Το απαιτούμενο, αν και συχνά απλώς υποχρεωτικό χαμόγελο της νεαρής αεροσυνοδού έδειχνε εξαρχής αμήχανο. Δεν ήταν μόνο μέρος του «πρωτοκόλλου» και της απαραίτητης ευγένειας.
Η κοπέλα, κρατώντας έναν άδειο δίσκο στο χέρι της, πλησίασε σχεδόν συνωμοτικά στο αυτί της μοναδικής γυναίκας που ήταν στη λίστα των επιβατών της πτήσης τσάρτερ. Οι συνάδελφοί της δεν είχαν συνηθίσει να αντικρίζουν κυρίες με ταγέρ στο ιδιωτικό τζετ των Λος Άντζελες Ντότζερς.
Λίγο πριν πάρει την παραγγελία για ένα δροσιστικό ποτό, όπως έκανε με τους παίκτες της ομάδας μπέιζμπολ από την Καλιφόρνια -και των οποίων τις συνήθειες είχε αρχίσει να μαθαίνει και να θυμάται πριν καν ρωτήσει-, έσκυψε και ρώτησε την άγνωστη γυναίκα…
«Τι ακριβώς κάνετε και έχετε καταφέρει να μπείτε σε αυτό το αεροσκάφος;», ήταν η απορία της αεροσυνοδού, με την περιέργεια και την ευγένεια να εναλλάσσονται στο ρίσκο που έλαβε να ρωτήσει, δίχως να γνωρίζει σε ποια (και πόσο σημαντική, ενδεχομένως) απευθύνεται.
«Θέλεις στ’ αλήθεια να μάθεις;», ήταν η αρχική απόκριση της Κιμ Ανγκ, η οποία βρήκε την ευκαιρία να «προβάρει» ίσως έναν μικρό μονόλογο που θα καλούνταν να αποδώσει πολλές φορές στη ζωή της. «Ναι!», απάντησε με ενθουσιασμό που δύσκολα μπορούσε να συγκρατήσει η νεαρή.
«Βλέπεις όλους αυτούς τους τύπους;», είπε με δυναμισμό η κυρία Ανγκ. «Όλοι τους εργάζονται για μένα»…
Ήταν κάπου στο 2008. Η Κιμ Ανγκ εργαζόταν τότε ως ασίσταντ τζένεραλ μάνατζερ τους Ντότζερς.
Τον Μάρτιο του 2021, σε συνέντευξή της στους «Times», θυμήθηκε με χαμόγελο και νοσταλγία εκείνη τη στιχομυθία. Εξηγώντας πως η απάντησή της στην αεροσυνοδό δεν ήταν αλαζονική.
«Η κοπέλα με κοίταξε και έφυγε… Αυτό που ήθελα με χιούμορ να αναδείξω ήταν μία δική μου ερώτηση προς εκείνη: “Γιατί με ρωτάς κάτι τέτοιο;”»
Ακόμη και από άγνοια ή έστω και από αφέλεια, δεν περίμενε ότι μία γυναίκα θα είχε απορίες βασιζόμενη σε στερεότυπα. Η Κιμ Ανγκ γνώριζε ότι πολλές φορές ήταν «η μοναδική γυναίκα στο δωμάτιο». Ωστόσο, αυτό δεν περιόριζε τα όνειρά της.
Τον Νοέμβριο του 2020, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες στον χώρο του αμερικανικού μπέιζμπολ, χρίστηκε τζένεραλ μάνατζερ των Μαϊάμι Μάρλινς, ως η πρώτη γυναίκα σε θέση Γενικής Διευθύντριας σε κάποιο από τα τέσσερα (ΝΒΑ, NFL και χόκεϊ επί πάγου τα υπόλοιπα) επαγγελματικά σπορ των Η.Π.Α.!
Έγινε, επίσης, η πρώτη με καταγωγή από την Ανατολική Ασία που κλήθηκε να ηγηθεί ενός οργανισμού του MLB. Τα είχε καταφέρει έπειτα από μία ντουζίνα συνεντεύξεις με διάφορες ομάδες, που αποδείχθηκαν πιο επιφυλακτικές από τους Μάρλινς.
Η επιτυχία της δεν ήταν απλώς ένας προσωπικός θρίαμβος και μία επιβράβευση των κόπων, του ταλέντου και των ιδεών της. Ήταν υπενθύμιση ότι οι γυναίκες έχουν χώρο σε, για χρόνια, ανδροκρατούμενες θέσεις.
Making history by bringing a lifetime of excellence, Kim Ng steps to the helm as GM. #JuntosMiami pic.twitter.com/UrYESbjTHe
— Miami Marlins (@Marlins) November 13, 2020
Στο άκουσμα της είδησης, η Ανγκ έγινε το πρόσωπο του αγώνα των γυναικών για ίσες ευκαιρίες στα σπορ.
Ο λογαριασμός της στην ιστοσελίδα Twitter γέμισε από μηνύματα. Τρία από εκείνα ξεχώρισαν. Τα δύο προέρχονταν από δύο πρώην Πρώτες Κυρίες των Η.Π.Α., τις Μισέλ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον.
Το τρίτο ήταν από μία από τις πρώτες ακτιβίστριες του αθλητισμού, την άλλοτε πρωταθλήτρια του τένις, Μπίλι Τζιν Κινγκ. «Μοιάζει απίστευτο, όμως είναι απόλυτα δίκαιο. Η Κιμ βρίσκεται σε μία θέση που τις αξίζει. Μία θέση επιρροής και ηγεσίας», ήταν το σχόλιο της Κινγκ. «Είναι η απόδειξη πως ό,τι κι αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να γίνεις και να το καταφέρεις», κατέληξε.
Η ίδια η τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας του Μαϊάμι, σχολίασε στην επίσημη παρουσίασή της ότι «αισθάνομαι πως έφυγε ένα μεγάλο βάρος από τον έναν ώμο μου… Μισή ώρα μετά, διαπίστωσα ότι αυτό το βάρος απλώς μεταφέρθηκε στον άλλο ώμο!».
Κοινό και Τύπος στην Αμερική υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρωτόγνωρη απόφαση των Μάρλινς. Ο Ρίτσαρντ Λάπτσικ, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου για την Ποικιλομορφία και την Ηθική στον Αθλητισμό, στο πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, δημοσιεύει κάθε χρόνο την έκθεση που βαθμολογεί τις πρακτικές προσλήψεων στα σπορ.
Τα αποτελέσματα για το MLB δεν ήταν υψηλά. Όμως σύμφωνα με τον κ. Λάπτσικ, η πρόσληψη της Κιμ Ανγκ είναι η «πιο αξιοσημείωτη μέρα στο χώρο του μπέιζμπολ, από τότε που ο Τζάκι Ρόμπινσον έσπασε το φυλετικό “φράγμα”, το 1947!».
Congratulations to Kim Ng, the new #Marlins GM.
With 30 years’ experience as a baseball executive, she’s made history as the first woman and first Asian-American to hold the top post in a baseball operations department.
Progress! #Trailblazer #MLB https://t.co/wURWVNzxCn
— Billie Jean King (@BillieJeanKing) November 13, 2020
Η Κιμ Ανγκ γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1968 στην Ιντιανάπολις και ήταν η πρώτη από τις πέντε κόρες της Βιρτζίνια και του Γιν Ανγκ.
Ο πατέρας της είχε καταγωγή από την Γκουανγκτζού της Κίνας και εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής. Η μητέρα της, Κινέζα που είχε γεννηθεί στην Ταϊλάνδη, ήταν τραπεζικός υπάλληλος.
Λίγο πριν αρχίσει το σχολείο, η Κιμ και η οικογένειά της μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη. Πήγε δημοτικό στο Κουίνς και γυμνάσιο στο Λονγκ Άιλαντ.
Η παρθενική ενασχόλησή της με τα σπορ ήταν με το stickball, το οποίο της δίδαξε ο μπαμπάς της. Ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και ένα κάλυμμα φρεατίου ήταν οι πρώτες «βάσεις» του αρχικού «γηπέδου», στους δρόμους του Κουίνς. Σε αυτό το γήπεδο, ήταν πάντοτε το μοναδικό κορίτσι. «Μεγάλωσα ως αγοροκόριτσο», έχει παραδεχθεί. Συμπληρώνοντας ότι «για πολλούς αυτό ήταν περίεργο».
Αυτό, όμως, την έκανε και πάντα να ξεχωρίζει. Όταν μετεγγράφηκε στο γυμνάσιο Ρίτζγουντ του Νιου Τζέρσεϊ, δοκίμασε το τένις και το σόφτμπολ.
Πριν αποφοιτήσει, το 1986, είχε επιλέξει το δεύτερο και με αυτό ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Συνδύασε εξαιρετικά αθλητικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις, καθώς αναδείχθηκε MVP της ομάδας της και έλαβε πτυχίο στη Δημόσια και Δημοσιονομική Πολιτική.
Η «πολιτική» θα γινόταν απαραίτητη στην καριέρα της, αλλά όχι με την κλασική έννοια του όρου…
Το μονοπάτι του μπέιζμπολ ήταν για εκείνη μία τιμή στον πατέρα της, τον οποίο είχε χάσει όταν ήταν μόλις 11 ετών…
Ο Γιν Ανγκ τής είχε χαρίσει ένα πόστερ από την κατάκτηση του πρωταθλήματος των Νιου Γιορκ Γιάνκις, το 1978. Η Κιμ το είχε κρεμάσει πάνω από το κρεβάτι της. Αυτό συνόδευε κάθε βράδυ τα όνειρά της.
Στο κολέγιο κατάλαβε ότι το μπέιζμπολ τής ταίριαζε. Το σχετικά, σε σύγκριση με άλλα ομαδικά αθλήματα, αργό τέμπο του, της έδινε πάντα χρόνο να σκεφτεί. Η Κιμ Ανγκ μεγάλωσε με απορίες, «αλλά το άθλημα μού χάριζε χρόνο να είμαι κυρίως περίεργη και όχι ενθουσιασμένη και να κοινωνικοποιηθώ μέσω αυτού».
Η κοινωνικοποίηση, πάντως, δεν περιορίστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Ως τελειόφοιτη, εκλέχθηκε πρόεδρος της ένωσης αθλητριών του πανεπιστημίου της.
Ηγήθηκε ενός γκρουπ γυναικών που εκπροσωπούσαν τα δικαιώματα των αθλητριών και αποφάσισε η διατριβή της να είναι πάνω στην πολιτική του περίφημου «Title IX». Ο συγκεκριμένος ομοσπονδιακός νόμος είχε ψηφιστεί από το 1972, ήταν μέρος των εκπαιδευτικών τροποποιήσεων και απαγορεύει ρητά κάθε διάκριση λόγω φύλου σε σχολεία και πανεπιστήμια, σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν χρηματοδοτούμενο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η επιρροή της δεν αποτυπωνόταν μόνο στο γήπεδο. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της, οι ικανότητες και το ανήσυχο πνεύμα της παρατηρήθηκαν από μία σπουδαία ομάδα της πόλης.
Empowered women empower women. pic.twitter.com/pGw5IeucQw
— MLB (@MLB) November 13, 2020
Το 1990, λίγο μετά το πτυχίο της, ο ασίσταντ τζένεραλ μάνατζερ των Σικάγο Ουάιτ Σοξ την κάλεσε για συνέντευξη.
Ο Νταν Έβανς εντυπωσιάστηκε από την ευστροφία της και θυμάται πως η νεαρή κοπέλα δεν αποσυντονίστηκε από την παρουσία ενός… μωρού στο γραφείο. Ο Αμερικανός παράγοντας είχε εκείνη τη μέρα το τριών μηνών βρέφος του στη δουλειά, ωστόσο η Κιμ απάντησε σαν να μη συμβαίνει τίποτε.
Ο Έβανς πρόσφερε αμέσως θέση πρακτικής στην Ανγκ, ο ενθουσιασμός της οποίας μετριάστηκε όταν έφτασε στο διαμέρισμά της και κάλεσε την μητέρα της για τα ευχάριστα νέα.
Από το καταπληκτικό «συννεφάκι» στο οποίο φανταζόταν ότι περπατά για ώρες, φάνηκε να «πέφτει» απότομα. Η πρακτική στους Ουάιτ Σοξ δεν περιλάμβανε μισθό και η Βιρτζίνια Ανγκ, η οποία είχε άλλα όνειρα για την κόρη της, εξέφρασε κοφτά αμφιβολίες και, κυρίως, αντιρρήσεις:
Η μαμά της είπε στην Κιμ ότι πλήρωσε 25.000 δολάρια για τα δίδακτρά της και δεν διανοούνταν ότι η κόρη της θα εργαζόταν δίχως αμοιβή. «Ποια είναι η ανταπόδοση της επένδυσης των σπουδών σου;», την ρώτησε. Η κυρία Ανγκ ήθελε να δει το κορίτσι της να ασχολείται με τη δική της δουλειά, στον τραπεζικό κλάδο…
Η Κιμ ήταν τόσο επίμονη για το μεγάλο όνειρό της, που αποφάσισε να έχει τρεις δουλειές. Ξεκίνησε στους Σοξ και κάθε μεσημέρι προπονούσε την ομάδα σόφτμπολ του κολεγίου της.
Τα απογεύματα, στον ίδιο χώρο, εργαζόταν στο τμήμα ερευνών του σχολείου, σε θέματα δικαιωμάτων των παιδιών. Για να κερδίζει χρόνο, αγόρασε ένα μαξιλάρι και κοιμόταν στο πάτωμα του κοιτώνα της αδερφής της, η οποία σπούδαζε εκεί!
Έδινε όλη την προσοχή της σε καθεμία από τις τρεις εργασίες της. Εκείνη που την ενέπνεε, όμως, εκείνη που της πρόσφερε τη μεγαλύτερη πρόκληση, ήταν η πρακτική στους Σοξ.
Δεν σταματούσε να κρατά σημειώσεις, να ρωτά διαρκώς και σε σημείο… ενόχλησης τον Νταν Έβανς, να συλλέγει και να αποτυπώνει στατιστικά δεδομένα και να αποδεικνύει το ταλέντο και την όρεξή της για δουλειά.
Δεν ήταν απλώς έξυπνη. Ήταν αποφασισμένη να μη δεχθεί, εκτός της αρχικής απλήρωτης εργασίας, κανέναν συμβιβασμό, Ήξερε πως είναι «σαν τη μύγα μέσα στο γάλα» σε εκείνα τα γεμάτα άνδρες γραφεία, αλλά δεν έκανε ποτέ πίσω. Μία μέρα όταν ένας άνδρας υπάλληλος της ομάδας της έδωσε μία κούπα, ζητώντας με αυτό τον τρόπο να πάει να του φτιάξει και να του φέρει καφέ, η Κιμ απάντησε με αυτοπεποίθηση και ειρωνεία: «Ευχαριστώ, δεν θέλω να πιώ καφέ!».
Όσοι την κοίταξαν με απορία ή και με περιφρόνηση διαψεύστηκαν. Άρχισε σιγά-σιγά να βγάζει τα πρώρα χρήματά της από τους Ουάιτ Σοξ και το 1996 αποφάσισε να αποχωρήσει, ώστε να εργαστεί στα γραφεία της American League, ως διευθύντρια του τμήματος των ρεκόρ και των αποχωρήσεων παικτών.
Η εργασία της έδειχνε βαρετή, πίσω από στοίβες βιβλία και σημειώσεις, όμως δεν ήταν έτσι. Γνώρισε τους περισσότερους παράγοντες της λίγκας και το 1998, ο εντυπωσιασμένος βοηθός GM των Γιάνκις, Μπράιαν Κάσμαν, της πρόσφερε τη θέση του, καθώς εκείνος είχε λάβει προαγωγή.
If u r a young woman, or a PARENT of a young woman, your week began thinking about @KamalaHarris as #VEEP elect & ends w #KimNg being named GM of @Marlins; glass ceilings are shattered in many different colors. #leadership #diversity #MLB #Election2020 #sportsbiz #possibilities pic.twitter.com/wa63rSnqZE
— Joe Favorito (@joefav) November 13, 2020
Η επιστροφή της στη Νέα Υόρκη δεν συνοδεύτηκε μόνο από την επιτυχία των Γιάνκις, οι οποίοι κατέκτησαν τρία διαδοχικά τρόπαια World Series.
Ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης της ομάδας, Τζορτζ Στάινμπρενερ τής είχε επιτρέψει να συνεχίσει παράλληλα τις σπουδές της και η Ανγκ φοίτησε σε νυχτερινό πανεπιστήμιο για να πάρει πτυχίο στη Νομική! Η πολυσύνθετη προσωπικότητα της Κιμ, η ακούραστη εργασία της και κυρίως το πνεύμα που «διοχέτευε» στον χώρο, δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Ένας παλιός γνώριμος θα της πρόσφερε την επόμενη μεγάλη πρόκληση.
Το 2002, ο Νταν Έβανς -ο οποίος την είχε προσλάβει το 1990 στο Σικάγο, είχε μετακομίσει στο Λ.Α. για να αναλάβει Γενικός Διευθυντής των Ντότζερς. Της πρότεινε άμεση τη θέση του βοηθού του.
Δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη τη δουλειά. Έναν χρόνο αργότερα, βίωσε τη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας της σε εκείνον τον, ακόμη, μάλλον αφιλόξενο χώρο.
Σε μία συνάντηση των GMs στην Αριζόνα, ο σκάουτερ των Νιου Γιορκ Μετς, Μπιλ Σίνγκερ, είπε χαιρέκακα «τι δουλειά έχει αυτή εδώ;» και ειρωνεύτηκε την ασιατική καταγωγή της, μιμούμενος με άθλιο τρόπο την κινεζική προφορά… Η Ανγκ δήλωσε «εξοργισμένη», όμως η ενόχλησή της μετριάστηκε όταν ενημερώθηκε πως οι Μετς απέλυσαν τον Σίνγκερ. Όταν ο τελευταίος επιχείρησε, με ύφος υποκρισίας πάντως, να της ζητήσει συγγνώμη, η Ανγκ τού απάντησε απλώς: «Πάψε!».
Κάθε μέρα χρειαζόταν να νικά τα στερεότυπα. «Για μένα κάθε μίτινγκ, κάθε νέα εργασία και κάθε κοίταγμα ήταν μία δοκιμασία», επισήμανε στους «Times». Θυμήθηκε ότι «συχνά πήγαινε σε συναντήσεις με έναν άνδρα υπάλληλο που είχε κατώτερη θέση από μένα στην ομάδα και όμως όλοι απευθύνονταν σε εκείνον…».
Ενίοτε τα όνειρα είναι μπερδεμένα. Οι στόχοι δεν είναι «πασπαλισμένοι» με τίτλους και ταμπελάκια μπροστά από ένα γραφείο, αλλά από τη φιλοδοξία.
Το 2011 προσλήφθηκε στο γραφείο του κομισάριου του MLB, ως επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης και επέκτασης στο εξωτερικό, αλλά και του σκάουτινγκ.
Η «αναρρίχησή» της ήταν δεδομένη, όμως δεν αποτελούσε και αυτό που πραγματικά ήθελε. Η εργασία των ονείρων της παρέμενε να διευθύνει μία ομάδα και το ότι δεν το είχε καταφέρει σχεδόν την «καταδίωκε». Σκεφτόταν ότι παρότι της έδιναν την ευκαιρία για συνεντεύξεις για θέσεις τζένεραλ μάνατζερ, οι ιδιοκτήτες δεν ήταν ειλικρινείς μαζί της. Πίστευε πως κάθε συνάντηση ήταν απλώς για το «πρέπει» και αποτελούσε ένα επικοινωνιακό τρικ…
Θεωρούσε ότι οι ομάδες τηρούσαν μόνο μία υποχρέωση, όμως δεν απογοητεύτηκε. Ήξερε ότι αν δεν πάει σε κάθε επόμενη συνέντευξη, δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχει.
Την προσπέρασαν το 2014 οι Σαν Ντιέγκο Πάδρες και οι Σαν Φρανσίσκο Τζάιαντς και το 2018 οι Μετς. Η Κιμ Ανγκ έλεγε στον εαυτό της πως «κάποια θα πρέπει να κρατήσει ζωντανό το όνειρο των γυναικών σε αυτό τον χώρο» και παραδεχόταν ότι «είναι απαίσιο να σε απορρίπτουν… Κάθε απόρριψη, όμως, έμοιαζε απαραίτητη».
Τον Νοέμβριο του 2020, όμως, άκουσε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μία γνώριμη φωνή, η οποία θα πραγματοποιούσε το όνειρό της. «Ντέρεκ, δέχομαι να μιλήσουμε», αποκρίθηκε.
Ο Ντέρεκ Τζίτερ, παλαίμαχος σταρ των Γιάνκις, πέντε φορές πρωταθλητής, τις τρεις εκ των οποίων με την Κιμ Ανγκ στο γραφείο της ομάδας, είχε καλέσει για μία νέα πρόκληση.
Ο Τζίτερ είναι από το 2017 συνιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος των Μαϊάμι Μάρλινς. Το 2000 είχε απονείμει στην Ανγκ ένα βραβείο σε εκδήλωση προς τιμήν γυναικών που ξεχωρίζουν στα σπορ.
Η συνέντευξη μέσω Zoom call δεν χρειάστηκε να έχει μεγάλη διάρκεια. Κάποια στιγμή ο Τζίτερ απόρησε με τη διστακτικότητα της συνομιλήτριάς του. Πριν του εξηγήσει εκείνη ότι παραμένει δύσπιστη σε κάθε συνέντευξη για θέση GM, εκείνος της ξεκαθάρισε κοφτά κάτι: «Κιμ, η θέση είναι δική σου, αν την θέλεις!». Έπειτα από μικρή παύση αμηχανίας, η Ανγκ, συγκρατώντας τα δάκρυά της, απλώς δέχθηκε και δεν σταμάτησε να χαμογελά.
Όταν έκλεισε τον υπολογιστή της, κάλεσε αμέσως την μητέρα της και της ζήτησε να προσκαλέσει τις τέσσερις αδερφές της στο σπίτι στο Νιου Τζέρσεϊ. Όταν έφτασε, η Κιμ δεν τους ανακοίνωσε αμέσως τα νέα.
Κάθισε απέναντί τους, άνοιξε το iPad της και έδειξε το βίντεο από τη βράβευσή της το 2000 από τον Ντέρεκ Τζίτερ. Όλες την κοίταζαν απορημένες. Δεν άργησε να τους πει τα ευχάριστα, τα σχεδόν λυτρωτικά μαντάτα της. Η προσπάθειάς της είχε δικαιωθεί.
Ο Τζίτερ αποκάλυψε στο CNN πως «η Κιμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που τηλεφώνησα για τη θέση. Βασικά, ήλπιζα να είναι και ο μοναδικός άνθρωπος που θα χρειαστεί να μιλήσω».
Οι Μαϊάμι Μάρλινς, πρωταθλητές το 1997 και του 2003 (τότε ως Φλόριντα Μάρλινς), είχαν να φτάσουν στα πλέι οφς από τον δεύτερο τίτλο τους. Τα 16 χρόνια ήταν πολλά, ως το 2020, και η Κιμ Ανγκ γνωρίζει πολύ καλά ότι όσα «φράγματα» κι αν «έσπασε», έχει μπροστά της πολλή και σκληρή δουλειά.
Ξέρει ότι πρέπει να κερδίσει, όχι μόνο για την ομάδα, όχι απλώς για τον εαυτό της, αλλά και όλες τις γυναίκες που έχουν το ίδιο όνειρο με εκείνη. Ο σύζυγός της, Τόνι Μάρκουορντ, τόνισε στο Sports Illustrated ότι «εδώ και 31 χρόνια, κάθε μέρα ξυπνούσε και έπρεπε να πείσει κάθε άνθρωπο που συναντούσε γιατί ανήκει εκεί. Δεν είναι εύκολο για κανέναν κάτι τέτοιο».
Η ίδια επιμένει πως «οφείλεις να έχεις υπομονή, να εκπαιδεύεσαι και να μπορείς να προσαρμόζεσαι και να ανακατευθύνεις την πορεία σου. Αν όλα αυτά δεν ευθυγραμμίζονται, καλύτερα να κυνηγήσεις κάτι άλλο και συχνά έχεις μόνο μία ευκαιρία».
Η Κιμ Ανγκ ήταν πάντα, σε όλη την καριέρα της προετοιμασμένη για την κριτική. Έμαθε, από την άλλη, ότι πρέπει να καταρρίπτει τα στερεότυπα από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι της στο γήπεδο του μπέιζμπολ ή το γραφείο μίας ομάδας ή λίγκας.
Περίμενε υπομονετικά ωσότου ο κόσμος του μπέιζμπολ είναι έτοιμος για εκείνη. Διότι η ίδια ήταν έτοιμη από την πρώτη στιγμή.
Πορεύτηκε γνωρίζοντας ότι είναι υποχρεωμένη να δίνει καθημερινές αποδείξεις και να επιβεβαιώνει την αξία της μέρα με τη μέρα, κάτι που δεν ίσχυε για τους άνδρες συναδέλφους της. Δεν έσκυψε το κεφάλι κάθε φορά που την υποτίμησαν.
Κι αν είναι ακόμη «η μοναδική γυναίκα στο δωμάτιο», μπορεί να καμαρώνει που η ίδια δεν υποτίμησε ποτέ τον εαυτό της και θα ήθελε η επόμενη αεροσυνοδός να μην την ρωτήσει τι στο καλό κάνει εκεί μέσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
AthleteStories: Γυναικεία Υπόθεση
Κάτια Κοξένογλου: «Ποτέ Πια Αόρατη» / Εύη Μωραϊτίδου: «Τίποτα δεν χαρίζεται»
Θάλια Μήτση: «Αγώνας για το δίκαιο» / Μπατούλι Καμαρά: «Οι ευκαιρίες αλλάζουν τον κόσμο»
Η Λιζ Μιλς άνοιξε διάπλατα μία ακόμη πόρτα για τις γυναίκες / Μακαρένα Σάντσες, Επαγγελματίας Επαναστάτρια
Ο Γκρεγκ Πόποβιτς ξέρει ότι το μονοπάτι της Μπέκι Χάμον είναι (απλώς) ξεχωριστό
Η Μισέλ Έικερς γνώριζε πάντα ότι οι γυναίκες μπορούν να κλωτσήσουν
Αμάντα Στέιβλι: Η «βασίλισσα του αγγλικού ποδοσφαίρου» δεν θέλει «πρωτόκολλα»
Η «εκρηκτική» Τερίσα Ουέδερσπουν «γεννά» μία «λάβα» του καλύτερου εαυτού της