Το πολυτελές τζιπ χανόταν από τη θέα των λιγοστών φωτογράφων έξω από το προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο Κάρινγκτον.
Στη θέση του οδηγού καθόταν ένας χαμογελαστός κύριος και δίπλα του μία γυναίκα της οποίας ο πρόσωπο δεν φαινόταν.
Οι κινήσεις της πρόδιδαν αμηχανία. Λίγο αργότερα αποδείχθηκε πως ήθελε να βεβαιωθεί πως ο επιβάτης στο πίσω κάθισμα δεν έχει αποκαλυφθεί.
Οδηγός και συνοδηγός κατόρθωσαν να απολαύσουν τα περίφημα (κατά τον Ουόρχολ) «15 λεπτά της δημοσιότητας». Όμως κοινό και Τύπος ενδιαφέρονταν για τον μυστηριώδη τύπο που είχε μείνει κρυμμένος.
Ήταν ένα μάλλον «μουντό» απόγευμα Μαρτίου, λίγο πριν τα lockdown για την πανδημία του Covid-19, ωστόσο τα ταμπλόιντ στην Αγγλία είχαν βρει το θέμα τους.
«Οι γονείς του Τζουντ Μπέλινγκαμ στα γραφεία της Γιουνάιτεντ!», ήταν ο τίτλος. «Αποχώρησαν από το Κάρινγκτον λίγο πριν από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Εντ Γούντγουορντ», ο υπότιτλος.
Κατά την (σχεδόν… κατασκοπευτικού τύπου) «απόδραση» της οικογένειας του 17χρονου μέσου της Μπέρμινγχαμ, αποκαλύφθηκε πως το επόμενο «παιδί-θαύμα» του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν στο πίσω κάθισμα της Mercedes του πατέρα του.
Οι «κόκκινοι διάβολοι», γνωρίζοντας πως μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν πλησιάσει τον νεαρό μέσο, τον έφεραν πρώτοι στην πόρτα τους, αλλά μάταια…
Εκτός της Γιουνάιτεντ, οι Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είδαν τον Μπέλινγκαμ να καταλήγει στη Βεστφαλία.
Τα 38 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να έβγαζε από τον κουμπαρά της η Γιουνάιτεντ γούρλωναν τα μάτια των παραγόντων της Μπέρμιγχαμ, αλλά όχι και του Τζουντ.
Ο πιτσιρικάς, ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 2003 στο Στόρμπριτζ και μεγάλωσε ως φαν και παίκτης των ακαδημιών της Μπέρμιγχαμ, δεν είναι ένα παιδί που ενθουσιάζεται εύκολα.
Δεν είχε ενθουσιαστεί καν με το ενδεχόμενο ότι τα 160 ευρώ με τα οποία αμειβόταν εβδομαδιαίως θα αυξάνονταν σε 110.000 ετησίως, όταν υπέγραφε το καλοκαίρι το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του.
Άλλωστε, όλη η ποδοσφαιρική πιάτσα μάλλον ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αγωνιστεί και πάλι στο δύσκολο και συχνά σκληρό πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ.
Η ομάδα τού είχε δώσει την άδεια να συζητήσει με συλλόγους της επιλογής του.
Φτάνοντας στο προπονητικό κέντρο της Γιουνάιτεντ, στις 9/3/20, ο μικρός δεν άφησε τον εαυτό του να εντυπωσιαστεί από τη «λάμψη».
Άκουσε προσεκτικά τα λόγια του θρυλικού προπονητή της ομάδας, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όμως, δεν πείστηκε από την επιβλητική παρουσία του και από την αναφορά στα τρόπαια που κατέκτησε.
Την άρνηση την είχε ούτως ή άλλως στο μυαλό του. Όταν αντίκρισε ένα μεγάλο πόστερ του Πολ Πογκμπά σε έναν τοίχο, απλώς σιγουρεύτηκε.
Δεν επιθυμούσε απλώς να φορέσει τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Δεν ήθελε μόνο μία φωτογραφία. Ήθελε να παίζει και προέβλεψε πως στο «Ολντ Τράφορντ» θα παρακολουθούσε τον Πογκμπά από τον πάγκο ή την εξέδρα. Το κριτήριο του χρόνου συμμετοχής έκανε την επιλογή της Μπορούσια Ντόρτμουντ ως τη μοναδική αξιόλογη λύση.
Η παρουσία στις δεύτερες ομάδες των άλλων κολοσσών που είχαν σημειωμένο το όνομά του δεν αρκούσε.
Ο Τζουντ Βίκτορ Ουίλιαμ Μπέλινγκαμ θέλει να παίξει άμεσα και μόνο η γερμανική ομάδα μπορούσε να του το προσφέρει αυτό, όπως το έκανε με τον Τζέιντον Σάντσο και τον Έρλινγκ Χαάλαντ.
Τα 25 εκατομμύρια που δαπάνησε η Μπορούσια για να αποκτήσει τον διεθνή με την Εθνική Αγγλίας Κ-17 έκαναν ήδη τον Μπέλινγκαμ τον πιο ακριβοπληρωμένο 17χρονο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο δικός του ετήσιος μισθός φέρεται πως θα ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Ο μικρός… (δεν) βιάζεται να μεγαλώσει.
Σε ηλικία 13 ετών χρίστηκε διεθνής με την ομάδα Κ-15 των «λιονταριών». Έναν χρόνο αργότερα ήταν μέλος της Κ-17. Στη Μπέρμινγχαμ ήταν από τα 14 του μέλος της Κ-18 και στα 15 του σκόραρε σε ματς Κ-23 με τη Νότιγχαμ Φόρεστ!
Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Αύγουστο του 2019 μόλις σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών, σε αγώνα για το Λιγκ Καπ Αγγλίας, ως ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Μπέρμιγχαμ.
Κατέρριψε το (49 ετών) σχετικό ρεκόρ του Τρέβορ Φράνσις και όταν αργότερα τον ίδιο μήνα βρήκε και δίχτυα εναντίον της Στόουκ Σίτι, τον ξεπέρασε και πάλι ως ο νεαρότερος σκόρερ των «μπλε»!
Δύο εβδομάδες αργότερα, στο ματς με την Τσάρλτον ήταν ήδη βασικός και πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ εδραιώθηκε στην ενδεκάδα.
Ως τον Μάρτιο του 2020 μετρούσε 41 συμμετοχές στην Τσάμπιονσιπ, με τέσσερα γκολ και δύο ασίστ και αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης του πρωταθλήματος.
Η Ντόρτμουντ έδειχνε εξαρχής η ιδανική απόφαση και τα «βιαστικά» ρεκόρ του Μπέλινγκαμ συνεχίστηκαν.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, στον εκτός έδρας αγώνα Κυπέλλου με τη Ντούισμπουργκ, ο νεαρός Άγγλος πέτυχε το δεύτερο γκολ της νίκης με 5-0 και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπορούσια!
Σε ηλικία 17 ετών και 77 ημερών ξεπέρασε το ρεκόρ του Νούρι Σαχίν κατά πέντε ημέρες.
Στην Αγγλία τον συγκρίνουν με το στυλ παιχνιδιού του Ντέλε Άλι της Τότεναμ.
Ο άλλοτε μπακ της Μπέρμινγχαμ και της Λίβερπουλ, Ζερμέιν Πέναντ, πάντως, παρομοίασε τον Τζουντ «με τον Στίβεν Τζέραρντ, γιατί είναι παντού στο χορτάρι, μπορεί να σκοράρει και να δημιουργήσει και είναι ένας καταπληκτικός νέος χαφ»!
Έχει μπόι 180 εκατοστών, όμως τη σεζόν 2019-2020, σύμφωνα με τον Ισπανό κόουτς του, Πεπ Κλοτέτ, κέρδισε άλλα 2,4εκ. και στη Ντόρτμουντ πιστεύουν ότι μπορεί να ψηλώσει λίγο ακόμη.
Παρά τις φιλοφρονήσεις και τον «θόρυβο» γύρω από το όνομά του, εκείνος που ένιωσε λιγότερη έκπληξη με την άμεση προσαρμογή του στη Γερμανία ήταν… ο ίδιος ο Τζουντ.
Η ηλικία στην ταυτότητά του δεν ταυτίζεται με την ωριμότητα και τη μετριοπάθεια που εμφανίζει εντός κι εκτός γηπέδου.
Αρνήθηκε την «εύκολη» επιλογή να μείνει στην Πρέμιερ Λιγκ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή την Τσέλσι και ξενιτεύτηκε στην εφηβεία του, για μία καλύτερη προοπτική.
Ως μέλος της Μπέρμινγχαμ δεν θέλησε να παρατήσει το σχολείο (ο σύλλογος προσφέρει υποτροφίες για τα παιδιά των ακαδημιών).
Ο τερματοφύλακας, Ντέιβιντ Στόκντεϊλ, ο οποίος τον πήγαινε από την προπόνηση στο μάθημα στο σχολείο Πραϊόρι, διαπίστωσε ότι «είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, πήγε περίφημα στις εξετάσεις του και πρέπει να καταλάβετε την πίεση που έχει ένας 17χρονος και στο μάθημα και στον επαγγελματικό αθλητισμό.
»Δεν υπάρχουν πολλοί πιτσιρικάδες που να μπορούν να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση και να έχουν αντίστοιχη νοοτροπία. Το μυαλό του είναι σαν ενός 25χρονου και είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του».
Ο Στόκντεϊλ προσθέτει πως «ο κόσμος έδωσε στον Τζουντ την “ταμπέλα” του σούπερσταρ, όμως για εκείνον δεν έχει σημασία.
»Παίζει με την ελευθερία και την άγνοια κινδύνου ενός εφήβου και την ωριμότητα ενός έμπειρου ποδοσφαιριστή».
Για πολλούς 17χρονους, η μετακόμιση σε μία ξένη χώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί μία τρομακτική κατάσταση. Όμως ο Μπέλινγκαμ δεν έχει μοναδική έγνοια τη μπάλα…
Ο νεαρός σπουδάζει ήδη κοινωνιολογία και έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια για την ψυχική υγεία, εξηγώντας στο BBC πώς «δεν κάθομαι απλώς να παίζω βιντεοπαιχνίδια. Δεν μου αρέσει να μένω αδρανής». Ενώ αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης.
Γνωρίζοντας και ο ίδιος τις προσδοκίες γύρω από το όνομά του αλλά και την πιθανότητα της χαμένης εφηβείας για ένα παιδί που υποχρεώνεται να μεγαλώσει πρόωρα, ο Μπέλινγκαμ επισημαίνει ότι «τα μαθήματα για την ψυχική υγεία ήταν κάτι εξαιρετικό και απαραίτητο…
»Είναι καταπληκτικό που μπορούμε μέσω των σεμιναρίων σε αυτά τα ζητήματα και σε τόσο νεαρή ηλικία. Παρατηρούμε τον αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν την αυτοκτονία, διότι είμαστε σε ένα περιβάλλον υπό πίεση».
Ο 17χρονος παίκτης τονίζει επίσης πως «πρέπει να σεβόμαστε τον καθένα, επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς αισθάνεται ο άλλος. Ποτέ δεν ξέρεις τι βιώνει και πώς το περνάει ή αν χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια».
Η αντιμετώπιση όλης αυτής της πίεσης κάνει τον πατέρα του Τζουντ να νιώθει πιο ήρεμος για το μέλλον του γιο του.
Ο Μαρκ Μπέλινγκαμ, αρχιφύλακας στο επάγγελμα, κατόρθωσε να διδάξει την έννοια της πειθαρχίας στους δύο γιους του.
Ο αδερφός του Τζουντ, Τζομπ Μπέλινγκαμ, αγωνίζεται επίσης στα τμήματα υποδομής της Μπέρμινγχαμ και είναι διεθνής με την Κ-15 της Αγγλίας.
Μονάχα που η καριέρα του Τζουντ δεν απαιτούσε μόνο πειθαρχία.
Ο μικρός, πριν γίνει μέλος των ακαδημιών της Μπέρμινγχαμ -έπειτα από εισήγηση του σκάουτερ Σάιμον Τζόουνς- λάτρεψε το ποδόσφαιρο παρακολουθώντας τον μπαμπά του να αγωνίζεται σε μη επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας.
Μάλιστα, ο Μαρκ Μπέλινγκαμ θεωρείται θρύλος του Non-League Football της χώρας, έχοντας σκοράρει 700 γκολ(!) με 15 ομάδες και σε περισσότερα από 800 ματς από το 1994 ως το 2018.
Είχε αποφασίσει να αποχωρήσει το 2017, ωστόσο θέλησε να παρατείνει την ερασιτεχνική καριέρα του καθώς λόγω αποβολής ήταν τιμωρημένος στο τελευταίο ματς της σεζόν και μετρούσε 698 γκολ. Χρειαζόταν άλλη μία ευκαιρία για το ρεκόρ του.
Ο 44χρονος Μαρκ πάντα περιέγραφε τον εαυτό του ως «έναν όχι πολύ καλό παίκτη» και είχε φτάσει στην εκπληκτική επίδοσή του με απευθείας χτύπημα φάουλ, αν και παραδέχεται πως «τα μακρινά σουτ δεν ήταν ποτέ συνηθισμένο για μένα».
Από τη στιγμή που ξεπέρασε το «φράγμα» των 700 γκολ, μπορούσε να καθίσει αναπαυτικά και «να απολαμβάνω τους γιους μου να αγωνίζονται».
Η δεμένη οικογένεια πρόσφερε στον Τζουντ Μπέλινγκαμ άλλη μία παράσταση που ακολουθεί στην καθημερινότητά του.
Πριν αποχωρήσει για τη Ντόρτμουντ, δεν ξέχασε το ξεκίνημα του και αν και βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας, έκανε παρέα και πανηγύριζε τις νίκες της ακαδημίας.
Ο διευθυντής των τμημάτων υποδομής της Μπέρμινγχαμ, Κρίστιαν Σπίκμαν, έχει εξηγήσει στο BBC ότι «ο Τζουντ είναι πιο ώριμος από τους συνομήλικούς του και είναι πάντα εκεί για να τους στηρίζει.
»Η πορεία του είναι πλέον ένα πρότυπο για τους άλλους μικρούς. Όχι απλώς η εξέλιξή του, αλλά κυρίως η νοοτροπία και η συμπεριφορά του».
Τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με τον συμπαίκτη του, Χάρλι Ντιν, συγκέντρωσαν χρήματα για να χτιστεί μία αίθουσα σε ένα σχολείο της Κένυας.
Ο νεαρός μέσος στηρίζει συστηματικά, μέσω του λογαριασμού του στην ιστοσελίδα Instagram δράσεις υπέρ μη προνομιούχων παιδιών στην Αφρική και η φιλανθρωπική δράση του δεν σταματά εκεί.
Επιβεβαιώνοντας (όπως και με την περίπτωση του Μάρκους Ράσφορντ), ότι οι νέοι ποδοσφαιριστές στην Αγγλία είναι κάτι περισσότερο από κακομαθημένοι και βολεμένοι αθλητές.
Με την ίδια ηρεμία που αντιμετωπίζει όλη τη «βαβούρα» της καριέρας του, στάθηκε και στη διαδικτυακή ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε στο Twitter μετά την ανακοίνωση της μετεγγραφής του στη Ντόρτμουντ.
Χωρίς ακραίες αντιδράσεις, χωρίς φωνές. Προτιμά να αφήνει το παιχνίδι του και τον χαρακτήρα του να «μιλούν» για εκείνον.
Ο Τζουντ Μπέλινγκαμ δεν βιάστηκε να μεγαλώσει. Το ταλέντο τον «ανάγκασε». Ωστόσο, ξέρει ακόμη πότε οι περιστάσεις επιτρέπουν να παραμείνει ένα παιδί της (πραγματικής) ηλικίας του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι το πρώτο έμβιο glitch
Ο Ανσού Φατί (δεν) είναι συνηθισμένος έφηβος…
Καταυλισμός προσφύγων ή κορυφή της Ευρώπης είναι απλώς «άλλη μία μέρα» στη ζωή του Αλφόνσο Ντέιβις
Κόρι Γκοφ: Μία 15χρονη στη μεγάλη «σκηνή»