Το ετήσιο δίλημμα «πισίνα ή βουνό» είχε υποχρεωτική απάντηση. Το φορτωμένο πρόγραμμα προπονήσεων δεν του επέτρεπε ολιγοήμερες διακοπές.
Η πανδημία και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020, ωστόσο, έδωσε στον Κέιλεμπ Ντρέσελ την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τις θρυλικές ιστορίες από το καθιερωμένο οικογενειακό ταξίδι στα Σμόκι Μάουντενς που άκουγε για χρόνια.
Για έξι μέρες, με φόντο τα Απαλάχια Όρη, σε μία οροσειρά στα σύνορα Τενεσί-Βόρειας Καρολίνας, δεν χρειαζόταν να είναι η «swimming machine» των Η.Π.Α..
Για σχεδόν μία εβδομάδα, το μόνο που είχε σημασία ήταν να βρει νερό και ένα μέρος να στήσει τη σκηνή του πριν βραδιάσει. Στο βάρους 14 κιλών σακίδιό του, το οποίο κουβαλούσε για 90 χιλιόμετρα, δεν υπήρχε χώρος για κινητό τηλέφωνο. Δεν χωρούσε, έστω για λίγο, η «κανονική ζωή» του. Δεν χρειαζόταν να απαντά σε επίμονες ερωτήσεις για μετάλλια και ρεκόρ. Δεν είχε την υποχρέωση των social media αναρτήσεων και των επίπονων προπονήσεων.
Το μόνο που χρειαζόταν, στο πλάι του πατέρα του, Μάικλ, του αδερφού του Τάιλερ και της αδερφής του, Κέιτλιν, ήταν να προσέχει τα φίδια και να μην καταναλώνει λαίμαργα το απόθεμα φαγητού και νερού. Επειδή δεν κατάφερνε να ελέγξει την όρεξή του για νερό, η αδερφή του άρχισε να τον αποκαλεί «Bone Dry».
Εκεί δεν ήταν ο «νέος Φελπς» και δεν χρειαζόταν να νοιάζεται για τις προσδοκίες των άλλων.
Ο Κέιλεμπ Ντρέσελ κατέκτησε τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 2021 το χρυσό στα 4Χ100 μέτρα ελεύθερο, για το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του! Το 2016, στο Ρίο, είχε κερδίσει δύο χρυσά στα 4Χ100 ελεύθερο και στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ..
Δεν πανηγύρισε έξαλλα. Η «δουλειά» στην Ιαπωνία δεν ήταν καν στη μέση…
Στο Τόκιο, ο 25χρονος Αμερικανός νέος σταρ της παγκόσμιας κολύμβησης επιδιώκει να κατακτήσει συνολικά επτά χρυσά μετάλλια! Εκτός από την πρώτη «σκυταλοδρομία», θα αγωνιστεί σε άλλες τρεις ομαδικές και, ατομικά, στα 50 και 100μ. ελεύθερου και στα 100μ. πεταλούδας.
Οι αναφορές στα οκτώ χρυσά μετάλλια του Μάικλ Φελπς στο Πεκίνο, το 2008, είναι ήδη στην πατρίδα του ο υπότιτλος στους πηχυαίους τίτλους με το όνομα του Ντρέσελ.
Φρόντισε να το «κερδίσει» ο ίδιος, κατακτώντας επτά χρυσά μετάλλια -περισσότερα από κάθε… χώρα(!)- στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στη Βουδαπέστη.
Κατόρθωσε να το «συντηρήσει» με τα οκτώ «παράσημα» -έξι χρυσά και δύο ασημένια- στο Παγκόσμιο της Γκουανγκζού. Στη Νότια Κορέα, «διέλυσε» το δέκα ετών παγκόσμιο ρεκόρ του Φελπς στα 100μ. πεταλούδα. Ένας άλλος χαρακτηρισμός για τον Ντρέσελ, όμως, είναι και «απρόθυμος αστέρας»… Κυρίως γιατί επιμένει πως «προτιμώ να βγάζω τον σκασμό και να κολυμπώ!».
Γι’ αυτό και δεν του αρέσουν οι συγκρίσεις με τον Φελπς. Απαντώντας με έναν συνηθισμένο «μονόλογο» σε αυτές: «Δεν είμαι ο Μάικλ. Δεν θέλω να είμαι ο νέος Μάικλ.
»Δεν κυνηγώ τους στόχους κανενός. Αυτό που έκανα πάντοτε ήταν να κυνηγώ τις δικές μου φιλοδοξίες». Ακόμη και αν δύο φορές βγήκε από την πισίνα με σκοπό να μην ξαναμπεί…
A trend at this year’s World’s is to break or equal 📣 WORLD RECORDS in semi-finals and USA’s Caeleb Dressel is obviously a trend-follower, shattering the 100m Fly record in dramatic style in a time of 49.50! #FINAGwangju2019 #Swimming pic.twitter.com/75maQpIWJc
— FINA (@fina1908) July 26, 2019
Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1996 στο Γκριν Κόουβ Σπρινγκς της Φλόριντα.
Τα τρία αδέρφια του ήταν ήδη αθλητές της κολύμβησης. Σε ηλικία έξι ετών, ο Κέιλεμπ βρέθηκε στην εξέδρα για να παρακολουθήσει τον 12χρονο Τάιλερ.
Όπως έχει εξιστορήσει στην εφημερίδα «New York Times», κέρδισε το πρώτο «μετάλλιό» του όταν ξέφυγε από τα χέρια της μητέρας του, Κριστίνα, πήδηξε απρόσκλητος σε άδειο διάδρομο της πισίνας και νίκησε τα άλλα παιδιά!
«Κέρδισα μετάλλιο, κέρδισα μετάλλιο!», άρχισε να φωνάζει, στη «γέννηση» μίας αγάπης που είχε τα πάνω της και τα κάτω της. Άρχισε να προπονείται, όμως μερικούς μήνες αργότερα θέλησε να αποχωρήσει, για δύο λόγους. Ο πιο απλός, στο μυαλό του, ήταν πως «έβαλα τα κλάματα όταν μου έδειξαν τις κινήσεις της πεταλούδας».
Ο δεύτερος, πιο σοβαρός και απαιτητικός, ήταν η διάγνωση του πατέρα του για σάρκωμα… Η μητέρα τους ζήτησε από τα τέσσερα αδέρφια να μείνουν κοντά στον μπαμπά τους, ο οποίος στην πορεία ξεπέρασε το πρόβλημα.
Ο Ντρέσελ δεν ήξερε αν θέλει να γυρίσει στην κολύμβηση, όμως οι προπονητές του τον πίεζαν. Στα 15 του είχε ήδη καταρρίψει όλα τα εφηβικά ρεκόρ του Φελπς και το 2013, στο Παγκόσμιο Εφήβων στο Ντουμπάι «έσπασε» το ρεκόρ στις 50 γιάρδες (45μ.) και με χρόνο 18.94΄΄ έγινε ο πρώτος που έπεσε κάτω από τα 19΄΄, ενώ κατέκτησε συνολικά έξι μετάλλια.
Η πρώτη απαιτητική διοργάνωση τον «έπνιξε». Οι προσδοκίες τού φάνηκαν «ασήκωτες». Το ταλέντο και η εντυπωσιακή σωματοδομή (η οποία, πλέον, συγκρίνεται με παίκτες του ΝΒΑ ή του φούτμπολ) στο μυαλό του έμοιαζαν με ασήμαντες λεπτομέρειες.
Αποφάσισε για δεύτερη φορά να τα παρατήσει. Ωστόσο, οι αμφιβολίες του κράτησαν μισό χρόνο.
Κατέρριψε δεκάδες ρεκόρ του NCAA με το πανεπιστήμιο Φλόριντα, όμως από τότε αποφάσισε να μην αφήσει τον αθλητισμό να τον καθορίσει.
Αυτή η νοοτροπία ήταν και η διέξοδος κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων λόγω κορονοϊού. Η αναβολή των Ολυμπιακών δεν τον άγχωσε. «Δεν έγινε κάτι», σχολίασε, εξηγώντας πως «κάποιοι άλλοι δίνουν μάχη για τη ζωή και άλλοι είναι εκείνοι που τους βοηθούν».
Στα αμερικανικά trials για το Τόκιο τόνισε ότι «δεν με ενδιαφέρει το προσκήνιο και τα φώτα», ενοχλημένος που αυτοκινητοβιομηχανία, χορηγός των αγώνων εμφάνισε όχημα με τα περίπλοκα τατουάζ που φέρει στο αριστερό χέρι του.
Αν ήταν στο χέρι του θα έλεγε σε όλους να τον αφήσουν στην ησυχία του, αλλά γνωρίζει τις υποχρεώσεις του επαγγελματία αθλητή.
Προσπαθεί, όμως, να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο στο παρασκήνιο «και να κάνω απλώς τη δουλειά μου. Όλα τα υπόλοιπα δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο».
Λίγο πριν αδειάσει τα ρούχα του στο καλάθι, πλάι στην πισίνα, θα δει κάποιος τον Κέιλεμπ Ντρέσελ να αποθέτει εκεί μία μπλε μπαντάνα.
Δεν την αποχωρίζεται ποτέ. Του την έδωσε η άλλοτε καθηγήτριά του στο γυμνάσιο Κλέι, Κλερ ΜακΚουλ, πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο… Για τον Αμερικανό κολυμβητή δεν είναι ένα απλό ύφασμα, «αλλά η υπενθύμιση πως είναι πάντα δίπλα του και στην πισίνα και στην καθημερινότητά μου».
Στην καραντίνα στράφηκε στον Μάικλ Φελπς «γιατί γνωρίζει πώς λειτουργεί το άθλημα και οι απαιτήσεις του και ήθελα τις συμβουλές του».
Όλη αυτή την περίοδο είχε πλάι του και την σύζυγό του, Μέγκαν Χέιλα, με την οποία είναι μαζί από το σχολείο και παντρεύτηκαν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 2021.
Η Μέγκαν είναι πρώην κολυμβήτρια και γνωρίζει τις δυσκολίες. Ο Ντρέσελ έχει ομολογήσει πως «συχνά επιστρέφω από την προπόνηση και απλώς “καταρρέω” στην αγκαλιά της…».
Αποκάλυψε επίσης ότι «το πρωί του γάμου μας πήγα για προπόνηση. Χρειαζόμουν να κολυμπήσω». Το σπίτι τους έγινε στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα, εκτός από την πισίνα, έγινε το δεύτερο ασφαλές μέρος του.
Τονίζει με ειλικρίνεια πως «πολλές φορές, ένα μέρος μου θέλει να κλάψει όταν ολοκληρώνει τους αγώνες. Ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει» και εξηγεί πως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα δεν αλλάζουν τη ζωή μου.
»Οι προσωπικές στιγμές μου με την οικογένειά μου αλλάζουν τη ζωή μου». Ο Κέιλεμπ Ντρέσελ δεν κρύβει τις αγωνίες του. Θέλει, όμως, να είναι οι δικές του αγωνίες και όχι οι προσδοκίες των άλλων…
UPD: Ο Κέιλεμπ Ντρέσελ ολοκλήρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κατακτώντας συνολικά πέντε Χρυσά μετάλλια, καθώς ήταν πρώτος στα 100μ. πεταλούδα, στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ., στα 4Χ100μ. ελεύθερο, στα 50μ. ελεύθερο και στα 100μ. ελεύθερο! Στα δύο πρώτα, πέτυχε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ και, στα δύο τελευταία, νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Έγινε ο πέμπτος κολυμβητής στην ιστορία που κερδίζει τουλάχιστον πέντε Χρυσά Ολυμπιακά στην ίδια διοργάνωση, μετά τους Μαρκ Σπιτς, Ματ Μπιόντι και Μάικλ Φελπς.
CHECK IT OUT:
Σπύρος Χρυσικόπουλος: «Χωρίς όρια»/ «Επιμονή» / «Πρόκληση» / «Στις παραισθήσεις των ονείρων»
Ανδρέας Βαζαίος: Η τέλεια κούρσα! / Απόστολος Παπαστάμος: «Το τέλος της εφηβείας»
Το χαμόγελο του Μάικλ Φελπς / Ο Κλιτ Κέλερ έχασε τον εαυτό του, πριν χάσει τα μετάλλιά του…
Η Ντάρια Αμπράμοβιτς είναι το καθαρό βλέμμα των αθλητών στο… κενό
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ