Πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας στο ποδόσφαιρο είναι η τακτική προσέγγιση.
Για παράδειγμα, η Μικτή Κόσμου δεν έχει κάνει ποτέ νίκη, γιατί παίζει “ό,τι να’ ναι”, καθώς εκεί είναι όλοι οι σπουδαίοι σταρ του ποδοσφαίρου. Άρα λοιπόν, η οργάνωση, η πειθαρχία και το σύστημα είναι τα πρώτα πράγματα, τα οποία τόσο στην περίπτωση της ήττας της Αργεντινής και όσο και σε εκείνη της Γερμανίας από Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία αντίστοιχα αποδεικνύονται χαρακτηριστικά. Θα πει κανείς, η Γερμανία δεν έχει οργάνωση; Βεβαίως και έχει, αλλά εδώ έβλεπες ένα πάθος και μια αυτοσυγκέντρωση από την πλευρά των Ιαπώνων που ήταν κάτι το απίστευτο. Έβλεπες τα μάτια τους, έβλεπες ότι όλοι δούλευαν σαν μια μηχανή.
Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αυτό είναι η ομάδα και η στρατηγική θα παίζει πάντα σπουδαίο ρόλο. Ό,τι και να έχει απέναντί της μια ομάδα, μπορεί να το αντιμετωπίσει με τακτική και στρατηγική.
Δεν περιμένεις από τη Γερμανία ότι μπορεί να είναι υπερόπτες, να είναι εφησυχασμένοι, ιδιαίτερα σε μια διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είναι πολύ σπάνιο να συμβεί. Από την Αργεντινή που και αυτή γονάτισε από τη Σαουδική Αραβία μπορείς να το περιμένεις, από τη Βραζιλία ακόμα περισσότερο, αλλά από τους Γερμανούς δεν περιμένεις αλαζονεία και υπεροψία. Είναι μια μηχανή, είναι συγκεντρωμένοι, έχουν στρατηγική, έχουν πλάνο, δεν το περιμένεις να αδιαφορήσουν.
Δε νομίζω ότι η Γερμανία υποτίμησε την Ιαπωνία, απλώς οι Ιάπωνες ήταν πάρα πολύ καλοί, είχαν πολύ υπομονή, όταν οι Γερμανοί δεν είχαν καθαρίσει το παιχνίδι απ΄το πρώτο ημίχρονο, οι αντίπαλοί τους είχαν πολύ μεγάλη υπομονή. Και βέβαια είναι και η ταχύτητα των Ιαπώνων, όταν παίρνουν την μπάλα, που χαρακτηρίζει αυτήν την κουλτούρα, αυτό το στυλ παιχνιδιού εκεί στην χώρα τους, αυτό τούς κάνει να είναι μέχρι και το τέλος μέσα στο παιχνίδι.
Σε ό,τι αφορά στην Αργεντινή και την ήττα της από την Σαουδική Αραβία, στο πρώτο ημίχρονο προηγήθηκε με τον Μέσι και θα μπορούσε να είχε τελειώσει το παιχνίδι με 2-0, με ένα γκολ που ακυρώθηκε οριακά. Και εδώ δεν έπαιξε υποτίμηση, μπήκαν δύο απίστευτα γκολ. κοντρολάρει ο παίκτης στη μεγάλη περιοχή, γυρίζει και σουτάρει στο απέναντι παράθυρο, απίστευτο. Όλο αυτό σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα και την σκέψη που είχε ο παίκτης που σκόραρε.
Βέβαια, η Αργεντινή σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ήταν πολύ τυχερή, γιατί οι άλλες δύο ομάδες του ομίλου, Μεξικό και Πολωνία, ήρθαν ισόπαλες, πράγμα που τους ευνόησε. Εάν κάνουν μια νίκη και μια ισοπαλία, θα έχουν περάσει, αν μη τι άλλο ως δεύτεροι. Έβλεπες και τα συνεχή τεχνητά οφ σάιντ, αυτό έχει να κάνει με τη στρατηγική, η Αργεντινή θέλει να έχει υπεροχή και να έχει κοντά στην περιοχή τον Μέσι. Οπότε, πώς θα μπορούσαμε να βγάλουμε την Αργεντινή μακριά από την περιοχή; Θα παίξουμε οφσάιντ, θα τραβήξουμε τις γραμμές. Τόσο οι Σαουδάραβες όσο και οι Ιάπωνες με την υπομονή και την ψυχραιμία έδωσαν τη μάχη μέχρι το τέλος, δεν εγκατέλειψαν ποτέ.
Τώρα πλέον δεν έχουν το περιθώριο να μπουν σε ψυχολογική διαδικασία απογοήτευσης, το ξέρουν, και αυτοί έδωσαν το μήνυμα, το έδωσε και ο Μέσι ότι ήταν μια τραγωδία, μια μεγάλη ήττα, από κει και πέρα όμως πρέπει σε πολύ σύντομο χρόνο να μπορέσουν να το σβήσουν αυτό και να ανακάμψουν. Έχουν τη δυνατότητα, η Αργεντινή δεν είναι ότι έχασε από μια καλύτερη ομάδα, έτυχε, στο ποδόσφαιρο αυτό συμβαίνει και είναι εξοικειωμένοι. Έτσι το δουλεύω και εγώ μέσα μου, γιατί και εγώ είχα νίκες, είχα ήττες, το δουλεύεις για να συνεχίσεις την επόμενη ημέρα. Θεωρώ ότι και οι δύο ομάδες -θες πιο δύσκολα η Γερμανία, πιο εύκολα η Αργεντινή- θα περάσουν. Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα στην φάση των «16», των «8» κτλ.
Αυτό όμως δείχνει πόσο όμορφο είναι το ποδόσφαιρο και πόσες συγκινήσεις μπορεί να χαρίσει.
Ως τεχνικός, ως άνθρωπος το ποδοσφαίρου, το απόλαυσα πραγματικά! Γιατί νικητής είναι το ποδόσφαιρο, ο Δαυίδ μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ μέσα από μια στρατηγική, από αγωνιστική πειθαρχία, από το διάβασμα του παιχνιδιού, με υπομονή και ψυχραιμία. Και, όταν είδα να δίνεται εθνική αργία για τη νίκη της Σαουδικής Αραβίας, σκέφτηκα «για δες τώρα πόσα πράγματα μπορεί να προσφέρει το ποδόσφαιρο! Τη χαρά, την αγαλλίαση!». Το απόλαυσα πραγματικά, αυτό είναι το ποδόσφαιρο και μακάρι να συνεχιστεί έτσι.
Ο Σάκης Τσιώλης είναι προπονητής ποδοσφαίρου, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής.
Επιμέλεια κειμένου: Ζέτα Θεοδωρακοπούλου
CHECK IT OUT: Σάκης Τσιώλης: Εκείνη η Λάρισα / Με ποιους να βγάλω άκρη;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MUNDIAL 2022 | Faces: Ενέρ Βαλέντσια (Εκουαδόρ) / Κόντι Χάκπο (Ολλανδία) / Ολιβιέ Ζιρού (Γαλλία) / Τακούμα Ασάνο (Ιαπωνία)