AthleteStories
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ABOUT
  • ΦΑΚΕΛΟΙ
    • ΓΕΝΙΚΑ
    • ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
    • TOP STORIES
    • ΒΙΒΛΙΑ
  • ATHLETESTORIES TV
  • ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • SPORTS
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
    • ΑΘΛΗΤΕΣ / ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
    • GUESTS / EXPERTS
    • GLOBAL
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

AthleteStories

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ABOUT
  • ΦΑΚΕΛΟΙ
    • ΓΕΝΙΚΑ
    • ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
    • TOP STORIES
    • ΒΙΒΛΙΑ
  • ATHLETESTORIES TV
  • ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • SPORTS
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
    • ΑΘΛΗΤΕΣ / ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
    • GUESTS / EXPERTS
    • GLOBAL
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Πένι Χάρνταγουεϊ: Σκληρό νόμισμα

Παύλος Δεπόλλας 18 Ιουλίου, 2025
Πένι Χάρνταγουεϊ: Σκληρό νόμισμα

Ζυγίζει δυόμισι γραμμάρια, είναι φτιαγμένο από ψευδάργυρο με επιχρωμίωση χαλκού. Γνωστό και με το όνομα (του εμβληματικού Προέδρου, Έιμπραχαμ) Λίνκολν, μια και από το 1909 φέρει το πορτρέτο του ή σχετικές με αυτόν απεικονίσεις.

Το σεντ στις ΗΠΑ. Το μονόλεπτο του δολαρίου. Το εν εκατοστό του στην αξία. Το «σέντσι», όπως έχει περάσει στην ελληνική λογοτεχνία. «Penny», για τους Αμερικανούς. Το κέρμα που απαντάται σε κάθε πορτοφόλι, η υποδιαίρεση που έχει δώσει πληθώρα φράσεων στην καθομιλουμένη.

Πένι, έτσι ακριβώς, όπως το λεπτό του αμερικανικού νομίσματος, και ο Χάρνταγουεϊ. Ο χαρισματικός δίμετρος πόιντ γκαρντ που έκανε πλάκα, μπαίνοντας στο ΝΒΑ προς τα μέσα των ‘90s, τρομοκρατώντας κόσμο με το δίδυμο που συνέθεσε στο Ορλάντο με τον Σακίλ Ο’Νιλ.

Από penny-pinch, να μετράει και τη δεκάρα στην ταλαιπωρημένη παιδική και εφηβική ηλικία του, να κοστίζει a pretty penny στις ομάδες του. Τα μαλλιά της κεφάλης τους. Πώς όχι, όταν ήδη στη δεύτερη σεζόν του στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη αρχίζει να καλείται στα All Star Game και να ψηφίζεται στην καλύτερη πεντάδα; Όταν ως ρούκι κιόλας έχει αρχίσει και τα τριπλ νταμπλ, τις παρανοϊκές εμπνεύσεις πάνω στο παρκέ απέναντι σε ψημένους επί χρόνια αντιπάλους;

Το επίρρημα «ήδη» χρησιμοποιείται δυστυχώς και στη δεύτερη ανάγνωση της φρενήρους, όσο και πικρής, πορείας του στον επαγγελματικό χώρο. Ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 θεωρούνταν -και ήταν- καμένο χαρτί. Κατασκισμένο από τους πάμπολλους τραυματισμούς, από τα γυάλινα γόνατά του.

Αυτά τα λίγα χρόνια που στάθηκε στα πόδια του, ήταν άλλο πράμα. Τόσο που να φλερτάρει με χρυσά δαχτυλίδια, αποκλείοντας τους Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν. Ουσιαστικός παίκτης, πρωτίστως -στο ουδέτερο μάτι- θεαματικός. Αέρινος, σαν την προαναφερθείσα Αυτού Εξοχότητα. Με τα ντράιβ του και τα εκρηκτικά του καρφώματα, με τις ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης και τις no look πάσες στον «Σακ» και τον οποιονδήποτε άλλον επελαύνοντα προς το καλάθι συμπαίκτη.

Ιανουάριος 1999: Ο Πένι Χάρνταγουεϊ με τη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ κόντρα στον Στέφον Μάρμπουρι των Νιου Τζέρσι Νετς / Photo by: INTIME.

Πεσμένος μπρούμυτα, με ένα πιστόλι από πάνω του

Παιδί της μπασκετούπολης (μεταξύ πολλών άλλων) Μέμφις, όπου και βλέπει το πρώτο φως στις 18 Ιουλίου 1971 ο Ανφέρνι Ντίον Χάρνταγουεϊ. Παιδί της… γιαγιάς του, ως προς την ανατροφή. Η Λουίζ Χάρνταγουεϊ αφενός πείθει την κόρη της να δώσει το δικό τους επίθετο στο νεογέννητο, αφετέρου τον “βαφτίζει” Πένι.

«Pretty» φωνάζει το χαριτωμένο μωρό, αλλά με τη βαριά επαρχιώτικη προφορά της αυτό ακούγεται «Πένι». Όταν ο μικρός μεγαλώσει, του έχει πια κολλήσει. Του αρέσει, κάνει μάλιστα μόνος του τη σύνδεση με το ένα λεπτό του δολαρίου και επιλέγει ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο το «1» στις φανέλες του στο ΝΒΑ. Για να θυμάται από πόσο χαμηλά ξεκίνησε, πόσο… δεν τον υπολόγιζαν διάφοροι. Για να μην πάμε σε όσους τον θεωρούσαν χαζούλη, ελέω μαθησιακών δυσκολιών.

Δούλα στις αχανείς βαμβακοφυτείες πέραν του ποταμού Μισισίπι, η γιαγιά ξεχνιέται κόβοντας ηλιοτρόπια και βιολέτες, καθώς γυρίζει σπίτι. Και γεννοβολάει. Δεν χάνει ούτε την Γκλόρια, όταν λευκοί αγροίκοι την βλέπουν έγκυο και της πετάνε ένα τούβλο στην κοιλιά. Η δεύτερη κόρη της Λουίζ, πέμπτο παιδί της και μαμά του Πένι, γεννιέται στο Μέμφις.

Φοβάται, ο οργανισμός της δεν έχει τις ίδιες αντοχές, οι δουλειές της φαμίλιας έχουν πάει καλά. Μετακόμιση, το λοιπόν. Με 365 δολάρια πληρώνει την προκαταβολή για το ετοιμόρροπο σπίτι στην οδό Φόρεστ 2977. Σε αυτό μεγαλώνει ο μικρός κύριος που παίρνει το όνομα Ανφέρνι, επειδή η μητέρα του έχει έναν συμμαθητή με το συγκεκριμένο όνομα που της αρέσει.

Σχεδόν μαθήτρια, 19 ετών, είναι η Φέι, όταν φέρνει στον κόσμο το παιδί της. Το 1974 φεύγει για μία καλύτερη δουλειά στο Όκλαντ και δεν επιστρέφει. Φτιάχνει εκεί άλλη οικογένεια. Ο μπαμπάς, Έντι Γκόλντεν, εμφανίζεται ανά μερικά… χρόνια και φυσικά τρώει πόρτα από τον άγγελο του Πένι. Τη γιαγιά, μα ουσιαστικά και μητέρα, πατέρα, φίλη, προστάτιδα, Λουίζ.

Ο Πένι Χάρνταγουεϊ με τη γιαγιά Λουίζ και τη μητέρα του, Φέι.

Του αρέσει το αμερικανικό φούτμπολ, δεν αρέσει όμως σε εκείνη να τραυματίζεται ο μικρός. Του κάνει δώρο μια μπάλα μπάσκετ. Αυτό είναι. Τελειώνει το σχολείο και επί οκτώ-εννιά ώρες χάνεται στα τσιμεντένια γήπεδα της γειτονιάς. Στο φτωχικό του ένα βιβλίο υπάρχει. Η «Βίβλος». Δεν διαβάζει, δεν του αρέσει το σχολείο. Είναι όμως φοβερός στο αγαπημένο του, πλέον, άθλημα. Και εκείνες οι παλάμες, οι οποίες είχαν φανεί στη γιαγιά του κουπιά, όταν γεννήθηκε, είναι πια όντως τεράστιες.

Ο ψηλόλιγνος περιφερειακός κάνει χαμό στο χάι σκουλ Τρέντγουελ, φτάνοντας στην τελευταία του χρονιά να έχει 36.6 πόντους, 10 ριμπάουντ, πάνω από 6 ασίστ, σχεδόν 4 κλεψίματα και 3 κοψίματα. Τον πολιορκούν οι καλύτερες ομάδες του NCAA. «Έχει ασταμάτητο ντράιβ, ποστάρει, βγάζει αιφνιδιασμούς και τους τελειώνει με τις καλύτερες αποφάσεις, μαρκάρει παίκτες κάθε θέσης», λέει ο Κρεγκ Έσερικ, ασίσταντ κόουτς του Τζορτζτάουν και υπεύθυνος για το recruiting του νεαρού στους Χόγιας.

Ο τελευταίος όμως δεν θέλει να πάθει ό,τι συνέβη στον φίλο του, τον Άντριου Ντάγκλας, του οποίου η μητέρα πέθανε, λίγες ημέρες προτού μπει στο Πανεπιστήμιο, και δεν τον καμάρωσε εκεί. Επιλέγει λοιπόν Μέμφις Στέιτ. Για να τον καμαρώνει η γιαγιά Λουίζ. Ποια άλλη; Η μαμά Φέι; Που προσπαθεί πλέον να αποκαταστήσει την σχέση με τον αποξενωμένο υιό, μα δεν έχει παραστεί σε ούτε ένα παιχνίδι του;

Η σεζόν 1990-1991 είναι “λευκή”. Ο σκράπας μαθητής αποτυγχάνει πεντάκις να περάσει τις εξετάσεις και δεν πιάνει τη βάση ώστε να εισαχθεί στις «Τίγρεις» και να παίξει μπάσκετ. Και επειδή τα πάντα μπορούν να πάνε… χειρότερα, τον Απρίλιο είναι μπροστά στη ληστεία με θύμα τον ξάδερφό του.

Μια σφαίρα εξοστρακίζεται στο πόδι του Πένι και του σπάει τρία μετατάρσια. Ένας από τους ληστές βρίσκει την ευκαιρία και τον σπρώχνει μπρούμυτα στην άσφαλτο. Βγάζει πάλι το πιστόλι.

«A penny for your thoughts», πρέπει να είπε από μέσα του ο Χάρνταγουεϊ. Τι να σκεφτόταν ο τύπος από πάνω του; Θα τράβαγε όντως την σκανδάλη;

Ο Πένι Χάρνταγουεϊ στα μαθητικά του χρόνια στο Μέμφις Τρέντγουελ.

Εκκολαπτόμενος Μάτζικ, μάγια στον Σακίλ!

Δεν την τράβηξε την σκανδάλη. Σηκώθηκε κι έφυγε, ακούγοντας το σούσουρο τριγύρω. Ο Πένι την γλυτώνει φθηνά και μερικά θραύσματα μένουν μέσα του ως ενθύμιο. Μέσα του δυναμώνει κι η επιθυμία να βγει από τη φτώχεια διά του μπάσκετ. Να προσφέρει κι ίδιος, έστω υλικά, στη γιαγιά του.

Οι αποτυχίες του σε μαθητικό και, πλέον, ακαδημαϊκό επίπεδο τού έχουν προσκολλήσει την ταμπέλα του χαζού. Του παιδιού που δεν του κόβει. Όσοι βέβαια τον έχουν δει να κάνει τα δικά του μέσα στις τέσσερεις γραμμές, βλέποντας εκείνος και δύο και τρεις κινήσεις μπροστά από τους υπολοίπους, ξέρουν ότι πρόκειται για ξυράφι.

Δεν είναι ότι δεν προσπαθεί στα μαθήματα. Στην τελευταία του απόπειρα να μη χάσει την πρώτη κολεγιακή χρονιά, γράφει 17.2. Κοντά αλλά όχι στη βάση του 18. Έχοντας μείνει ενάμιση μήνα εκτός δράσης ακόμα και στο Λύκειο λόγω χαμηλών βαθμών, κυκλοφορεί πλέον στο πανεπιστημιακό κάμπους ως «Prop 48».

Έτσι τον αποκαλούν όσοι θέλουν να τον πειράξουν. Από το «Proposition 48», τον κανονισμό που τον κρατάει εκτός γηπέδων για μία αγωνιστική περίοδο.

Είναι το διάστημα που ωριμάζει πνευματικά. Σωματικά, φτάνει τα 201 εκατοστά. Δεν μασάει ούτε από τον πυροβολισμό στο πόδι ούτε από το βάρος της διαδοχής του Έλιοτ Πέρι, ενός πολυτάλαντου πόιντ γκαρντ (με παρελθόν και στο Τρέντγουελ) που φεύγει για το ΝΒΑ και στεριώνει εκεί επί μια δεκαετία.

Επιπλέον, οι Τάιγκερς μετακομίζουν από το παλαιικό Mid-South Coliseum των 11.000 θεατών στην υπερσύγχρονη Pyramid Arena της διπλάσιας χωρητικότητας. Ούτε αυτό τον κάνει να αισθανθεί άβολα. Ίσα-ίσα. Ντεμπουτάρει επιτέλους στο NCAA με πατημένα τα 20 και παίρνει αμέσως πάνω του την ομάδα. Κάνει όντως τα πάντα. Φτάνει και μέχρι τους «8» του τελικού τουρνουά, με ένα πρόγραμμα που έχει να δει Τελικό από το 1973 και Final 4 από το 1985. Και συγκρίνεται με τον μπασκετμπολίστα που τις ίδιες ημέρες σοκάρει την υφήλιο.

Ο Πένι Χάρνταγουεϊ στο NCAA με τη φανέλα του Μέμφις Στέιτ.

Συγκρίσεις με τον Μάτζικ Τζόνσον προκαλεί το παιχνίδι του πανύψηλου πόιντ γκαρντ. Παίζουν μάλιστα και αντίπαλοι το προσεχές καλοκαίρι, ευρισκόμενοι στο ίδιο καμπ. Λίγους μήνες μετά τη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία έχει αποκαλύψει ότι είναι φορέας του ιού του AIDS, ο ηγέτης των Λέικερς είναι κανονικά παρών με την «Dream Team». Η πρoετοιμασία γίνεται με καθημερινά διπλά απέναντι σε κολεγιακούς αστέρες. Ανάμεσά τους ο εγγονός της Λουίζ.

Στη δεύτερή του σεζόν στο Μέμφις Στέιτ, ανεβαίνει σχεδόν στους 23 πόντους, στα 8.5 ριμπάουντ, τις 6.4 ασίστ, τα 3.6 stocks (κλεψ. και κοψ.). Ψηφίζεται δεύτερος καλύτερος παίκτης του NCAA και στο ντραφτ του 1993 υποσκελίζει τρόπον τινά και το Νο.1.

Ο Κρις Γουέμπερ ακούει πρώτος το όνομά του από τον κομισάριο Ντέιβιντ Στερν, μα αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας ο εκρηκτικός ψηλός στέλνεται από το Ορλάντο στο Γκόλντεν Στέιτ. Για τρία μελλοντικά πικ και για το Νο.3 της ίδιας βραδιάς. Για τον Χάρνταγουεϊ. Για χατίρι του Σακίλ…

Έχοντας μερικούς μήνες νωρίτερα γνωριστεί στα γυρίσματα της ταινίας «Blue Chips», όταν αρχικά ο Ο’Νιλ είχε περάσει τον άνθρωπό μας για ηθοποιό, δεν άργησαν να γίνουν κολλητοί. Πρώτο πικ του προηγούμενου έτους ο «Σακ». Κι εκείνος για το Ορλάντο, το οποίο κόντρα στις πιθανότητες πήρε πάλι το Νο.1, αν και στην κληρωτίδα μονάχα ένα από τα 66 μπαλάκια έγραφε «Magic».

Η θεά Τύχη κάνει το θαύμα της και στη Φλόριντα καταφτάνει ο νέος… Μagic, κατόπιν σαφούς προειδοποίησης του Ο’Νιλ: «πάρτε τον Πένι, αλλιώς με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω». Τα σχέδια του συλλόγου να συνθέσουν τρομακτικό δίδυμο ψηλών πάνε περίπατο…

Ο Πένι Χάρνταγουεϊ με τη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ (1993-1994).

Τα παπούτσια του στα πόδια του Τζόρνταν

Αρχικά, ο Χάρνταγουεϊ ξεκινάει στο “2”. Στο “1” υπάρχει κοτζάμ Σκοτ Σκάιλς. Με την ίδια φανέλα, ο κατοπινός παίκτης και προπονητής του ΠΑΟΚ έχει κάνει το ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα στο ΝΒΑ. Με τις 30 ασίστ. Ο ρούκι όμως δεν είναι για να στέκεται και να σουτάρει.

Σύντομα εξωθεί τον λευκό πόιντ γκαρντ στον πάγκο και οδηγεί από την ίδια θέση τους Μάτζικ σε χρονιά 50 νικών. Πραγματικά, συνεργάζεται με κλειστά τα μάτια με τον Σακίλ. Ο δίμετρος πλέι μέικερ προσφέρει θέαμα με τις εμπνεύσεις του στην επίθεση και παράλληλα αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους “κλέφτες” της λίγκας με 2.3 (κλεψίματα) κατά μέσο όρο.

Όπως και στο ΝCAA, η δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ είναι αυτή της εκτόξευσης μετά από μία εντυπωσιακή ρούκι χρονιά. Δεν είναι τόσο οι 21 πόντοι και οι 7.2 τελικές πάσες ή το ότι ανεβάζει το ποσοστό του στα τρίποντα από το κακό 26% στο above average 35%.

Είναι κυρίως ότι κάνει τους πάντες καλύτερους γύρω του. Λόμπες και άλεï ουπ για το “θαύμα της φύσης” Ο’Νιλ, συστημένες πάσες στους ακροβολισμένους Ντένις Σκοτ και Νικ Άντερσον για τρίποντα, πλάγια πικ εν ρολ και άλλες πάσες για σουτάκια μέσης απόστασης στις συνεργασίες του με τον Χόρας Γκραντ.

Αποτέλεσμα; Οι «Μάγοι» της ανατολικής περιφέρειας στους ΝΒΑ Finals! Ο δευτεροετής πλέι μέικερ δίνει 13 ασίστ στο Game 4 που υπογράφει τον αποκλεισμό των Σέλτικς και συνεχίζει να μοιράζει τέτοιες αφειδώς στον δεύτερο γύρο κόντρα στους Μπουλς.

Πένι Χάρνταγουεϊ και Σακίλ Ο’Νιλ με τη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ.

Κόντρα στον Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος έχει αφήσει τις αστειότητες με την καριέρα στο μπέιζμπολ κι έχει επιστρέψει σε αυτό που κάνει καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Όχι όμως στη συγκεκριμένη ποστ σίζον.

Το τρομερό είναι ότι ο «MJ» εμφανίζεται στον τρίτο ανατολικό ημιτελικό φορώντας για πρώτη και τελευταία φορά παπούτσια με το όνομα ενός άλλου παίκτη, ο οποίος τυγχάνει αντίπαλός του στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Του Χάρνταγουεϊ!

Ο Πένι έχει μόλις λανσάρει τα Nike Air Flight, φυσικά πρώτα του signature shoes, με την εύγλωττη υπογραφή «1 Cent» στο πίσω μέρος τους. Τα Air Jordan 11 είναι άσπρα και ο «Μιχαλάκης», προκειμένου να συμμορφωθεί χρωματικά με τα μαύρα των υπόλοιπων «Ταύρων» και να σταματήσουν τα πρόστιμα από τη λίγκα, βάζει τα παπούτσια του μεγάλου του αντιπάλου.

Το respect στην αξία του Χάρνταγουεϊ είναι καθολικό: 4-2, στον μοναδικό αποκλεισμό του Τζόρνταν σε πλέι οφ στα ‘90s, πιο δύσκολο 4-3 επί των Πέισερς, “σκούπισμα” 0-4 στους τελικούς από τους Ρόκετς του Ολάζουον. Παρεμπιπτόντως, στη μούρη του Χακίμ και με το αριστερό του χέρι καρφώνει σε μία από τις πιο θεαματικές φάσεις του στο ΝΒΑ.

Ταπώνει τον Άλεν Άιβερσον σε αιφνιδιασμό και η μπάλα πετάγεται πίσω από τις πρώτες σειρές καθισμάτων, βάζει buzzer beater με το Σικάγο, “ευθύνεται” για τα μισά χάιλαϊτς του Ο’Νιλ. Πάει στο All Star Game, γίνεται μέλος της καλύτερης πεντάδας της χρονιάς, είναι πια κι αυτός ένας σούπερ σταρ.

Φεβρουάριος 1995: Ο Πένι Χάρνταγουεϊ στο All Star Game του ΝΒΑ / Photo by: Eurokinissi (Action Images).

Πάντα γκαντέμης, για πάντα «Tίγρη»

Το 1996 φτάνει με το Ορλάντο σε νέο (διαδοχικό) ρεκόρ νικών, 60 στρογγυλές, παίζοντας στο ξεκίνημα της χρονιάς και για τον τραυματία Σακίλ. Μπορεί να είναι και σούπερ σκόρερ, άμα θέλει, όπως καταδεικνύουν οι 27 πόντοι μέσο όρο, όταν ψηφίζεται Παίκτης του Μήνα. Στη δε ψηφοφορία για τον MVP της χρονιάς είναι τρίτος!

Στην ποστ σίζον οι Μπουλς παίρνουν τη ρεβάνς, οδεύοντας προς τον πρώτο τίτλο του δεύτερου three-peat. Το κακό για τον Χάρνταγουεϊ έχει έρθει πολύ πριν τους τελικούς της Ανατολής. Στον πρώτο γύρο, όταν κατά λάθος ο Τζο Ντούμαρς του Ντιτρόιτ τον χτυπάει στο γόνατο. Ο ηγέτης του Ορλάντο συνεχίζει να παίζει, υποφέροντας από τους πόνους, και το καλοκαίρι μπαίνει στο χειρουργείο.

Οι επισκέψεις στα νοσοκομεία επιστρέφουν. Και πολλαπλασιάζονται. Η συγκεκριμένη επέμβαση τού αφαιρεί μεγάλο ποσοστό της εκρηκτικότητάς του, όπως θα πει ο ίδιος αργότερα. Η φινέτσα, σε αντιπαραβολή με τη κτηνώδη δύναμη του «Shaq Attack», είναι πάντα εκεί. Όχι όμως και η έκρηξη, η δύναμη, η συνέπεια. Οι αριθμοί του αρχίζουν πλέον να πέφτουν επί έξι διαδοχικές σεζόν.

Προλαβαίνει να ζήσει… ως κανονικό μέλος μιας Εθνικής των ΗΠΑ Ολυμπιακούς Αγώνες (της Ατλάντα) και να φορέσει Χρυσό μετάλλιο. Έχει άλλη μία -έστω όχι γεμάτη- χρονιά με φοβερά νούμερα, παίζοντας και για τον «Σακ», ο οποίος πλέον είναι… Λέικερ. Στα πλέι οφ του 1997 γίνεται ο πρώτος NBAer με back-to-back 40άρες σε αγώνες που η ομάδα του δεν φτάνει τους 100 πόντους!

Έκτοτε καταγράφει όλη κι όλη μία αγωνιστική περίοδο δίχως τραυματισμούς. Το 2001-2002 στο Φοίνιξ. Μέχρι να βάλει τελεία στις ταλαιπώριες το 2008, ως παίκτης του Μαϊάμι και συμπαίκτης ξανά του Ο’Νιλ (!), έχει χάσει ολόκληρες ή σχεδόν ολόκληρες (τέσσερεις συμμετοχές…) τρεις διαφορετικές χρονιές και τουλάχιστον τη μισή σε άλλες πέντε.

Ιούλιος 1996: Ο Πένι Χάρνταγουεϊ με τη φανέλα της Εθνικής ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα / Photo by: Eurokinissi (Action Images).

Αντί να γίνει ο νέος Μάτζικ Τζόνσον, εξελίσσεται σε έναν πρώιμο, προγενέστερο Ντέρικ Ρόουζ. Άλλωστε, και ο κατοπινός ηγέτης των Μπουλς στο κολέγιο Μέμφις θητεύει, το έτος που ο Χάρνταγουεϊ αποσύρεται!

“What if”. Τι θα γινόταν στους Σανς στην αυγή του νέου αιώνα αυτός αλλά και ο Τζέισον Κιντ, αν ήταν υγιείς… Πόσες ευκαιρίες για τίτλο θα είχε ακόμη, αν έπαιζε έστω με ένα και όχι με μισό πόδι στα πλέι οφ…

Παίκτης μεγάλων αγώνων, ολοκληρώνει την πορεία του μέσα στις τέσσερεις γραμμές με μέσο όρο 20.4 πόντων στις ποστ σίζον, έναντι 15.2 στις ρέγκιουλαρ. Ακόμα και το 2004, με τη φανέλα των Νικς και σχεδόν ξεχασμένος, μονοψήφιος από καιρό, συμβαίνει να μην είναι τραυματίας στον πρώτο γύρο με τους Νετς και τους κοντράρει σχεδόν μόνος του, με 16.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ.

Ας είναι. Επιστρέφει στο αγαπημένο του Μέμφις, ασχολείται με φιλανθρωπίες, φτιάχνει γήπεδα, στήνει τουρνουά. Από μια συγκινητική σπόντα, γίνεται και προπονητής. Ο παλιόφιλός του, ο Ντέσμοντ Μεϊγουέδερ, νοσηλεύεται με καρκίνο παχέος εντέρου και καλεί τον Ανφέρνι να βοηθήσει τη γυμνασιακή ομάδα του. Οι δυο τους παίρνουν παρέα τρεις τίτλους, μέχρι να φύγει από τη ζωή ο άτυχος Μεϊγουέδερ.

Στον Χάρνταγουεϊ σφηνώνεται η ιδέα να δοκιμάσει και ψηλότερα, όχι όμως αποχωριζόμενος τη γενέθλια γη. Οταν το 2018 τον καλούν οι Μέμφις (δίχως το «Στέιτ» πια στην ονομασία) Τάιγκερς, προφανώς λέει «yes». Μετά από μία δύσκολη τριετία, στο τέλος της οποίας φτάνει κοντά στο να αναλάβει τους Ορλάντο Μάτζικ στο ΝΒΑ, αρχίζει να βάζει τις «Τίγρεις» με συνέπεια στα τελικά τουρνουά.

Αναδεικνύει ψηλούς που φτάνουν με μεγάλο potential στην κορυφαία λίγκα (Τζέιλεν Ντούρεν, Πρίσιους Ατσίουα, Τζέιμς Γουάιζμαν), κατακτά τον περιφερειακό τίτλο το 2023 και το 2025. Όλα αυτά, έχοντας διαβεί τον δύσκολο, τον σκληρό δρόμο, κατά πώς λέει το επώνυμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενότητα «Air Jordan»

Ο Σακίλ Ο’Νιλ ήταν «Larger Than Life» και στη συγχώρεση

Ο Χόρας Γκραντ φορούσε γυαλιά για τα παιδιά, αλλά… αγριοκοίταξε τον Μάικλ Τζόρνταν

Το «προξενιό» του Χακίμ Ολάζουον με το Χιούστον έγινε «όνειρο»

Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον:  Η γέννηση της μαγείας / Ο Μάτζικ Τζόνσον κοίταξε κατάματα τον HIV και άλλαξε τη συζήτηση για το AIDS

Follow us
NBAΑΜΕΡΙΚΗΗΠΑΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝΜΑΤΖΙΚ ΤΖΟΝΣΟΝΝΒΑΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚΠΕΝΙ ΧΑΡΝΤΑΓΟΥΕΪΣΑΚΙΛ Ο'ΝΙΛ
0
Facebook Twitter Google + Pinterest

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάριο Κέμπες: Κανείς δεν ξέρει

15 Ιουλίου, 2025

Πάολο Ντι Κάνιο: Ο αρτίστας. Ο φασίστας

9 Ιουλίου, 2025

Γιόνας Γκουτιέρες: Ξανά ζωντανός

5 Ιουλίου, 2025

Τζανφράνκο Τζόλα: Μάγος στη Γη των Λαιστρυγόνων

5 Ιουλίου, 2025

Ολλανδία – Βραζιλία: Στη ρωγμή του Westfalen

3 Ιουλίου, 2025

Καρλ Λιούις: Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα

1 Ιουλίου, 2025

Φαμπιάν Μπαρτέζ: Μέσα στην καταιγίδα του “Ζεν” μυαλού...

28 Ιουνίου, 2025

Σαμίρ Νασρί: Αυτό που κάνει την έρημο όμορφη

26 Ιουνίου, 2025

Μάρκο Βαν Μπάστεν: Ζενίθ και κύκνειο άσμα

25 Ιουνίου, 2025

Αγιούμπ Ελ Κααμπί: Από σκόνη σε χρυσό

25 Ιουνίου, 2025
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image

Follow Us

Facebook Twitter Youtube

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  • Ανήσυχο μυαλό

  • Πένι Χάρνταγουεϊ: Σκληρό νόμισμα

  • Μάριο Κέμπες: Κανείς δεν ξέρει

  • Μια «θαμμένη στιγμή» με τον Κώστα Κεντέρη

  • Πάολο Ντι Κάνιο: Ο αρτίστας. Ο φασίστας

  • Γιόνας Γκουτιέρες: Ξανά ζωντανός

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Newsletter

Εγγραφείτε και λάβετε πρώτοι όλα τα τελευταία άρθρα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • SPORTS
  • Φάκελοι
  • Multimedia

FOLLOW US

Facebook
Facebook Twitter Youtube

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Όροι Χρήσης & Προϋποθέσεις
  • Ποιοι Είμαστε
  • Επικοινωνία

@2018 - Athletestories.gr All Right Reserved.
Powered by ADVISABLE