Στα παιδικά μάτια, κάτι ξεχωριστό είναι αρχικά παράξενο, «ξένο» ή και άβολο. Το «φρικιό» που κυκλοφορούσε στις τάξεις, τους διαδρόμους και το γήπεδο του γυμνασίου Νίμιτζ, στο Χιούστον, το κατάλαβε για τα καλά.
Εκείνο το (πολύ) ψηλόλιγνο κορίτσι που περιδιάβαινε τις αίθουσες, τα εργαστήρια και τα μαθήματα, έμαθε να υπομένει το bullying και τα άβολα βλέμματα, γιατί δεν είχε κατανοήσει ακόμη τη διαφορετικότητά του.
Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ, έφηβη με μπόι σχεδόν δύο μέτρα(!), κοκαλιάρα, με μακριά κατσαρά μαλλιά, συνήθισε να μένει σιωπηλή. Στο παρκέ, βεβαίως, «βροντοφώναζε» και τις ικανότητες της και έδειξε μία άλλη διάσταση του χαρακτήρα της.
Οι φαρδιοί ώμοι της, που για κάποιους ήταν αιτία να την δείξουν με το δάχτυλο, συνήθισαν να κουβαλούν πολλά βάρη από την εφηβεία. Χρειάστηκε να φορτωθούν και το βάρος των προσδοκιών.
Η στρατιωτική πειθαρχία στο σπίτι, απόρροια του πρώην πεζοναύτη και για 35 χρόνια στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Χάρις πατέρα της και της -απαραίτητα, λόγω της απουσίας του Ρέιμοντ στους δρόμους του Τέξας- αυστηρής μητέρας της για εκείνη και τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια της, την κράτησε προσγειωμένη.
Το μπάσκετμπολ, ωστόσο, όσο κι αν της πρόσφερε διέξοδο, της χάρισε και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν για να βγάλει τον αληθινό εαυτό από μέσα της.
Σε μία πορεία γεμάτη όνειρα, δόξα, αλλά παράλληλα και πίεση, «εφιαλτικές» στιγμές τις οποίες η 30χρονη σταρ του WNBA εξακολουθεί να προσπαθεί να διαχειριστεί.
Τον Αύγουστο του 2020, η «φούσκα» του WNBA στη Φλόριντα έγινε για την Γκράινερ μία «σκιά» που δεν μπορούσε να αντέξει.
Όταν η ομάδα της, Φίνιξ Μέρκιουρι, ανακοίνωσε πως η πρώτη σκόρερ της (μ.ό. 17,7π.) και συνοδοιπόρος της Νταϊάνα Τοράσι θα αποχωρήσει επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, ζήτησε να μην γίνουν περισσότερες αδιάκριτες ερωτήσεις.
Οι λέξεις «ψυχική υγεία», που πλέον είναι συνηθισμένες στα επαγγελματικά σπορ, εμφανίστηκαν σε κείμενα, ακούστηκαν σε podcasts και μεταδόσεις, όμως η ίδια δεν είχε τοποθετηθεί. Το έκανε στις αρχές Φεβρουαρίου, μιλώντας για τη νέα περιπέτειά της και αποκαλύπτοντας ότι η βοήθεια ψυχολόγου τη βοήθησε να ξεπεράσει την κατάθλιψη… Την «έσπρωξε» να επιστρέψει στο μπάσκετμπολ.
Σε μία διαδικτυακή συνέντευξη από τη Νότια Καρολίνα, όπου μετείχε σε ολιγοήμερη προετοιμασία της Εθνικής Η.Π.Α., η Μπρίτνεϊ τόνισε πως «χρειαζόμουν εκείνη την άδεια. Δεν είμαι ντροπαλή για όσα αισθάνομαι και μπορώ να πω ότι η βοήθεια ειδικού ήταν αναγκαία.
»Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να είναι ανοικτοί και πρόθυμοι να μιλούν για θέματα ψυχικής υγείας, αντί να τα κρατούν μέσα τους. Αντί να “πνίγονται”. Μάθαμε να μην μιλάμε για τα σοβαρότερα προσωπικά ζητήματά μας. Μας έδειξαν να τα βάζουμε σε ένα κουτί και να το κλείνουμε, να τα ξεχνάμε. Όμως αυτό είναι που πληγώνει περισσότερο την κοινωνία μας…».
Αποχωρώντας από τη «φούσκα», πέρασε μερικές μέρες στη φύση. Έκανε κάμπινγκ, μαστόρεψε το αγαπημένο τζιπ της. «Επέλεξα πράγματα που μου έφεραν πίσω στα παιδικά χρόνια μου», εξήγησε. Όσο κι αν η εφηβεία της δεν ήταν εύκολη.
Στο σχολείο δεν ξεχώριζε μόνο πλάι στα κορίτσια, αλλά και στα αγόρια. Ήταν μία κοπέλα κοντά στα δύο μέτρα, με μεγάλες πλάτες και δίχως πολύ (συνηθισμένο) θηλυκό στυλ. Την ίδια δεν την πείραζε.
Πολλοί συμμαθητές, όμως, την κοιτούσαν περίεργα. Μεγαλώνοντας σε ένα «στρατιωτικό» περιβάλλον, όμως, είχε μάθε και να σκύβει το κεφάλι και να προχωρά, αλλά και να μην νιώθει στα αλήθεια μειονεκτικά.
Αυτό που την βάραινε περισσότερο, πάντως, ήταν οι προσδοκίες. Οι «ευθύνες» να μεγαλώσει με συγκεκριμένα στάνταρντς. Η ανάγκη να είναι όπως την ήθελαν οι άλλοι. Η μητέρα της, Σάντρα, όμως, της χάρισε μία αρχική ελευθερία. Παρόλα αυτά, η Γκράινερ κατάλαβε από νεαρή ηλικία ότι ενώ πολλές φορές τα πράγματα (πρέπει να) είναι απλά, είναι συνάμα και πολυσύνθετα.
Η ίδια κοίταζε τη δουλειά της, τη ζωή της. Οι υπόλοιποι δεν έκαναν το ίδιο. Αυτό την άγχωσε, αλλά ταυτόχρονα της χάρισε και κίνητρο. Είχε «μπει ήδη στο μάτι» των άλλων, για σωστούς ή λάθους λόγους. Αυτό που μετρούσε για την ίδια ήταν να μείνει αληθινή και να ακολουθήσει τους κανόνες της.
Λίγο πριν το τέλος της εφηβείας, βρήκε τη δύναμη να τα αποκαλύψει όλα…
Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1990 στο Χιούστον και το μπόι της την οδήγησε από νωρίς στα σπορ. Αν και είχε ξεκαθαρίσει πως θα παίξει μπάσκετμπολ, στο γυμνάσιο Νίμιτζ αγωνίστηκε και στην ομάδα βόλεϊ.
Στα 15 της ήταν μέλος και της ανδρικής ομάδας μπάσκετμπολ, όμως έκανε μόνο προπονήσεις με τα αγόρια. Στο μυαλό της είχε την επαγγελματική καριέρα και αποφάσισε να ζητήσει από τον κόουτς της ομάδας αμερικανικού φούτμπολ του σχολείου να της κάνει ατομικές προπονήσεις ενδυνάμωσης.
Αυτό την βοήθησε στη δύναμη των ποδιών. Ως τελειόφοιτη γυμνασίου κάρφωσε σε ένα ματς και το βίντεο είχε σχεδόν τρία εκατομμύρια προβολές στην ιστοσελίδα YouTube!
Συνολικά κάρφωσε 52 φορές σε 32 αγώνες της τελευταίας χρονιάς της και η ομάδα της έφτασε ως τον τελικό της πολιτείας, στον οποίο ηττήθηκε από το Μάνσφιλντ Σάμιτ. Το παρωνύμιο «Freak» που της είχαν κολλήσει ειρωνικά μερικά χρόνια πριν, την ακολουθούσε πια στο παρκέ, με τη μορφή αποθέωσης.
Τη σεζόν 2008-2009 έκανε συνολικά 318 τάπες, ενώ στις 11/11/08 κόντρα στο Άλιφ Χέιστινγκς μοίρασε 25 μπλοκ!!! Τα κορυφαία κολέγια των Η.Π.Α. την είχαν στη λίστα τους.
Επέλεξε το τοπικό Μπέιλορ, με το οποίο το 2012 πανηγύρισε τον τίτλο στο NCAA και το 2013 επιλέχθηκε στο Νο1 του ντραφτ του WNBA από το Φίνιξ.
Λίγο πριν εγγραφεί στο πανεπιστήμιο, η Γκράινερ αποφάσισε να μιλήσει στους γονείς και τα αδέρφια της. Δεν ήταν μία συζήτηση περί ονείρων και φιλοδοξιών. Ήταν μία από τις λίγες φορές που θα μιλούσε για την ίδια την Μπρίτνεϊ.
Αποκάλυψε στην οικογένειά της ότι είναι ομοφυλόφιλη, έπειτα από εσωτερικό ψάξιμο με τον εαυτό της και τη σεξουαλικότητά της.
Δεν της άρεσε που και αυτό το κομμάτι της ζωής της έπρεπε να είναι διαφορετικό, όμως το αγκάλιασε και προχώρησε.
Το έκανε ακόμη και όταν η κόουτς Κιμ Μάλκεϊ τη συμβούλευσε, στο περιβάλλον ενός συντηρητικού ιδιωτικού σχολείου Βαπτιστών όπως το Μπέιλορ, να μην μιλήσει για τη σεξουαλικότητά της και να μην προβάλει τα τατουάζ της… Δεν την άκουσε.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2013, ανοίχτηκε και δημοσίως για τις προτιμήσεις της, σε μία συνέντευξη στο Sports Illustrated. Στην ίδια αφήγηση ανέφερε και το bullying που δέχθηκε στην εφηβεία της…
«Είναι σκληρό να σε κρίνουν επειδή είσαι διαφορετικός», είχε πει. «Με κοιτούσαν περίεργα γιατί ήμουν ψηλή, μεγαλόσωμη. Ίσως να υποπτεύονταν τη σεξουαλικότητά μου».
Συμπλήρωσε ότι ακόμη και το βάρος των ευθυνών και των προσδοκιών τής έκανε κακό. «Από μικρή μού έλεγαν ότι θα “σπάσω” κάποια “φράγματα”. Θα γίνω πρωτοπόρος, θα δώσω το παράδειγμα στη νέα γενιά. Αυτές δεν είναι απλές κουβέντες για ένα παιδί».
Λίγες εβδομάδες μετά την επιλογή της στο ντραφτ του WNBA, η Nike υπέγραψε μαζί της συμφωνία, για την πρώτη συνεργασία της αθλητικής φίρμας από το Όρεγκον με αθλητή που έχει αποκαλύψει ότι είναι γκέι. Το 2016 αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης και το 2018 παγκόσμια πρωταθλήτρια με την Εθνική των Η.Π.Α..
Η ζωή της δεν ήταν και δεν θα ήταν ποτέ πια «κοινή».
Το 2013 άκουσε τον ιδιοκτήτη των Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν, να λέει ότι «δεν θα είχα πρόβλημα να επιλέξω την Μπρίτνεϊ στο ντραφτ του ΝΒΑ» και να αφήνει μία κενή θέση στο ρόστερ του σάμερ λιγκ, ώστε να δοκιμαστεί!
Πολλοί σκέφτηκαν πως είναι απλώς ένα διαφημιστικό και επικοινωνιακό τρικ. Η ίδια η Αμερικανίδα απάντησε μέσω Twitter, με την ερώτηση, «πότε να έρθω;»! Ο θρυλικός κόουτς του πανεπιστήμιου Κονέκτικατ, Τζίνο Οριέμα, πάντως, συμβούλευσε τον Κιούμπαν να το ξανασκεφτεί.
Ακόμη και χωρίς αυτό το «φράγμα», η πορεία της προβλεπόταν εντυπωσιακή. Ωστόσο, συνέχισε να απασχολεί τον Τύπο για καταστάσεις εκτός παρκέ.
Τον Αύγουστο του 2014, λίγο πριν οδηγήσει τις Φίνιξ Μέρκιουρι στον τίτλο του WNBA, ανακοίνωσε ότι θα παντρευτεί την επίσης παίκτρια της αμερικανικής λίγκας, Γκλόρι Τζόνσον. Τον Απρίλιο του 2015, όμως, το ζευγάρι συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία…
Η αστυνομία διέκοψε τον καυγά τους, από τον οποίο και οι δύο βγήκαν με μικροτραυματισμούς. Τα ξέχασαν όλα και τον επόμενο μήνα τέλεσαν τον γάμο τους, αλλά η λίγκα τις τιμώρησε με επτά αγώνες αποκλεισμό και η Γκράινερ υποχρεώθηκε σε συμβουλευτικές συνεδρίες 26 εβδομάδων.
Ο γάμος τους ήταν σχεδόν απλώς ένας μήνας του μέλιτος, καθώς τον Ιούνιο η Τζόνσον ανακοίνωσε πως είναι έγκυος σε δίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Μπρίτνεϊ, όμως, υπέβαλε αίτημα ακύρωσης του μυστηρίου, επικαλούμενη απάτη και καταναγκασμό. Το διαζύγιο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2016…
Στην Αμερική λένε συχνά ότι «ακόμη κι αν δεν ψάχνεις μπλεξίματα, οι μπελάδες θα σε βρουν μόνοι τους…».
Αυτό συνέβη στην Μπρίτνεϊ Γκράινερ στην πρώτη μπασκετική «ξενιτιά» της, το 2014. Πριν μετακομίσει στη Ρωσία και την Εκατέρινμπουργκ -στην οποία αγωνιζόταν στις offseason του WNBA ως το 2019 και επέστρεψε και φέτος- η Αμερικανίδα βρέθηκε στην Κίνα.
Τον Νοέμβριο του 2014, λίγο μετά το τέλος της προπόνησης των Ζεγιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς στην πόλη Σενγιάνγκ, δύο ώρες μακριά από το Πεκίνο, η Γκράινερ και δύο Κινέζες συμπαίκτριές της βγήκαν από το γήπεδο. Όπως πήγαιναν προς το λεωφορείο, άκουσαν φωνές από έναν άγνωστο άνδρα.
Όταν τις πλησίασε, διαπίστωσαν ότι κρατά μαχαίρι. Έτρεξαν και τρύπωσαν στο πούλμαν, όμως εκείνος πρόλαβε και μπήκε πριν κλείσει η πόρτα… Ήταν πλέον παγιδευμένες.
Ο οδηγός είχε «παγώσει» και ο άγνωστος άνδρας πλησίασε την Μπρίτνεϊ, που είχε κουλουριαστεί σε μία μπροστινή θέση. Επιχείρησε να την μαχαιρώσει, όμως εκείνη πρόταξε το χέρι και το χοντρό ύφασμα από το φούτερ της «απορρόφησε» τη μαχαιριά, που της προκάλεσε μία βαθιά γρατζουνιά στον αγκώνα…
Η συμπαίκτριά της την τράβηξε πίσω, όμως είχε μείνει μπροστά ή άλλη κοπέλα. Ο τύπος δεν επιχείρησε να την μαχαιρώσει, αλλά την χτύπησε τέσσερις ή πέντε φορές.
Η Γκράινερ περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την επίθεση στο ESPN, από την οποία σώθηκαν και οι τρεις κοπέλες. Ο δράστης έφυγε ουρλιάζοντας από το λεωφορείο, όμως συνελήφθη λίγο αργότερα.
Αυτή την άσχημη ανάμνηση δεν θέλησε να την κρατήσει μέσα της ως απωθημένο. Δεν επιχείρησε να δικαιολογήσει τον δράστη, όταν έμαθε ότι είχε ψυχολογικά θέματα, όμως προσπάθησε να δει μέσα από τα μάτια του.
Επιμένει, ωστόσο, να μην μπορεί να δικαιολογήσει το μίσος που συναντά κάθε μέρα στον δρόμο της. «Γιατί να είναι όλα τόσο περίπλοκα;», απόρησε σε μία συνέντευξή της στην εφημερίδα της Αριζόνα «AZ Central».
Ήταν η άνοιξη του 2020, η εποχή που το ΝΒΑ και το WNBA είχαν βγει στους δρόμους για να φωνάξουν κατά του ρατσισμού, της αστυνομικής βίας και κάθε λογής διάκριση, μετά τις δολοφονίες των Τζορτζ Φλόιντ, Μπριόνα Τέιλορ και Αχμάντ Άρμπερι…
Λίγο καιρό πριν, η σταρ των Μέρκιουρι είχε παντρευτεί την Σερέλ Ουότσον, άλλοτε συμμαθήτριά της στο πανεπιστήμιο Μπέιλορ. «Δεν είμαι ετεροφυλόφιλη, όμως δεν σχηματίζω ένα γκρουπ από γκέι για επιτεθώ στους στρέιτ», τόνισε. «Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι στρέιτ. Η ζωή τους δεν με ενοχλεί και δεν θα έπρεπε να τους ενοχλεί και η δική μου».
Έχει μάθει να ζει με τη διαφορετικότητα. Όχι μόνο τώρα, που έχει πλατφόρμα να μιλήσει. Παλαιότερα, βεβαίως, υπέμενε όσα άκουγε. Την πείραζαν για το ύψος της, την αποκαλούσαν «αγοροκόριτσο» και κορόιδευαν τη φωνή της.
Θυμάται πως «μία φορά, στην Κίνα, με πέρασαν για αγόρι και με ρώτησαν με άγριο ύφος τι δουλειά έχω στις γυναικείες τουαλέτες…».
Δεν κρύβει πως έμπλεξε σε μερικούς καυγάδες (πριν γρονθοκοπήσει στο Μπέιλορ μία αντίπαλο από το Τέξας Τεκ, ενώ συμμετείχε και σε ένταση στο WNBA), γιατί από τότε, όπως εξηγεί, κατάλαβε πως «το να μείνω σιωπηλή θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου».
Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ, με τη «βαριά» φωνή της, άρχισε να μιλά, να αντιδρά. Αποφάσισε στο τέλος του γυμνασίου να ντύνεται όπως θέλει, δίχως να την απασχολούν τα αδιάκριτα βλέμματα.
«Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα», λέει πια. «Όλα θα ήταν πιο εύκολα». Όσο κι αν την προβλημάτιζαν οι περίεργες ματιές, στην πραγματικότητα δεν την ενοχλούσαν.
«Ήμουν και αθλητική, γυμνασμένη, αλλά μπορούσα να είμαι και θηλυκή, με τον τρόπο μου», αναφέρει. Παρά το γεγονός ότι αποκαλούσε το κορμί της «sport lanky». Κοινώς, «αθλητικά αστείο!».
Κράτησε το κεφάλι ψηλά, όμως και όταν αποδείχθηκε συνεπής στο ραντεβού της με την κρυμμένη αυτοπεποίθησή της, άπλωσε τα χέρια με το εντυπωσιακό άνοιγμα των 223 εκατοστών(!) που διαθέτει και «αγκάλιασε» τη ζωή της.
Σαφώς και ήθελε την αποδοχή, όμως τότε σημασία είχε να το κάνει η ίδια, για εκείνη. Στο βιβλίο της, με τίτλο «In My Skin», εξιστορεί πώς βρήκε τη δύναμη να ξεπεράσει το bullying και να τα βρει με τον εαυτό της.
Μιλά σε συνέδρια, έχοντας συγκλονιστεί με το ποσοστό 40% μαθητών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που βασανίζονται σωματικά ή ψυχολογικά στο σχολείο. Λυπάται που η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες…
«Κάποιες φορές μπορεί να σκέφτηκα κι εγώ να τελείωναν όλα», παραδέχεται. «Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποστεί κάτι τέτοιο και να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του». Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ, όμως, ξέρει πια ότι το να ξεχωρίζεις και να είσαι διαφορετικός, δεν είναι πλέον πρόβλημα. Τουλάχιστον όχι δικό της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάντις Ουίγκινς: Σημάδια, Bullying και Θαύματα…
Η δεύτερη ζωή της Μάγια Μουρ / Το βάρος και η έμπνευση στους ώμους της Έρικα Ουίλερ
Ο Γκρεγκ Πόποβιτς ξέρει ότι το μονοπάτι της Μπέκι Χάμον είναι (απλώς) ξεχωριστό
Η κρυφή ζωή του Τζον Αμίτσι δεν τον έκανε άνθρωπο «ίσων αποστάσεων» και «μέσων λύσεων»
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ WNBA