Μικρός το δέμας, καχεκτικός, με λιγότερα μαλλιά, ακανόνιστα γένια.
Φαινομενικά ο μοναδικός θνητός στο γήπεδο, μια μορφή βγαλμένη απ’ το παρελθόν, φτιαγμένη θαρρείς από πηλό περιτριγυρισμένη από τα “τέρατα” της φύσης του ποδοσφαίρου του παρόντος και του μέλλοντος, τους fancy ατσαλάκωτους αστέρες.
Εάν δεν υπήρχε η παροιμιώδης γκάφα του συμπαθούς Σαμέτ Ακαϊντίν, δεν θα περνούσε τόσο πολύ απαρατήρητος, γιατί εκείνος σκόραρε, διάολε, αυτός ξεκλείδωσε το παιχνίδι για τους υπέρμετρα φιλόδοξους Πορτογάλους. Ένα παιχνίδι που κύλησε ακριβώς όπως το είχαν σχεδιάσει οι Λουζιτανοί και είχε “τοποθετημένο” στο μυαλό του ο Μπερνάρντο Σίλβα.
Ναι, υπάρχουν ο Ρονάλντο, ο Λεάο, ο Ζότα, ο Μπρούνο Φερνάντες, ο πιτσιρικάς Κονσεϊσάο, ο Βιτίνια. Πολλές ατραξιόν, πολλά πρώτα ονόματα στη μαρκίζα του Μαρτίνεζ. Εκείνος ταπεινός, ανέκφραστος, σχεδόν μελαγχολικός να παίζει “εκεί που τού λένε”. Πειθαρχία, πάντα χαμηλοί σφυγμοί, όλα μαζεμένα μέσα του.
Από τους εφιάλτες του χαμένου πέναλτι και του εξευτελισμού από τον Λούνιν στον ημιτελικό εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στον εξαγνισμό του Euro της Γερμανίας. Σπόρκα ασίστ του Νούνο Μέντες, παλιρροιακό τελείωμα του Μπερνάρντο Σίλβα – γκολ. Δεν συνηθίζει να πανηγυρίζει έτσι. “Ηγετικά”, “εκτός πλαισίου”, βάλτε ό,τι θέλετε.
Έχοντας ανθίσει στο ήπιο και αθόρυβο περιβάλλον του Μονακό, έχει ζήσει από πολύ νεαρός την αντίθεση της έντασης μέσα στις γραμμές, με την απόλυτη ευθεία γραμμή εκτός. Εκείνη η Μονακό της οποία ήταν μέλος ο Μπερνάρντο Σίλβα τρομοκρατούσε την Ευρώπη ολόκληρη, όχι μόνο τη Ligue 1. Προϊόν των ακαδημιών της Μπενφίκα, στην ουσία, πέρα από κάποιες συμμετοχές στη Β’ ομάδα, με τους μεγάλους δεν πρόλαβε να παίξει ποτέ.
Δανεικός στα 19 στο Πριγκιπάτο, έναν χρόνο αργότερα οι Μονεγάσκοι δεν δίαστασαν να πληρώσουν κάτι λιγότερο από 16 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν. Νεαρός, φιλόδοξος, ήσυχος, υπάκουος. Φως φανάρι ότι διέθετε μεταπωλητική αξία, ακόμα πιο εμφανές το ταλέντο του και το “versatility” που τόσο αγαπούν οι προπονητές και οι ειδικοί.
Όχι τυχαία, δυο σεζόν αργότερα η Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα κατέθεσε την πρόταση-μαμούθ των 50+20 εκατ. στη Μονακό για την απόκτησή του. Καθόλου άσχημα για τους Μονεγάσκους, οι οποίοι πάντοτε έχουν τον τρόπο να θεωρούνται και να είναι ο ιδανικός ενδιάμεσος προορισμός.
Ο Πεπ τον χρησιμοποίησε σχεδόν σε όλες τις θέσεις του γηπέδου, μόνο τερματοφύλακας δεν έπαιξε. Κεντρικός χαφ, άγκυρα σε δυάδα, πλάγιος μπακ, playmaker, εσωτερικός, “10άρι”, στατικός εξτρέμ (όπως αρέσει στον Γκουαρντιόλα) ανεξαρτήτως πτέρυγας, false 9, δεύτερος επιθετικός, striker. Ο μικρόσωμος, αδύναμος, ο “δε σου γεμίζει το μάτι”, Μπερνάρντο Σίλβα, ανταποκρίθηκε παντού και πάντα.
Δημιουργικός, κομψός, μυαλωμένος playmaker. Με απαράμιλλη τεχνική, επιτάχυνση, ευκινησία και “ευπλασία” ανάλογα τις συνθήκες του αγώνα. Άριστη γνώση των βασικών του παιχνιδιού, εξαιρετικό κοντρόλ, σίγουρη πάσα, εμπνευσμένη κάθετη, σοφία στην ανάγνωση του παιχνιδιού, τακτικά άρτιος. Πουθενά τέλειος, σε κανέναν τομέα “εξεζητημένος”. Σε όλα, μα όλα όμως, πολύ πάνω από το μέσο όρο, ακόμα και των top class ποδοσφαιριστών.
Τα ελλειμματικά φυσικά προσόντα καλύπτονται από το workethic, την προσήλωση και στα αμυντικά καθήκοντα, τη διάθεση στην προπόνηση. Χωρίς υπερβολές, δίχως “εξάρσεις”. Μοντέρνος ποδοσφαιριστής, κατάλληλος για το πολυσύνθετο τακτικό χάος του Γκουαρντιόλα και της σχολής του. Κατοχή, passing game, ανάγνωση του παιχνιδιού για σωστές αποφάσεις και πίεση.
Ο Μπερνάρντο Σίλβα καλύπτει όλο το φάσμα, “μεταφέρει” τη μπάλα και τις γραμμές όπως αρέσει στους προπονητές και στους αναλυτές, διαθέτει την εξυπνάδα και την προσωπικότητα να τολμάει. Κι ας μην του βγαίνει, όπως με το πέναλτι εναντίον της Ρεάλ στο χειρότερο δυνατό σημείο του μπρα-ντε-φερ των πανίσχυρων του ευρωπαϊκού φουτμπόλ.
Συντεταγμένο παιδί, “για σπίτι”. Παντρεμένος με την αιώνια αρραβωνιαστικιά του, Ινές Τομάζ, από τον Ιούλιο του ’23, “αστική” παιδική ηλικία, αγγλικά και πιάνο κατά το δικό μας ρητό. Όταν πρωτοέφτασε στο Μάντσεστερ και έκανε τις πρώτες δηλώσεις στους Άγγλους δημοσιογράφους, εντυπωσιάστηκαν με τη δομή του λόγου και (κυρίως) την προφορά του.
Στην πορεία έμαθαν ότι φοίτησε σε αγγλόφωνο σχολείο της Λισαβόνας, ότι διδάσκεται την ξένη γλώσσα από τα 6 του, ότι στο Γυμνάσιο “πήρε” και δεύτερη γλώσσα. Σήμερα, εκτός από τη μητρική του, μιλά άψογα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Σπίτι στην εξοχή με σκύλο, ένα γαλλικό μπουλντόγκ που το ονόμασε Τζον Στόουνς λόγω της φιλίας του με τον συμπαίκτη του στη Σίτι, τραπεζικός λογαριασμός ονειρεμένος για οποιονδήποτε 30άρη.
Επί της ουσίας, “η τέλεια ενσάρκωση του ονείρου” για κάθε παιδί που ξεκινάει αγνό και άμαθο να παίζει ποδόσφαιρο σε μια ακαδημία με πρεστίζ από τα 8 του χρόνια. Τα έχει ήδη πάρει όλα με τη Σίτι. Πρωταθλήματα, Κύπελλα, Champions League. Με την Εθνική έλειπε το 2016 στο θαύμα του Σάντος. Έχει ωστόσο το ξεχασμένο Nations League του ’19, με το 1-0 εναντίον των Ολλανδών.
Δεν έχει τη λάμψη του Ρονάλντο, κανείς άλλος στην Πορτογαλία δεν την έχει, κι όμως από Μάη μήνα του 2024 ήταν η πιο πολύφερνη νύφη στο μεταγραφικό παζάρι. Η Παρί έτοιμη να προσφέρει τρελά λεφτά, η Μπαρσελόνα να επιστρατεύει ακόμα και το Ζοάο Φέλιξ για να πιέσει, ο ίδιος σταθερός και στοχοπροσηλωμένος στην Εθνική. Η Σίτι εξέδωσε ανακοίνωση ότι «δεν πωλείται». Το καλοκαίρι μακρύ ωστόσο και, με δεδομένο ότι η Πορτογαλία θα πάει μακριά στο τουρνουά, δεν είναι μακριά ένας πλειστηριασμός αλά Sotheby’s.
Ό,τι κι αν γίνει, όσα λεφτά κι αν ακούσει ότι χορεύουν δίπλα του, θα σπάσει λίγο ένα χαμόγελο, μπορεί να ξύσει λίγο και το αξύριστο πηγούνι και θα τα ζυγίσει. Έτσι κάνει πάντα, τελικά αυτό είναι το κυριότερο και πιο τρανταχτό χαρακτηριστικό του. Σταθμίζει, ζυγίζει, αποφασίζει, πετυχαίνει. Κι αν παρασύρεται μερικές φορές από την κλάση του και νομίζει ότι μπορεί να γραφτεί στην ιστορία όπως ο Πανένκα, είναι απλώς ο Μπερνάρντο Σίλβα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπερνάρντο Σίλβα: Από τους πολλούς ο ένας
CHECK IT OUT: Όλα τα κείμενα για το EURO 2024