Η ευγενική φυσιογνωμία του μπορεί να παραπλανήσει. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν θα επιχειρήσει να σε κοροϊδέψει. Απλώς, η εναλλαγή έντασης και χαμόγελου στο πρόσωπό του δεν είναι πάντα ασφαλής μέθοδος για να παρατηρήσεις και να είσαι βέβαιος για τη σκέψη του.
Το χαμόγελο, όταν τον «κατηγόρησαν» πως η επιτυχία στη Μπαρτσελόνα ήταν αποτέλεσμα της καθοδήγησης μίας «έτοιμης ομάδας», δεν ήταν ειρωνικό. Σκεφτόταν κάτι σαν «όπως νομίζει ο καθένας».
Η απορία στο βλέμμα όταν τον επέπλητταν για το («βαρετό») «τίκι-τάκα» παιχνίδι των «μπλαουγκράνα» δεν απαιτούσε απάντηση. Οι 14 τίτλοι, μεταξύ των οποίων δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν η καλύτερη απόκριση.
Οι γκριμάτσες αμφιβολίας των Γερμανών δημοσιογράφων, όταν στις 16 Ιανουαρίου 2013 παρουσιάστηκε από τη Μπάγερν Μονάχου και τούς υποσχέθηκε πως ως το επόμενο καλοκαίρι που θα αναλάμβανε τα καθήκοντά του θα μιλούσε γερμανικά, ήταν κίνητρο. Σε μία σεζόν απραξίας για τον ίδιο, στην οποία ζούσε με την σύζυγο και τα τρία παιδιά τους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ο Ισπανός προπονητής έκανε καθημερινά τετράωρα και πεντάωρα μαθήματα για να μάθει τη γλώσσα!
Οι ίδιες γκριμάτσες μάλλον υπήρχαν και όταν αποχώρησε, το 2016, γιατί παρά τα τρία πρωταθλήματα (τα δύο, με νταμπλ) και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2013, δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τους Βαυαρούς στην κορυφή της Ευρώπης…
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, νυν κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο, λατρεύει να ακολουθεί τα δικά του πρωτόκολλα. Κυρίως με πράγματα που τον εμπνέουν. Το φούτερ που φορά στους αγώνες εδώ και πολλές εβδομάδες, το(ν) επιβεβαιώνει.
Το σκηνικό για τον 50χρονο, γεννημένο στις 18 Ιανουαρίου 1971 στην Καταλονία, Πεπ, σε κάθε ματς της Σίτι έχει μόνο μία αλλαγή.
Στο χέρι του σχεδόν πάντα υπάρχει ένα μπουκάλι νερό. Αν ο μουντός καιρός του Μάντσεστερ το επιτρέπει, θα έχει απαλλαγεί από τον σκούφο. Και όταν βγάλει το μπουφάν του, δεν θα αποκαλύψει από κάτω κάποιο επίσημο ένδυμα. Δεν θα έχει επιλέξει ένα ρούχο με το έμβλημα της ομάδας του…
Η περιέργεια για το γκρι φούτερ με τα κόκκινα γράμματα και τις λέξεις «Open Arms» κράτησε λίγο. Και απέδειξε ξανά «πόσο Γκουαρδιόλα» ήταν η επιλογή, η στήριξή του σε έναν σημαντικό και πάνω απ’ όλα ανθρώπινο σκοπό.
Κάθε πλάνο του Αγγλου σκηνοθέτη περνάει το μήνυμα του Καταλανού προπονητή σε μία παγκόσμια πλατφόρμα.
Ο Πεπ αγωνιά για το αποτέλεσμα, για τον στόχο των τεσσάρων τίτλων που κυνηγά στην τρέχουσα σεζόν η ομάδα του. Την ίδια στιγμή, όμως, στηρίζει έναν άλλον αγώνα, ο οποίος ήδη ως τώρα έχει σώσει 61.000 ανθρώπους.
Οι λέξεις «Open Arms» παραπέμπουν στην ισπανική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση «Proactiva Open Arms», η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αναζητά και σώζει τη ζωή προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από πολέμους και να ψάξουν μία καλύτερη ζωή.
Η δράση της οργάνωσης δεν περιορίζεται στις ιβηρικές ακτές ή τη Μεσόγειο, αλλά κατά καιρούς και στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και στα νησιά της Κω και της Λέσβου.
«Αν ο Πεπ δεν φορούσε το φούτερ δεν θα μας γνώριζαν τόσοι άνθρωποι», παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «The Athletic» ο ιδρυτής της «Proactiva Open Arms», Όσκαρ Καμπς.
Ο Καμπς άλλαξε ολόκληρη τη ζωή του στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, όταν αντίκρισε εκείνη τη φωτογραφία του, Αϊλάν Κούρντι, ενός τριών ετών παιδιού το άψυχο σώμα του οποίου ξεβράστηκε στην ακτή ενώ η οικογένειά του προσπαθούσε να φτάσει από τη Συρία στην Κω… Στη βάρκα, που κανονικά χωρούσε οκτώ άτομα, είχαν επιβιβαστεί 16 Σύριοι πρόσφυγες. Κανένας τους δεν φορούσε σωσίβιο. Ο μικρός Αϊλάν πνίγηκε μαζί με την μητέρα του, Ρεχάνα και τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του, Γκαλίμπ.
Το όνειρό τους ήταν να φτάσουν στον Καναδά, όπου θα τους περίμεναν συγγενείς.
Η εικόνα του Αϊλάν με το κεφάλι του στην άμμο, προκάλεσε ρίγος σε όλο τον κόσμο. Ο Όσκαρ Καμπς αισθάνθηκε την ψυχή του να «σκίζεται». Πολλοί θα το ένιωσαν αυτό. Λίγοι, όμως, έπραξαν…
Ο Καμπς ήταν ιδιοκτήτης μίας εταιρίας ναυαγοσωστών στη Μπανταλόνα. Οι εικόνες του μικρού Σύριου, των συγγενών του που έχασαν τη ζωή τους στα κύματα και άλλων άτυχων προσφύγων, έγιναν προσωπικός εφιάλτης του.
Σκέφτηκε ότι «αφού εμείς προσπαθούμε να σώσουμε κόσμο στις ακτές μας, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να βοηθά αυτούς τους ανθρώπους που ρισκάρουν τη ζωή τους, για να ζήσουν;».
Σκοπός της «Proactiva Open Arms» έγινε να είναι σε μέρη που μεταφέρονται πρόσφυγες, αλλά και αναλαμβάνει να τους ενημερώνει όταν φτάνουν στη στεριά. «Θέλουμε να κάνουμε σίγουρο ότι η ζωή τους θα συνεχιστεί», εξηγεί ο ιδρυτής της. Τα πρώτα εφόδια του Καμπς και των συνεργατών του ήταν ένα και μοναδικό σκάφος και η αφοσίωσή τους. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν στολές και αναπνευστικό εξοπλισμό.
Τα νέα για τους έργο τους έφερε δωρεές που εξασφάλισαν περισσότερα σκάφη. Ο Πάπας Φραγκίσκος τους επαίνεσε δημοσίως για την προσφορά τους
«Ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για τον σκοπό μας ήταν ο Τσάβι», επισήμανε ο Όσκαρ Καμπς. «Από τη στιγμή που είχαμε τη στήριξη του Γκουαρδιόλα, μας ενίσχυσε ο Κάρλες Πουγιόλ, αλλά και ο Αντρές Ινιέστα και ο Ερνέστο Βαλβέδε».
Ο Τσάβι αποφάσισε να πουλήσει το πολυτελές γιοτ του, το «La Pelopina» (που είχε πάρει το όνομά του από την ομώνυμη κίνηση του άλλοτε αρχηγού της Μπαρτσελόνα στο χορτάρι) και δώρισε όλα τα χρήματα στην «Proactiva Open Arms»!
Τον Ιούνιο του 2018, ένα από τα σκάφη της οργάνωσης έμεινε «κολλημένο» στο λιμάνι του Ποτσάλο, στη Σικελία, λόγω φθορών από ένα ταξίδι στις ακτές της Λιβύης.
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε να πληρώσει όλο το κόστος των 150.000 ευρώ για τις επισκευές και έκτοτε έγινε πιο ενεργό μέλος της προσπάθειας.
«Ο Πεπ θέλει κάποια στιγμή να συμμετάσχει σε κάποια αποστολή μας», αποκάλυψε στο «The Athletic» ο Όσκαρ Καμπς. Ένας άλλος Ισπανός, ο σέντερ των Λος Άντζελες Λέικερς, Μαρκ Γκασόλ, έχει ήδη λάβει μέρος σε μία επιχείρηση διάσωσης, το καλοκαίρι του 2018, όταν αγωνιζόταν στο Μέμφις.
Ο Γκασόλ πέρασε μία εβδομάδα με τα μέλη του πληρώματος και την τρίτη μέρα έσωσε με τα χέρια του μία γυναίκα από το Καμερούν, την Ζοζέφα, στα συντρίμμια ενός σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες…
Ο ίδιος είχε αρχικά αποφασίσει να κρατήσει κρυφή τη συμμετοχή του, ωστόσο μίλησε δημοσίως λόγω του φρικτού θεάματος που αντίκρισε. Εξηγώντας πως «εκείνη η γυναίκα είχε κρατηθεί από ένα κομμάτι ξύλου για 48 ώρες…
»Ήταν πια αδύναμη. Το βλέμμα της ήταν χαμένο στο κενό. Ήταν σοκαρισμένη, όμως δεν μπορούσα παρά να σκέφτομαι συνέχεια τη δύναμη που έδειξε. Και τότε ένιωσα θυμό, μέσα μου!».
Σε μία άλλη επιχείρηση, ο Μαρκ ανέσυρε δύο πτώματα, εκ των οποίων το ένα ήταν ένα μικρό αγόρι…
Η Ζοζέφα, όμως, έζησε και έφτασε ως την Ελβετία, όπου έμενε ο αδερφός της. Κάθε Χριστούγεννα στέλνει ευχές στον Καμπς και στον Γκασόλ, ευχαριστώντας τους.
Δεν ήταν, πάντως, όλοι τόσο τυχεροί όσο εκείνη. Από το 2014, περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες έχουν πνιγεί στις θάλασσες της Μεσογείου…
Το 2017, ο Πεπ Γκουαρδιόλα προσκάλεσε τον Όσκαρ Καμπς και τον συνεργάτη του, Ζεράρ Κανάλς, στο Μάντσεστερ, ώστε να μιλήσουν στους παίκτες του για την «Proactiva Open Arms».
Να τους εξηγήσουν πώς γίνονται οι περιπολίες σε νερά όπου χιλιάδες πρόσφυγες ρισκάρουν τη ζωή τους, ως επιβάτες σε ανεπαρκείς βάρκες.
Το 2019, ο Ισπανός κόουτς πρόσφερε στον Καμπς το Μετάλλιο Τιμής της Καταλανικής Βουλής. Εδώ και χρόνια έχουν στενή επαφή και ο προπονητής της Σίτι ακούει με ενδιαφέρον τις ιστορίες από τις διασώσεις του.
Ενίοτε, τις ακούει με θυμό. Διαπιστώνει πως εκτός από τραγωδία, πρόκειται και για σκάνδαλο, καθώς ο Καμπς επιμένει ότι η Μεσόγειος είναι «ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος του κόσμου…». Σκοπός της πρόσκλησης του Πεπ στον Όσκαρ στην Αγγλία ήταν να αφυπνίσει τους παίκτες. Να τους κάνει να σκεφτούν έξω από την προστατευμένη «γυάλα» τους.
«Το έργο της Open Arms είναι εκπληκτικό! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων του πλανήτη;», ρωτά ρητορικά ο Γκουαρδιόλα σε δηλώσεις του, επίσης στο «The Athletic».
«Όλοι αυτοί που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο, τη φτώχεια, τις διώξεις, συνεχίζουν να υποφέρουν από ασθένεια, χωρισμό συγγενικών προσώπων ή και απώλειας».
Προσθέτοντας ότι «η Open Arms δημιούργησε ένα πλαίσιο για την προστασία τους, τόσο στις έκτακτες ανάγκες της θάλασσας όσο και στην εκπαίδευση και την υποστήριξή τους στην ξηρά. Από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω πως αυτή η πολύτιμη συνεισφορά θα συνεχίζεται».
Οι προσπάθειες της «Proactiva Open Arms» δεν έχουν δυσκολίες μόνο στα κύματα της Μεσογείου.
Ο Καμπς τονίζει πως οι ακροδεξιοί σε όλη την Ευρώπη εναντιώνονται στον σκοπό της και πολλές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί την αφιλοκερδή προσφορά του…
Η οργάνωση αντιμετώπισε προβλήματα στην προεκλογική περίοδο στην Ισπανία, ενώ και η ιταλική κυβέρνηση συχνά δεν έδινε άδεια εισόδου στα ύδατά της.
Όταν οι ισπανικές αρχές απείλησαν τον Καμπς με πρόστιμα ύψους 900.000 ευρώ, η παρέμβαση του Γκουαρδιόλα ήταν καταλυτική για να αντιστραφεί το κλίμα. Ο Όσκαρ, πάντως, φώναζε πως «προτιμώ να βρεθώ στη φυλακή, παρά να γίνω συνένοχος».
Συνένοχος δεν θέλει να γίνεται ούτε ο Πεπ. Εμπιστεύεται το ένστικτό του, στηρίζει τις πεποιθήσεις του. Το 2017 τιμωρήθηκε με πρόστιμο από τη FIFA γιατί φόρεσε επανειλημμένα την κίτρινη κορδέλα, ένα σύμβολο στήριξης όσων υποστήριζαν το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία και είχαν φυλακιστεί…
Πλήρωσε 23.000 ευρώ όταν έκανε ένα σχόλιο για πολιτικούς κρατούμενους στο Άμπου Ντάμπι, χώρα καταγωγής του μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, Σεΐχη Μανσούρ.
«Ο Πεπ είναι ακούραστος, είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης και πρεσβεύει τις ιδέες μας για δημοκρατία, ισότητα και αλληλεγγύη. Ξέρουμε πόσα ρισκάρει για να φορά δημοσίως το φούτερ μας», εξηγεί ο Όσκαρ Καμπς, που βρήκε στο πρόσωπο του Καταλανού όχι απλώς έναν σύμμαχο ή έναν από τους 600 εθελοντές του, αλλά και έναν φίλο.
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ζητά ό,τι και ο Όσκαρ Καμπς. Θέλει αξιοπρέπεια, ευκαιρίες για ανθρώπους εγκατέλειψαν σπίτια και οικογένειας για να σωθούν. Ζητά ασφάλεια όλων όσων ταξιδεύουν.
Φορώντας σε κάθε αγώνα το φούτερ με το λογότυπο της «Open Arms», ο Ισπανός κόουτς επιβεβαίωσε την ετυμολογία του. «Ανοιχτά Χέρια». Κυρίως, ανοιχτά μυαλά.
Έγινε το «πρόσωπο» της οργάνωσης, από ένα άλλο πόστο. Ίσως όχι τόσο ενεργό ή ριψοκίνδυνο, αλλά το ίδιο μεγαλοπρεπές και αξιοθαύμαστο.
Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι πρωταγωνίστησε και σε ένα βίντεο για την ενημέρωση και την προώθηση της οργάνωσης. Μπορεί ο ίδιος να έχει να διηγηθεί σπουδαία αθλητικά επιτεύγματα, όμως θα τον συγχωρήσουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα που έχει, πλέον, μία άλλη «ομάδα της καρδιάς του».
Φορώντας σωσίβιο, πάνω σε μία βάρκα, ο Γκουαρδιόλα αφηγείται τον αγώνα της «πιο γενναίας ομάδας του κόσμου». Αρχίζοντας να λέει πως «ξέρω μια ομάδα. Μια ομάδα που παίζει έναν τελικό κάθε μέρα… »
«Μία ομάδα που δεν αφήνει κανέναν παίκτη στον πάγκο. Μια ομάδα που το ημίχρονο είναι για εκείνη χαμένα λεπτά. Οι παίκτες της τα δίνουν όλα από την πρώτη μέρα που φόρεσαν τη φανέλα της…
»Μια ομάδα που ξέρει πώς είναι να χάνεις. Που έζησε μέρες κατά τις οποίες οι συνθήκες ξεπέρασαν τη θέληση. Που η λέξη “αποχώρηση” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της…
»Μια ομάδα που κάθε μέρα αποτυπώνεται στο μυαλό της. Για πάντα. Μία ομάδα που ξεκίνησε χωρίς φιλάθλους και χωρίς αλλαγές.
»Ξέρω μια ομάδα. Την πιο γενναία ομάδα στον κόσμο. Την Proactiva Open Arms!».
Για τον Πεπ Γκουαρδιόλα, αυτή η ομάδα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό φούτερ. Είναι μία ακόμη λαμπρή και γενναία πλευρά του ξεχωριστού και αλτρουιστικού εαυτού του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χουσεΐν Αμπάς: «Πέρα Από Τα Σύνορα» / Γιε Πουρ Μπίελ: Η φλόγα της ελπίδας
Εβίνα Μάλτση: «Free Yelena!» / Η δεύτερη ζωή της Μάγια Μουρ
Ο Μαρκ Γκασόλ δεν είναι ο παίκτης που έχεις συνηθίσει
Από πρόσφυγας, σταρ στο γήπεδο, η Νάντια Ναντίμ παίζει για την ισότητα
Κανένας φράχτης δεν εμπόδισε ποτέ (και) τον Ινιάκι Ουίλιαμς
Καταυλισμός προσφύγων ή κορυφή της Ευρώπης είναι απλώς «άλλη μία μέρα» στη ζωή του Αλφόνσο Ντέιβις
Για τον «φιλόσοφο» Λιλιάν Τουράμ, ο ρατσισμός είναι αγώνας πέρα από το 90λεπτο