Ενδεχομένως να ήταν λογοτεχνική υπερβολή να θεωρήσει κάποιος ότι κάθε φορά που ο Μάρκους Ράσφορντ φορά φανέλα και σορτσάκι, «γίνεται παιδί».
Αφενός γιατί η παιδική αθωότητά του δεν «προδίδεται» μόνο από το «baby-face» παρουσιαστικό του.
Και αφετέρου διότι ο 22χρονος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να παραμένει παιδί, όχι απλώς για να μην σπαταλήσει τη νεανική ανεμελιά που απειλεί συχνά ο επαγγελματισμός των σπορ.
Ο διεθνής Άγγλος φορ, ωστόσο, συνδυάζει ταυτόχρονα και ιδιαιτέρως αρμονικά τον ρόλο του παιδιού και του άνδρα.
Αυτό που θέλει να αποφύγει είναι να γίνει storyteller. Δεν του αρέσει να αφηγείται μία ωραία ιστορία. Προτιμά να την δημιουργεί, να την καθοδηγεί!
Μάλιστα, κάποιες ιστορίες του είναι σαφώς πιο όμορφες από ένα γκολ ή μία ασίστ στο χορτάρι. Αυτού του είδους η δημιουργία έχει «χτίσει» ήδη το βιογραφικό του και έχει «φουσκώσει» τον τραπεζικό λογαριασμό του.
Εκείνο που μετρά για τον «Rash», πάντως, είναι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Να μην ξεχάσει τη «σκληρή» παιδική ηλικία του. Όσο κι αν κάποιος άλλος στη θέση του θα ήθελε να λησμονήσει τη φτώχεια, την πείνα. Όσο κι αν κάποιος άλλος θα επαναπαυόταν στη φήμη και τα πλούτη που ήρθαν στο διάβα του.
Ο Ράσφορντ, όμως, θέλει να θυμάται τις «λακκούβες» στον δικό του δρόμο, ώστε να επιχειρεί έμπρακτα να τις καλύπτει για τα μη προνομιούχα πιτσιρίκια της πατρίδας του, στην εποχή του.
Ο Μάρκους Ράσφορντ είναι κάτι περισσότερο από ένας ποδοσφαιριστής…
Η αρθρογράφος της εφημερίδας «Guardian», Μαρίνα Χάιντ, σημείωσε στη στήλη της πως «ο κόσμος ρωτά συνήθως πόσους νοσοκόμους μπορείς να ανταλλάξεις με έναν ποδοσφαιριστή… Αλλά ένας Ράσφορντ αξίζει όσο 100 υπουργοί!».
Ο στράικερ της Γιουνάιτεντ δεν κάθισε απλώς στο σαλόνι της πολυτελούς οικίας του στο Μάντσεστερ, κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορονοϊού, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.
Δεν περιορίστηκε στο να απολαύσει τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας ταινίες σε κάποια πλατφόρμα. Δεν γέμισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προσωπικά βίντεο ατομικής προπόνησης.
Θέλησε να προσφέρει μία ιστορία κουράγιου, έμπνευσης, παραδείγματος και προσφοράς.
Όσο διαρκούσε το lockdown στην Αγγλία των δεκάδων χιλιάδων θανάτων από την Covid-19, ο 22χρονος οργάνωσε μία εκστρατεία μέσω της οποίας συγκέντρωσε σχεδόν 20 εκατομμύρια λίρες, για τη δωρεά 400.000 παιδικών γευμάτων!
Ο «Rash» ουσιαστικά ένωσε τις δύο μεγάλες ομάδες της πόλης, καθώς Γιουνάιτεντ και Σίτι συνεργάστηκαν για τον σκοπό, ενώ ο ίδιος πρόσφερε το ποσό των 100.000 λιρών για τις ανάγκες του.
Μονάχα που δεν έβαλε απλώς το χέρι στην τσέπη του, επειδή μπορεί.
Ο νεαρός επιθετικός συνέχισε τη δράση του πάνω στο ζήτημα, ώστε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να μην μείνουν χωρίς φαγητό το καλοκαίρι του 2020.
Ύψωσε γροθιά και φωνή ενάντια σε «δυσκοίλιες» νοοτροπίες, δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε να μην δει αυτά τα παιδιά να περνούν ό,τι και εκείνος.
Ο Μάρκους Ράσφορντ δεν είχε τούτη τη φορά αντιμέτωπο έναν αμυντικό, αλλά τη βρετανική κυβέρνηση. Δεν τρόμαξε και πέτυχε μία «νίκη» που λίγοι περίμεναν, «ντριμπλάροντας» ακόμη και τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
Είχε προηγηθεί η κυβερνητική απόφαση για διακοπή, για όλο το καλοκαίρι, της παροχής δωρεάν σχολικών γευμάτων προς τα παιδιά οικογενειών που ζουν κάτω από όριο της φτώχειας…
Μία «επιθετική τακτική» του Τζόνσον, απέναντι στην εκστρατεία του Ράσφορντ σε συνεργασία με τον οργανισμό Fare Share, η οποία είχε στόχο να εξασφαλίσει φαγητό για παιδιά όχι μόνο στην πόλη του Μάντσεστερ, αλλά και σε ολόκληρη την Αγγλία.
Όταν ο Άγγλος φορ ενημερώθηκε για την κυβερνητική πρόθεση, συνέταξε μία δυναμική και συνάμα συγκινητική επιστολή προς το βρετανικό κοινοβούλιο, με σκοπό να ανατρέψει τα δεδομένα…
«Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω λάβει τη μόρφωση ενός μέλους του κοινοβουλίου, όμως έχω κοινωνική μόρφωση», ήταν μερικά από τα πρώτα λόγια του παίκτη της Γιουνάιτεντ.
Ενός νέου ανθρώπου ο οποίος σαν παιδί είχε βιώσει το να επιχειρεί να «φωνάξει», αλλά μάταια, χωρίς κανένας να τον ακούει… Αυτή τη φορά, όμως, μπορούσε να βγάλει μία κραυγή που θα ακουγόταν παντού.
«Χωρίς την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία της κοινότητάς μου δεν θα ήμουν μπροστά σας. Δεν θα είχα γίνει το 2016 ο νεαρότερος παίκτης που σκόραρε με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας», τόνισε στην επιστολή του, εξιστορώντας μερικές πτυχές των παιδικών χρόνων του.
«Η ιστορία μου είναι μια πορεία αρκετά συνηθισμένη σε πολλές οικογένειες. Η μητέρα μου δούλευε όλη μέρα, κερδίζοντας έναν χαμηλό μισθό, προκειμένου να έχουμε πάντα ένα ζεστό γεύμα για δείπνο…
»Αλλά δεν ήταν αρκετό. Το σύστημα δεν επέτρεπε σε οικογένειες όπως η δική μου να πετύχουν, να ξεφύγουν, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δούλευε ο γονιός σου. Βασιζόμασταν σε δωρεάν κουπόνια σχολικών γευμάτων, στην καλοσύνη των γειτόνων και των προπονητών».
Ο Ράσφορντ ανέλυσε τη συνεργασία του με τη Fare Share, για «την κάλυψη της απουσίας δωρεάν σχολικών γευμάτων. Διανέμουμε τρία εκατομμύρια γεύματα την εβδομάδα στις πιο ευάλωτες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο…
»Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν αφορά την πολιτική, αλλά την ανθρωπότητα. Θέλω να κοιτάξω στον καθρέφτη και να νιώσω ότι έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσω τους πιο αδύναμους. Κανένα παιδί δεν πρέπει να κοιμάται πεινασμένο».
Εξήγησε πως «από μια σχολική τάξη 30 παιδιών, τα εννέα ζουν σε συνθήκες φτώχειας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως το 2022. Το 45% των παιδιών από μαύρες κοινότητες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτή είναι η Αγγλία το 2020…
»Ως μαύρος που μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στο Ουάιδεντσεϊβ, έχω καθήκον να ακουστεί η φωνή μου. Δεν θα ήμουν δίκαιος με τον εαυτό μου, την οικογένεια και την κοινότητά μου αν δεν ήμουν εδώ για να ζητήσω και να προσφέρω βοήθεια.
»Σας ενθαρρύνω να δείξετε ανθρωπιά και να εγγυηθείτε δωρεάν κουπόνια γεύματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Είναι επείγον ζήτημα. Τα μάτια του έθνους εστιάζονται σε εσάς, να κάνετε μια στροφή, με αυτό ως προτεραιότητα».
Αυτή η «στροφή», ένα σημείο «U-Turn» όπως αποκάλεσε ο αγγλικός Τύπος, επετεύχθη, με τον αρχικά αρνητικό Μπόρις Τζόνσον να κάνει πίσω και να ανακαλεί την άδικη απόφασή του.
Ξάφνου, ο «Rash» έγινε για πολλούς ένας «ήρωας» και για άλλους, λίγους και μονίμως επηρεασμένους από στερεότυπα και προκαταλήψεις, ένας «που χώνει τη μύτη του εκεί που δεν πρέπει».
Ο Μάρκους Ράσφορντ γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1997 στην φτωχική περιοχή Ουάιδεντσεϊβ, στα νότια του Μάντσεστερ. Τα ναρκωτικά και οι πυροβολισμοί, το σύνηθες «σκηνικό» και «σάουντρακ» της γειτονιάς, δεν τρόμαξαν αλλά ούτε… «μαγνήτισαν» τον πιτσιρικά.
Παρότι η ανύπαντρη μητέρα του, Μελ, δούλευε σκληρά για να μεγαλώσει τα πέντε παιδιά της, ο μικρός Μάρκους δεν επέλεξε λάθος δρόμους
«Όταν άλλοι συνομήλικοί του έμπλεκαν στις τοπικές συμμορίες, εκείνος είχε κρατήσει το κεφάλι τους στους ώμους του», έχει πει χαρακτηριστικά η μαμά του.
Τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας του, Ρόμπερτ, τον «έσπρωξαν» προς το ποδόσφαιρο. Ο μπαμπάς του, άλλωστε, ήταν προπονητής στην ακαδημία Φλέτσερ Μος Ρέιντζερς και τον πήρε μαζί του από την ηλικία των μόλις τεσσάρων ετών.
Ο μπόμπιρας ξεχώρισε και τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν μέλος των τμημάτων υποδομής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Στα 11 του ήταν βασικό μέλος ομάδας στην οποία το όριο ένταξης υποτίθεται ότι ήταν τα 12.
Η διοίκηση της «κόκκινων διαβόλων» φρόντισε έκτοτε τόσο τη διατροφή όσο και την εκπαίδευσή του.
Μέχρι τότε, ο Μάρκους, είχε ανάγκη την κοινωνική πρόνοια και την τοπική στήριξη, με παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων, με κουπόνια (vouchers) και όταν τον αντίκρισαν αρχικά στη νέα ομάδα του, διαπίστωσαν πως ήταν υποσιτισμένος…
Το ταλέντο του ήταν ευδιάκριτο, όμως το παρελθόν του δεν τον είχε εγκαταλείψει.
Λόγω της κατάστασης με το φαγητό για πολλά χρόνια, ως τα 14 του αντιμετώπιζε προβλήματα ανάπτυξης, συχνά με πρόωρη απόκτηση ύψους και σωματοδομής.
Αυτό του προκάλεσε ανισορροπία κινήσεων και συχνούς πόνους στα πόδια, όμως με εντατικό πρόγραμμα τα ξεπέρασε.
Στα 16 του ήταν συμπαίκτης των Πογκμπά και Λίνγκαρντ στην ομάδα U18 της Γιουνάιτεντ που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας Youth Cup και, πλέον, παίζει μαζί τους και στην πρώτη ομάδα.
Στα 18 του, το 2015, άρχισε να συμπεριλαμβάνεται στις αποστολές του τότε κόουτς Λουίς Φαν Χάαλ και η πρώτη ευκαιρία δεν άργησε.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2016, στον αγώνα με τη Μίντιλαντ για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, ο Ράσφορντ όχι μόνο πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του, παίζοντας στη θέση του τραυματία Άντονι Μαρσιάλ. Σκόραρε δύο φορές στη νίκη με 5-1 και σε ηλικία 18 ετών, τριών μηνών και 25 ημερών έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της Γιουνάιτεντ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του θρυλικού Τζορτζ Μπεστ!
Τρεις ημέρες αργότερα, ο Φαν Χάαλ τον έριξε σε ακόμη «πιο βαθιά», στο ντέρμπι με την Άρσεναλ.
Ο Ράσφορντ σκόραρε άλλες δύο φορές και έγινε ο τρίτος νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ, πίσω από τον νυν επιθετικό του Παναθηναϊκού, Φεντερίκο Μακέντα και τον Ντάνι Ουέλμπεκ.
Οδήγησε την ομάδα του σε θρίαμβο με 3-2 και δεν έκανε δηλώσεις γιατί… έπρεπε να κοιμηθεί χωρίς, ώστε την επομένη να γράψει διαγώνισμα στο σχολείο!
Το τρακ του πρωτάρη μάλλον δεν το έζησε ποτέ.
Σκόραρε στο παρθενικό ντέρμπι του Μάντσεστερ κόντρα στη Σίτι, στο πρώτο ματς του στο Λιγκ Καπ, αλλά και στο ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ!
Ήταν ο νεαρότερος παίκτης της Εθνικής Αγγλίας στο Euro 2016, μέλος των «λιονταριών» και στο Μουντιάλ του 2018 και με το εθνόσημο έχει ήδη σκοράρει δέκα φορές σε 38 συμμετοχές.
Με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας και το Σούπερ Καπ του 2016, καθώς και το Γιουρόπα Λιγκ και το Λιγκ Καπ του 2017.
Τα μεγαλεία, τουλάχιστον ως τις μέρες μας, δεν δείχνουν να τον ιντριγκάρουν.
Επιμένει να έχει στο πλάι του, ως ατζέντη του, τον πατέρα του, έχοντας αρνηθεί πρόταση συνεργασίας από την εταιρία μάνατζμεντ Roc Nation Sports του διάσημου ράπερ Jay-Z και συνεχίζει να έχει πολλούς συγγενείς ως συνεργάτες σε άλλα πόστα.
Ο αγγλικός Τύπος αναφέρει ότι η μητέρα του ήταν εκείνη που «ρίζωσε» την καλοσύνη και τον αλτρουισμό στον χαρακτήρα του Μάρκους.
Σε συνέντευξή του για την προώθηση της εκστρατείας με τη Fare Share, για τα δωρεάν σχολικά γεύματα, είχε ομολογήσει πως «πολλές φορές, σαν παιδί, ένιωθα πεινασμένος…
»Όμως, δεν ήμουν ποτέ θυμωμένος με την μητέρα μου, γιατί γνώριζα πως κάνει ό,τι μπορεί. Γνώριζα πόσο σκληρά δουλεύει και υπήρχαν στιγμές που σκεφτόμουν πως οι δυσκολίες ήταν απλώς μέρος μας, όσο μεγάλωνα.
»Δεν γκρίνιαζα. Αν υπήρχε φαγητό στο τραπέζι, ήμασταν καλά. Αν δεν υπήρχε, δεν κλαίγαμε και ευτυχώς που κάποιοι φίλοι είχαν τη διάθεση να μας προσφέρουν ένα πιάτο…».
Το υπόβαθρό του δεν του επιτρέπει να μένει εφησυχασμένος σε θέματα βασικών αναγκών για φτωχές οικογένειες.
Στην ανοικτή επιστολή του προς το κοινοβούλιο, πριν από την ανάκληση της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον, ο «Rash» επισήμανε πως «μία αλλαγή της επιλογής να σταματήσει η παροχή κουπονιών για δωρεάν φαγητό στις καλοκαιρινές διακοπές θα μας βοηθούσε να φτάσουμε στο επόμενο επίπεδο…
»Όμως ακόμη έχουμε πολύ δρόμο ώστε να σηκώσουμε αυτό το “τρόπαιο”. Στην περίπτωσή μας, το τρόπαιο είναι να πολεμήσουμε την παιδική φτώχεια και την πείνα. Όμως αυτό είναι το αληθινό τρόπαιο».
Αντίθετη με αυτή την προοπτική εμφανίστηκε, διόλου απρόσμενα, η Κέιτι Χόπκινς. Η πρώην επιχειρηματίας και νυν τηλεπερσόνα της Αγγλίας, γνωστή για τις ακροδεξιές αντιλήψεις της, απάντησε στον Άγγλο επιθετικό με ένα tweet που ανέγραφε:
«Αγαπητέ Μάρκους Ράσφορντ, δεν νομίζετε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα ταΐσουν ένα παιδί, πριν το γεννήσουν; Δεν θέλω να πληρώνω για το φαγητό άλλων παιδιών. Εσείς μπορείτε να το κάνετε…».
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στην προσβλητική τοποθέτηση της Χόπκινς.
Φρόντισαν να το κάνουν οι… «δαίμονες» του διαδικτύου, οι οποίοι «πείραξαν» μία φωτογραφία από ντρίμπλα του Ράσφορντ σε παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι, τοποθετώντας το κεφάλι της Χόπκινς στο κορμί του αμυντικού! Η 45χρονη παρουσιάστρια θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να μην δείξει ότι ενοχλήθηκε, γράφοντας πως «δείχνω “καυτή” στα μπλε. Απλώς το λέω».
Εκείνη που πειράχτηκε ήταν η Μάντσεστερ Σίτι, η διοίκηση της οποίας απάντησε στο tweet της Χόπκινς, τονίζοντας: «Όχι στα δικά μας μπλε! Απλώς το λέμε», μαζί με λεζάντα «A City United» (=«Μία πόλη ενωμένη») και hashtag «#WellDoneMarcus»!
Στο παιχνίδι των social media εντυπώσεων συμμετείχε και ο παλαίμαχος σταρ των γηπέδων, Γκάρι Λίνεκερ. Αναφέροντας με νόημα ότι «είναι καταπληκτικό να βλέπεις το Νο10 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αλλάζει την πολιτική του Νο10 της οδού Ντάουνινγκ», όπου διαμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο ίδιος ο Ράσφορντ, μετά τη «νίκη» του, αρκέστηκε να γράφει στο twitter πως «δεν έχω τι να πω. Απλώς δείτε τι πετύχαμε μαζί. Αυτή είναι η Αγγλία του 2020».
Αν επεξεργαστείς προσεκτικά το πρόσωπό του, ίσως πιστέψεις ότι είναι ακόμη πιο μικρός από τα 22 χρόνια που γράφει η ταυτότητά του. Ίσως ότι ακόμη πηγαίνει σχολείο.
Αν συνδυάσεις το μπόι και το ταλέντο του, θα διαπιστώσεις αβίαστα πως είναι ένας μεγαλόσωμος άνδρας.
Αν αναλογιστείς αυτά που κάνει κυρίως εκτός γηπέδου, θα συμπεράνεις ότι είναι ένας ώριμος νέος.
Ωστόσο, ο Μάρκους Ράσφορντ όχι μόνο δεν θέλει να περιορίζεται σε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά προτιμά απλώς τον χαρακτηρισμό «άνθρωπος». Τόσο απλά, τόσο κατανοητά, τόσο διδακτικά από όσα βίωσε ο ίδιος στα δύσκολα παιδικά χρόνια του.
Το νέο κοινωνικό προφίλ του, από ένα παιδί που αμειβόταν με 500 λίρες την εβδομάδα, σε έναν νέο που λαμβάνει πια 250.000 λίρες την εβδομάδα(!), δεν τον αλλοίωσε.
Το νέο τετραετές συμβόλαιο που υπέγραψε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιούλιο του 2019 τού αποφέρει 10,4 εκατομμύρια λίρες (περίπου 11,7εκατ. ευρώ) ετησίως, αλλά δεν τον έκανε να μείνει «στη γυάλα» του.
Του αρέσει να σηκώνει μανίκια, γιατί δεν είναι ένας νεόπλουτος ή αδαής νεαρός αθλητής. Είναι «ένας από αυτούς» που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά της ζωής.
Είναι ένας 22χρονος που υπέδειξε στη βρετανική κοινωνία αυτό που υποτίθεται ότι όφειλαν να γνωρίζουν εκείνοι που -επίσης υποτίθεται ότι- είναι η δουλειά τους, στο κοινοβούλιο.
Είναι το παιδί που μεγάλωσε από μία ανύπαντρη μητέρα και απέδειξε εμπράκτως το λάθος «τσουβάλιασμα» του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πιστεύει ότι «οι ανύπαντρες μητέρες φέρνουν στη ζωή ανίδεα, επιθετικά και με τάση προς την παρανομία παιδιά»…
Ο Μάρκους Ράσφορντ, από τη δική του πλευρά, επιμένει πως «δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε πολλοί και η γενιά μου δεν πρέπει να έχει κανέναν φόβο και να δρα, να βγαίνει μπροστά για όσα είναι σημαντικά. Οφείλει να έχει φωνή, γιατί αυτή η φωνή μετρά».
UPD: Στις 23/10/20, η εκστρατεία του Μάρκους Ράσφορντ για τη σίτιση παιδιών κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Ο διεθνής επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ, ωστόσο, μετέτρεψε αρχικά τον λογαριασμό του στο Twitter σε ένα δίκτυο εστιατορίων, καφέ και κοινοτήτων που θα τροφοδοτούν δωρεάν αυτά τα παιδιά. Και στις 8/11/20, έπειτα από τη συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον, έπεισε την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη, εξασφαλίζοντας επιπλέον 170 εκατομμύρια λίρες για το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά περίπου 1,7 εκατομμύρια παιδιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χάρης Γιαννόπουλος: «Μίλα, εκφράσου!»: Σκέψεις ενός 30χρονου μπασκετμπολίστα…