Κάθε ήττα συνήθιζε να αφήνει ένα μελαγχολικό «αποτύπωμα» στο κουρασμένο κορμί και το μπερδεμένο μυαλό της.
Αυτό το συχνά χαμογελαστό κορίτσι, όταν το αποτέλεσμα στο κορτ δεν ήταν το επιθυμητό, επέλεγε να κλειστεί στο δωμάτιό του και να μην μιλήσει σε κανέναν.
Ακόμη και το «ζεστό» και δοτικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, στην Αγγλία όπου γεννήθηκε και στην Ουίτσιτα των Η.Π.Α. όπου ζει εδώ και επτά χρόνια, της φαινόταν «βαρύ».
Πίστευε ότι η τόση αισιοδοξία δεν της άξιζε και, ξαφνικά, δεν την γέμιζε».
Είχαν μεσολαβήσει θέματα υγείας των συγγενών των προπονητών της. Είχε προηγηθεί η ελονοσία που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή του συντρόφου της…
Τη λανθασμένη προσέγγισή της, όμως, την διαπίστωσε γρήγορα. Την «πολέμησε», μαζί με ειδικούς και, πια, δεν είναι απλώς το τένις αυτό που κάνει χαρούμενη την Κέιτι Σουάν.
Η 21 ετών Αγγλίδα τενίστρια άρχισε να αγαπά περισσότερο το άθλημά της όταν αποφάσισε να μην την καθορίσει, να μην γίνει το επίκεντρο της ύπαρξής της.
Ενίοτε, για ορισμένους, η ζωή (τους) δεν είναι μία μπάλα, μία ρακέτα.
Για την νεαρή Σουάν, αυτό επιβεβαιώνεται και από την προσφορά της οικογένειάς της σε φτωχούς ανθρώπους στο Κάνσας, ώστε να έχουν καθημερινή πρόσβαση σε τρόφιμα, όσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται και στην Αμερική.
Παρά το γεγονός ότι η Σουάν έχει τη δυνατότητα να προπονείται μόνο με τον αδερφό της, Λούκα, στο τένις κλαμπ της περιοχής της (παρά τους σχετικούς περιορισμούς λόγω του ιού Covid 19), υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό από το τένις.
Η μητέρα της, Νίκι Σουάν, συγκεντρώνει και συντονίζει καθημερινά την αποστολή πακέτων με είδη πρώτης ανάγκης για 70 οικογένειες που έχουν ανάγκη στην Ουίτσιτα.
«Κέντρο επιχειρήσεων» για την γενναιόδωρη φαμίλια από την Αγγλία είναι το γκαράζ του σπιτιού στο οποίο μετακόμισαν το 2013, λόγω της εργασίας του πατέρα της Κέιτι, Ρίτσαρντ, στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
Η κα Νίκι Σουάν, άλλοτε σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων σε εταιρίες, δεν προβληματίστηκε από τη μετάθεση του συζύγου της.
Δεν την ενόχλησε που άφησε πίσω στο Σαουθάμπτον τους συγγενείς της και δεν επηρεάστηκε από τη «σκιά» της δουλειάς του συντρόφου της στη δική της καριέρα.
Από τη στιγμή που η οικογένεια μετακόμισε στην Ουίτσιτα, η Νίκι ενεπλάκη με φιλανθρωπικές δράσεις της τοπικής κοινότητας.
Γνώρισε πολλές φαμίλιες που βοηθήθηκαν από μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με όνομα «Big Brother, Big Sister» για παιδιά μη προνομιούχων γειτονιών.
Οι ίδιες οικογένειες είναι εκείνες που έχουν ευεργετηθεί και πάλι από τη μεγαλοψυχία της.
«Όταν άρχισε όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό, η μητέρα μου ήθελε να στηρίξει αυτές τις 70 φτωχές οικογένειες», επισήμανε στον «Guardian» η Κέιτι Σουάν.
Η ίδια εξήγησε πως «αυτοί οι άνθρωποι, και λόγω του ιού, φοβούμενοι να βγουν έξω από το σπίτι τους, και κυρίως λόγω έλλειψης εισοδημάτων, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα αναγκαία καθημερινά αγαθά».
«Υπάρχει μία οικογένεια η οποία αριθμεί 15 μέλη και ζει σε ένα όχι και πολύ μεγάλο σπίτι… Υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα.
»Υπάρχουν μητέρες των οποίων οι σύζυγοι εργάζονται για λίγα χρήματα και, αυτόν καιρό, με κλειστά τα σχολεία, δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν μόνα τους τα παιδιά τους για να βγουν και να ψωνίσουν».
Για όλους αυτούς φροντίζει η Κέιτι, η μητέρα της, ο έφηβος αδερφός της και παιδιά από το σχολείο του Λούκα, που έχουν τη διάθεση κάθε μέρα να μεταφέρουν τα ψώνια σε όλες τις διευθύνσεις!
Η ευαισθησία της οικογένειας Σουάν δεν περιορίζεται μόνο στις αγορές από τοπικό κατάστημα τροφίμων, κάθε πρωί.
Όταν η Νίκι Σουάν ανάρτησε στα social media την προσπάθειά της και ζήτησε δωρεές από όποιον έχει να προσφέρει το περίσσευμά του, κατόρθωσε να μαζέψει περισσότερες από 4.000 δολάρια σε λιγότερο από 48 ώρες!
Η λέξη «προσφορά» είναι συνώνυμο της Νίκι Σουάν, καθώς όπως τόνισε η κόρη της, «είναι ένας εξαιρετικός και δοτικός άνθρωπος.
»Κάθε μέρα στέλνει πίτα μπανόφι σε έναν κύριο ηλικίας 98 ετών!
»Πριν από μερικές ημέρες της τηλεφώνησε μία κυρία, ανύπαντρη μητέρα, η οποία δεν αισθανόταν πολύ καλά και την άκουγα μέσ από τη συσκευή να κλαίει.
»Ήταν μία θρήσκα κυρία η οποία ακουγόταν απεγνωσμένη, όμως έλεγε στην μαμά μου ότι προσεύχεται για εκείνη και δεν είχε λόγια να την ευχαριστήσει. Ήταν μία πολύ έντονη στιγμή»…
Η κα Σουάν συνήθιζε να ασχολείται από την φιλανθρωπία από την εποχή που ζούσε στην Αγγλία, έχοντας συνεργαστεί με την οργάνωση «Willow», του παλαίμαχου τερματοφύλακα της Άρσεναλ, Μπομπ Ουίλσον, ο οποίος την ίδρυσε μετά τον τραγικό χαμό της κόρης του, από καρκίνο…
Η Κέιτι Σουάν αποκάλυψε επίσης πως η μητέρα της «ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο φρόντισε 17 σκυλιά στην αυλή μας.
»Σκυλιά τα οποία είτε επρόκειτο να θανατωθούν είτε εγκαταλείφθηκαν από ασυνείδητους ιδιοκτήτες. Τα φρόντισε ωσότου είναι καλά, σταθούν καλά στα πόδια τους και βρουν νέο σπίτι».
Για την Κέιτι Σουάν, το παράδειγμα της μητέρας και της οικογένειας είναι σπουδαιότερο από εκείνα των ινδαλμάτων της στο τένις.
Η 21χρονη τενίστρια, όσο ζούσε στην Αγγλία, έπαιζε χόκεϊ στο χόρτο και χάριζε μεγάλο μέρος του χρόνου της σε μαθήματα πιάνου.
Σε ένα ταξίδι διακοπών στην Πορτογαλία, όταν ήταν επτά ετών, έπιασε για πρώτη φορά ρακέτα στα χέρια της και ο προπονητής στο τοπικό τένις κλαμπ, παλαίμαχος τενίστας, είπε στους γονείς της ότι έχει ταλέντο και προοπτικές.
Αν και αρχικά σκεπτικοί, οι Ρίτσαρντ και Νίκι Σουάν επέτρεψαν στην μικρή να κάνει τα πρώτα μαθήματά της στο David Lloyd Club, στο Μπρίστολ.
Ο πρώτος προπονητής της, Ρομπ Χόκινς, θυμάται ότι «η Κέιτι είχε εξαρχής μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης και αφοσίωσης, σε ό,τι έκανε».
Εκείνος την πήρε μαζί του το 2012 στο Ουίμπλεντον, ώστε να την πείσει τι να επιλέξει, σε ηλικία 13 ετών.
«Όταν είδα την Σερένα Ουίλιαμς, κατάλαβα ότι αυτό που θέλω είναι να παίξω επαγγελματικό τένις», ήταν η απόφασή της.
Μετακομίζοντας στις Η.Π.Α., έναν χρόνο αργότερα, συνέχισε να παίζει, όμως κάποιοι τραυματισμοί την κράτησαν πίσω.
Το 2015 έφτασε ως τον τελικό του Junior Όπεν Αυστραλίας, χάνοντας 2-0 σετ από την Τερέζα Μιχαλίκοβα, από τη Σλοβακία και έναν χρόνο αργότερα αγωνίστηκε στον τελικό του ITF.
Τον Μάρτιο του 2015, είχε κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της, σε ένα τουρνουά 10.000 δολαρίων στην Αίγυπτο και κλήθηκε στην Εθνική του Ηνωμένου Βασιλείου για το FED Cup.
Τον Ιανουάριο του 2018 αποφάσισε να αλλάξει εκπροσώπηση και υπέγραψε με την εταιρία Sports Management 77 του κορυφαίου σύγχρονου Βρετανού τενίστα, Άντι Μάρεϊ.
Δεν είχε μεν την πρόωρη επιτυχία νεαρότερων κοριτσιών, όπως η 15χρονη Κόρι Γκοφ.
Ωστόσο η Κέιτι Σουάν κατάφερε σταδιακά και να πετύχει νίκες και να ξεφύγει από την οικονομική αβεβαιότητα του τένις.
Από τη στιγμή της συνεργασίας της με την «77», κατόρθωσε να κάνει αισθητή την παρουσία της στα τουρνουά Γκραν Σλαμ, φτάνοντας ως τον τρίτο γύρο στο Ρολάν Γκαρός του 2019 και το US Open του 2018, αλλά και στο Νο163 της παγκόσμιας κατάταξης.
Εκείνη η περίοδος, ωστόσο, σημαδεύτηκε και από στιγμές αμφιβολίας για την Σουάν.
Από μέρες αμφιβολίας για τον εαυτό της, ίσως και το ταλέντο και τις ικανότητές της.
Τον Ιούνιο του 2019, σε συνέντευξή της στην «Telegraph», ανέφερε ότι για καιρό χρειάστηκε τη βοήθεια ψυχολόγου και ξεκαθάρισε ότι «αισθάνομαι ευτυχισμένη που μίλησα δημοσίως για την ψυχική υγεία».
Όλα είχαν αποκαλυφθεί ένα μήνα νωρίτερα, σε μία ανάρτησή της στο Twitter, στην αναμονή για μία πτήση από Παρίσι προς το Λονδίνο.
Οι σκέψεις της έγιναν λέξεις. Οι λέξεις έγιναν «εντολή» στα δάχτυλά της και άρχισε να πιέζει την οθόνη του κινητού της.
Διάβασε και πάλι και παίρνοντας μία βαθιά ανάσα, πάτησε και δημοσίευσε…
Η ανάρτηση της Κέιτι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πριν από 6-8 μήνες πάλεψα πολύ με την αυτοπεποίθησή μου εντός κι εκτός κορτ, ώστε να βρω χαρά σε ό,τι κάνω, για διαφορετικούς λόγους.
»Φοβόμουν πολύ να μην απογοητεύσω την οικογένειά μου, την ομάδα μου και όλους όσοι με στηρίζουν και έχασα την πίστη στον εαυτό μου…
»Για κάθε αγώνα στον οποίο είχα ηττηθεί δεν ένιωθα απλώς μία κακή παίκτρια, αλλά και χειρότερος άνθρωπος».
Στη συνέντευξή της στην «Telegraph» συμπλήρωσε πως «το ποστ έγινε λίγο πριν πετάξω, είχα κλείσει το κινητό μου κατά τη διάρκεια της πτήσης και δεν γνώριζα τι απαντήσεις είχα λάβει.
»Όταν το άνοιξα, είχα τόσα μηνύματα, τόσες απαντήσεις και ευχές στο Twitter και δεν θα μπορούσα να περιμένω καλύτερα αποτέλεσμα για κάτι τόσο θετικό».
Η Σουάν επισήμανε ότι «κάποιοι συναθλητές μού έγραψαν ότι είχαν παρόμοιες εμπειρίες. Ένα άλλο κορίτσι μού έγραψε πως είχα αναφέρει όλα όσα αισθανόταν η ίδια».
Η ανάρτηση ξεπέρασε τις 4.000 θετικές αποκρίσεις, με τον τενίστα Νικ Κύργιο, ο οποίος έχει επίσης μιλήσει για θέματα κατάθλιψης και ψυχικής υγείας, να είναι ο πρώτος που αντέδρασε στο σχόλιο.
«Τώρα, πλέον, αφού η ψυχολογική πίεση και το ότι μου έλειπε το σπίτι μου με δυσκόλεψαν, ο στόχος μου είναι να προσπαθώ να είμαι χαρούμενη με ό,τι κάνω», πρόσθεσε η τενίστρια από την Αγγλία.
Το στρες που αισθανόταν δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της πίεσης στην προπόνηση και τους αγώνες.
Το 2018 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την Κέιτι Σουάν και εκτός κορτ και έμοιαζε με ένα κακό όνειρο.
Ο προπονητής της, Αργεντινός Ντιέγκο Βερονέλι, αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει προσωρινά, όταν ο πέντε ετών γιος του χτύπησε και έπρεπε να υποβληθεί σε μία επέμβαση που θα έσωζε τη ζωή του.
Ο μικρός είχε περάσει μέσα από ένα παράθυρο στο σπίτι της γιαγιάς του και το τζάμι τον τραυμάτισε στον λαιμό…
Παρέμεινε σε κώμα για δέκα ημέρες, όμως κατόρθωσε να ξεπεράσει τον κίνδυνο και ο πατέρας του έμεινε για καιρό μαζί του.
Ο άλλος προπονητής της Σουάν, Τζουλιέν Πικό, είχε επίσης άλλες έγνοιες στο κεφάλι του, καθώς η σύζυγός του έδινε μάχη με τον καρκίνο…
Οι Κέιτι προετοιμάστηκε δίχως εκείνους για το US Open και στους αγώνες στη Νέα Υόρκη τραυματίστηκε στο πόδι.
Η ατυχία της, όμως, είχε και συνέχεια και δεν μπορούσε να επικεντρωθεί στο τένις.
Ο σύντροφός της και επίσης τενίστας, Τζόελ Κάνελ, σε ένα ταξίδι στη Νιγηρία για ένα τουρνουά, προσβλήθηκε από ελονοσία η οποία απείλησε τη ζωή του, έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού…
Η Σουάν βρισκόταν στην Κίνα όταν πληροφορήθηκε τα νέα για τον αγαπημένο της και θυμάται ότι «τον πήγαν απευθείας στο νοσοκομείο.
»Μας έλεγαν ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση και η διάγνωση έκανε λόγο για πιθανό χειρότερο σενάριο, αν και είχαν προλάβει το πρόβλημα στην αρχή του».
Όλα πήγαν καλά με τον Κάνελ, ο οποίος χρειάστηκε να μείνει εκτός γηπέδων για έναν χρόνο, προκειμένου να αναρρώσει πλήρως.
Λίγο καιρό μετά το περιστατικό, όμως, ο κόουτς της Σουάν, Τζούλιέν Πικό έχασε τη σύζυγό του…
Η θλίψη αποτυπώθηκε και πάλι στα μάτια της Κέιτι Σουάν και παράλληλα με τις αγωνιστικές απαιτήσεις, «πλήγωσαν» την αυτοεκτίμησή της. Αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο. «Χρειαζόμουν να βγάλω κάποια πράγματα από μέσα μου.
»Να μιλήσω σε έναν άνθρωπο, με τον οποίο όμως να μην έχω καμία συναισθηματική σύνδεση και αυτό με βοήθησε», εξήγησε.
Από τότε, δεν βρήκε και πάλι απλώς την αγάπη της για το τένις, αλλά κυρίως για τον εαυτό της. Αγάπη για όσα κάνει. Από την προετοιμασία ενός Γκραν Σλαμ μέχρι ένα απλό σερβίς.
Από τη στήριξη των δικών της ανθρώπων μέχρι την αμέριστη και ανιδιοτελή συμπαράσταση στην κοινωνία της Ουίτσιτα, με ένα γεύμα ή ένα χαμόγελο για όσους το έχουν ανάγκη, ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας της.
Ό,τι κι αν είναι αυτό, στο εξής δεν θα καθορίζει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης της Κέιτι Σουάν.