Το ερώτημα έμοιαζε ρητορικό. Όμως εκείνος που το περίμενε υπομονετικά από τα λόγια τόσο περίεργων όσο και ελαφρώς ειρωνικών χειλιών, αποφάσισε και να απορήσει και να απαντήσει μόνος του.
Μέρες πριν, όταν ο Λουίς Ενρίκε έκλεισε την οθόνη στην οποία είχε παρακολουθήσει μόλις έναν αγώνα της πρώην ομάδας του, ήταν βέβαιος για δύο πράγματα. Η σκέψη που είχε κάνει θα γινόταν πράξη.
Στις κλήσεις της Εθνικής Ισπανίας θα συμπεριλάμβανε ένα όνομα εύκολο στην προφορά, αλλά δύσκολο στην κατανόηση… Ήταν, ωστόσο, σίγουρος και για τις απορίες, την κριτική και τη βιασύνη.
Αυτή η τελευταία λέξη θα ισορροπούσε σε μία λεπτή γραμμή, ωσότου αποδειχθεί ποια πλευρά θα βιαζόταν. Εκείνος που είχε «νικήσει» την έννοια του χρόνου, πάντως, ήταν ο πιτσιρικάς με το δισύλλαβο όνομα. «Γκάβι»… «Είναι πρόωρο; Είναι ο μικρός μπροστά από τον χρόνο;», ξεστόμισε ο Λουίς Ενρίκε. Αποκρίθηκε άμεσα, ο ίδιος: «Ίσως, ναι. Δεν θα το αρνηθώ».
Κοινό και Τύπος είχαν απορήσει για την πρόσκληση του 17χρονου μέσου της Μπαρτσελόνα, Γκάβι, για τον ημιτελικό του Nations League με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία.
Ο Ισπανός κόουτς δεν έκανε πίσω. Η άποψή του ήταν πως ο μικρός της Μπαρτσελόνα δεν είναι απλώς το μέλλον του ισπανικού ποδοσφαίρου και των «μπλαουγκράνα», αλλά μπορεί να είναι και το παρόν.
Γνώριζε, επίσης, ότι εκτός από την έννοια του χρόνου, «αποτάσσει» και εκείνος, οικειοθελώς, την έννοια του λογικού…
Ο Λουίς Ενρίκε δεν θεωρεί «λογικό» ό,τι πιστεύουν ως τέτοιο οι άλλοι. Και κυρίως ο Τύπος.
Πριν από τον αγώνα στο Μιλάνο, όταν ρωτήθηκε αν είναι λογικό που δεν διαβάζει εφημερίδες και αν το κάνει για να προστατευτεί, απάντησε πως «δεν διαβάζω, γιατί πιστεύω ότι γνωρίζω το ποδόσφαιρο καλύτερα από εσάς! Δεν με νοιάζει τι γράφουν για μένα…».
Την ίδια αδιαφορία επέδειξε στη δυσπιστία για την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τον νεαρό Γκάβι στο ματς με τους Ιταλούς. Δεν είπε πάλι «ξέρω καλύτερα από εσάς», πάντως, μετά τον αγώνα.
Ήξερε, όμως. Η νίκη με 2-1, η πρόκριση στον τελικό κόντρα στη Γαλλία και η παρουσία του πρωτάρη Γκάβι, τον είχαν δικαιώσει απόλυτα.
Ο μικρός ήταν βασικός, αγωνίστηκε 83 λεπτά και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας, σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών. Καταρρίπτοντας το σχετικό ρεκόρ του Άνχελ Θουμπιέτα (17 ετών και 284 ημερών) της Μπιλμπάο, από το 1936!
Μετά το ματς, ο Λουίς Ενρίκε είχε διάθεση για αστεία. «Είχα πει ότι ίσως αγωνιστεί βασικός; Δεν το θυμάμαι». Αυτό που διαπίστωσε, από την άλλη, είναι ότι ο Γκάβι «αγωνίζεται με τόση άνεση σαν να παίζει στην αυλή του σπιτιού του ή στο σχολείο του!
»Είναι καταπληκτικό να έχεις έναν παίκτη με αυτή την ποιότητα και την προσωπικότητα, κυρίως σε αυτή την ηλικία».
🇪🇸 Gavi (17 years, 62 days) set to become the youngest ever to feature for Spain…
👀 How highly do you rate this wonderkid?#NationsLeague pic.twitter.com/FjpCNfe1MB
— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) October 6, 2021
Ο Γκάβι άκουσε το όνομά του και δεν φοβήθηκε ούτε λεπτό. Αν και αυτό ήταν μόλις το όγδοο ματς της επαγγελματικής καριέρας του, οι ειδικοί στην Ιβηρική τόνισαν πως αγωνίστηκε με μία νοοτροπία και ωριμότητα που δεν «δικαιολογείται» από την ηλικία του.
Επισήμαναν, επιπλέον, πως «έβγαλε» στο χορτάρι ένα θράσος που δεν τον άφησε στιγμή να κάνει πίσω ή να «τρομάξει» από τα μεγάλα ονόματα που αντιμετώπισε.
Ο Ζορζίνιο και ο Μάρκο Βεράτι, ο οποίος μάλιστα είναι και το ίνδαλμα του Γκάβι, δεν έμοιαζαν «γίγαντες» μπροστά του. Τους κοίταξε στα μάτια και από την πρώτη επαφή με τη μπάλα έδειξε πως δεν φοβάται. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Sport» ανέλυσε «τα δύο πρόσωπα του Γκάβι», για την μεγάλη και πρόωρη εξέλιξή του. «Θεωρείται παίκτης που φέρνει στο στυλ του Ινιέστα, με την ικανότητα ανάκτησης της μπάλας όπως οι Μακελελέ και Κασεμίρο».
Στη Βαρκελώνη, πάντως, ο «απόφοιτος» της περίφημης «Λα Μασία», εκτός από το νέο «wonderkid» της ακαδημίας και ο τρίτος -μετά τους 18χρονους Ανσού Φατί και Πέδρι– λόγος αισιοδοξίας παρά την αποχώρηση του Μέσι, θεωρείται «διάδοχος» του άλλοτε αρχηγού, Τσάβι.
Η «Sport» συμπλήρωσε πως «μπορεί να ήταν αχρείαστη πίεση για τον Γκάβι η κλήση του στην Εθνική, ωστόσο ο Λουίς Ενρίκε δικαιώθηκε για το ρίσκο και τον “τζόγο” του».
Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «ακόμη και με αντιπάλους με μεγαλύτερο μέγεθος, μαρκάρει κυνηγά κάθε φάση, αλλά αυτό συχνά τον οδηγεί σε εύκολες κάρτες», έχοντας δεχθεί ήδη τρεις σε 364 λεπτά επίσημων αγώνων της Μπαρτσελόνα»…
Ο Πάμπλο Μαρτίν Παέθ Γκαβίρα, γνωστός απλώς ως «Γκάβι», γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 2004 στην πόλη Λος Παλάσιος Βιγιαφράνκα, στα περίχωρα της Σεβίλλης.
Μεγάλωσε στο μέρος όπου γεννήθηκε και ο Χεσούς Νάβας, ένας εκ των τελευταίων μεγάλων σταρ της Σεβίλλης, όμως ο Γκάβι άρχισε το ποδόσφαιρο στη μισητή συντοπίτισσα, Ρεάλ Μπέτις.
Σε ηλικία 11 ετών, όμως, τα έμπειρα μάτια των σκάουτερ «Μπάρτσα» είδαν το ταλέντο και την προοπτική του και παρότι δυσκολεύτηκαν να πείσουν τους γονείς τους για τη μετακόμιση και την ολοκληρωτική αλλαγή στη ζωή του γιου τους, τον απέκτησαν και τον έστειλαν στη «Μασία». Για έξι χρόνια αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους παίκτες της ακαδημίας και των «μικρών» ομάδων των Καταλανών. Το καλοκαίρι του 2021, η ζωή του άλλαξε για ακόμη μία φορά.
Ο κόουτς των «μπλαουγκράνα», Ρόναλντ Κούμαν, είχε άποψη για το ταλέντο του Σεβιγιάνου, όμως δίσταζε εύλογα να τον «προβιβάσει» τόσο άμεσα στην πρώτη ομάδα. Άκουσε, όμως, την προτροπή του τεχνικού διευθυντή, Ραμόν Πλάνες, ο οποίος πρότεινε «να του δώσουμε μία ευκαιρία» σε αυτό το μεταβατικό καλοκαίρι για τον σύλλογο.
Ο Γκάβι συμπεριλήφθηκε στην προετοιμασία των «μεγάλων». Σχεδόν 100 μέρες μετά τον τελευταίο αγώνα του με την Κ-19 της Μπαρτσελόνα, ο νεαρός ήταν βασικός σε ημιτελικό του Nations League με την Εθνική Ισπανίας.
Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη «Μπάρτσα» ως αλλαγή κόντρα στη Χετάφε, στα τέλη Αυγούστου. Έκτοτε, ήταν βασικός στα παιχνίδια με Λεβάντε, Ατλέτικο Μαδρίτης για τη La Liga, στην 11αδα του αγώνα με τη Μπενφίκα για το Τσάμπιονς Λιγκ και είχε έρθει από τον πάγκο και στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα, εναντίον της Μπάγερν Μονάχου.
Ο Ραμόν Πλάνες είχε προσληφθεί στη Μπαρτσελόνα από τη διοίκηση Μπαρτομέου το 2018 και εργάστηκε στο πλευρό του παλαίμαχου αμυντικού, Ερίκ Αμπιντάλ.
Ήταν αρχικά βοηθός του Γάλλου, ωστόσο τον Αύγουστο του 2020, μετά την ήττα με 8-2 από τη Μπάγερν Μονάχου για το Τσάμπιονς Λιγκ, τον διαδέχθηκε.
Το συμβούλιο έχρισε τον πρώην παράγοντα της Χετάφε ως νέο τεχνικό διευθυντή με στόχο τόσο την απαιτούμενη ηρεμία όσο και μία «φρέσκια» ματιά για μετεγγραφικούς στόχους. Ο 52χρονος, ο οποίος στο παρελθόν έχει δουλέψει στις Εσπανιόλ, Σαντατέρ, Αλαβές, Γέιδα, Έλτσε και Ράγιο Βαγεκάνο, πέρασε για ένα διάστημα και από την Τότεναμ, τότε του κόουτς Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, τη σεζόν 2014-2015.
Η πρώτη αποστολή του, μετά και την πρόσληψη του κόουτς Κούμαν αντί του υπηρεσιακού προπονητή, Κίκε Σετιέν, ήταν φυσικά η παραμονή του Λιονέλ Μέσι. Κάτι το οποίο δεν επετεύχθη…
Ο Ραμόν Πλάνες, ωστόσο, ήταν εκείνος στον οποίο πιστώθηκε η εξασφάλιση των υπογραφών των Πέδρι και Αραούχο και η νέα διοίκηση του Χοάν Λαπόρτα αποφάσισε να τον διατηρήσει στη θέση του.
Η καθιέρωση του Γκάβι θα είναι ένα ακόμη «παράσημο» του Πλάνες, αν ο πιτσιρικάς από τη Σεβίλλη συνεχίσει να εντυπωσιάζει.
Εκτός από το ταλέντο, ο 17χρονος μέσος διαθέτει μία επιμονή που έχει γίνει αδιαμφισβήτητο προσόν στο βιογραφικό του.
Η «ταμπέλα» του καλύτερου νέου στη Σεβίλλη δεν τον άγχωσε, πριν καν την εφηβεία του. Κατάλαβε, από το 2015, ότι πρέπει να αφήσει πίσω του τη λατρεμένη Ανδαλουσία του για μία μεγαλύτερη προοπτική.
Η πίεση δεν τον «τσαλάκωσε». Όπως δεν το έκανε με την, για πολλούς πρόωρη, παρουσία του στην Εθνική Ισπανίας. Ο χαρακτήρας του δείχνει να έχει «σφυρηλατήσει» μία νοοτροπία που μοιάζει να σταματά τον χρόνο. Ή, για άλλους, να τον έχει «μεταφέρει» ήδη πολλά χρόνια μετά, παίζοντας ως ώριμος «30αρης».
Η παρουσία του κόντρα στην Ιταλία ήταν το πρώτο διεθνές παιχνίδι του, όμως ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας πρόσθεσε ότι «ξέραμε ήδη πολλά για εκείνον».
Ο Λουίς Ενρίκε παραδέχθηκε πως «δεν είναι φυσιολογικό να παίζει με αυτό τον τρόπο στα 17 του… Όμως έχει προσωπικότητα, αξιοζήλευτη φυσική κατάσταση και ικανότητα και μπορεί να σταθεί σε διαφορετικά στυλ ποδοσφαίρου. Ούτε αυτό μοιάζει φυσιολογικό στην εποχή μας…».
Ο Γκάβι, άλλωστε, έχει πετάξει από το μυαλό του και την έννοια του «λογικού» αλλά κι εκείνη του χρόνου. Θα ήθελε να διώξει και τις συγκρίσεις, όμως για την ώρα, αυτή τη δική του ώρα και στιγμή, στο παιχνίδι και τη συμπεριφορά του αποτυπώνεται μία απρόσμενη και αξιοθαύμαστη μοναδικότητα.
Pablo Martín Páez Gavira "Gavi":
– Vision & IQ.
– Amazing creativity.
– Great passing, his passes are vertical and contribute to the attack.
– Wonderful dribbling.
– Magical first touch.
– Excellent ball control.
– Ambidexterity.
– Unselfish, team-player.The Spanish Wizard. 🇪🇸 pic.twitter.com/UGdPxhvG7v
— R.D. Football Scout (@RdScouting) October 6, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο Ανσού Φατί (δεν) είναι συνηθισμένος έφηβος…
Τα (γυμνά) πόδια του Μουσά Βαγκέ στάθηκαν γερά σε κάθε ποδοσφαιρική «πατρίδα» του
Η ανεξάντλητη ωριμότητα της πρόωρης ενηλικίωσης του Τζουντ Μπέλινγκαμ
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι το πρώτο έμβιο glitch / Γιουσουφά Μουκοκό, χρυσός 24 καρατίων
Για τον Φιλ Φόντεν, το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ αρκετό…
Το δίλημμα «Τσέλσι ή Μπάγερν» δεν ήταν το μοναδικό για τον Τζαμάλ Μουσιάλα
Καταυλισμός προσφύγων ή κορυφή της Ευρώπης είναι απλώς «άλλη μία μέρα» στη ζωή του Αλφόνσο Ντέιβις
Οι αποφάσεις του Γιούνους Μούσα «κυλούν» όπως η μπάλα στο χορτάρι
Ο «θυρωρός» Τζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου παρέδωσε τα κλειδιά της «άλλης» Μπαρτσελόνα (του)