Η πτήση πλησίαζε από το Λονδίνο στο Μόναχο και ο Τζαμάλ Μουσιάλα αγνόησε την ένδειξη να δέσει τη ζώνη ασφαλείας του. Το μυαλό του «πετούσε» στο παρελθόν και το μέλλον.
Είχε κατασταλάξει πως αυτή είναι η ιδανική προσέγγιση. Μερικές νοσταλγικές σκέψεις για όσα έζησε στην Αγγλία και μπόλικα όνειρα για όσα θα βιώσει στη Γερμανία.
Ωστόσο, στο τότε παρόν του, πίσω στον Ιούλιο του 2019, είχε ακόμη μερικές έγνοιες, ενδεχομένως και αμφιβολίες.
Αυτό το αποφασιστικό παιδί ήταν μεν χαμογελαστό για τη νέα εξέλιξη της ζωής του, όμως δεν ήταν απολύτως βέβαιο ότι είχε λάβει την ορθότερη απόφαση.
Ήταν ίσως το κορυφαίο ταλέντο των ακαδημιών της Τσέλσι για μία οκταετία. Αλλά, προ ημερών, εκείνο τον καιρό, είχε απορρίψει το επαγγελματικό συμβόλαιο που του πρότειναν οι «μπλε» και είχε επιλέξει τη Μπάγερν.
Κάθε σκέψη και συναίσθημα άγχους έμοιαζε κατανοητό. Μίλησε πάλι με τους συγγενείς που τον συνόδευαν. Τα καθησυχαστικά λόγια πράγματι τον ηρέμησαν. Το ταξίδι, πάντως, ήταν σύντομο. Όπως και, τελικά, οι αμφιβολίες του.
Μόλις πάτησε το πόδι του στην πρώτη -από τις πολλές- πατρίδα του, όλα έφυγαν από το μυαλό του. Το μόνο που επιθυμούσε ήταν να φορέσει την κόκκινη φανέλα των Βαυαρών, με την οποία -αν και δεν αγωνίστηκε- σήκωσε και το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ και πρόλαβε να βγάλει και φωτογραφία με τον Νεϊμάρ!
Το μόνο που θέλει είναι να έχει τη μπάλα στα πόδια του. Στα αυτά τα πόδια στα οποία εκτός από δύο μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης, έχουν «πέσει» και οι ομοσπονδίες Αγγλίας και Γερμανίας.
Ο Τζαμάλ Μουσιάλα ήταν από την ηλικία των οκτώ ετών ένα κοκαλιάρικο πιτσιρίκι, αρκετά πιο μικρόσωμο από τους συνομήλικούς του.
Μονάχα που όταν έμπαινε στο γήπεδο δεν υπήρχε περίπτωση να μην παρατηρήσει κάποιος το ταλέντο του. Δεν πορεύτηκε μόνο με αυτό, αλλά και πάντοτε με μία απαιτούμενη ισορροπία καταστάσεων και την ανάγκη να απαντά σε απανωτά διλήμματα.
Η απόφαση να αφήσει το Λονδίνο για το Μόναχο στηρίχτηκε στην άγνοια κινδύνου που «ξεπηδούσε» από την εφηβεία του. Σύντομα, από την αποδοχή και την πορεία του στη Βαυαρία, διαπίστωσε πως όσα έπραξε δεν ήταν παιδική αφέλεια.
Το καλοκαίρι του 2019 τοποθετήθηκε αρχικά στην Κ-17 της Μπάγερν και αν δεν του άρεσε αυτή η εξέλιξη (αναζητώντας κάτι περισσότερο), κατέγραψε μ.ό. ένα γκολ ή μία ασίστ κάθε 105 αγωνιστικά λεπτά!
Έλαβε «προαγωγή» στην Κ-19, όμως το lockdown λόγω κορονοϊού και το πρόωρο τέλος της σεζόν για τις ακαδημίες τού χάρισε τη δυνατότητα για επαγγελματικό ντεμπούτο.
Ο Μουσιάλα άρχισε προπονήσεις με την Κ-23, τη δεύτερη ομάδα των πρωταθλητών Γερμανίας, η οποία μετέχει στην τρίτη κατηγορία της χώρας. Σκόραρε δύο φορές στο ματς με τη Τσβικάου και έγινε ο δεύτερος νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της κατηγορίας.
Με την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα, ο μικρός άρχισε προπονήσεις και με τους «μεγάλους» και ο κόουτς Χάνσι Φλικ δεν άργησε να του δώσει την πρώτη ευκαιρία του.
Στις 13 Ιουνίου 2020 ήταν στην αποστολή των Βαυαρών για το παιχνίδι με τη Γκλάντμπαχ, δίχως να αγωνιστεί.
Μία εβδομάδα αργότερα, με τον όγδοο διαδοχικό τίτλο εξασφαλισμένο, ο προπονητής της Μπάγερν τού έκανε νόημα να σηκωθεί από τον πάγκο, στον αγώνα (νίκη με 3-1) με τη Φράιμπουργκ.
Ο νεαρός πάτησε χορτάρι στο 88΄, έδωσε το χέρι στον αρχηγό Τόμας Μίλερ, τον αντικατέστησε και έγινε σε ηλικία 17 ετών και 115 ημερών ο νεαρότερος παίκτης της Μπάγερν στη Μπουντεσλίγκα, «καταρρίπτοντας» την επίδοση του Πιέρ Εμίλ Χόιμπεργκ (17 ετών και 251 ημερών) από το 2013.
«Είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να τον καθοδηγήσουμε προσεκτικά ώστε να γίνει ακόμη καλύτερος», ήταν το πρώτο σχόλιο του Φλικ.
Η τακτική των Βαυαρών να δίνει ευκαιρίες στους νέους παίκτες δεν συνοδεύεται από μεγαλομανία ή από υπερβολική αισιοδοξία.
Ο Μουσιάλα είναι ούτως ή άλλως προσγειωμένος, αλλά ο κόουτς της δεύτερης ομάδας, Σεμπαστιάν Χένες, φρόντισε να του θυμίσει τον δρόμο που έχει μπροστά του. Λέγοντας ότι «είμαστε περήφανοι για εκείνον, όμως ξέρουμε επίσης πως απέχει πολύ από το τέλος της βελτίωσης και της εξέλιξής του». Προσθέτοντας, ως φιλοφρόνηση, ότι «ο Τζαμάλ είναι ψυχρός! Του μιλάς πριν από έναν αγώνα και καταλαβαίνεις πόσο συγκεντρωμένος είναι στο ματς και πόσο ήρεμα ετοιμάζεται να παίξει».
Ο ίδιος ο μικρός, πάντως, δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει τις ικανότητές του και το επιβεβαίωσε με ένα ακόμη ρεκόρ…
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, στο θριαμβευτικό 8-0 των πρωταθλητώων Ευρώπης επί της Σάλκε, ο Τζαμάλ «έγραψε» το τελικό σκορ και έγινε και σε ηλικία 17 ετών και 205 ημερών ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπάγερν στο πρωτάθλημα (πέμπτος στα χρονικά της λίγκας), ξεπερνώντας τον Ρόκε Σάντα Κρουζ κατά 172 ημέρες!
https://www.youtube.com/watch?v=2Xf3IzPWB0A
Ο Τζαμάλ Μουσιάλα γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2003 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Παιδί Νιγηριανού πατέρα με αγγλική υπηκοότητα και Γερμανίδας μητέρας, έζησε ως το 2010 στην πόλη Φούλντα, κοντά στη Φρανκφούρτη.
Στα επτά του μετακόμισε στην Αγγλία, για σπουδές Κοινωνιολογίας της μαμάς του στο πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και αμέσως έγινε μέλος των ακαδημιών της Σίτι Σέντραλ.
Στα λασπωμένα γήπεδα της πόλης όχι μόνο άρχισε να δείχνει το ταλέντο του, αλλά έκανε και τα πρώτα συνειδητοποιημένα όνειρά του να παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο.
Από τότε, άλλαξαν πολλά, εκτός από την εικόνα μικρών παιδιών να κυνηγούν το ίδιο αγόρι με τη μπάλα «κολλημένη» στα πόδια του. Το αδύνατο πιτσιρίκι ψήλωσε -φτάνοντας πια στα 183 εκατοστά μπόι- αλλά συνέχιζε να μη χάνει τη μπάλα.
«Κανένας δεν μπορούσε να του την κλέψει», θυμήθηκε στο BBC ο Γκρέιαμ Καστλ, σκάουτερ της Τσέλσι που πρότεινε στους Λονδρέζους το 2011 να αποκτήσουν ένα οκτάχρονο παιδί από το Σαούθαμπτον.
Ο Καστλ εξήγησε ότι έπεισε τον ίδιο τον Τζαμάλ να μετακομίσει στο Λονδίνο όταν τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της Τσέλσι και ο νεαρός έμεινε με ανοικτό το στόμα.
Οι γονείς του Μουσιάλα πείστηκαν κυρίως από το ακαδημαϊκό πλάνο, καθώς οι παίκτες των ακαδημιών των «μπλε» φοιτούν παράλληλα με υποτροφία στο φημισμένο γυμνάσιο Ουίτγκιφτ, στο προάστιο Κρόιντον.
Στο ίδιο σχολείο έχουν φοιτήσει οι επίσης παίκτες της Τσέλσι, Βίκτορ Μόουζες, Μπερτράντ Τραορέ και Κάλουμ Χάντσον-Οντόι.
Η γερμανική «επεκτατική» πολιτική προς την Πρέμιερ Λιγκ δεν περιορίστηκε στους Σαντσο και Τζουντ Μπέλινγκαμ και τη Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Η Μπάγερν είχε ήδη στρέψει το βλέμμα της προς Αγγλία μεριά πριν γοητευτεί από το ταλέντο του Μουσιάλα και οι Βαυαροί πίεζαν για μήνες τον Χάντσον-Οντόι και την Τσέλσι για την παραχώρηση του τελευταίου.
Οι Γερμανοί έφτασαν να προσφέρουν ως και περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ για τον 19χρονο Χάντσον-Οντόι, ο οποίος όμως προτίμησε να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο στους Λονδρέζους για σχεδόν 110.000 ευρώ την εβδομάδα.
Η διοίκηση της ομάδας του Μονάχου δεν πτοήθηκε. Στα τμήματα υποδομής της Τσέλσι δεν είχε εντοπίσει «διαμάντια» μόνο ο κόουτς Φρανκ Λάμπαρντ, αλλά και μπόλικοι ξένοι σκάουτερ.
Η Μπάγερν επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στον Μουσιάλα, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Χάντσον-Οντόι δεν δέχθηκε την πρόταση των Λονδρέζων για τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο. Μερικές ημέρες αργότερα, ο νεαρός ήταν στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην πατρίδα της μητέρας του.
Οι ρίζες του τον ακολουθούν, καθορίζουν τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά του, αλλά θα κληθεί άμεσα να επιλέξει την εθνική που θα θελήσει να αγωνίζεται.
Έχει φορέσει το εθνόσημο «μικρών» εθνικών και Αγγλίας και Γερμανίας, οι ομοσπονδίες των οποίων έχουν βάλει το «μαχαίρι στα δόντια» και ετοιμάζονται για «σύγκρουση» για τις υπηρεσίες του…
Ο Τζαμάλ Μουσιάλα έχει τονίσει από τον Φεβρουάριο του 2020 πως «στην Αγγλία έζησα υπέροχα χρόνια. Αλλά όταν σου κάνει πρόταση ένας τόσο σπουδαίος σύλλογος όπως η Μπάγερν δεν είναι εύκολο να αρνηθείς και η Βαυαρία πάντα μου άρεσε».
Το Brexit της Αγγλίας ήταν ένας επιπλέον λόγος για εκείνον να αφήσει τη χώρα, αν και ο πατέρας του, λόγω εργασίας, παρέμεινε εκεί.
Ο Τζαμάλ μετακόμισε με την μητέρα και τα αδέρφια του στο Μόναχο, όπου θα ολοκληρώσει και το σχολείο και θα κάνει το ίδιο και με τη σκέψη του για την εθνική που θα προτιμήσει.
Μετρά οκτώ συμμετοχές με την Κ-17 της Αγγλίας και άλλες δύο με την Κ-16 της Γερμανίας, το 2018, ενώ στην Κ-15 της πρώτης αγωνίστηκε από τα 13 του! Ο μικρός δηλώνει «περήφανος για κάθε κομμάτι της καταγωγής μου», αλλά αφήνει μερικές υπόνοιες για τη μελλοντική επιλογή του εξηγώντας πως «τα γερμανικά μου δεν είναι άπταιστα, αν και καταλαβαίνω τη γλώσσα».
Σε αυτό συνέβαλαν οι πολλές οικογενειακές επισκέψεις στη Φούλντα όσο η φαμίλια ζούσε στο Λονδίνο, αλλά και το ότι η μαμά του τον προέτρεπε να μιλά γερμανικά στο σπίτι τους.
Ο Άντριου Μάρτιν, διευθυντής ποδοσφαίρου του γυμνασίου Ουίτγκιφτ και άλλοτε προπονητής του Μουσιάλα στο σχολείο, πάντως, αποκάλυψε στη Deutsche Welle ότι «ο Τζαμάλ προτιμούσε πάντα την Εθνική Αγγλίας από εκείνη της Γερμανίας, διότι στη δεύτερη δεν γνώριζε πολλά παιδιά και αισθανόταν αποκομμένος»…
Η μετεγγραφή του Τζαμάλ Μουσιάλα στη Μπάγερν ήταν μία ακόμη επικοινωνιακή ήττα της Τσέλσι, η οποία στο παρελθόν έχει χάσει τον νυν σταρ της Μάντσεστερ Σίτι, Κέβιν ντε Μπρόινε, αλλά και τους Μοχάμεντ Σαλάχ και Ρομέλου Λουκάκου.
Ήταν επίσης μία νέα επιβεβαίωση των έντονων ματιών της Μπουντεσλίγκα στο βρετανικό ταλέντο.
Ο Μουσιάλα πάντα βιαζόταν. Από τα οκτώ του αγωνιζόταν σε ηλικιακά μεγαλύτερες κατηγορίες.
Αυτό του χάρισε αυτοπεποίθηση, μία ανεξάντλητη σιγουριά για τον εαυτό του. Τον βοήθησε όχι να «πετάξουν» τα μυαλά από το κεφάλι του, αλλά του πρόσφερε ωριμότητα που συχνά δεν συνάδει με όσα αναγράφει η ταυτότητά του.
Ένα δίλημμα των εκάστοτε προπονητών του ήταν η θέση του. Για πολλά χρόνια στην Αγγλία αγωνίστηκε ως «καθαρός» επιθετικός. Κάποια στιγμή άφησε το Νο9 για το Νο10 και έγινε πιο δημιουργικός. Εκείνος έμεινε δεκτικός στην πληροφορία και στη συμβουλή. Στην ποδοσφαιρική πατρίδα του λένε πως το στυλ του παραπέμπει σε αυτό του Ντέλε Άλι της Τότεναμ.
Στη Γερμανία προσαρμόστηκε παίζοντας κυρίως πίσω από τους δύο επιθετικούς. Με τις πολύτιμες παροτρύνσεις και τις οδηγίες των παλαίμαχων παικτών της Μπάγερν, Μίροσλαβ Κλόζε και Μάρτιν Ντεμικέλις – Ντάνι Σβαρτζ, οι οποίοι υπήρξαν προπονητές του στις ομάδες Κ-17 και Κ-19 των Βαυαρών, αντίστοιχα
Ο Τζαμάλ Μουσιάλα δεν στέκεται στο ταλέντο ή στα ρεκόρ του. Δεν έχει αγωνιστικές βεβαιότητες, αλλά, ταυτόχρονα, δεν έχει (πια) και προσωπικές αβεβαιότητες…
Τα διαδοχικά διλήμματα «έχτισαν» την αποφασιστικότητα του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η ανεξάντλητη ωριμότητα της πρόωρης ενηλικίωσης του Τζουντ Μπέλινγκαμ
Καταυλισμός προσφύγων ή κορυφή της Ευρώπης είναι απλώς «άλλη μία μέρα» στη ζωή του Αλφόνσο Ντέιβις
Για τον Φιλ Φόντεν, το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ αρκετό…
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι το πρώτο έμβιο glitch
Ο Ανσού Φατί (δεν) είναι συνηθισμένος έφηβος…