Το «King Of Anything», της Σάρα Μπαρέιλες, είναι σύμφωνα με τον προπονητή των Ντάλας Μάβερικς, Ρικ Καρλάιλ, «ένα τραγούδι για ανθρώπους που πρέπει να κοιτάζουν τη δουλειά τους».
Ο κόουτς Καρλάιλ το ανέφερε τον Οκτώβριο του 2012, απαντώντας σε ερώτηση για την οριστική αποβολή του Ντελόντε Ουέστ από την ομάδα του, έπειτα από μία σεζόν στο Τέξας.
Σε ένα σημείο του τραγουδιού, ο στίχος τονίζει πως «λυπάμαι που σου χαλάω την εικόνα, μωρό μου, όμως δεν πνίγομαι…
»Δεν υπάρχει κανένας εδώ για να σώσεις».
Ο Καρλάιλ θέλησε να αποφύγει τις απορίες για το τι συνέβη.
Μερικά χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι ο Αμερικανός προπονητής δεν ήθελε να «τελειώσει» τον ήδη ταλαιπωρημένο Ουέστ.
Αντίθετα, με διάφορες ενέργειες θέλησε να τον βοηθήσει.
Ο Καρλάιλ, όμως, άφησε τότε να εννοηθεί ότι αν ο ίδιος ο παίκτης δεν θέλει να σωθεί, κανένας δεν θα καταφέρει να το κάνει για εκείνον.
Σε πολλές περιστάσεις, ο στίχος της Μπαρέιλες θα ήταν κατάλληλος για τον 36χρονο άλλοτε γκαρντ του ΝΒΑ.
Στην εποχή των social media και της καταγραφής κάθε κίνησης ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, το τραγούδι δεν ενδείκνυται για συμβουλή.
Ο Ντελόντε Ουέστ μπορεί να μην αναζητά, αλλά χρειάζεται σωτηρία…
Ο κόουτς Καρλάιλ θυμήθηκε εκείνη την αναφορά το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου 2020.
Με χαμηλωμένο βλέμμα και φωνή που ίσα – ίσα ακουγόταν, αποκρίθηκε «είναι λυπηρό», σχετικά με δύο βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν.
Το πρώτο απεικονίζει τον Ντελόντε Ουέστ να ξυλοκοπείται από έναν άγνωστο σε αυτοκινητόδρομο της Ουάσινγκτον, με χτυπήματα και στο κεφάλι.
Στο δεύτερο, ο άλλοτε παίκτης των Σέλτικς, Καβς, Σόνικς και Μαβς προσπαθεί να δώσει κάποιες εξηγήσεις σε αστυφύλακα, λέγοντας ασυναρτησίες…
Ο τελευταίος, μάλιστα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την αστυνομία του Μέριλαντ, για την καταγραφή και την αναπαραγωγή του βίντεο
Ο Ουέστ φέρεται να ζει ως άστεγος στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1983.
Η λέξη «κατρακύλα» μπορεί να «ταιριάζει» σε πρωτοσέλιδα ή δελτία ειδήσεων, όμως το πρόβλημα του Αμερικανού είναι πιο σοβαρό από την «ξερή» κριτική.
Το 2016, μία κάμερα τον «συνάντησε» σε δρόμο του Χιούστον, χωρίς παπούτσια και φορώντας μία ρόμπα νοσοκομείου.
Όταν τον ρώτησαν αν είναι ο Ντελόντε Ουέστ, ο ίδιος απάντησε πως «ήμουν, φίλε… Αλλά δεν είμαι αυτός, σε αυτή τη ζωή, πια…».
Η ιστοσελίδα «Huffington Post» είχε επισημάνει τότε ότι «ο Ουέστ πάσχει από μία ψυχική ασθένεια και δεν υπάρχει τίποτα αστείο ή “δικαστικό” στην υπόθεση».
Κι εκείνο το βίντεο αναπαράχθηκε σε μερικά λεπτά και η «ψυχρή» λογική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «επέτασσε» τρολάρισμα και «κρύο» χιούμορ.
Ο Ουέστ αγωνίστηκε για τρία χρόνια στο πανεπιστήμιο Σεντ Τζόσεφ’ς και το 2004 επιλέχθηκε από τους Μπόστον Σέλτικς στο Νο24 του ντραφτ του ΝΒΑ.
Η «μουδιασμένη» ρούκι σεζόν των μ.ό. 4,5 πόντων σε 13 λεπτά και 39 αγώνες συνοδεύτηκε από τους μ.ό. 11,4 πόντους σε 34,1 λεπτά και 71 ματς, το 2005-2006!
Η νέα άνοδος (12,2π. το 2006-2007) δεν στάθηκε αρκετή να τον κρατήσει στη Βοστόνη.
Τον Ιούνιο του 2007, τη βραδιά του ντραφτ, οι Σέλτικς τον παραχώρησαν στο Σιάτλ μαζί με το Νο5, Τζεφ Γκριν και τον Ουόλι Σζέρμπιακ, ώστε να αποκτήσουν τον Ρέι Άλεν, οποίος μαζί με τους Πιρς και Γκαρνέτ οδήγησαν τη Βοστόνη στον τίτλο του 2008.
Έπειτα από παραμονή μερικών μηνών στους Σόνικς, ο Ουέστ βρέθηκε στο Κλίβελαντ, ως μέρος μίας τριπλής ανταλλαγής μεταξύ και των Καβαλίερς και Μπουλς.
Ήταν η εποχή που εξετάσεις του Ντελόντε έδειξαν διπολική διαταραχή… Μία κατάσταση που προκαλεί ακραίες αλλαγές στη διάθεση, μανιακά επεισόδια ή καταθλιπτική συμπεριφορά.
Η συνεισφορά του στο παρκέ (μ.ό. 11,7π.), τη σεζόν 2008-2009 με τους Καβς φάνηκε να «κρύβει» τα περισσότερα προβλήματα.
Ο Ντελόντε είχε γίνει αποδεκτός από τον μεγάλο αστέρα, ΛεΜπρον Τζέιμς, όμως η ηρεμία δεν κράτησε πολύ…
Τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν δίστασε να πατήσει το γκάζι της τριών τροχών μοτοσικλέτας του μπροστά σε αστυνομικό μπλόκο.
Όταν, έπειτα από σύντομη καταδίωξη τον σταμάτησαν, η υπερβολική ταχύτητα ήταν το μικρότερο πρόβλημά του.
Στην κατοχή του είχε ένα πιστόλι εννέα χιλιοστών κρυμμένο στον καρπό του, ένα μάγκνουμ δεμένο στο πόδι του και ένα όπλο μέσα σε μία κιθάρα που είχε στην πλάτη του.
Ομολόγησε την ενοχή του, αν και στο δικαστήριο εξήγησε πως μετέφερε τα όπλα σε διαφορετικά σημεία, όταν η μητέρα του έμαθε ότι κάποια ξαδέρφια του τα είχαν αφήσει σε ντουλάπα του σπιτιού της και φοβόταν…
Καταδικάστηκε με αναστολή σε ηλεκτρονική παρακολούθηση, 40 ώρες κοινωνικής υπηρεσίας και υποχρεωτική ψυχολογική εξέταση.
Το παράπτωμά του άνοιξε την όρεξη στα σκανδαλοθηρικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Με αποκορύφωμα τον αστικό μύθο(;) του 2010, ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με την μητέρα του ΛεΜπρον Τζέιμς, Γκλόρια!
Κανένας, φυσικά, δεν επιβεβαίωσε το θέμα.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτό το γεγονός -ή, απλώς, και η φήμη- ουσιαστικά έδωσε τέλος στην καριέρα του Ουέστ στο Κλίβελαντ.
Λίγοι, προφανώς, γνωρίζουν τι (και αν) συνέβη, στα αλήθεια.
Μονάχα που αυτό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τη στάση του ΛεΜπρον Τζέιμς απέναντι στον Ουέστ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα HipHop Overload, ο σταρ των Λέικερς παρακολούθησε το βίντεο του άλλοτε συμπαίκτη του.
Φέρεται να στεναχωρήθηκε ιδιαιτέρως από την κατάσταση και να ζήτησε από τον παιδικό φίλο και άμεσο συνεργάτη του, Μάβερικ Κάρτερ «να φέρει τον Ντελόντε στο Λ.Α.».
Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές από το κοντινό περιβάλλον του Τζέιμς και τονίζει πως «ο ΛεΜπρον θα ξοδέψει όσα χρήματα χρειαστούν ώστε να ορθοποδήσει και πάλι ο Ουέστ».
Ο συμπαίκτης του Ντελόντε στο κολέγιο, Τζαμίρ Νέλσον, αποκάλυψε μέσω twitter ότι είχε επαφές μαζί του τους τελευταίους μήνες και προσεύχεται για εκείνον.
Ενώ μαζί με τον προπονητή τους στο πανεπιστήμιο, Φιλ Μαρτέλι, επιθυμούν να τον βοηθήσουν να λάβει επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια και να σταθεί στα πόδια του.
Πάντως, η ιστοσελίδα «The Athletic» ανέφερε ότι η Ένωση Παικτών του ΝΒΑ «έχει συνεισφέρει ώστε ο Ουέστ να μετακομίσει προ ετών από το Ντάλας στο Μέριλαντ.
»Επιπλέον, τον έχει υποστηρίξει οικονομικά και τότε και μέχρι πριν από έναν μήνα».
Κάτι που έχουν κάνει και ο πρόεδρος των Σέλτικς, Ντάνι Έιντζ και ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν, οι οποίοι επιχείρησαν -και θα το επαναλάβουν- να του προσφέρουν βοήθεια από ειδικούς.
Τα ζητήματα ψυχικής υγείας στο ΝΒΑ, άλλωστε, είναι ολοένα και περισσότερα…
Ο Ντελόντε Ουέστ δεν ζήτησε ποτέ και από κανέναν βοήθεια.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «cleveland.com», το 2015, παραδέχθηκε ότι ο ΛεΜπρον τού έσωσε δύο φορές την καριέρα και τη ζωή, τη σεζόν 2009-2010…
«Είχα μέσα μου πολλές ενοχές και δεν αντιμετώπιζα τίποτα με σωστό τρόπο στη ζωή μου… Σκεφτόμουν ότι θα πάω φυλακή, ότι θα μείνω εκεί μέσα για εννέα – δέκα χρόνια και ό,τι είχα ονειρευτεί , με ιδρώτα και δάκρυα, θα σβηστεί», ομολόγησε.
Ο Ουέστ ζήτησε άδεια μερικών ημερών από τον κόουτς Μάικ Μπράουν, ώστε να καθαρίσει το μυαλό του στο πατρικό σπίτι του, στο Μέριλαντ.
Ο ΛεΜπρον άφησε για λίγο την προπόνηση, του ζήτησε να μιλήσουν για ένα λεπτό «και κάθισε μαζί μου για μία ώρα, ώστε να με ενθαρρύνει.
»Μου είπε ότι “δεν ξέρω τι θα κάνεις, όμως όταν επιστρέψεις εγώ θα είμαι εδώ”.
»Δεν ξέρω τι θα είχα κάνει χωρίς αυτή την κουβέντα. Ήμουν σε κακό χάλι και όσα μου είπε έδειξαν τι τύπος ανθρώπου είναι».
Μία άλλη φορά, μέσα στο λεωφορείο που οδηγούσε την αποστολή των Καβς στο αεροπλάνο, ο Ουέστ ξέσπασε σε κλάματα…
«Αισθανόμουν ότι η καριέρα μου τελειώνει. Σκεφτόμουν πως τα ανίψια μου δεν θα με βλέπουν με θαυμασμό. Θα με κοιτάζουν στο εξής με διαφορετικό τρόπο».
Αποφάσισε να μην επιβιβαστεί. Πίστευε ότι η ομάδα θα είναι καλύτερα δίχως εκείνον.
Ένιωθε πως ήταν «βάρος» σε όλους.
Όταν τον είδε ο ΛεΜπρον, μαζί με τον αείμνηστο συμπαίκτη τους, Λορένζεν Ράιτ, «με αγκάλιασαν για πέντε λεπτά!
»Ο Λορένζεν μού διάβασε τη Βίβλο και με έβαλε στο αεροπλάνο. Η ομάδα ήταν οικογένεια και ο ΛεΜπρον ήταν ο λόγος για τούτο.
»Είναι δύσκολο να έχεις καλούς φίλους στα σπορ, γιατί είσαι τόσο απασχολημένος με το πρόγραμμά σου.
»Όμως αν ο ένας megastar σαν τον ΛεΜπρον σού προσφέρει τη φιλία του, ξέρεις ότι αυτό θα ισχύει μέχρι το τέλος».
Ο Ουέστ αγωνίστηκε στην πορεία πάλι σε Σέλτικς (2010-2010) και στο Ντάλας (2011-2012), πριν αποβληθεί από τους Μαβς για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.
Ο κόουτς Ρικ Καρλάιλ είχε τονίσει ότι «η προσωπικότητα του Ντελόντε είναι διαφορετική από των άλλων παικτών του ΝΒΑ».
Και είχε διαπιστώσει πως «ενώ όλοι λειτουργούν με βενζίνη, εκείνος χρειάζεται ντίζελ».
Ο Αμερικανός προπονητής δεν ήθελε να προσβάλει τον άλλοτε παίκτη του. Περισσότερο σαν φιλοφρόνηση ήταν εκείνη η τοποθέτηση.
Επιθυμούσε να παρακινήσει τον Ουέστ. Να τον κάνει να αφομοιώσει τη μοναδικότητά του, ακόμη και τη διπολική διαταραχή του.
Ήθελε να ταρακουνήσει ένα παιδί το οποίο είχε χαρακτηρίσει τα παιδικά του χρόνια «φτωχικά, δύσκολα, αλλά και χαρούμενα».
Έναν χαρακτήρα που μεγάλωσε με διάφορους συγγενείς, άλλαζε συχνά σπίτια, είχε κάνει χρήση ναρκωτικών από την εφηβεία και επιχείρησε κάποιες φορές να βάλει τέλος στη ζωή του…
Μετά τη θητεία του στην Κίνα, οι Μαβς τού έδωσαν άλλη μία διπλή ευκαιρία στους Τέξας Λέτζεντς, θυγατρική ομάδα τους στη G-League.
Ωστόσο, έπειτα από μερικές εβδομάδες παραμονής, αποφάσιζε να αποχωρήσει.
Όπως έκανε και στη Βενεζουέλα το 2015, όταν υπέγραψε στη Γκουάρος ντε Λάρα, όμως την παράτησε πριν αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα.
Κάποιες παραστάσεις της ζωής του, ειδικότερα εκείνες στις οποίες ο ίδιος θα ήθελε η αυλαία να είχε μείνει κλειστή, προφανώς θα έκαναν εύκολη την κριτική.
Η απλή «ταμπέλα» θα ήταν «αυτοκαταστροφικός».
Λίγοι την απέφυγαν για έναν άνθρωπο που κέρδισε 16 εκατομμύρια δολάρια στην καριέρα του και φαίνεται να έχει μείνει άφραγκος.
Το μπάσκετμπολ έδειχνε να είναι το «καταφύγιό» του.
Ένα μέρος που, όμως, δεν στέριωνε εύκολα, ή για πολύ.
Οι Μάβερικς τού πρότειναν κατά καιρούς θέσεις όπως σχολιαστής των αγώνων των Τέξας Λέτζεντς ή του σκάουτερ.
Θέλησε να επιστρέψει, δίχως επιτυχία.
«Καταλάβαινα μερικές φορές ότι με κοιτούν σαν τρελό», είχε δηλώσει.
Για λίγο επικεντρώθηκε στην οικογένειά του. Μετά το διαζύγιο από τον πρώτο γάμο του, παντρεύτηκε πάλι το 2013 και απέκτησε δύο γιους.
«Θέλησα να ονομάσω τον έναν Ντελόντε τζούνιορ, όμως σκέφτηκα ότι πολλοί θα τον πειράζουν στο σχολείο μόνο και μόνο για όσα έχουν διαβάσει για τον πατέρα του, και δεν το έκανα», εξήγησε…
Το 2011, κατά τη διάρκεια του λοκ-άουτ του ΝΒΑ, έκανε αίτηση για δουλειά στα καταστήματα επίπλων Home Depot και εργάστηκε για ένα διάστημα σε αποθήκη τους.
Πολλές φορές, όμως, ο ίδιος αισθανόταν και πάλι «βάρος» και δεν ζητούσε κανενός είδους ελεημοσύνη.
Εκείνο το τραγούδι της Σάρα Μπαρέιλες, ηχεί και πάλι σαν ψίθυρος στα αυτιά όσων γνωρίζουν τον Ντελόντε Ουέστ ή συνεργάστηκαν μαζί του.
Εκείνος ο στίχος, το «λυπάμαι που σου χαλάω την εικόνα, μωρό μου, όμως δεν πνίγομαι… Δεν υπάρχει κανένας εδώ για να σώσεις», ίσως χρειάζεται παράφραση ή «διασκευή» με άλλη κατάληξη, χωρίς το «δεν».
Αν ο Ντελόντε Ουέστ, πάντως, μπορούσε να αρθρώσει μερικές λέξεις χωρίς να τρεκλίζει ή να χάνει τα λόγια του, θα έλεγε πάλι ό,τι και στον δημοσιογράφο Μάικ Φίσερ, το 2012.
«Μπορείς να με ρωτήσεις για όλες τις προσωπικότητες μου…
»Δεν τις αρνούμαι. Είμαι περήφανος για όλες. Όλες αυτές είμαι εγώ».