Η φήμη προσφέρει συχνά μία ιδιαίτερη αίσθηση ελευθερίας και πρωτόγνωρων (για έναν νέο) «δικαιωμάτων». Συνάμα, για κάποιους, συνοδεύεται από περιορισμούς και απαγορεύσεις, που προκαλούν αντίδραση.
Για τον Φιλ Φόντεν, όλα έδειχναν να εξελίσσονται ταχύτατα.
Από μικρός στην ακαδημία της Μάντσεστερ Σίτι, την οποία υποστήριζε από οκτώ ετών, αν και ο πατέρας του είναι φανατικός φίλος της συμπολίτισσας Γιουνάιτεντ!
Από έφηβος είχε πάνω του την «ταμπέλα» του «wonderkid», του επόμενου «παιδιού-θαύματος» του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Αποφάσισε να απολαύσει κάθε φιλοφρόνηση και κάθε προσδοκία. Να μην επιτρέψει στην πίεση να του «κλέψει» την εφηβική ταυτότητα. Για την αθωότητα της ηλικίας και της αυξημένης προβολής του, δεν ορκίστηκε ποτέ…
Όταν άρχιζε να καταρρίπτει ένα-ένα τα ηλικιακά ρεκόρ των «γαλάζιων», προτίμησε να αντισταθμίσει το στρες του πρωταθλητισμού με ασχολίες που έκαναν το μυαλό του να «δραπετεύει».
Ενδεχομένως, σε κάποιες περιπτώσεις πρόωρης ευθύνης, έκαναν τη σκέψη και το κορμί του να «φυλακίζεται» σε «πολύ ενήλικες» υποχρεώσεις.
Τότε ήταν που επέλεγε να συμπεριφερθεί σαν παιδί, αν και οι περιστάσεις δεν το επέτρεπαν…
Δεν ήταν απλώς η επαγγελματική πίεση του πρωταθλητισμού και των προσδοκιών. Ήταν και η επιθυμία να μην τον καθορίσει το ίδιο το παιχνίδι. Αυτό δεν «μεταφραζόταν» σε έλλειψη φιλοδοξίας.
Στα 18 του έγινε πατέρας. Μεγάλη ευθύνη και άλλη προσέγγιση στη ζωή του.
Και όσο άρχισε να καθιερώνεται στο χορτάρι, δεν άργησε η στιγμή της παρεκτροπής…
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, στον αγώνα Ισλανδίας – Αγγλίας για το Nations League της UEFA, ο 20χρονος μέσος της Μάντσεστερ Σίτι και ο 18χρονος Μέισον Γκρίνγουντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους με τα «λιοντάρια».
Ο Φόντεν αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά της νίκης των Άγγλων και ο Τύπος της χώρας προέβλεπε πως ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, θα τον εμπιστευτεί και στο επερχόμενο ματς με τη Δανία.
Οι δύο νεαροί πρωτάρηδες διεθνείς, ωστόσο, έμειναν μακριά από την αποστολή τόσο στο πρωινό όσο και στην προπόνηση, έπειτα από αποκάλυψη ότι «έσπασαν» το ιατρικό πρωτόκολλο λόγω κορονοϊού.
Ο Σάουθγκεϊτ, στην πρώτη ενημέρωση, έκανε λόγο για «δύο παιδιά με αφελή συμπεριφορά, τα οποία δεν γνωρίζω πολύ καλά», πριν η ομοσπονδία κατονομάσει τους παίκτες και τους στείλει πίσω στην Αγγλία.
Φόντεν και Γκρίνγουντ έθεσαν σε κίνδυνο την υπόλοιπη αποστολή όταν αποδείχθηκε πως θέλησαν το βράδυ, μετά τον αγώνα, να διασκεδάσουν με δύο γυναίκες στο δωμάτιό τους στο ξενοδοχείο του Ρέικιαβικ.
«Θα ήθελα να απολογηθώ στην Εθνική ομάδα, στον προπονητή της, τους συμπαίκτες μου αλλά και στην οικογένειά μου και τη Μάντσεστερ Σίτι», ανέφερε γραπτώς ο Φόντεν.
Συμπληρώνοντας πως «είμαι ακόμη ένα νέο παιδί που έχει πολλά να μάθει. Γνωρίζω το βάρος των ευθυνών μου, ξέρω ότι δεν ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες και θα διδαχθώ το μάθημά μου από αυτή τη λανθασμένη απόφαση που έλαβα».
Ο Γκρίνγουντ δήλωσε ότι «μόνο τον εαυτό μου μπορώ να κατηγορήσω για ό,τι συνέβη και για αυτό το μεγάλο λάθος και υπόσχομαι να μάθω από αυτό»…
Ο Φιλ Φόντεν γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 2000 στο Στόκπορτ και από το 2009 είναι μέλος των ακαδημιών της Μάντσεστερ Σίτι.
Οι γονείς του άφησαν τη γενέτειρά τους για να μετακομίσουν με τον γιο τους, ο οποίος παράλληλα με το ποδόσφαιρο φοιτούσε στο γυμνάσιο και το κολέγιο του Μπράμχολ, όπως κάθε παίκτης των τμημάτων υποδομής της αγγλικής ομάδας.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο μικρός συμπεριλήφθηκε στην αποστολή των «γαλάζιων» για το εκτός έδρας ματς με τη Σέλτικ, για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν αγωνίστηκε.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2017 στις Η.Π.Α., ο κόουτς Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε να παρουσιάσει στον κόσμο αυτό που ο ίδιος επιμένει ότι έβλεπε με γουρλωμένα μάτια σε κάθε προπόνηση.
Ο Ισπανός προπονητής χρησιμοποίησε τον Φόντεν στη φιλική ήττα 2-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον έχρισε βασικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. «Έχει περάσει καιρός από τότε που τα μάτια είδαν κάτι τέτοιο», ανέφερε για τον πιτσιρικά ο Γκουαρδιόλα, προσθέτοντας πως «η απόδοσή του είναι σε υψηλά επίπεδα και είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης που έχω κοουτσάρει!».
Εύσημο «βαρύ» από έναν κόουτς που είχε υπό τις οδηγίες του παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι και οι Τσάβι και Ινιέστα, στη Μπαρτσελόνα.
Το ίδιο καλοκαίρι η Σίτι τού πρόσφερε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του, έναντι 4.000 λιρών την εβδομάδα, με τη ρήτρα οι απολαβές του να διπλασιαστούν όταν κλείσει τα 18 χρόνια του.
Η εξέλιξή του επιβεβαιώθηκε όταν οδήγησε την Εθνική Αγγλίας Κ-17 στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου το 2017 στην Ινδία, ως ο κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης. Σκοράροντας μάλιστα δύο φορές στο εντυπωσιακό 5-2 επί της Ισπανίας στον τελικό!
Η συνέχεια ήταν το ίδιο εντυπωσιακή.
Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει γεννηθεί μετά το 2000 και αγωνίζεται βασικός στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην ήττα 2-1 της Σίτι από τη Σαχτάρ.
Έγινε παράλληλα ο νεαρότερος Άγγλος που παίζει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, σε ηλικία 17 ετών και 192 ημερών, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Τζος ΜακΈχραν της Τσέλσι.
Στο restart της Πρέμιερ Λιγκ, μετά την προσωρινή αναβολή λόγω της πανδημίας του Covid-19, ο Φόντεν σκόραρε τρία γκολ σε δύο αγώνες και ο «θόρυβος» γύρω από το όνομα και την προοπτική του δεν κόπασε.
Ήταν άλλωστε, πολύ πρόσφατες οι εκτιμήσεις του Γκουαρδιόλα ότι «η Σίτι έχει την τύχη να έχει στις τάξεις της ένα δικό της παιδί που μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη της για την επόμενη δεκαετία».
Οι παραστάσεις του 20χρονου μέσου είναι «πλούσιες» και είναι ήδη ο τρίτος νεαρότερος που σκόραρε για τη Σίτι, μετά τους Μίκα Ρίτσαρντς και Ντάνιελ Στάριτζ.
Παράλληλα, κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για τον νεαρότερο παίκτη που κατέκτησε τον τίτλο στην Αγγλία, όταν το 2018 στέφθηκε πρωταθλητής με τη Σίτι, σε ηλικία 17 ετών και 350 ημερών.
Μπορεί να χαμηλώνει το κεφάλι στα κομπλιμέντα, όμως δεν αποκλείεται να γυρίσει το κεφάλι στις προσφωνήσεις «Baby Shark» (=«Μικρός καρχαρίας») και ο «Ινιέστα του Στόκπορτ»!
Στη ιδιαίτερη πατρίδα του, ακόμη και με τον κίνδυνο ενός τραυματισμού, δεν φοβάται να παίξει ποδόσφαιρο στους δρόμους με παιδιά που θα τον αναγνωρίσουν και θα του το ζητήσουν, όταν βρεθεί εκεί το καλοκαίρι ή σε κάποιο ρεπό.
Δεν είναι ένας συνηθισμένος 20χρονος.
Με τα πρώτα χρήματά του, αγόρασε ένα σπίτι αξίας δύο εκατομμυρίων λιρών για τους γονείς του, στο Μπράμχολ!
Ενώ το 2018 απουσίασε από τους πανηγυρισμούς της Σίτι για την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, διότι αποφάσισε να μην αλλάξει ένα προγραμματισμένο ταξίδι με τον πατέρα του, για ψάρεμα!
«Το 95% των συμπαικτών μου μάλλον δεν τρελαίνεται για αυτό το χόμπι και πολλοί μου λένε ότι έχω περίεργες συνήθειες», έχει επισημάνει.
Την ίδια περίοδο που, σε ηλικία επτά-οκτώ ετών, άρχισε να ερωτεύεται το ποδόσφαιρο, ο Φιλ Φόντεν ανέπτυξε αγάπη για το ψάρεμα.
Ήταν ποιοτικός χρόνος και ενίσχυση της σχέσης πατέρα και γιου, η οποία «δοκιμαζόταν» σε κάθε τοπικό ντέρμπι του Μάντσεστερ.
Μία συνάντηση η οποία δεν συμβαίνει πλέον πολύ τακτικά, όχι μόνο λόγω του «φορτωμένου» προγράμματος του μικρού.
Αλλά και γιατί ο Φιλ έχει πια να μεγαλώσει τον δικό του γιο, καθώς πριν κλείσει τα 19 του, τον Ιανουάριο του 2019, έγινε πατέρας του Ρόνι, μαζί με την Ρεμπέκα Κουκ, παιδικό έρωτά του από το σχολείο!
Η οικογένεια άρχισε να γίνεται προτεραιότητα ίσης σημασίας και αξίας με την καριέρα του, έστω και ιδιαιτέρως νωρίς στη ζωή του.
Έχει δηλώσει στην επίσημη ιστοσελίδα της Σίτι πως τη μέρα της γέννησης του γιου του «βγήκα από το δωμάτιο του τοκετού, έκλαψα μόνος μου και στη συνέχεια επέστρεψα στην αίθουσα σαν να μην είχε συμβεί τίποτα…
»Δεν είμαι ο τύπος που δακρύζει μπροστά στους άλλους. Θέλω να έχω στιγμές μοναξιάς με τον εαυτό μου, ακόμη και στην πιο ξεχωριστή ημέρα της ζωής μου».
Ξαφνικά η «γρήγορη» ζωή του Φιλ Φόντεν άλλαξε. «Όλα αλλάζουν, δεν υπάρχει πια ελεύθερος χρόνος, ωστόσο απολαμβάνω κάθε στιγμή με την οικογένειά μου», έχει τονίσει.
Τα πολλά ταξίδια για αγώνες τον υποχρεώνουν να χάνει πολύτιμες στιγμές με το παιδί του, όμως κατανοεί ότι αυτές είναι απαραίτητες θυσίες.
Όμως, τον έχουν κάνει να επαναπροσδιορίσει τις συνθήκες πίεσης του πρωταθλητισμού, εξηγώντας πως «παλαιότερα, σε ένα άσχημο ματς απογοητευόμουν.
»Πλέον, κοιτάζω τη μεγαλύτερη εικόνα. Όταν επιστρέψω σπίτι ακόμη και έπειτα από ήττα, κοιτάζω το χαμόγελο του γιου μου και διαπιστώνω ότι υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα για να ανησυχείς. Βλέπεις τα πράγματα αλλιώς όταν είσαι γονιός».
Ενδεχομένως, πάντως, αυτή η έξτρα πίεση για έναν νέο στην ηλικία του οποίου άλλοι απλώς παίζουν βιντεοπαιχνίδια, να επιφέρει και αντίδραση. Ενδεχομένως αυτό να συνέβη και στο δωμάτιο στο Ρέικιαβικ…
Σε εκείνο το δωμάτιο του Ρέικιαβικ, ο Φόντεν και ο Μέισον Γκρίνγουντ διαπίστωσαν με τρόπο άκομψο ότι ακόμη και για δύο νέους που είναι γνωστοί από την εφηβεία τους, ο ενήλικος κόσμος συνοδεύεται από ευθύνη και λογοδοσία.
Οι δύο πιτσιρικάδες -χωρίς τούτο να αποτελεί άλλοθι- δεν είχαν έναν ατζέντη να «πολεμήσει» για την αφέλεια (και όχι την αθωότητά) τους, όπως συνέβη με τη σύλληψη του αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Μαγκουάιρ, στη Μύκονο.
Αμφότεροι μεγάλωσαν σε μία ζωή «προστατευμένη» σε δύο φημισμένες ακαδημίες ποδοσφαίρου. Όχι σε μία «φυλακή», αλλά σε ένα περιβάλλον «γυάλας».
Προσπάθησαν να ωριμάσουν σε ένα «σκηνικό» στο οποίο όλοι τους έλεγαν πόσο καλοί είναι στο γήπεδο, δίχως να τους εξηγήσουν τι επιφέρει αυτή η πρόωρη «ενηλικίωση» σε χορτάρι και στην κοινωνία.
Όπως έχει δηλώσει ο παλαίμαχος σταρ της Άρσεναλ, Ίαν Ράιτ, «επιτυχία είναι και ο αριθμός των επαίνων δίπλα στο όνομά σου και σε κάνουν να λες στον εαυτό σου ότι είσαι “αόρατος”…
»Νομίζεις, ξάφνου, πως τίποτα δεν σε αγγίζει και δεν σε πληγώνει. Πιστεύεις ότι αναπνέεις διαφορετικό αέρα και είσαι ξεχωριστός.
»Όταν βίωσα τα ίδια συναισθήματα, δεν έζησα και τα πιο περήφανα χρόνια μου. Προκάλεσα πολλά προβλήματα και πόνο στην οικογένειά μου…».
Οι Φιλ Φόντεν και Μέισον Γκρίνγουντ δείχνουν ξεχωριστοί ποδοσφαιριστές. Μονάχα που όσα συνέβησαν στην Ισλανδία, φανερώνουν ότι ο «διαφορετικός αέρας» που αναπνέουν, αποπνέει ενίοτε εγωισμό και ναρκισσισμό…
Για τον Φόντεν, άλλωστε, όλα στη ζωή και την καριέρα του έγιναν άμεσα, γρήγορα. Όμως, παράλληλα, υπάρχουν στιγμές που όλα μοιάζουν να μην (του) είναι αρκετά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η αφοσίωση έβγαλε τον Τζέιμι Βάρντι από τον μικρόκοσμό του
Η «θορυβώδης» ζωή του Μάριο Μπαλοτέλι ήταν γεμάτη ψιθύρους
Ο μοναχικός δρόμος του Σαντιό Μανέ
Ο «καλύτερος κόσμος» του Μάρκους Ράσφορντ ήταν πάντα ένας δύσκολος δρόμος