Η δημοσιογραφική ερώτηση «πώς αισθάνεσαι;», σε έναν αθλητή, έπειτα από έναν θρίαμβο, μοιάζει το λιγότερο με «κλισέ».
Συχνά θεωρείται αφελής, ίσως και βλακώδης.
Αυτή η απορία θα είχε, πάντως, μία βάση και μία δόση πρωτοτυπίας αν οι ίδιοι οι παίκτες αποφάσιζαν ενίοτε να αποκαλύψουν τις πραγματικές σκέψεις τους και όχι τις -αντίστοιχα κλισέ- συνηθισμένες απαντήσεις.
Βράδυ της 7ης Μαΐου 2019, σε ένα «Άνφιλντ» που παραληρεί…
Η Λίβερπουλ μόλις έχει πετύχει μία από τις σπουδαιότερες ανατροπές στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ νικώντας 4-0 την Μπαρτσελόνα στον επαναληπτικό ημιτελικό και «γυρίζοντας» την ήττα 3-0 στη Βαρκελώνη!
Το κοινό αποθεώνει, οι «κόκκινοι» πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό και ο ποδοσφαιρικός κόσμος έχει μείνει με το στόμα ανοικτό και τα μάτια γουρλωμένα.
Για λίγα δευτερόλεπτα, ο αρχηγός της αγγλικής ομάδας, Τζόρνταν Χέντερσον, δεν σκέφτεται τη χαρά της στιγμής. Δεν φέρνει στα μάτια του τον επερχόμενο τελικό με την Τότεναμ.
Το μυαλό του επιστρέφει στο 2008, όταν ο τότε προπονητής του στη Σάντερλαντ και παλαίμαχος μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόι Κιν, τού είχε πει πως «όταν ανταλλάσεις τη φανέλα σου με έναν αντίπαλο, δείχνει ότι ίσως τον φοβάσαι».
Ο 30χρονος Χέντερσον το θυμάται αστραπιαία και αποφασίζει να μην ζητήσει το Νο10 του Λιονέλ Μέσι και αλλάζει φανέλα με τον άλλοτε συμπαίκτη του, Λουίς Σουάρες.
Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στο «Wanda Metropiltano» της Μαδρίτης, η Λίβερπουλ κατακτά το έκτο τρόπαιο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της.
Ο Τζόρνταν Χέντερσον, ως αρχηγός, ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στη «σκηνή» την οποία ο συνταξιούχος αστυνομικός πατέρας του, είχε αποκαλύψει ότι ο κανακάρης του ονειρευόταν από δέκα ετών.
Θα γινόταν ο πέμπτος «κάπτεν» της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ που θα σήκωνε στα χέρια του το «άγιο δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μετά τους Έμλιν Χιουζ, Φιλ Τόμπσον, Γκρέιαμ Σούνες και Στίβεν Τζέραρντ.
Ο χαρακτήρας του δεν θα του επέτρεπε να φερθεί αλαζονικά, όμως ήταν η προσωπική δικαίωσή του για τον χαρακτηρισμό «λίγος για αρχηγός», όταν το 2015 έλαβε το περιβραχιόνιο από τον Τζέραρντ…
Παρόλα αυτά, ο εγωισμός δεν κυριάρχησε.
Ο Άγγλος μέσος στράφηκε στον προπονητή του, Γιούργκεν Κλοπ, και του ζήτησε να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο, έστω και αν το «πρωτόκολλο» δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο.. «Αυτή είναι δική σου δουλειά», αποκρίθηκε ο Γερμανός προπονητής.
Ο Χέντερσον έζησε τη στιγμή του, αλλά δεν «κλείστηκε» δα και στον μικρόκοσμό του.
Δεν ζούσε μία στιγμή ψευδαίσθησης. Ωστόσο, από την άλλη, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι, όπως συχνά πολλοί συνάδελφοί του, δεν ζει σε μία «φούσκα». Δεν πατά σε κάποιο «συννεφάκι» λόγω χρημάτων ή δόξας και φήμης.
Τα δικό του «πρωτόκολλο» στους πανηγυρισμούς προέβλεπε και μία αγκαλιά στον πατέρα του, Μπράιαν, ο οποίος το 2013 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του λάρυγγα, όμως είχε «νικήσει» αυτή τη μάχη.
Η εξωστρέφεια μοιάζει συνήθως με τον εύκολο δρόμο για έναν διάσημο αθλητή, ακόμη και με συμπεριφορές υπερβολής. Η εσωστρέφεια, αντίθετα, ενδεχομένως και να κρύβει παγίδες.
Μπορεί να περιλαμβάνει «δρόμους» μοναχικούς τους οποίους κάποιοι προτιμούν να αποφύγουν.
Ο Τζόρνταν Χέντερσον επιχείρησε να τα συνδυάσει.
Στις αρχές Απριλίου 2020, ο αρχηγός της Λίβερπουλ ξεκίνησε μία κινητοποίηση η οποία μοιάζει πιο σημαντική και πιο «βαριά» από τα τέσσερα κύπελλα που έχει σηκώσει με τους «κόκκινους».
Επικοινώνησε με όλους τους αρχηγούς των υπόλοιπων 19 ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ και ίδρυσαν άμεσα την πρωτοβουλία #PlayersTogether, με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.
Σκοπός της κίνησης των παικτών είναι η συγκέντρωση ποσού τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών (περίπου 4.600.000 ευρώ), τόσο για τις έρευνες για τον κορονοϊό όσο και για βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό, εθελοντές και ασθενείς.
Η ομάδα εργασίας του #PlayersTogether, με συντονιστές τον Χέντερσον και τους Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γ.), Τρόι Ντίνι (Γουότφορντ) και Μαρκ Νομπλ (Γουέστ Χαμ), πέρασε πολλές ώρες σε μεταξύ τους διαδικτυακή επικοινωνία.
Ώστε, εκτός από τη συγκέντρωση χρημάτων, να εξασφαλίσουν την έγκαιρη βοήθεια αλλά και την παράδοση σε τομείς και που τα έχουν κυρίως ανάγκη.
Στην ανακοίνωσή τους, οι παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρόθεσή τους είναι η προσφορά φαγητού, ειδών πρώτης ανάγκης, και επίπλων για χώρους ανάπαυσης ιατρών, νοσοκόμων και εθελοντών.
Ο αρχηγός της Μπέρνλι, Μπεν Μι, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Guardian», εξήρε την πρωτοβουλία του Χέντερσον.
Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να είναι αρχηγός των πρωταθλητών Ευρώπης, ωστόσο είναι ένα ακόμη παιδί που προέρχεται από την εργατική τάξη και αξίζει όλα τα εύσημα γιατί μας έφερε όλους κοντά σε αυτό τον σημαντικό σκοπό».
Ο Μι επισήμανε πως «σαν ποδοσφαιριστές έχουμε το προνόμιο να κάνουμε αυτό που κάνουμε στην πατρίδα μας και δεν το ξεχνάμε αυτό.
»Τα χρήματα που κερδίζουμε είναι διαφανή, καλά τεκμηριωμένα, όμως η πλειοψηφία των παικτών προέρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και το υπόβαθρό μας δεν μας επιτρέπει να μην είμαστε κοντά στην κοινωνική συνείδηση που διαμορφώνει το περιβάλλον μας».
Ο 31 ετών Άγγλος αμυντικός εξηγεί ότι «ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης θα είναι αντιληπτός για χρόνια και είναι σημαντικό η προσφορά μας -η οποία δεν σταματά όταν σταματά και το ποδόσφαιρο- να προσφερθεί σε τομείς όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
»Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του ιού Covid-19, πολλά στελέχη του ιατρικού προσωπικού μένουν απομονωμένα, δεν έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τις οικογένειές τους και αυτό έχει, εύλογα, επίδραση στην ψυχική υγεία τους.
»Γι’ αυτό και είναι καθοριστικό να του παρέχουμε και την τεχνολογία που απαιτείται, προκειμένου να έχουν την ευχέρεια να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους».
Ο Μπεν Μι κατέληξε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε είναι θετικό», τόνισε τη σημασία του «να μείνουμε σπίτια μας, ώστε να μείνουμε ασφαλείς» και χαρακτήρισε «καθόλου χρήσιμη την κριτική που δέχθηκαν οι ποδοσφαιριστές από τον Τύπο και την κυβέρνηση»…
Ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, Ματ Χάνκοκ, καλωσόρισε την πρωτοβουλία #PlayersTogether των παικτών της Πρέμιερ Λιγκ, αποκαλώντας την «μία μεγαλόκαρδη απόφαση».
Μονάχα που ο ίδιος άνθρωπος, μερικές ημέρες νωρίτερα, είχε επιχειρήσει να νουθετήσει τους ποδοσφαιριστές, για «να δεχθούν μειώσεις απολαβών και να παίξουν τον ρόλο τους», όταν οι αθλητές αντέδρασαν στις σκέψεις των συλλόγων για περικοπές συμβολαίων ύψους 30%.
Την ίδια στιγμή, η Λίβερπουλ είχε αρχικά ανακοινώσει την πρόθεση της να εντάξει τους υπαλλήλους της σε καθεστώς κρατικής βοήθειας, ώστε να καταβάλλει μόνο το 20% των μισθών τους.
Απόφαση, ωστόσο, την οποία η διοίκηση των «κόκκινων» αποφάσισε να ανακαλέσει έπειτα από τη δημόσια κατακραυγή και την έκταση που έλαβε η υπόθεση.
Οι παράγοντες των πρωταθλητών Ευρώπης παραδέχθηκαν ότι η σκέψη τους ήταν «ηθικά λανθασμένη» και η αρχική απόφαση «προήλθε από ελλιπή εκτίμηση της κατάστασης της πανδημίας».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Τότεναμ είχε ανακοινώσει περικοπές ύψους 20% σε 550 υπαλλήλους που δεν έχουν άμεση σχέση με το ποδοσφαιρικό τμήμα, την οποία τελικά απέσυρε στις 13/4/20.
Η αγγλική εφημερίδα «Independent», πάντως, παρατήρησε αρχικά ότι «αυτή ήταν μία κίνηση του όγδοου πλουσιότερου συλλόγου του κόσμου, με αξία 4,3 δισεκατομμυρίων λιρών».
Το δημοσίευμα υπενθύμισε πως ο πρόεδρος -και άλλοτε παράγοντας και της ΑΕΚ, επί ιδιοκτησίας της εταιρίας ENIC- Ντάνιελ Λίβι, «αμείβεται ετησίως με επτά εκατομμύρια λίρες, λόγω και ενός μπόνους τριών εκατομμυρίων για την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου γηπέδου» των Λονδρέζων.
Οι περισσότεροι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ αποφάσισαν να καταβάλλουν κανονικά τους μισθούς υπαλλήλων (ακόμη και εργαζομένων που απασχολούνται μόνο τις ημέρεςαγώνων).
Ενώ ο Έντι Χάουι, προπονητής της Μπόρνμουθ, έγινε ο πρώτος κόουτς της λίγκας που δέχθηκε οικειοθελώς περικοπή μισθού.
Ο «Independent» διαπίστωσε ότι «η κρίση του κορονοϊού έριξε φως στην έλλειψη ηγεσίας στο ποδόσφαιρο».
Κάτι που αναφέρθηκε και στις Η.Π.Α., έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε από την προσωρινή απόφαση της διοίκησης των Φιλαδέλφεια Σίξερς για περικοπές 20% σε μισθούς υπαλλήλων.
Ο σταρ της ομάδας Τζοέλ Εμπίιντ, ουσιαστικά «άδειασε» την ομάδα του όταν πρόσφερε 500.000 δολάρια (όπως και άλλοι σταρ του ΝΒΑ έπειτα από την αναστολή της Λίγκας) τόσο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού όσο και για κάλυψη των απολαβών των υπαλλήλων των Σίξερς.
Η πρωτοβουλία του υποχρέωσε τη διοίκηση της ομάδας να κάνει πίσω και να αποσύρει την απόφαση των περικοπών.
Η ιστοσελίδα «The Undefeated», όμως, αφιέρωσε ένα κείμενο στην προσφορά των αθλητών και τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα των παραγόντων, με τίτλο «Ο παραλογισμός των παικτών που “κουβαλούν” το βάρος δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών».
Η προσφορά των παικτών στο ΝΒΑ, βεβαίως, είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένη και δεν θεωρείται αγγαρεία ή επικοινωνιακό τρικ.
Ο τερματοφύλακας της Λαμίας και πρόεδρος του Π.Σ.Α.Π., Γιώργος Μπαντής, με άρθρο του τον Μάιο του 2018 στο AthleteStories.gr είχε παρατηρήσει ότι «το ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», τονίζοντας την αξία της προσφοράς των αθλητών στην κοινωνία.
Η πρωτοβουλία Common Goal, που ίδρυσε το 2017 ο Ισπανός μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χουάν Μάτα, προσφέροντας το 1% του ετήσιου μισθού του σε ένα συλλογικό ταμείο και την οποία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ο Γιούργκεν Κλοπ και η σταρ του ποδοσφαίρου γυναικών, παγκόσμια πρωταθλήτρια με τις Η.Π.Α., Μέγκαν Ραπίνο, ενίσχυσε μία εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τον κορονοϊό.
Ο Τζόρνταν Χέντερσον αποδείχθηκε ο τελευταίος σπουδαίος εκπρόσωπος του λεγόμενου «More Than An Athlete» κοινωνικού χαρακτήρα των καλοπληρωμένων σταρ των σπορ.
Πριν από 10-15 χρόνια, οι (για πολλούς) «βολεμένοι» αστέρες των γηπέδων δεν «ξεμυτούσαν» από το «καβούκι» τους. Δεν είχαν πολιτική άποψη ή κοινωνική συναίσθηση, λάτρευαν τις, για άλλους, «χρυσές φυλακές» τους και απολάμβαναν αμέριμνοι τη «φούσκα» στην οποία ο Χουάν Μάτα επιμένει ότι ζουν ακόμη αρκετοί.
Ο Χέντερσον έχει επιβεβαιώσει και στο παρελθόν τις δικές του ευαισθησίες.
Το 2019 πρόσφερε εισιτήριο του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ σε έναν βετεράνο στρατιωτικό, που είχε χάσει το πόδι του σε περιπολία στο Αφγανιστάν, το 2009. Το 2018 είχε διοργανώσει ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι για μη προνομιούχα παιδιά και άτομα με κινητικά προβλήματα που ζουν στο Λίβερπουλ.
Ενώ έχει προσφέρει 2.500 λίρες στο GoFundMe.org για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας ενός εφήβου που μαχαιρώθηκε στην γενέτειρά του, στο Σάντερλαντ. Μετά την δική του προσφορά, ο στόχος των 8.000 λιρών υπερκαλύφθηκε με συγκέντρωση ποσού 14.000.
Ο μικρόκοσμος του αρχηγού της Λίβερπουλ ίσως να μην είναι τόσο «λαμπερός» όσο του προκατόχου του, Στίβεν Τζέραρντ.
Μονάχα που ο (κάποτε, για κάποιους) «λίγος» Τζόρνταν Χέντερσον έχει «πολλή» καρδιά.