«Do epic things».
Τρεις λέξεις, γραμμένες σε μια σελίδα ενός βιβλίου. Με συγγραφέα του τον ψυχολόγο στον οργανισμό των Λέικερς. Αυτό είχε η Σάτου Σάμπαλι πρόχειρο αλλά και ταιριαστό για την περίσταση, όταν ο Κόμπι Μπράιαντ εμφανίστηκε μπροστά της σχεδόν απροειδοποίητα, ύστερα από ένα παιχνίδι του κολεγίου της απέναντι στο USC.
Το Όρεγκον είχε κατεβεί στην (νότια, Southern γαρ) Καλιφόρνια για το συγκεκριμένο ματσάκι. Το «σχεδόν» πάει στο ότι ο σούπερ σταρ των «Λιμνανθρώπων» είχε ειδοποιήσει τους ανθρώπους των δύο κολεγιακών προγραμμάτων πως θα παρευρισκόταν στην αναμέτρησή τους. Εκείνοι όμως των φιλοξενουμένων το είχαν αποκρύψει από τις παίκτριές τους. Για να μην τις αναστατώσουν. Να μην τις αποσυντονίσουν.
Η Σάμπαλι βέβαια τον “έκοψε” κανονικά. Τον είδε πριν το τζάμπολ να προσέχει ακόμα και την προθέρμανσή της! Υποσχέθηκε στον εαυτό της να μην αστοχήσει μέσα στο ματς. Δεν τα κατάφερε. Κατάφερε, εντούτοις, να συνομιλήσει μετά το τέλος με ένα από τα ινδάλματά της. Έτεινε στον «Black Mamba» το βιβλιαράκι, εκείνος της έγραψε να κάνει επικά πράγματα. Φρασούλα που “χτύπησε” και πάνω της, ως τατουάζ.
Flash… forward στο καλοκαίρι του 2024, από τη σεζόν 2019-2020. Ολυμπιακοί Αγώνες, Γαλλία. Πιο κοντά στην πατρίδα που εκπροσωπεί σε εθνικό επίπεδο η 26χρονη, πια, φόργουορντ. Γερμανίδα, από την πλευρά της μητέρας της. Ο μπαμπάς από την Γκάμπια. Μια θηλυκή Σρέντερ, δηλαδή. Αν και αντιστρόφως. Του «Ντένις του τρομερού» ήταν ο πατέρας Γερμανός και είναι η μαμά Γκαμπιανή (sic).
Τρομερή αποδεικνύεται και η ίδια πάνω στο παρκέ. Στη Λιλ η γυναικεία «Nationalmannschaft» λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν της πήρε παρά δύο ματσάκια ώστε να κάνει check in και για Παρίσι. Για τη νοκ άουτ προημιτελική φάση.
Δύο ματσάκια, ισάριθμες νίκες. Ογδόντα αγωνιστικά λεπτά, 50 πόντοι της Σάμπαλι. Της Σάτου Σάμπαλι, απαραίτητη η διευκρίνιση. Στην πρεμιέρα και το 83-69 επί των Πρωταθλητριών Ευρώπης, Βελγίδων (!), η Ισάτου, όπως είναι το κανονικό της όνομα, καταγράφει 17 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ. Η δύο χρόνια μικρότερη αδερφή της, η Νιάρα, του αντίστοιχου 16-5-1, συγκεντρώνει ακόμα περισσότερες μονάδες στην αξιολόγηση. Αποκομίζει ωστόσο και μία ελαφριά διάσειση, η οποία την κρατάει εκτός αγώνα με την Ιαπωνία, τρία πρωινά αργότερα.
Παίζει και για την αδερφούλα της η μεγάλη: 33 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 3 τελικές πάσες. Στο πρώτο ημίχρονο, της δικής της 23άρας με τρεις ασίστ, όλα κι όλα τρία γερμανικά καλάθια δεν έχουν -εκτελεστικά ή δημιουργικά- τη δική της υπογραφή. Οι Γιαπωνέζες, φιναλίστ στους προηγούμενους Ολυμπιακούς του Τόκιο (αλλά με τόπο διεξαγωγής την καθαγιασμένη για τα ελληνικά χρώματα Σαϊτάμα), επιστρέφουν δις από διψήφιες διαφορές και ισοφαρίζουν.
Στο τέλος, ο ηλεκτρονικός πίνακας γράφει 64-75. Τυπικά φιλοξενούμενες, οι Γερμανίδες το έχουν… διαπράξει. Είναι και μαθηματικά, προτού καν ολοκληρωθεί η δεύτερη από τις τρεις αγωνιστικές του Γ’ ομίλου, στην οκτάδα. Χάρη στη Σάμπαλι, η οποία παίζει και για την αδερφή της. Παίζει και για την άστοχη νατουραλιζέ πόιντ γκαρντ, Αλέξις Πίτερσον, των 2/13 σουτ.
Ως πόιντ φόργουορντ ουσιαστικά, κατεβάζοντας μπάλα και στήνοντας plays μεν, υποδεχόμενη στην εξέλιξη των φάσεων την «πορτοκαλί θεά» και ποστάροντας ξανά και ξανά τις πολύ κοντύτερες Ασιάτισσες δε, η αθλήτρια των 193 εκατοστών κάνει τα πάντα και “χτυπάει” με διαφορετικό τρόπο. Στην πρεμιέρα, 0/3 δίποντα. Στη δεύτερη αγωνιστική, 8/11. Και 3/6 τρίποντα και 8/8 βολές. Τριάκοντα τρεις πόντοι. Ήτοι, ισοφάριση της επίδοσης της Εβίνας Μάλτση, από το ιστορικό 93-91 επί της… Ιαπωνίας το 2004 στην Αθήνα. Ο αγώνας που είχε μπάσει την Εθνική Ελλάδος στην οκτάδα, στην πρώτη (και τελευταία) Ολυμπιακή της συμμετοχή.
Το αυτό ισχύει το 2024 για τη «Nationalmannschaft». Παρθενική συμμετοχή, προημιτελικά. Με τη Σάμπαλι να μπαίνει στο Top 7 του σκοραρίσματος σε έναν αγώνα Ολυμπιακού τουρνουά, πλησιάζοντας το απόλυτο ρεκόρ της Βουλγάρας Εβλαντίγια Σλάβτσεβα-Στεφάνοβα από το 1988 και ένα ματς επί… αναπόφευκτων Ασιατισσών. Νοτιοκορεατισσών, τότε.
Γεννηθείσα στη Νέα Υόρκη στις 25 Απριλίου 1998, με τη φαμίλια της (που… έκατσε στα επτά μέλη εν τέλει) να μετακινείται έκτοτε ανάμεσα στις πατρίδες των γονιών της και να εγκαθίσταται για τα καλά κάποια στιγμή στο Βερολίνο, η πιστή στο Ισλάμ, Σάτου Σάμπαλι, επέλεξε να τιμήσει το γερμανικό εθνόσημο -και να αλλάξει τη μοίρα μιας Εθνικής δίχως παράδοση στο γυναικείο μπάσκετ.
Επί πέντε συναπτά Ευρωμπάσκετ η Γερμανία δεν είχε καν φτάσει στην τελική τους φάση, μέχρι να μπει το 2023 στην εξάδα και μέσω αυτής στο Προολυμπιακό τουρνουά του Μπελέμ. Στη Βραζιλία, τον Φεβρουάριο του 2024, η μεγάλη Σάμπαλι τραυματίζεται στον ώμο. Δεν παίζει στο δεύτερο ματς, σφίγγει τα δόντια στο τρίτο. Με 38 πόντους, 20 ριμπάουντ και 9 ασίστ στις δύο παρουσίες της, επιτυγχάνονται ισάριθμες νίκες. Γαλλία, ερχόμαστε!
Η ίδια δεν γλυτώνει το χειρουργείο, μα προλαβαίνει. Πώς όχι; Μια σταρ ακόμα και του WNBA, με 18.6 πόντους μέσο όρο το 2023 στις Ντάλας Γουίνγκς, ταγμένη στην Εθνική Γερμανίας. Έναν ξανθομάλλη φόργουορντ, τον οποίον όλο και κάπου θα τον έχουν ακούσει στο Ντάλας, θυμίζει…
Έτος έκρηξής της σε πολλά επίπεδα/κράτη/διοργανώσεις, το 2023 έχει κατακτήσει και την Ευρωλίγκα με τη Φενερμπαχτσέ, ομάδα της στην Ευρώπη από το 2020. Τότε ήταν και που επελέγη στο Νο.2 του ντραφτ, πίσω μονάχα από τη συμπαίκτριά της στο Όρεγκον και σούπερ σταρ της Team USA, Σαμπρίνα Ιονέσκου. Mε τις κολεγιακές πάπιες (Ντακς) έφτασαν παρέα στο Final 4 του 2019. Με τις Εθνικές τους φτάνουν κοντά και στην Ολυμπιακή κορυφή.
Από τον πάγκο της Γερμανίας την βλέπει, την καμαρώνει, την καθοδηγεί, την εξελίσσει η Λίζα Θωμαΐδη (Lisa Thomaidis). Μια Καναδή με καταγωγή από την Ελλάδα, για μια Γερμανίδα με καταγωγή από την Γκάμπια και τόπο γέννησης τις ΗΠΑ. Η πρώην Ομοσπονδιακή τεχνικός του Καναδά, της οποίας ο πατέρας, Χρήστος, είχε μεταναστεύσει στα ‘60s από το Μεσοχώρι Φλώρινας, είναι το άλλο πρόσωπο που ανεβάζει επίπεδο τη Γερμανία στις Γυναίκες.
Από το 2023 η κάποτε παίκτρια του Απόλλωνα Πτολεμαΐδας έχει στη δούλεψή της, στη διάθεσή της καλύτερα, τη Σάτου Σάμπαλι. Την παίκτρια που έχει εκπροσωπήσει διεθνώς τη Γερμανία και στο 3×3. Την πιο βελτιωμένη WNBAer του 2023, τη συνεργάτρια της UNICEF και ενεργή σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης νεαρή γυναίκα. Με πτυχίο στις Κοινωνικές Επιστήμες και δη με «Άριστα», μέσα σε μόλις τρία χρόνια σπουδών, ως προς το πλούσιο και εξωαγωνιστικά βιογραφικό της.
Και κάνοντας επικά πράγματα, με την ιδιότητα της μπασκετμπολίστριας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: