Η Braine-le-Comte έχει μείνει στην ιστορία για τον Πόλεμο της Μεγάλης Συμμαχίας, την ιστορική σύγκρουση μεταξύ του Λουδοβίκου του 14ου της Γαλλίας και ενός ιδιότυπου ευρωπαϊκού συνασπισμού, στον οποίο μετείχαν η Αυστρία, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Ολλανδική Δημοκρατία και τα Βασίλεια της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Σαβοΐας.
Ο περίφημος Εννιαετής Πόλεμος θεωρείται ακόμη και σήμερα ως ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και αποτελούσε τον μοναδικό λόγο αναφοράς σε αυτή την ξεχασμένη δυτική επαρχία της Βαλλωνίας, μαζί με τους θρύλους για τον Ιεραπόστολο των Λεπρών, τον Δαμιανό.
Μέχρι που σε αυτή την κωμόπολη των 20.000 ανθρώπων, αποφάσισαν να μετοικήσουν ο Τιερί και η Καρίν Αζάρ, το πιο “ποδοσφαιρικό” ζευγάρι στην ιστορία του Βελγίου. Ο Τιερί ένας τίμιος αμυντικός χαφ με καριέρα στη Λουβιερουάζ της Β’ κατηγορίας, η Καρίν μια από τις καλύτερες σέντερ φορ στην ιστορία του βελγικού γυναικείου ποδοσφαίρου. Αμφότεροι καθηγητές φυσικής αγωγής, μια κατ’ εξοχήν αθλητική οικογένεια, με κεντρική φιλοσοφία την πνευματική και σωματική άσκηση εαυτών και επιγόνων. Η μητέρα σταμάτησε το ποδόσφαιρο, τριών μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί. Ακολούθησαν ακόμα τρία. Όλα αγόρια, όλα ποδοσφαιριστές.
Ο πρωτότοκος, ο Εντέν, σταρ της μπάλας, από τις μεγαλύτερες ελπίδες του βελγικού ποδοσφαίρου, πριν χτυπηθεί από τραυματισμούς και covid. Τρομερή παρουσία στην Τσέλσι, μεταγραφή στη Ρεάλ, ό,τι πιο σύγχρονο σε all-around επιθετικό είχαν δει τα μάτια μας.
Hazard 🤝
🇧🇪 Eden enjoyed that goal by Thorgan!#EURO2020 pic.twitter.com/IuQC0EcUbS
— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) June 27, 2021
Το στερνοπούλι της οικογένειας, ο Ίθαν, επίσης στη Ρεάλ, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς των millennials. Γεννημένος το 2004, “πλασμένος” κι αυτός να γίνει ποδοσφαιριστής, να ακολουθήσει τα χνάρια των αδελφών του.
Ο τρίτος αδελφός, ο Κιλιάν, εννιά χρόνια μεγαλύτερος από τον Ίθαν, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Σερκλ Μπριζ, ένας πλήρης κεντρικός που αγωνίζεται με την ίδια ευκολία και επιθετικός και αμυντικός μέσος. Όχι κάτι σπουδαίο, μάλλον υπέφερε από το σύνδρομο του «μεσαίου παιδιού», για όσους αγκαλιάζουν τη συγκεκριμένη θεωρία.
Κι ο δεύτερος; Ο δεύτερος πήρε τ’ όνομά του από έναν άγνωστο σε εμάς ήρωα κόμικ. Ένα παιδί των άστρων που βρήκαν και μεγάλωσαν οι Βίκινγκς του βορρά, κάνοντάς τον θαρραλέο πολεμιστή και εξαιρετικό τοξότη. Του δώσαν το όνομα του Θεού Θορ και του γίγαντα βασιλιά της θάλασσας, του Εγκίρ, τον είπαν «Θόργκαλ Έγκιρσον», «Τοργκάλ Εγκιρσόν» για τους γαλλόφωνους αναγνώστες του κόμικ επιστημονικής φαντασίας του Φαν Χάμε και του Ροσίνσκι. Παρά τις άτεγκτες ηθικές του αξίες και τον ειρηνικό του χαρακτήρα, ο Θόργκαλ θα γνωρίσει αιματηρές περιπέτειες εξαιτίας της ανθρώπινης απληστίας και της σκληρότητας των Θεών, θα παλέψει με δαίμονες, θα κληθεί να δώσει λύσεις εκεί, όπου όλοι οι υπόλοιποι δειλιάζουν.
Εντυπωσιασμένοι από το κόμικ που διάβαζαν μαζί με τις ιστορίες του «Τεν Τεν», ο Τιερί και η Καρίν αποφάσισαν να αυτοσχεδιάσουν και να βαπτίσουν τον δεύτερο γιο τους «Θόργκαν», «Τοργκάν» επί το γαλλικότερον. Για να τον κάνουν πολεμιστή, ρωμαλέο, ασταμάτητο. Σίγουρα, πάντως, (και αυτόν) ποδοσφαιριστή.
Ο πατέρας, κάπου το 2003, αντιλήφθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να μανατζάρει τρεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και να συνεχίσει να διδάσκει γυμναστική στο σχολείο. Ο Τοργκάν, τότε, είχε μόλις αφήσει την Μπρενουά για την Τουμπίζ, την ομάδα του αδερφού του, φοιτούσε σε αθλητικό σχολείο, επρόκειτο να φύγει “εσώκλειστος” σε ποδοσφαιρική ακαδημία.
Στα 14, ήταν ήδη στον γαλλικό βορρά, στο Pas-de-Calais, στη φημισμένη ακαδημία της Λανς. Μέλλον προδιαγεγραμμένο, μόνιμο κίνητρο να αποδείξει ότι είναι «καλός, όσο ο Εντέν». Δεν ήταν, παρότι μαχόταν περισσότερο, προπονούταν περισσότερο, το “έψαχνε” περισσότερο. Κάποια πράγματα δεν είναι μονάχα προϊόν προπόνησης, αφοσίωσης και θέλησης.
Όταν η Τσέλσι, το 2012, αγόρασε τον Εντέν, ο Τοργκάν “εντάχθηκε στο deal”. Για όλους ήταν εξυπηρέτηση, όλοι έκαναν λόγο για «ικανοποίηση αιτήματος του πατρός». Ο Τοργκάν δεν είχε κλείσει τα 19, είχε σκάρτη μισή σεζόν στην πρώτη ομάδα της Λανς, δεν είχε προλάβει να δείξει ούτε ψήγματα από το συγκροτημένο ποδοσφαιρικό μοντέλο που πρεσβεύει. Όσο ο αδερφός μεσουρανούσε με τη φανέλα των «Blues», ο μικρός προσπαθούσε να βρει μια αχτίδα φωτός στη Β’ ομάδα. Ούτε εκεί. Έφυγε από την Τσέλσι, δίχως συμμετοχή, «καμμένο χαρτί», «εκπλήρωση της υποχρέωσης».
Δυο δανεισμοί στη Ζούλτε Βάρεγκεμ και τη Γκλάντμπαχ, αν επέμενε να βρει χώρο στην Τσέλσι, ήταν εξ ορισμού χαμένος.
Οι ιθύνοντες της Μπορούσια είδαν την ευκαιρία, επένδυσαν στο κίνητρο. Δεν περίμεναν καν να εξαντληθεί η περίοδος του δανεισμού. Τον έκλεισαν από τον Φεβρουάριο του 2015, δαπάνησαν 8 εκατ. ευρώ, 16 φορές τα λεφτά που έδωσε η Τσέλσι στη Λανς, «για να τον εντάξει στο deal του αδερφού του».
Θαρρείς και απελευθερώθηκε με εκείνη τη μεταγραφή. Ήταν η πρώτη φορά που επρόκειτο να ακολουθήσει δική του, αυτόνομη πορεία. Στη Γερμανία, έγινε ποδοσφαιριστής. στη βόρεια Ρηνανία, βρήκε τον εαυτό του. Ήταν ήδη μέλος των εθνικών κλιμακίων, είχε κάνει την πλήρη βόλτα από την Παίδων, τη Νέων, την Εφήβων, την Ελπίδων. Ως παίκτης της Γκλάντμπαχ καθιερώθηκε, όμως, στη μεγάλη Εθνική, την ομάδα που, μετά από πολλά χρόνια, τρόμαζε ξανά, γιατί θύμιζε το Βέλγιο του Κέλεμανς, του Κλάεσεν, του Πφαφ.
Στην περίοπτη τρίτη θέση του Μουντιάλ της Ρωσίας, την καλύτερη στην ιστορία αυτής της ομάδας, ο Τοργκάν ήταν ο μοντέρνος επιθετικός μέσος με την ικανότητα να αγωνίζεται και στη γραμμή. Από το 2018, ο μοντέρνος winger που αναζητούν σαν χρυσάφι, στο Κλόνταϊκ, οι τυχοδιώκτες scouts χρυσοθήρες. Ταχύτητα, τεχνική, έκρηξη, τακτική παιδεία, τα μυαλά στη θέση τους. Δεν χρειάζονται περισσότερα για τον σύγχρονο μεγάλο ποδοσφαιριστή. Όλα, μετά, είναι ζήτημα χρονισμού, αποτέλεσμα τυχαίων συνδυασμών και συγκυριών.
Δεν ήταν συγκυρία τα 25.5 εκατ. ευρώ της Ντόρτμουντ, το 2019, για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Αμέσως βασικός, αμέσως καθοριστικός, αμέσως “αστάθμητος παράγοντας” για τους αντίπαλους προπονητές. Πλέον αυτόφωτος, αυτεξούσιος, απελευθερωμένος.
Η κάθετη πτώση του αδερφού του στη Ρεάλ έφερε και τα πρώτα δειλά ερωτηματικά: «Μήπως, τελικά, άλλος ήταν ο καλός Αζάρ»;
Είναι άδικο και για τους δυο να μπουν στη σύγκριση.
Ο Τοργκάν είχε προειδοποιήσει, σκοράροντας στο παιχνίδι με τη Δανία. Του ζήτησαν να γίνει “Θορ”, στη θέση του τιτάνα Λουκάκου, στο πιο δύσκολο παιχνίδι της πρώτης φάσης των νοκ-άουτ παιχνιδιών του Euro, εκείνο εναντίον των εν ενεργεία Πρωταθλητών Ευρώπης, Πορτογάλων.
Ο Σάντος τα είχε σχεδιάσει όλα στην εντέλεια, είχε φροντίσει να κλείσει τον Λουκάκου, πήγε “το ματσάκι” στο ένα γκολ, ο Ρονάλντο “πατούσε καλά”, η Πορτογαλία πίεσε. Το φάλτσο στην οβίδα του Τοργκάν ξεγέλασε τον Ρούι Πατρίσιο, η μπάλα έστριψε, θαρρείς και αποτύπωνε τη στροφή στην καριέρα του ίδιου του Αζάρ.
😮 THAT Thorgan Hazard strike = Goal of the Round 𝗖𝗢𝗡𝗧𝗘𝗡𝗗𝗘𝗥?@GazpromFootball | #EUROGOTR | #EURO2020 pic.twitter.com/GUCkcGg7mk
— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) June 27, 2021
Επί της νησίδας Ντε λα Καρτούχα, συμπληρώθηκε η πρώτη πράξη του έργου που αποφάσισε να γράψει ο Τοργκάν με τη φανέλα της Εθνικής Βελγίου, το 2021. Επτά εμφανίσεις-τέσσερα γκολ. Στην ομάδα του Λουκάκου και του Ντε Μπρόινε. Και, μέχρι πρότινος, του αδελφού του.
Στο επόμενο τεύχος του κόμικ, τον περιμένουν οι Ρωμαίοι. Η Ιταλία του Ρομπέρτο Μαντσίνι, μια ομάδα με χίλιες-δυο συμπάθειες και δεκάδες παράλληλες ιστορίες να συντροφεύουν τα παιδιά της. Θα τον περιμένει ο Κιελίνι, ο Μπονούτσι, όλα τα «καλά παιδιά», οι «Goodfellas».
Τον Θόργκαλ οι Θεοί τον ρίχνουν από δοκιμασία σε δοκιμασία, αναγκάζοντάς τον ν’ αντιμετωπίσει σκληρούς και αιμοδιψείς εχθρούς. Μέχρι να λυγίσει και να πέσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εξαφάνιση του Εντέν Αζάρ
CHECK IT OUT: Όλα τα κείμενα του Zastro