Το λυκόφως και το λυκαυγές είναι σαν να προμηνύουν ένα τέλος και μια αρχή.
Είναι σαν αντίθετα, με έναν επιπλέον συμβολισμό, εκτός από την έναρξη και τη διάλυση του σκότους με τις ανεπαίσθητες διακυμάνσεις του. Και έναν συμβολισμό που τόσο ωραία και λογοτεχνικά αποτυπώνει το ξεθώριασμα μιας χρονιάς και την γέννηση της άλλης. Το νέο, το καινούργιο παίρνει αποστάσεις απ’ το παλιό, σαν να βαπτίζεται με διάθεση αλλαγής, έχοντας πυξίδα την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Από τις αρχές του 2020, οι άνθρωποι απανταχού και οι κοινωνίες ανεβαίνουν Γολγοθά χωρίς τέλος, τραβάνε σε τούνελ που λες και είναι ατελείωτο, βρίσκονται σε δίνη ορμητική με έναν και μοναδικό τίτλο να τα καθηλώνει όλα και όλους: ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ.
Και αυτός ο δύσμοιρος αθλητισμός, έτσι όπως ξημερώθηκε το 2021, είναι σαν να αποχαιρετά με τον ίδιον τρόπο την χρονιά και επιπλέον να δίνει σκυτάλη στο 2022 σαν να μην άλλαξε τίποτα! Τα αχαρτογράφητα ύδατα παραμένουν στο ίδιο μοτίβο και το κοινωνικό φαινόμενο που θρέφει γενιές και γενιές φιλάθλων για εκατοντάδες χρόνια κλυδωνίζεται και παραπαίει. Ελπίδες είχαν αναφανεί, ελπίδες ικανές να κάνουν την αθλητική οικογένεια να αναθαρρήσει από την άνοιξη του 2021 κι ύστερα. Λίγο η διεξαγωγή των βασικών Πρωταθλημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, λίγο οι μεγάλες διοργανώσεις, όπως τα grand slam του τένις ή τα προολυμπιακά τουρνουά, λίγο και οι… εμβολιασμοί, σαν να προοιώνιζαν μια σχετική κανονικότητα.
Ήταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες οι αλλόκοτοι, με μηδέν κοινό, οι αγώνες οι αποστειρωμένοι, όπου ούτε τις Εθνικές ομάδες στην τελετή έναρξης είδαμε ποτέ, ούτε τα χαμόγελα των νικητών πάνω στο βάθρο διακρίναμε, ούτε και χαρήκαμε τίποτα από την αλλοτινή γιορτή του αθλητισμού!
Και κει πάνω που στις αρχές του φθινοπώρου πήραμε να αναθαρρούμε και εκεί που άρχιζε η “σεζόν” του αθλητισμού, επανήλθαν οι γνωστές δυσοίωνες καταστάσεις, βυθίζοντας και πάλι στην αγωνία και την ανασφάλεια αθλητές και φιλάθλους. Τα φίδια άρχισαν και πάλι να μας ζώνουν αργά αλλά σταθερά, ειδικά μετά την μετάλλαξη «Omicron», με ματαιώσεις στα μικρά, όπως η χειμερινή Γυμνασιάδα της Λουκέρνης αρχές Δεκεμβρίου, και ένα τσουνάμι φρένων που είναι σαν να προδικάζει και πάλι το απόλυτο σταμάτημα του αθλητισμού.
Και διαβάζει κανείς σκόρπια, από δω κι από κει, τίτλους επί τίτλων σε πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ, τα οποία αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα:
«Αναβάλλεται ο αγώνας του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού στους “Ερυθρόλευκους”»,
«Με κορωνοϊό τρεις παίκτες του Άρη, τέθηκαν σε καραντίνα»,
«Κλείνει για μία αγωνιστική η “Θύρα 4”, εξαιτίας των ανεμβολίαστων φιλάθλων του ΠΑΟΚ»,
«Δεν θα διεξαχθεί ο αγώνας Απόλλωνα Σμύρνης-ΟΦΗ, λόγω των εννέα κρουσμάτων στους γηπεδούχους»,
«Περιορισμός των θεατών στα γήπεδα στο 10%».
Η ελληνική πραγματικότητα πηγαίνει χεράκι-χεράκι με την διεθνή, καθώς και εκεί το ομιχλώδες τοπίο δείχνει να μην έχει τελειωμό:
«Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε η Ρεάλ Μαδρίτης»,
«Εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων οι ανεμβολίαστοι αθλητές στη Serie A»,
«Οκτώ εκ των 18 ομάδων της Euroleague έχουν τουλάχιστον ένα κρούσμα και οι αναμετρήσεις αναβάλλονται»,
«Έξι μέλη της Αρμάνι με κορωνοϊό, αναβάλλεται ο αγώνας με τη Ζάλγκιρις».
Και η λίστα αυξάνεται μέρα με την μέρα και διανθίζεται βάζοντας στο τραπέζι και “καυτές πατάτες”, όπως, για παράδειγμα, τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας του 2022, με την Κυβέρνηση και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να επιμένουν σθεναρά στην διεξαγωγή τους παρά τα δεδομένα.
Τα κινεζικά σύνορα είναι ουσιαστικά κλειστά από τον Μάρτιο του 2020 και οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε μια “φούσκα” από την οποία δεν θα μπορούν να βγουν ούτε στιγμή οι περίπου 2.900 αθλητές που θα συμμετέχουν.
Οι αθλητές θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί κατά του covid19 είτε να παραμείνουν σε καραντίνα 21 ημερών, μόλις φτάσουν στην Κίνα, ενώ όλοι θα υποβάλλονται σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ!
Όσο για σταρ του αθλητισμού, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ανεξιχνίαστο το τοπίο για τη συμμετοχή του στο Αυστραλιανό open, καθώς είναι αντίθετος στους εμβολιασμούς και αρνείται να γνωστοποιήσει εάν έχει εμβολιαστεί κατά του covid, με το ποσοστό εμβολιασμού στο top 100 των ανδρών στο τένις να είναι στο 95%. Η περίπτωση «ειδικής εξαίρεσης», προκειμένου ο Σέρβος να γράψει ιστορία με τον 10o τίτλο του στη Μελβούρνη και το 21ο του grand slam, έχει ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων.
Από την άλλη, οι τονωτικές ενέσεις με βιντεάκια των Πρωταθλητών της Formula 1, Χάμιλτον και Φερστάπεν, που ζητούν από τον κόσμο να εμβολιαστεί για να είναι όλοι ασφαλείς, απλώς εξωραΐζουν την ζοφερή κατάσταση.
Πώς μπορεί κανείς να ελπίσει κάτι, το παραμικρό, για τον αθλητισμό το 2022, πώς μπορεί να αισιοδοξεί; Πρόκειται για ένα ολικό πισωγύρισμα ή, ακόμα χειρότερα, ένα παρατεταμένο “σημείο μηδέν”, με τους αθλητές σε όλον τον κόσμο να αγωνιούν και πάλι και τους φιλάθλους, για τους οποίους ο αθλητισμός είναι το ψωμί και το αλάτι τους, ήδη μακριά απ’ το αντικείμενο του πόθου τους. Το αθλητικό λυκαυγές του 2022 δεν διαφέρει σε τίποτα λοιπόν απ’ το λυκόφως του 2021 και αποτυπώνει αυτήν την γκρίζα διαβάθμιση μέχρι να φανεί το τελικό ξεκαθάρισμα των σκιών.
Αλλά, καθώς εν τέλει επιζεί καθετί που έχει μάθει να προσαρμόζεται, ο αθλητισμός, ευπροσάρμοστος και ευέλικτος, τελικά θα επιβιώσει και αργά ή γρήγορα θα τραβήξει ξανά προς τη δόξα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: