Το βλέμμα του μοιάζει μονίμως αγριεμένο. Ακόμη και όταν χαμογελά, ωστόσο, το ύφος του δείχνει ειρωνικό, αλαζονικό.
Παρότι δεν είναι συνεχώς ανέκφραστος, όπως για παράδειγμα ο Κουάι Λέοναρντ, η ψυχοσύνθεση του Ράσελ Ουέστμπρουκ δεν ερμηνεύεται εύκολα.
Και αυτό δεν είναι απλώς ένα θέμα ενός, ενδεχομένως, κυκλοθυμικού χαρακτήρα.
Οι ειδικοί του ΝΒΑ, αναλύοντας τον δυναμικό τρόπο παιχνιδιού του, διαπιστώνουν μεταφορικά(;) πως «είναι ικανός να περάσει μέσα από τοίχο»!
Ο Τύπος που τον (υπο)στηρίζει επιμένει ότι θα δώσει τα πάντα για τον διπλανό του, συμπαίκτη ή συνάνθρωπό του. Εκείνοι που είναι «αντιρρησίες» του, όμως, του καταλογίζουν εγωιστικές συμπεριφορές.
Ο άλλοτε συμπαίκτης και άσπονδος φίλους του στην Οκλαχόμα Σίτι, Κέβιν Ντουράντ, έχει δηλώσει ότι «ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας τύπος με τον οποίο θα πήγαινες μαζί στον πόλεμο» και αποχώρησε από τους Θαντερ με υπονοούμενα για τον Ουέστμπρουκ, το 2016.
Ο ατζέντης του «KD», μάλιστα, είχε τονίσει πως «στην Οκλαχόμα μπερδεύουν την αφοσίωση του Ράσελ στην πόλη και δεν τον κρίνουν αγωνιστικά. Γιατί, γενικά, είναι ένας τύπος που παίζει για τα στατιστικά και τον εαυτό του…».
«Συνήγορος» στο παραπάνω ήταν και το ξαφνικό αίτημα του Αμερικανού γκαρντ να παραχωρηθεί με ανταλλαγή το καλοκαίρι του 2019, καταλήγοντας στο Χιούστον.
Το ιδιότυπο παιχνίδι «στο μυαλό του Ράσελ Ουέστμπρουκ», πάντως, δεν είναι τόσο εύκολο ή με ακραίες επισημάνσεις του «καλού» και του «κακού».
Ο «RW» προφανώς και δεν κρίνεται μόνο σαν επαγγελματίας. Προφανώς και δεν καθορίζεται από τις εκκεντρικές επιλογές ενδυμασίας ή τους χορούς στον πάγκο, πριν από τους αγώνες.
Άλλωστε, εσχάτως επιβεβαίωσε και εκείνος την «more than athlete» ταμπέλα του, με δύο νέους «ρόλους». Αυτόν του… δικηγόρου και του παραγωγού ντοκιμαντέρ.
Η αποχώρησή του από τους Θάντερ, πάντως, «ξεβόλεψε» τον MVP του 2017 μόνο σαν τοποθεσία.
Μετακόμισε μεν με την οικογένειά του στο Χιούστον, όμως η καρδιά του παραμένει στην Οκλαχόμα.
Δεν είναι μόνο οι δράσεις του ιδρύματος «Why Not?» που έχει ιδρύσει, για την παροχή δωρεάν γευμάτων σε μη προνομιούχους κατοίκους της πόλης ή η αγορά αυτοκινήτων σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Δεν είναι απλώς η εκστρατεία του προγράμματος «Westbrook Brownstein Green Tech Program» στη γενέτειρά του, Καλιφόρνια, για την πρόσβαση μαθητών σε μαθήματα υπολογιστών και μηχανικής, ώστε να παρέχονται ευκαιρίες απασχόλησης.
Ο Ουέστμπρουκ θεωρεί ακόμη σπίτι του την Οκλαχόμα και στις 23 Ιουνίου 2020 ήταν μεταξύ διάσημων αθλητών που έχουν δεσμούς με την πόλη, που έστειλαν επιστολές στον κυβερνήτη Κέβιν Στιτ, για την προ 18 ετών καταδίκη του Τζούλιους Τζόουνς, με την επιβολή θανατικής ποινής…
Το καλοκαίρι του 2002, ο τότε 19χρονος Τζόουνς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 45χρονου επιχειρηματία, Πολ Χάουελ, στις 28/7/02, στο πολυτελές τζιπ του.
Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν μόνο δύο κάλυκες, ενώ μοναδική αυτόπτης μάρτυρας ήταν η Μέγκαν Τόμπεϊ, αδερφή του θύματος.
Έπειτα από τρεις ημέρες αναζήτησης ενός «Αφροαμερικανού που φορούσε λευκό πουκάμισο, καπέλο και κόκκινη μπαντάνα στα μαλλιά», η αστυνομία συνέλαβε τον Τζόουνς.
Ο φοιτητής του πανεπιστήμιου της Οκλαχόμα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη…
Ο Τζόουνς παραμένει κρατούμενος επί 18 χρόνια στο κρατικό σωφρονιστήριο ΜακΆλιστερ, μαζί με άλλους 53 κατάδικους που αναμένουν τη θανατική ποινή τους, στοιβαγμένους σε δύο δωμάτια.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο Τζούλιους Τζόουνς κατέθεσε αίτηση επιείκειας, ζητώντας η ποινή του να μειωθεί και να μετατραπεί σε φυλάκιση, παρότι επιμένει για την αθωότητα του.
Αυτή ήταν η τελευταία επίσημη διαδικασία στην οποία έχει δικαίωμα να προχωρήσει η υπεράσπιση καθώς, βάσει κανονισμών, ο 37χρονος πια Τζόουνς έχει μπει σε σειρά αναμονής για την εκτέλεση της αρχικής ποινής του…
Συγγενείς και φίλοι του δημιούργησαν το 2019 έναν οργανισμό με σκοπό να αποδείξουν την αθωότητά του, ο οποίος λαμβάνει πια την στήριξη σταρ του ΝΒΑ όπως του Ουέστμπρουκ, των Μπλέικ Γκρίφιν (Πίστονς), Τρέι Γιανγκ (Χοκς) και Μπάντι Χιλντ (Κιγνγκς), αλλά και του quarterback των Κλίβελαντ Μπράουνς του NFL, Μπέικερ Μέιφιλντ.
Πλην του Ουέστμπρουκ, οι υπόλοιποι έχουν φοιτήσει και έχουν αγωνιστεί στο NCAA με το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.
Ενώ ο Γκρίφιν έχει γεννηθεί στην Οκλαχόμα και ο πατέρας του, Τόμι, ήταν προπονητής του Τζούλιους Τζόουνς στο τοπικό γυμνάσιο Τζον Μάρσαλ.
Κάθε επιστολή των αθλητών αναδεικνύει και μία παράμετρο της καταδίκης του Τζόουνς. Από τη φυλετική προκατάληψη, τη «λανθασμένη και γεμάτη ψεγάδια και κενά έρευνα» και την έλλειψη περιθωρίων για κατάλληλη υπεράσπιση, με κοινό παρονομαστή την πεποίθηση ότι στην ηλεκτρική καρέκλα θα καθίσει ο λάθος άνθρωπος.
Στην επιστολή του, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ αναφέρει πως «η ετυμηγορία για τον Τζούλιους Τζόουνς βασίστηκε σε μία ελαττωματική διαδικασία.
»Όσο νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για την υπόθεση, ενώνω τη φωνή μου με εκείνη πολλών άλλων που εκφράζουν τη λύπη τους και την ανησυχία τους για την καταδίκη του…
»Οι δημόσιοι συνήγοροι του Τζούλιους δεν είχαν την απαιτούμενη εμπειρία στον ποινικό κώδικα για να αναλάβουν την υπόθεση και κανένας από τους συγγενείς του, που επιβεβαίωναν το άλλοθί του, δεν κλήθηκε να καταθέσει».
Σύμφωνα με το γράμμα του γκαρντ των Χιούστον Ρόκετς, βάσει της έρευνας των νέων δικηγόρων του Τζόουνς, το δικαστήριο αρνήθηκε να λάβει ως πειστήριο αθωότητας μία φωτογραφία του κατηγορούμενου εννέα ημέρες πριν από τη δολοφονία του Χάουελ.
Ο Τζόουνς είχε συλληφθεί για υπερβολική ταχύτητα και στη φωτογραφία στο τμήμα εμφανίζεται με κοντοκουρεμένο μαλλί, ενώ μία από τις ενδείξεις της καταδίκης του ήταν η μαρτυρία ότι ο δράστης είχε κοτσιδάκια…
Επίσης, πριν από τη σύλληψή του, η αστυνομία πήγε με ένταλμα έρευνας στο σπίτι του, το οποίο διέλυσε(!) για να βρει στοιχεία και ο αδερφός του, Αντόνιο, δήλωσε στο ντοκιμαντέρ «The Last Defense» πως «δεν ήταν κάτι σαν “κάνουμε απλώς τη δουλειά μας”. Μας έστελναν ένα μήνυμα. Ήταν ξεκάθαρο μίσος»…
Το ίδιο ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε το 2018, έγινε η αιτία να καταλάβει καλύτερα την υπόθεση ο Μπλέικ Γκρίφιν και ο αδερφός του, Τέιλορ.
Ο πατέρας τους, Τόμι, είχε επιχειρήσει από τότε να τους εξηγήσει τι συμβαίνει, καθώς ήταν μεν στη λίστα των μαρτύρων υπεράσπισης, όμως τελικά δεν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη του Τζόουνς.
«Όταν το είδα, σοκαρίστηκα, όπως όλοι», εξήγησε ο Μπλέικ Γκρίφιν, αποκαλύπτοντας πως η τηλεπερσόνα και, πλέον, υπέρμαχος της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης, Κιμ Καρντάσιαν Ουέστ, του υπέδειξε τον τρόπο να παρέμβει, με επιστολή στον κυβερνήτη της Οκλαχόμα.
Ο Γκρίφιν αποφάσισε να συμμετάσχει στον αγώνα για την αθώωση του Τζόουνς μαθαίνοντας πως υπάρχουν νέα στοιχεία.
Σύμφωνα με καταγγελία του κατηγορούμενου, μετά τη σύλληψη του, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Έντμοντ.
Στη διαδρομή, ο αστυνόμος Τόνι Φάικ φέρεται να σταμάτησε το περιπολικό, να έβγαλε τις χειροπέδες από τον Τζόουνς και να του είπε: «Τρέξε, α…η,αν τολμάς, τρέξε!»…
Στην έκθεση επιείκειας, ο Τζούλιους σημείωσε πως «πάγωσα, αλλά αρνήθηκα, γιατί ήξερα ότι αν κινηθώ, θα ήμουν νεκρός από μία σφαίρα».
Η αστυνομία του Έντμοντ, πάντως, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Τζόουνς για το φερόμενο περιστατικό, όμως φήμες και υποψίες φυλετικής διάκρισης και ρατσισμού ακούστηκαν για τη διαδικασία της δίκης.
Στο γράμμα του στον κυβερνήτη Στιτ, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, ανέφερε πως υπάρχουν καταγγελίες για χρησιμοποίηση της λέξης «νέγρος», από έναν ένορκο…
Το 2019, πάντως το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έρευνας για τον ισχυρισμό που στάλθηκε δύο χρόνια νωρίτερα σε μήνυμα Facebook στους συνηγόρους του Τζόουνς, από την ένορκο Βικτόρια Άρμστρονγκ.
Σύμφωνα με αυτό, ο ένορκος Τζέρι Μπράουν, πριν καν παρουσιαστούν αποδείξεις, τόνισε στους συναδέλφους του ότι «η δική είναι χάσιμο χρόνου. Μπορούμε απλώς να βγάλουμε τον ν…ο πίσω από τη φυλακή και να τον πυροβολήσουμε…».
Η πλευρά του κατηγορούμενου επισημαίνει πως «εξαρχής έπρεπε να παρουσιάσουμε την υπόθεσή μας μπροστά σε έναν ρατσιστή».
Η υπεράσπιση, με τη βοήθεια (για προβολή της υπόθεσης) των σταρ του ΝΒΑ και του Μέιφιλντ, επιθυμεί να αναδείξει και πάλι τον ρόλο του Κρις Τζόρνταν, συμμαθητή του Τζόουνς στο γυμνάσιο Τζον Μάρσαλ.
Ο Τζόρνταν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών ως συνεργός, έχοντας καταθέσει αρχικά ότι ο Τζόουνς πυροβόλησε τον Χάουελ.
Μονάχα που στη συνέχεια άλλαξε την κατάθεσή του και ισχυρίστηκε πως άκουσε τον πυροβολισμό, δίχως να δει ποιος πάτησε τη σκανδάλη.
Επίσης, συγκρατούμενοι του υπέγραψαν καταθέσεις στις οποίες αναφέρουν πως ο Τζόρνταν τούς είπε ότι εκείνος ήταν ο δολοφόνος και ότι είχε κρύψει το όπλο και την κόκκινη μπαντάνα στο σπίτι του Τζόουνς.
Μάλιστα, φέρεται να περηφανευόταν πως θα καταφέρει να αποφυλακιστεί στα μισά της ποινής του, κάτι που συνέβη το 2014 και δίχως αναστολή…
Τα όνειρα του νεαρού Τζούλιους για παρουσία στην ομάδα μπάσκετμπολ του πανεπιστήμιου της Οκλαχόμα, ως δευτεροετής, «κόπηκαν» απότομα.
Στην πρώτη χρονιά του στο κολέγιο δεν αγωνίστηκε για την ομάδα του φημισμένου κόουτς Κέλβιν Σάμπσον, καθώς η υποτροφία που έλαβε για να φοιτήσει ήταν αποκλειστικά ακαδημαϊκή, λόγω των επιδόσεών του στα μαθήματα, στο γυμνάσιο.
Στο διαδίκτυο υπάρχει ήδη μία ιστοσελίδα με ονομασία Justice For Julius («Δικαιοσύνη για τον Τζούλιους»), την οποία στηρίζει ο Τρέι Γιανγκ των Ατλάντα Χοκς.
Ενώ στον ιστότοπο Change.org συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών για επανεξέταση των στοιχείων της δίκης, με περισσότερες από 5,8 εκατομμύρια συμμετοχές!
Η πλευρά του Τζόουνς αλλά και η κίνηση των παικτών του ΝΒΑ στηρίζεται επιπλέον σε έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α., η οποία το 2014 διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 25 καταδίκες σε θανατική ποινή από το 1973 ως το 2004 ήταν λανθασμένες…
Η υπόθεση του Τζούλιους Τζόουνς δεν θα είχε καμία (χρονική) τύχη, αν δεν είχε αποδειχθεί η κακή διαχείριση δύο εκτελέσεων το 2014 και το 2015, που οδήγησαν σε παραιτήσεις και πλήρη αναθεώρηση των σχετικών διαδικασιών, προκαλώντας αναστολή όλων των εκτελέσεων που εκκρεμούν.
Τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο, η πολιτεία της Οκλαχόμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει από το φθινόπωρο, με την υπόθεση του Τζόουνς να είναι στην πρώτη σειρά…
Η πλευρά του 37χρονου Αμερικανού, πάντως, αντλεί έμπνευση και αισιοδοξία από την πρωτοβουλία της σταρ του WNBA και των Μινεσότα Λινξ, Μάγια Μουρ, η οποία αποφάσισε να μείνει εκτός αγώνων δύο σεζόν, ώστε να αφοσιωθεί και να πετύχει την ανατροπή της καταδίκης του Τζόναθαν Άιρονς!
Η συνεισφορά του Ράσελ Ουέστμπρουκ στην υπόθεση του Τζούλιους Τζόουνς δεν ήταν η μοναδική παρέμβασή του σε θέματα διακρίσεων κατά Αφροαμερικανών.
Ούτε περιορίστηκε στη δυναμική παρουσία του σε πορεία στην Καλιφόρνια, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από έναν αστυνομικό στη Μινεάπολις, η οποία είχε κινητοποιήσει πολλούς παίκτες και προπονητές του ΝΒΑ, που μίλησαν δημοσίως.
Ο «RW» αποφάσισε στις αρχές Ιουνίου 2020 να χρηματοδοτήσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη μαζική δολοφονία Αφροαμερικανών στην Τάλσα, το 1921.
Μέσα σε 48 ώρες, το διήμερο 31/5-1/6/21, συμμορίες λευκών είχαν επιτεθεί σε μαύρους που είχαν επιχειρήσεις στο Γκρίνγουντ, σε μία υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως «Η Σφαγή της Τάλσα»…
Η «Tulsa Race Massacre», μία από τις χειρότερες ρατσιστικές επιθέσεις στην ιστορία των Η.Π.Α., είχε προκαλέσει τον θάνατο 300 Αφροαμερικανών, ενώ 800 τραυματίστηκαν και περισσότερο από 10.000 έμειναν άστεγοι. Αρχικά είχαν ανακοινωθεί μόλις 36 νεκροί, ωστόσο μία ομοσπονδιακή έρευνα του 2001 είχε καταλήξει σε πόρισμα ότι οι θάνατοι ήταν μεταξύ 250 και 300.
Ο Ουέστμπρουκ εξήγησε ότι «τα 11 χρόνια που έζησα στην Οκλαχόμα (σ.σ. γειτονική πόλη της Τάλσα) μάθαινα συνεχώς περισσότερα για τη σφαγή και ήθελα να διηγηθώ αυτή τη φρικαλέα ιστορία.
»Η αλλαγή στη σημερινή Αμερική απαιτεί να μην κρύβουμε πια τις “θαμμένες” ιστορίες των Αφροαμερικανών και ειδικά εκείνων που είχαν από τότε προοδευτικές κοινωνικές και επιχειρηματικές ιδέες».
Η τελευταία αναφορά είχε να κάνει με την πετυχημένη εγκατάσταση μαύρων επιχειρηματιών στην Τάλσα του 1921, έχοντας δημιουργήσει μία ευκατάστατη κοινότητα που ονομάστηκε «Μαύρη Ουόλ Στριτ», κάτι που πείραξε τους λευκούς των γειτονικών περιοχών…
Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ είναι γνωστός για πολλά πράγματα. Για τα περισσότερα από αυτά, όμως, είναι παρεξηγημένος.
Γρήγορος, αθλητικός, ατομιστής, με «τραχύ» χαρακτήρα που ενίοτε αποκτά φανατικούς θαυμαστές και, συχνά ταυτόχρονα, απόλυτους «πολέμιους».
Στη λίστα των προσόντων του, πάντως, μπορεί πια να προσθέσει κάποιος με βεβαιότητα τις ιδιότητες «ακτιβιστής» και «κοινωνικά ευαίσθητος».
Κάτι που θα μπορούσε κάποιος να τονίσει από το 2016, όταν εισήχθη στο Hall Of Fame της Οκλαχόμα και στον λόγο της εισαγωγής του, με παρουσίαση από τον Μάικλ Τζόρνταν, ζήτησε «και από τον εαυτό μου και από τους άλλους να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».
Ήταν μία εμφάνιση ενός εαυτού που ο Αμερικανός γκαρντ δεν άφηνε συνήθως να φανεί.
Ήταν μία περίοδος (σ.σ.: Νοέμβριος του 2016) που ο Ουέστμπρουκ είχε γίνει για τον κόσμο εκτός Οκλαχόμα ο «κακός» που κριτικάρει την απόφαση του Κέβιν Ντουράντ να εγκαταλείψει τους Θάντερ.
Για την πόλη, όμως, ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας «ήρωας» είτε με όσα «φώναζε» μέσα στο παρκέ είτε με τις διαρκείς και αυξανόμενες κραυγές του για δικαιοσύνη.
Άλλωστε, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ μάλλον θα συμφωνεί με το συμπέρασμα του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος πίστευε ότι «υπάρχει ένα πιο σημαντικό δικαστήριο από αυτό της δικαιοσύνης. Είναι το “δικαστήριο” της συνείδησης και αυτό πάντα υπερισχύει όλων των άλλων δικαστηρίων…».
UPD: Στις 19 Νοεμβρίου 2021, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, προχώρησε απονομή χάριτος στον Τζούλιους Τζόουνς, μετατρέποντας τη θανατική ποινή του σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο ίδιος επιμένει για την αθωότητά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χάρης Γιαννόπουλος: «Μίλα, εκφράσου!»: Σκέψεις ενός 30χρονου μπασκετμπολίστα…