Ένα μεγάλο μαύρο τζιπ σταματά κάθε Ιούλιο μπροστά από ένα εξαώροφο κτίριο εργατικών κατοικιών, στο ήσυχο Σαν Κεντάν.
Όταν από μέσα «ξεδιπλώνονται» τα 216 εκατοστά του πιο διάσημου «γιου» της πόλης, όλη η περιοχή «φουσκώνει» από υπερηφάνεια.
Ο ίδιος ο Ρούντι Γκομπέρ αισθάνεται και χαμογελά σαν μικρό παιδί.
Αυτό το μέρος των 53.816 κατοίκων, όπου γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1992 και έμαθε να ζει ανάμεσα σε πετρόκτιστα σπίτια και τσιμεντένιες πολυκατοικίες, είναι το σπίτι του.
Μεγαλωμένος σε ένα μέρος περίπου μιάμιση ώρα δρόμο, βορειανατολικά από το Παρίσι, ο σέντερ των Γιούτα Τζαζ θυμάται πάντα τα δύσκολα παιδικά χρόνια του.
Από το 2014 κι έπειτα, επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στη γενέτειρά του για να διοργανώσει ένα καλοκαιρινό καμπ για παιδιά.
Εμπνευσμένος από τις δικές του αναποδιές, με «μπούσουλα» τον ρομαντισμό και την ευγνωμοσύνη για τις ρίζες του.
Τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου 2020, πάντως, θαρρεί κανείς ότι ο Γκομπέρ θα ήθελε να επιστρέψει εκεί για να βρει ένα «καταφύγιο».
Να κρυφτεί από την κριτική και την εύκολη στοχοποίηση.
Μόλις είχε ανακοινωθεί ότι είναι ο «patient zero» του κορονοϊού στις (αθλητικές) Η.Π.Α..
Ταυτόχρονα, όμως, έγινε και ο… Νο1 δημόσιος κίνδυνος, για κάποιους.
Η χιουμοριστικής διάθεσης, αλλά κυρίως απρόσεκτη ενέργειά του, δύο ημέρες νωρίτερα, να αγγίξει ειρωνικά όλα τα μικρόφωνα σε συνέντευξη Τύπου, έγινε viral.
Το βράδυ της 11ης Μαρτίου, όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του τεστ του, το ΝΒΑ ανέβαλε τον αγώνα των Τζαζ με την Οκλαχόμα Σίτι, αν και οι δύο ομάδες είχαν κάνει προθέρμανση και ετοιμάζονταν για το τζάμπολ…
Στην εποχή της μετάδοσης ειδήσεων με μεγάλη ταχύτητα, ο Ρούντι Γκομπέρ ήταν ήδη ο «αποδιοπομπαίος τράγος» του ΝΒΑ.
Αφενός διότι η Λίγκα αποφάσισε λίγα λεπτά αργότερα να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της και να αναβάλει τους αγώνες επ’ αόριστον (αρχικά για 30 ημέρες). Και, αφετέρου, γιατί το δεύτερο κρούσμα κορονοϊού ήταν ο συμπαίκτης του, Ντόνοβαν Μίτσελ…
Η «αισθάνομαι ατρόμητος» -ή, απλώς, «δεν είμαι ενημερωμένος»– νοοτροπία του Γκομπέρ έβαλε μία Λίγκα «στον πάγο».
Έθεσε σε κίνδυνο συμπαίκτες, αντιπάλους και δημοσιογράφους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή.
Από «The Stifle Tower» (παράφραση του Πύργου του Άιφελ και, σε ελεύθερη μετάφραση, «πύργος που σε “πνίγει”»), ο 27χρονος σέντερ δεν ήταν πια κάποιος που κοιτούσαν με θαυμασμό.
Ο κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ την τελευταία διετία έγινε ξάφνου «επικίνδυνος», «ανεύθυνος», ένα «κακομαθημένο παιδί»…
Κάτι το οποίο δεν ήταν στα νιάτα του.
Γιος του Ρούντι Μπουργκαρέλ, παλαίμαχου διεθνή σέντερ της Εθνικής Γαλλίας (και αναπληρωματικού του Ολλανδού Ρικ Σμιτς -μετέπειτα σέντερ των Πέισερς- στο κολέγιο Μάριστ), με καταγωγή από τη Γουαδελούπη, ο μικρός Ρούντι δεν μεγάλωσε στο πλάι του πατέρα του.
Όταν ήταν τριών ετών, ο μπαμπάς του πήρε διαζύγιο από την Κορίν Γκομπέρ, κομμώτρια στο επάγγελμα, και αποφάσισε να επιστρέψει μόνιμα στην Γουαδελούπη.
Η Κορίν δούλευε διπλοβάρδιες για να μην λείψει τίποτα από τον Ρούντι και τα δύο αδέρφια του, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, από τον πρώτο γάμο της.
Σε εκείνο το στενό διαμέρισμα στις εργατικές κατοικίες του Σαν Κεντάν, ο Γκομπέρ μοιραζόταν ως τα δέκα του το δωμάτιο με την μαμά του.
«Δεν ήταν εύκολο για εκείνη», είχε εξηγήσει το 2018 σε μία συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του ΝΒΑ.
«Θυσίασε πολλά μόνο και μόνο για να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι μας».
Όταν το 2018 έλαβε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της σεζόν, η ομιλία του άρχισε με μία παράκληση οι υπότιτλοι στα γαλλικά να είναι ακριβείς, ώστε να τους διαβάσει η μητέρα του, στη Γαλλία.
Πλέον, με 23 εκατομμύρια ετήσιο μισθό, έχει κατορθώσει να της εξασφαλίσει μία άνετη ζωή, στο Παρίσι.
Η ήρεμη ζωή του Σαν Κεντάν συχνά… «τρέλαινε» τον μικρό Ρούντι.
Επιμελής μαθητής, ώστε να μην γκρινιάζει η μητέρα του, το ακριβώς αντίθετο και όταν τελείωνε το σχολείο και άρχιζαν τα σπορ.
Δοκίμασε στίβο, πινγκ πονγκ, μέχρι και δυναμικές ασχολίες όπως καράτε και πυγμαχία, όμως επέλεξε το μπάσκετμπολ.
Διάλεξε την πορτοκαλί μπάλα, αν και ως την ηλικία των 15 ετών δεν ήταν τόσο ψηλός.
Το ίδιο καλοκαίρι, το 2007, άφησε το σπίτι του για να μετακομίσει να παίξει στη Σολέ.
Ψήλωσε και στο κορμί και στο ηθικό, αν και δεν είχε γίνει δεκτός στη φημισμένη ακαδημία INSEP, από την οποία «ξεπήδησαν» ο σταρ του ΝΒΑ, Τόνι Πάρκερ και ο Μπορίς Ντιό.
Ως την ενηλικίωσή του είχε βάλει 18 πόντους μπόι!
Αυτό προκάλεσε μεταπτώσεις στην απόδοσή του και δεν έδειχνε σταθερός και αναντικατάστατος στις «μικρές» εθνικές ομάδες της Γαλλίας.
Από ένας ψηλόλιγνος γκαρντ, στην αρχή της εφηβείας του, «στριμώχτηκε» στη ρακέτα. Αρχικά αισθάνθηκε άβολα με το (νέο) σώμα του.
Όταν βρήκε τις ισορροπίες του, τόσο στο κορμί όσο και στο μυαλό, διέπρεψε και κατέκτησε χάλκινο και ασημένιο μετάλλιο στα Ευρωμπάσκετ U20 του 2011 και 2012 αντίστοιχα.
Στη δεύτερη διοργάνωση, ήταν μέλος της κορυφαίας πεντάδας και κλήθηκε στην προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βενσάν Κολέ, τον κάλεσε στους «μεγάλους» στο Μουντομπάσκετ του 2014 στην Ισπανία, όπου οι «τρικολόρ» κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.
Τα χάλκινα μετάλλια στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 ήταν απλώς το επιστέγασμα της απαραίτητης πλέον παρουσίας του με το εθνόσημο.
Την ίδια στιγμή, ο Ρούντι Γκομπέρ «έφτιαχνε» το όνομά του και στο ΝΒΑ.
Επιλογή στο Νο27 του ντραφτ του 2013 από το Ντένβερ, έγινε ανταλλαγή στη Γιούτα το ίδιο βράδυ.
Από «κομπάρσος» σε… «πόστερ» στη ρούκι σεζόν του, με πολλούς αντιπάλους να τον εκθέτουν και να καρφώνουν μπροστά του, ο Γάλλος δεν εξελίχθηκε απλώς σε έναν εξαιρετικό αμυντικό.
Από τους μ.ό. 2,3 πόντους και 3,4 ριμπάουντς σε 9,6 λεπτά συμμετοχής σαν πρωτοεμφανιζόμενος, έφτασε στα 26,3΄ τη δεύτερη χρονιά (μ.ό. 8,4π.-9,5ριμπ.) και από το 2015 παίζει σταθερά 31+ λεπτά. Ενώ το 2018-19 κατέγραψε ρεκόρ καριέρας με 15,9π.-12,9ριμπ.-2,3 τάπες και 66,9% στα σουτ δύο πόντων!
Όπως επισημαίνει, «όλα ήταν θέμα χρόνου. Θέμα να κατανοήσω τους κανονισμούς του ΝΒΑ και ζήτημα εμπιστοσύνης από τους ανθρώπους της ομάδας μου».
Στην τελετή των βραβείων του ΝΒΑ, τον Ιούνιο του 2019, έγινε ένας από τους μόλις δέκα παίκτες που έχουν δύο τίτλους κορυφαίου αμυντικού.
«Αυτό κάνω. Παίζω άμυνα», είπε στην ομιλία του.
Ευχαρίστησε και πάλι την μητέρα του και τόνισε ότι «αν και δεν έβλεπα τακτικά τον πατέρα μου (σ.σ.: περίπου κάθε τρία καλοκαίρια) και δεν ήταν εκεί να μου μάθει τα μυστικά του, ήθελα να παίξω μπάσκετμπολ, σαν εκείνον.
»Πάντως, όταν ήμουν έφηβος στη Γαλλία, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα φτάσω ως εδώ. Το παιχνίδι ήταν απλώς διασκέδαση για μένα και τώρα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για όσους με πίστεψαν και με βοήθησαν».
Ο παίκτης που άλλαξε την οπτική και τα «στερεότυπα» των Αμερικανών για τους Γάλλους παίκτες στην άμυνα (λόγω του «μυθικού» καρφώματος του Βινς Κάρτερ πάνω από τον Φρεντερίκ Βάις, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000), έγινε τον Μάρτιο του 2020 δακτυλοδεικτούμενος.
Δεν έκρυψε την ντροπή του, αν και η δημόσια απολογία του για το ατυχές αστείο και την απροσεξία του δεν διόρθωσε κάτι, κυρίως, και επιπλέον προκάλεσε νέα επικριτικά σχόλια.
Με μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στην ιστοσελίδα Instagram, ο Γκομπέρ παραδέχθηκε πως όφειλε να είναι πιο προσεκτικός, αναφέροντας: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την ανησυχία και τη συμπαράστασή τους.
»Έχω περάσει μέσα από τόσα συναισθήματα από τη στιγμή που έμαθα για τη διάγνωσή μου. Κυρίως φόβο, άγχος και ντροπή… Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα είναι να απολογηθώ δημόσια για τους ανθρώπους που ίσως έχω θέσει σε κίνδυνο. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα ιδέα ότι ήμουν ήδη μολυσμένος.
»Ήμουν απρόσεκτος και δεν έχω καμία δικαιολογία. Ελπίζω το παράδειγμά μου να προειδοποιήσει τους πάντες και να όλοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά την κατάσταση.
»Θα κάνω ό,τι μπορώ για να χρησιμοποιήσω την εμπειρία αυτή και να αποτρέψω την εξάπλωση του ιού. Χαίρω ιδιαίτερης προσοχής και θα επανέλθω πλήρως.
»Θέλω να ενθαρρύνω τους πάντες ώστε να λάβουν όλα τα μέτρα για να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς. Αγάπη».
Η κατάσταση έγινε πιο περίεργη και η ατμόσφαιρα πιο «βαριά» για τον Γάλλο, από την αποκάλυψη του διάσημου ρεπόρτερ, Έιντριαν Βοϊνιαρόουσκι, ότι «και δεύτερος παίκτης της Γιούτα ήταν θετικός στον κορονοϊό».
Η αναφορά του Αμερικανού δημοσιογράφου, πριν αναφερθεί ότι ο εν λόγω παίκτης είναι ο σταρ των Τζαζ, Ντόνοβαν Μίτσελ, συμπλήρωνε ότι «οι συμπαίκτες του Γκομπέρ είναι δυσαρεστημένοι με την ανευθυνότητά του και θα χρειαστεί καιρός για να αποκατασταθούν οι σχέσεις μέσα στα αποδυτήρια»…
Ο συμπατριώτης του Γκομπέρ, συμπαίκτης του στην Εθνική Γαλλίας και γκαρντ των Ορλάντο Μάτζικ, Εβάν Φουρνιέ, υπερασπίστηκε με tweet τον σέντερ των Τζαζ, απορώντας «πόσο υπεύθυνοι είναι συμπαίκτες που μιλούν ανώνυμα σε έναν δημοσιογράφο για ένα εσωτερικό ζήτημα;».
Η υπερασπιστική γραμμή του Γκομπέρ άρχισε να ενισχύεται και από άλλους αντιπάλους.
Ο γκαρντ των Λέικερς και πρωταθλητής με Σπερς και Ράπτορς, Ντάνι Γκριν, θεώρησε σε δηλώσεις του «λάθος να κατηγορούμε τον Ρούντι, γιατί αν και ήταν απρόσεκτος, κανένας δεν γνωρίζει αν αυτός ο λόγος από τον οποίο προσβλήθηκε».
Ο Γκριν τόνισε επίσης πως «το ΝΒΑ χρειαζόταν μία “κλήση αφύπνισης” για το θέμα του ιού, καθώς κάποια στιγμή θα υπήρχε ένα κρούσμα.
»Ο κομισάριος Άντα, Σίλβερ πήρε τη σωστή απόφαση να αναβάλει τα ματς και δεν είναι σωστό να κατηγορούμε τον Γκομπέρ, διότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα».
Στις 16/3/20, σε τηλεοπτική εμφάνισή του στην εκπομπή «Good Morning America», ο Ντόνοβαν Μίτσελ φάνηκε να αφήνει πίσω την όποια δυσαρέσκεια για τον Γκομπέρ, εξηγώντας ότι «μου πήρε λίγο χρόνο να ηρεμήσω. Άκουσα και διάβασα τι είπε και χαίρομαι που είναι καλά. Το θετικό είναι ότι ο ιός περιορίστηκε μόνο σε εμάς και όχι στην υπόλοιπη ομάδα και, κυρίως, σε παίκτες που έχουν παιδιά».
Ο Μίτσελ πρόσθεσε ότι «δεν είχα συμπτώματα και δεν ένιωθα άρρωστος. Αυτό είναι ίσως το πιο τρομακτικό με τον κορονοϊό. Είμαι ασυμπτωματικός και θα μπορούσα να κυκλοφορώ έξω δίχως να καταλάβει κάποιος ότι έχω τον ιό».
Κανένας, πλην του ίδιου, δεν γνωρίζει αν ο θυμός πέρασε ή αν επρόκειτο για μία επικοινωνιακή κίνηση του γκαρντ της Γιούτα.
Μερικά 24ωρα νωρίτερα, ωστόσο, ο δημοσιογράφος Μπρους Άρθουρ της ιστοσελίδας TheStar.com, αποκάλυψε την άποψη ενός παράγοντα -ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του- που υποστήριξε ότι «ο Γκομπέρ έσωσε την Αμερική»!
Η αρθρογράφος της USA Today, Νάνσι Άρμουρ, θεώρησε μεν πως «ο Ρούντι φέρθηκε παιδιάστικα», όμως πιστεύει ότι «η ανωριμότητά του ίσως και να μας έσωσε».
Η Άρμουρ διαπίστωσε πως «το θετικό τεστ του Γκομπέρ ήταν το “καμπανάκι” που χρειαζόταν το ΝΒΑ και όλοι μας, ώστε να πάρουμε στα σοβαρά την υπόθεση του κορονοϊού».
Μέχρι τότε, ο Γάλλος σέντερ βίωσε το μεγαλείο της υποκρισίας από κοινό και Τύπο που αναζητούσαν απεγνωσμένα έναν υπαίτιο.
Έναν «δράστη» που δεν είναι βέβαιο ότι υπήρξε θύτης, αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί αν εκείνος «κόλλησε» τον Μίτσελ ή συνέβη το αντίθετο…
Πριν από την αναβολή του αγώνα με τους Θάντερ και το «ντόμινο» με τις ακυρώσεις αγώνων σε όλα τα σπορ στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως, ο Γκομπέρ είχε έρθει σε επαφή -στα πέντε τελευταία παιχνίδια της ομάδας του- με (συμπαίκτες ή αντιπάλους) 58 παίκτες και 14 διαιτητές.
Πέρασε δίπλα από δεκάδες οπαδούς που κάθονταν στην πρώτη γραμμή, πλάι στους πάγκους.
Η Γιούτα μοιράστηκε γήπεδα με επτά ομάδες, 14 ημέρες πριν από τη διάγνωση του Γκομπέρ και αυτές οι ομάδες αντιμετώπισαν άλλες 12 ομάδες στο ίδιο διάστημα.
Παράλληλα, επτά ομάδες του χόκεϊ επί πάγου μοιράστηκαν αποδυτήρια στα ίδια γήπεδα (πολλοί χώροι φιλοξενούν παράλληλα αγώνες μπάσκετμπολ και χόκεϊ) που βρέθηκαν αντίπαλοι της Γιούτα και η αθλητική Αμερική μπήκε σε καραντίνα.
Η αδυναμία να εξακριβωθεί η ανθεκτικότητα του ιού Covid-19, τόσο σε ποιες επιφάνειες όσο και για πόσο καιρό, υποχρέωσε τις λίγκες στις Η.Π.Α. να μην ρισκάρουν.
Κανένας δεν επιχειρεί να «ηρωοποιήσει» τον Ρούντι Γκομπέρ, όμως μοιάζει ειρωνικό να δέχεται (μόνο εκείνος) όλο το φταίξιμο.
Ειδικά από τη στιγμή που πέρασε στα ψιλά το «χιούμορ» του Μίτσελ, ο οποίος στην προθέρμανση του αγώνα με την Οκλαχόμα Σίτι πείραζε φιλάθλους στην πρώτη σειρά, λέγοντάς τους να «μην αγγίζετε τη μπάλα, διότι μπορεί να έχετε τον ιό»…
Ο Ρούντι Γκομπέρ φέρθηκε σαφώς ανεύθυνα.
Λειτούργησε με το λογική του «άφθαρτου», του άτρωτου, εκείνου με τη συμπεριφορά «δεν μπορεί να συμβεί σε μένα».
Το κατάλαβε…
Με ένα μήνυμά του στον λογαριασμό του ΝΒΑ στο twitter, ομολόγησε ότι «εύχομαι να είχα πάρει την κατάσταση πιο σοβαρά και ελπίζω να το κάνουν όλοι οι άλλοι».
Επανέλαβε το μότο «μένουμε σπίτι» και υπενθύμισε «να πλένετε τα χέρια σας, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και να αποφεύγετε τις άσκοπες επαφές με τους άλλους».
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τη δωρεά 500.000 δολαρίων για τη βοήθεια όσων επηρεάζονται από τον ιό.
Προσφέροντας τις 200.000 στους υπαλλήλους της Vivint Smart Home Arena, έδρας των Τζαζ, οι οποίοι έμειναν προσωρινά δίχως εργασία. Ποσό 200.000 δολαρίων θα δοθεί σε Γιούτα και Οκλαχόμα Σίτι, για την υποστήριξη ατόμων και υπηρεσιών σχετικά με τον κορονοϊό και άλλες 100.000, για τον ίδιο σκοπό, στη Γαλλία.
Μία συνέχεια της φιλανθρωπικής δράσης του, εκτός από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Rudy’s Kids Foundation, για την προστασία και τη βελτίωση της ζωής παιδιών.
Υπέπεσε σε ένα σφάλμα, όμως δεν χρειάζεται να γυρίσει και να κρυφτεί στο παλιό σπίτι του, στον δεύτερο όροφο εκείνης της εργατικής πολυκατοικίας.
Μία γαλλική παροιμία λέει «Qui casse les verres les paie», δηλαδή «πληρώνεις για τα λάθη σου».
Ο Ρούντι Γκομπέρ, πάντως, μάλλον προτιμά μία άλλη παροιμία της πατρίδας του…
«Bien faire et laisser dire». Κοινώς, «κάνε το καλό και άφησέ τους να μιλούν, αγνοώντας την κριτική».
Έσκυψε το κεφάλι, «μάζεψε» αμήχανα τα 216 εκατοστά του κορμιού του, αλλά σηκώθηκε. Γιατί στους δρόμους του Σαν Κεντάν έμαθε να στέκεται όρθιος.