Ήταν το πιο “βαλκανικό” ματς απ’ όλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Δεν μπορεί να αντιληφθεί ο υπόλοιπος πλανήτης τα “εσωτερικά” της δικής μας γωνιάς στο χάρτη. Κάθε που ακουμπούσε τη μπάλα ο Σακίρι, οι Σέρβοι στην κερκίδα με πεταμένες τις φλέβες αποδοκίμαζαν. Ο πολιτογραφημένος Ελβετός με καταγωγή από το Κόσοβο ανταπέδωσε, πανηγυρίζοντας με τον πατροπαράδοτο αετό, εξοργίζοντάς τους λίγο περισσότερο.
Ο Βλάχοβιτς, ο οποίος συνήθως είναι πολύ προσεκτικός και έχει τρόπον τινά δασκαλευτεί να διαχειρίζεται την εικόνα του, στο δικό του γκολ επίσης ξεσπάθωσε και έβαλε το δάχτυλο μπροστά στο στόμα. Με το βλέμμα στραμμένο στον πάγκο των Ελβετών. Που δεν είναι όλοι Ελβετοί, στην πλειοψηφία τους παιδιά μεταναστών από τα μέρη τα δικά μας. Που είναι και των Σέρβων μέρη.
Ανατροπή στην αντροπή, γκολ στο γκολ, δοκάρι, πάθος, “τσαμπουκάδες”. Μόνο ένας “παρίας” μπορούσε να το λύσει αυτό το rebus. Ο Ρέμο Φρόιλερ πιθανότατα δεν έχει ιδέα για την κοινωνικοπολιτική σημασία ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Έστω Παγκόσμιου Κυπέλλου, τόσο κρίσιμου που έκρινε πρόκριση.
Αλεμανικής καταγωγής, μεγαλωμένος “ρωμαιοκαθολικά” και “προτεσταντικά” στο Καντώνι του Γλάρου. Το ’92 που γεννήθηκε μαινόταν το χάος στα Βαλκάνια, όταν πρωτοκλώτσησε τη μπάλα στο Χίνβιλ στη Ζυρίχη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του, το Κοσσυφοπέδιο τελούσε υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.
Κοντολογίς, ο χαφ της Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν εκ των ελάχιστων ανθρώπων στο γήπεδο που δεν κυνηγούσε ρεβάνς, δεν πολιτικοποίησε το παιχνίδι, δεν αφορούσε σ’ αυτόν. Αυτός και ο υπέροχος Μπρέελ Εμπολό, ένας πολιτογραφημένος Ελβετός από το Καμερούν, ο οποίος επίσης σκόραρε και κλήθηκε να αγωνιστεί εναντίον της πατρίδας των γονέων του στο μεταξύ τους παιχνίδι. Συνεπώς, έστω εξ αγχιστείας, ακόμα και ο Εμπολό στο πίσω μέρος του μυαλού είχε την αμφιβολία, αυτό το “μπέρδεμα” που χιλιάδες παιδιά έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν, δίχως να το αντιλαμβάνονται.
Ο Εμπολό υποδέχτηκε τη χαμένη μπαλιά. Την έσπασε στο Σακίρι, εκείνος με μια προσποίηση απέφυγε τον αντίπαλο, πάσαρε στην περιοχή, τακουνάκι του Βάργκας και ο Φρόιλερ σαν τρέιλερ σκόραρε ένα από τα ομορφότερα ομαδικά γκολ του τουρνουά. Ένας Καμερουνέζος, ένας Κοσοβάρος και ένας Δομινικανός σέρβιραν στον “εγκέφαλο” αυτής της υπέροχης ομάδας το νικητήριο, όπως αποδείχτηκε, γκολ.
Ο Φρόιλερ σφράγισε την πέμπτη συνεχόμενη πρόκριση της χρυσής γενιάς του ελβετικού ποδοσφαίρου σε μεγάλη διοργάνωση. Εμβληματικός, χαρακτηριστικά “Ελβετός”. Φλατ, εγκεφαλικός, ήπιος.
Το καθρέφτιζε και στο γήπεδο ακόμα και στο prime του, όταν διέλυσε το σύμπαν στη Λουκέρνη και ανάγκασε την Αταλάντα του Γκασπερίνι να επενδύσει επάνω του πολλά.
Μεγάλωσε ποδοσφαιρικά μαζί με αυτήν τη θαυμάσια ομάδα που έφερε επανάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κι ας μην διαφημίστηκε ποτέ όσο της άξιζε. Στο Μπέργκαμο έζησε τις Αλκυονίδες του ως ποδοσφαιριστής, έμαθε να λειτουργεί καλύτερα τακτικά, δούλεψε το σώμα του, εμπλούτισε το ποδοσφαιρικό μυαλό του. Κατέφθασε στην Παδανία με χρηματιστηριακή αξία 2 εκατ. ευρώ και έφτασε στα 25. Γιατί έμαθε να λειτουργεί σαν καλοδουλεμένο γρανάζι, υποτάσσοντας το “εγώ” για το “εμείς”.
Δεν είναι ίδια περίπτωση οι Ελβετοί, δεν θα μπορούσαν να είναι, αλλά η αρμονία τους, η συμφωνία τους, το παραγόμενο αποτέλεσμα, καταδεικνύει ότι μπορεί να φτιαχτεί και ένα στιβαρό οικοδόμημα με υλικά παράταιρα εντελώς μεταξύ τους. Άλλες κουλτούρες, άλλα βιώματα, διαφορετικές αφετηρίες. Μια κοινή, παγκόσμια γλώσσα, η ποδοσφαιρική.
Ο πνεύμονας αυτού του ετερόκλητου ψηφιδωτού, ο συνδετικός κρίκος και εν προκειμένω ο τελικός εκτελεστής είναι ο Ρέμο Φρόιλερ. Λίγο ξεχασμένος, λίγο προβληματισμένος από τη μεταγραφή στο Νότιγχαμ, αρκετά απογοητευμένος από το impact του στην Premier League.
Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι μόνο ευκαιρία για πολιτική, εργαλειοποίηση και οικονομοτεχνικά συμπεράσματα για το μέλλον του ποδοσφαίρου, όπως προτιμά να προτάσσει ο Τζιάνι Ινφαντίνο.
Τα Μουντιάλ είναι ευκαιρίες για προσωπικές ρεβάνς, κολυμβήθρες αναγέννησης, πεδία επαναπροσδιορισμού καριέρας.
Ο Ρέμο Φρόιλερ έκανε πέρα τα πάντα και αποφάσισε να ξαναγεννηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MUNDIAL 2022 | Faces: Ενέρ Βαλέντσια (Εκουαδόρ) / Κόντι Χάκπο (Ολλανδία) /
Ολιβιέ Ζιρού (Γαλλία) / Τακούμα Ασάνο (Ιαπωνία) / Ριτσάρλισον (Βραζιλία) /
Ρουζμπέχ Τσεσμί (Ιράν) / Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή) / Τζαμάλ Μουσιάλα (Γερμανία) /
Κάρλος Κασεμίρο (Βραζιλία) / Καλιντού Κουλιμπαλί (Σενεγάλη) / Αλέξις Μακ Άλιστερ (Αργεντινή) /