με μια θέση στο βάθρο να αχνοφαίνεται. Αλλά το εμπόδιο της Χάλκινης Ολυμπιονίκη του Τόκιο και Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης, Μανόν Απιτί-Μπρουνέ, ήταν τελικά απροσπέλαστο. Και το πλάνο του Ιταλού διαιτητή, ο οποίος καθυστερούσε πάνω από το video cheque, με τον κόσμο να ωρύεται πάνω απ’ το κεφάλι του, μην ξέροντας ουσιαστικά πώς να χειριστεί την κατάσταση, χαρακτηριστικό.
Η Δώρα ήταν έτοιμη για διάκριση, μετά την αποτυχία της πρώτης της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτούς του Τόκιο το 2021, στους οποίους δεν κατάφερε να πάρει νίκη. Τώρα ήταν έτοιμη και ώριμη. Τόσο ώριμη μάλιστα που μπροστά στην κάμερα της «ΕΡΤ» ελάχιστα αναφέρθηκε στη διαιτησία, λέγοντας το αμίμητο και τόσο υπεράνω «Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη διαιτησία ως δικαιολογία, θεωρώ ότι η διαιτησία είναι η δικαιολογία των αδύναμων!».
Και τα δάκρυα που ακολούθησαν, το ξέσπασμα, λογικό και αναμενόμενο: «Δεν είναι στενοχώρια, είναι συγκίνηση. Συγχωρέστε με. Εμένα το μετάλλιό μου δεν βρίσκεται εδώ, εμένα το μετάλλιο βρίσκεται κάθε ημέρα στην προπόνηση».
Μια και μοναδική ελληνική φωνή ήταν αυτή που ακούστηκε καθαρά μέσα στο γαλλικό βουητό, αυτή του προπονητή της Πρωταθλήτριάς μας, του Θανάση Δελενίκα, ο οποίος μάλιστα, τη δεύτερη φορά που ο πόντος δεν κατοχυρώθηκε προς την ελληνική πλευρά, φώναξε «ντροπή!», ενώ πήρε τον λόγο μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα λέγοντας: «Σκάνδαλο! Είναι τεράστια αδικία! Είναι κρίμα κάποιοι να παίζουν με τον κόπο των παιδιών. Είναι αδικία!».
Η Δώρα από το 2021, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, εντάχθηκε στο δυναμικό του ΑΟ «Αρίστων Παιανίας». Ο προπονητής και Τεχνικός Διευθυντής του ομίλου, Γιώργος Πασσάς, αν μη τι άλλο στενοχωρημένος γι’ αυτήν την άδικη εξέλιξη, είπε στο «AthleteStories»:
«Η Δώρα φαινόταν από το πρωί ότι έμπαινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και πραγματικά ήταν χαρούμενη, έβλεπε κανείς τη γλώσσα του σώματος, έβλεπε ότι χαιρόταν τη διαδικασία. Είχε τρομερό ρυθμό και αγωνιζόταν πάρα πολύ καλά. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι, εάν πηγαίναμε καλά στη διάρκεια της ημέρας, θα συναντούσαμε πολλές Γαλλίδες, το οποίο αποτελεί και ένα θέμα, όταν παίζεις με αθλήτριες της διοργανώτριας χώρας!
Θα συμμεριστώ τις δηλώσεις της Δώρας, ότι η διαιτησία είναι η δικαιολογία των αδύναμων.
Στο καλύτερο αποτέλεσμα ισοφάρισε την πέμπτη θέση της Βουγιούκα στο Λονδίνο, έκανε τρομερή προσπάθεια και αναμφισβήτητα μπορούσαμε να πάμε πολύ παραπάνω. Κατά την άποψή μου, στην πρώτη φάση, η οποία και αμφισβητήθηκε, δίνεις τον πόντο είτε στον έναν είτε στον άλλον, μαζί δεν τον δίνεις με τίποτα. Το μαζί ήταν σαν “Πόντιος Πιλάτος” στη συγκεκριμένη φάση. Στη δεύτερη περίπτωση του 14-13, στα δικά μου τα μάτια και έτσι όπως το είδα και σε αργή κίνηση, τραβάει πίσω το χέρι η Μπρουνέ, ήταν δικό μας το χτύπημα, όπως και το προηγούμενο. Αλλά δεν θέλω να μείνει στη συνείδηση όλων ότι η διαιτησία έφταιξε, γιατί η Δώρα είναι ένα σοβαρό πρότυπο για τα εκατοντάδες παιδιά που έρχονται από πίσω και ίσως ονειρεύονται Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό που έβγαζε σήμερα η Δώρα ήταν όλη η υγεία και εκεί πρέπει να σταθούμε».
CHECK IT OUT: Δώρα Γκουντούρα: Λευκή Σελίδα στο Τόκιο / Παιχνίδι Μυαλού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: