Μια ιστορία Ολυμπιακής αδικίας.
Ο αθλητισμός είναι δίκαιος (;), οι νόμοι του σκληροί αλλά… νόμοι, όρια, βαθμολογίες, προκρίσεις, άτεγκτα, η μεζούρα και το χρονόμετρο αντικειμενικά και στα “υποκειμενικά”, από κριτές και διαιτητές, αθλήματα τα περιθώρια θεόστενα.
Κάπου, κάποτε, για κάποιους, όλο και κάτι γίνεται. Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια της πάλης, Μαρία Πρεβολαράκη, με χαμένη, στις λεπτομέρειες, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σφράγισε τελικά εισιτήριο για Παρίσι, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία με επιστολή της ανέφερε πως «ως πρώτη επιλαχούσα, λόγω της υψηλότερης βαθμολογίας, έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει λόγω του αποκλεισμού από τη ΔΟΕ Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών».
Στο τοπίο και αυτό που λέμε «wild card», “εισιτήριο” που δίνεται συνήθως σε εξέχοντες και εξέχουσες αθλητές και αθλήτριες από τις παγκόσμιες ομοσπονδίες των αθλημάτων τους, μετά και από προτροπή των Ολυμπιακών Επιτροπών των χωρών τους. Πολύ κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έφτασε ο Λευτέρης Πετρούνιας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όταν κινδύνευε να μείνει εκτός διοργάνωσης με όλα τα θέματα ακυρώσεων και αναβολών αγώνων-πρόκρισης λόγω covid! Να ‘ναι καλά τελικά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και το Χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε εκεί!
Η Δέσποινα Γεωργιάδου είναι μια εξέχουσα αθλήτρια; Η 33ρονη αριστερόχειρας ξιφομάχος, μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει Αργυρό και Χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Χρυσά μετάλλια σε Γκραν Πρι, Παγκόσμια Κύπελλα και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και έχει φτάσει έως και στο Νο.2 της Παγκόσμιας Κατάταξης στην σπάθη γυναικών, την υψηλότερη θέση που έχει πάρει ποτέ Έλληνας ή Ελληνίδα ξιφομάχος.
Θα ‘λεγε κανείς ότι επρόκειτο για ένα άκομψο πρωταπριλιάτικο ψέμα, καθώς εκείνη τη μέρα του 2024 “κλείδωσαν” οι κατατάξεις Ολυμπιακής πρόκρισης και η Δέσποινα Γεωργιάδου βρέθηκε στην 4η θέση της σπάθης γυναικών, τη δεύτερη καλύτερη μεταξύ των αθλητριών που δεν έχουν εξασφαλίσει πρόκριση μέσα από τα ομαδικά, πίσω μόνο από την άλλη Ελληνίδα, τη Δώρα Γκουντούρα, η οποία και εξασφάλισε θέση για το Παρίσι.
Ο νόμος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ξεκάθαρος: Η Ελλάδα δεν μπορούσε να στείλει τις δύο κορυφαίες αθλήτριες ξιφασκίας της μαζί στο Παρίσι, επειδή δεν ήταν στην οκτάδα του ομαδικού!
Τι κι αν τόσο η Ελληνική Ομοσπονδία ξιφασκίας όσο και η ΕΟΕ πίεσαν την FIE, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα ενδεχόμενα Ολυμπιακής πρόκρισης στο Παρίσι, είτε μέσω αναδιανομής (reallocation) θέσεων είτε μέσω απόδοσης «wild card». Η Δέσποινα Γεωργιάδου, δευτεραθλήτρια κόσμου το 2023, θα παρακολουθήσει τελικά από τηλεοράσεως, αν αντέξει, τους αγώνες της σπάθης!
Η οργισμένη της αντίδραση μέσω των social media αναμφισβήτητη αποτύπωση της απογοήτευσης και της πικρίας της: «Ευχαριστώ πολύ, ΔΟΕ και FIE, που με σέβεστε. Είναι επίσημο… Το Νο.4 της Παγκόσμιας κατάταξης ΔΕΝ πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Όλη αυτή η προσπάθεια πηγαίνει κατευθείαν στα σκουπίδια. Πάντα σέβομαι τους κανόνες, αυτή τη φορά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να είμαι σε αυτό το γήπεδο αυτή τη μέρα. Πώς μπορώ να μην έχω δικαίωμα να είμαι εκεί; Δεν μπορώ να πω τίποτα. Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας μέχρι τώρα».
Μια μικρή ή και μεγάλη ιστορία Ολυμπιακής αδικίας, μια προσπάθεια που πήγε κατευθείαν στα σκουπίδια, όπως ευστοχότατα έγραψε η Ελληνίδα ξιφομάχος. Μια ιστορία για ένα δάκρυ, όχι όπως εκείνο του Σπύρου Γιαννιώτη για την τέταρτη θέση των Ολυμπιακών του Λονδίνου, ούτε όπως αυτό της Άννας Ντουντουνάκη για τη μη είσοδο στον Τελικό των 100μ. πεταλούδα του Τόκιο, ούτε όπως άλλα δάκρυα για αποτυχίες ή και ατυχίες.
Εδώ αξίζει ένα δάκρυ για αυτόν κι αυτήν που δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να αποτύχουν, για αυτό που θα μείνει σαν ένα αναπάντητο ερώτημα: «Τι θα έκανα, εάν μετείχα στους Ολυμπιακούς Αγώνες»;
Τι θα έκανες, Δέσποινα Γεωργιάδου;
CHECK IT OUT: Δέσποινα Γεωργιάδου: Με το Σπαθί μου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: