Ο κόουτς της Εθνικής Γαλλίας δεν υπολόγιζε τον κεντρικό σέντερ φορ, με την κατάσταση του τραυματισμού του τον είχε εκ των πραγμάτων έξω ή τον έκανε αλλαγή.
Αλλά πλέον, για να αποδώσει ο Εμπαπέ, θα πρέπει να τον βγάλει στα άκρα και όχι να διεκδικεί στον αέρα φάσεις, διότι, με το πρόβλημα που έχει με τη μάσκα, δεν νομίζω ότι θα μπει σε αυτήν την διαδικασία. Ο προπονητής (και ένας έξυπνος άνθρωπος) θα κοιτάξει να φέρει αυτόν τον σημαντικό παίκτη στα άκρα, όπου βέβαια έχει παίξει πολλές φορές, ιδιαίτερα με την Παρί Σεν Ζερμέν, ώστε να εκμεταλλευτεί τον χώρο και την ταχύτητά του.
Άρα λοιπόν “χάνει” κατά κάποιον τρόπο η Γαλλία, λόγω αυτής της μετακίνησης από τον άξονά της, ειδικά σε έναν αγώνα ενάντια στο Βέλγιο. Παρόλο που αυτή η ομάδα δεν έκανε συγκλονιστικές εμφανίσεις, με το ζόρι, θα έλεγα, εμένα μου αρέσουν πολύ οι παίκτες, με πρώτο-πρώτο τον κεντρικό χαφ της Μάντσεστερ Σίτι, τον Ντε Μπρούινε. Πρόκειται για έναν πολύ σπουδαίο ποδοσφαιριστή, ο οποίος κάνει ένα απίστευτο πρωτάθλημα στην ηλικία του, τα δίνει όλα και παρά τα τόσα παιχνίδια με τη Μάντσεστερ είναι τόσο φρέσκος, οργανώνει, τελειώνει, πασάρει, έχει μια πολύ ωραία αύρα και αφήνει πίσω του το στίγμα του, όπως πχ και ο Μόντριτς.
Θα έλεγα λοιπόν ότι το Γαλλία-Βέλγιο είναι ένα αμφίρροπο παιχνίδι, αλλά, εάν έκανα λόγο για νικητή, θα έλεγα το Βέλγιο, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία θεωρητικά αποτελεί μετά την Αγγλία το μεγάλο φόβητρο. Ίσως και να πάει παράταση και πέναλτι αυτό το ματς.
Από την άλλη πλευρά, η Πορτογαλία στον αγώνα με την Γεωργία έκανε 40% rotation, έβγαλε παίκτες από την ομάδα, άφησε μόνο τον Ρονάλντο να ξεκινήσει το παιχνίδι, αφενός για να κάνει τις συμμετοχές που θα ήθελε, αφετέρου τιμής ένεκεν για το όνομα του ποδοσφαιριστή.
Κατά η γνώμη μου, είναι παρεξηγημένο όλο αυτό που λέγεται για τον Ρονάλντο, ότι έχει μεγαλώσει πολύ κτλ. Αυτός ο παίκτης αποδείχτηκε μέσω των μετρήσεων ότι είναι ο πιο ταχύς παίκτης στα χιλιόμετρα που έτρεξε ως τώρα στο Euro. Έβγαλε στα 39 του ταχύτητα που όμοιά της άλλος δεν έχει βγάλει και τα γιλέκα που φορούν πλέον οι παίκτες δεν λένε ψέματα.
Θεωρώ ότι η σοβαρή, συγκεντρωμένη και πλήρης μέσα στο παιχνίδι της Πορτογαλία έχει τη δυνατότητα να τελειώσει το ματς με τη Σλοβενία, πριν πάμε πχ σε παράταση ή πέναλτι.
Ωστόσο, τα περισσότερα παιχνίδια πλέον μέχρι και τους «8» μπορεί να έχουν τέτοια. Και αυτό, γιατί όλοι θα παίζουν για τα σίγουρα με κατοχή μπάλας και με κλειστές άμυνες και θα πηγαίνουν για ένα μακρύ παιχνίδι, για τα 120 λεπτά και ίσως πέναλτι.
Δεν ξέρω αν θα μπει σε αυτή τη λογική με τη Σλοβενία σε αυτήν τη φάση. Ένας προπονητής, για να ρισκάρει να πάει ή να μην πάει στην παράταση, πρέπει να ξέρει και το VO2max, τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου που έχει ο μέσος όρος της ομάδας. Μέσω αυτού, ξέρεις εάν στην παράταση η ομάδα σου θα έχει ενέργεια ή θα αδειάσει. Νομίζω ότι, με βάση την ηλικία στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι παίκτες της Πορτογαλίας, δεν τους συμφέρει να οδηγηθεί το παιχνίδι στην παράταση.
Η Σλοβενία έκανε συγκλονιστικό παιχνίδι με τη Σερβία, αυτό το 1-1 ήταν φοβερό. Στο παιχνίδι με την Πορτογαλία αναγκαστικά θα πρέπει να ρισκάρουν περισσότερο οι Πορτογάλοι. Η ομάδα της Σλοβενίας “δαγκώνει”, έχει δηλαδή παιδιά αποφασισμένα και με καλή αμυντική διάταξη, και ο προπονητής των Σλοβένων ξέρει ότι θα είναι καλό γι’ αυτούς να πάνε στην παράταση, άρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρισκάρει.
Θα είναι ένα παιχνίδι πάρα πολύ ωραίο, προσωπικά δίνω την Πορτογαλία ως φαβορί, αν και σε τέτοια ματς η δύναμη, το πάθος και η αγωνιστική πειθαρχία είναι αυτά που δίνουν τις προκρίσεις.
Ο Σάκης Τσιώλης είναι προπονητής ποδοσφαίρου, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής.
Επιμέλεια κειμένου: Ζέτα Θεοδωρακοπούλου
CHECK IT OUT: Όλα τα κείμενα για το EURO 2024