Οι «μεταμφιέσεις» της δεν είχαν κανέναν σκοπό αποπροσανατολισμού. Παρά τα ένοχα μυστικά της, τα επιλεγμένα «προσωπεία» της δεν έχουν να κρύψουν κάτι. Άλλωστε, έχει προ πολλού επιλέξει να μην περιορίζεται σε διλήμματα τύπου «άσπρο ή μαύρο»…
Η Ρέιβεν Σόντερς τη σκεφτόταν για καιρό εκείνη την ερώτηση μέσα της, κλίνοντας προς την «σκοτεινή» απόχρωση. Δεν άφησε την κατάθλιψη, το άγχος και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες να την νικήσουν.
Τα χρώματα, πλέον, είναι πιο λαμπερά. Αρχικά μία προστατευτική μάσκα σε πράσινο φόντο, για την υπενθύμιση του δυναμικού παρωνύμιου της. Το «Hulk» τη συντροφεύει και της αρέσει, αν και στο Τόκιο αυτοσυστήθηκε και ως… «Joker», με μία άλλη μάσκα.
Στη συνέχεια ήταν τα πρασινο-μωβ κοντά μαλλιά της. Κυρίως, όμως, ήταν το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στη σφαιροβολία των Ολυμπιακών Αγώνων! Το βάθρο ήταν η πρώτη «κραυγή» της. Μία σχεδόν σιωπηλή επιβεβαίωση ότι επιβίωσε. Οι σκέψεις να βάλει τέλος στη ζωή της δεν είναι ακόμη πολύ μακρινές…
Στην Ιαπωνία, πάντως, η 25χρονη Ολυμπιονίκης είχε αποφασίσει εξαρχής να «δανείσει» τη φωνή της για πράγματα που θεωρεί πια ότι έχουν μεγαλύτερη σημασία.
Μία χειρονομία της στο βάθρο, όμως, προκάλεσε στις 2 Αυγούστου 2021 την αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα…
We're still celebrating our hometown athlete, @GiveMe1Shot, who is bringing home the silver! 🥈Raven spoke with Nexstar's @jackdoles following yesterday's final and gave a special shoutout to Charleston and Burke High School. #chs #chsnews pic.twitter.com/W0QB8KmVDH
— WCBD News 2 (@WCBD) August 1, 2021
Κατά τη διάρκεια της απονομής του ασημένιου μεταλλίου της, η Ρέιβεν Σόντερς σχημάτισε με τα χέρια της ένα «Χ».
Η Δ.Ο.Ε. αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα και να έρθει σε επικοινωνία με την αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή αλλά και την ομοσπονδία στίβου της χώρας, ώστε να διαπιστώσει αν η κίνηση της νεαρής αθλήτριας έχει πολιτική σκοπιμότητα.
Παρά τη χαλάρωση του περίφημου «Rule 50», οι αξιωματούχοι της Δ.Ο.Ε. δεν θέλουν να δείξουν ότι μειώνουν την αυστηρότητά τους.
Η Σόντερς, ωστόσο, εξήγησε στο δίκτυο NBC ότι το «Χ» είναι «το σημείο όπου συναντιούνται όλοι οι καταπιεσμένοι».
Raven Saunders, a U.S. shot putter, gave the first political demonstration on the podium at #Tokyo2020 when she crossed her arms to make an X.
The IOC and the U.S. Olympic Committee, which have conflicting free speech rules, are negotiating a response. https://t.co/fVgF0PbAEB
— The New York Times (@nytimes) August 2, 2021
Η Αμερικανίδα πρόσθεσε πως το μετάλλιό της είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να μην περιορίζεται στα σπορ και να γίνει πρότυπο για τη νεολαία της πατρίδας της.
Εξήγησε πως «στόχος μου ήταν πάντα να είμαι αυτή που φιλοδοξούσα να είμαι. Να είμαι απλώς ο εαυτός μου και να μην χρειάζεται να απολογούμαι για τίποτα και σε κανέναν.
»Να θυμίσω στους νέους ότι σε όσα “κουτιά” και αν προσπαθήσουν να σε “χωρέσουν” και να σε περιορίσουν, μπορείς να είσαι όποιος θέλεις να είσαι».
Για να φτάσει ως το Τόκιο «χρειάστηκε να βρω τη δύναμη να στείλω ένα μήνυμα σε έναν ψυχολόγο». Τονίζοντας ότι «κατόρθωσα να διαχειριστώ όσα με βάραιναν για 22 χρόνια. Κατάφερα να διαχωρίσω την Ρέιβεν από τον “Hulk”».
Η Ρέιβεν Σόντερς, η οποία γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1996 στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας, είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Outsports μία από τις 179 αθλήτριες και αθλητές που είναι ομοφυλόφιλοι και θα αγωνιστούν στο Τόκιο.
Προ εβδομάδων δήλωσε πως αποκάλυψε τις σεξουαλικές προτιμήσεις της στην μητέρα της στην αρχή του γυμνασίου και σε φίλους και συμμαθητές όταν ολοκλήρωνε το λύκειο. Όταν έφτασε για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι, δεν είχε πια μυστικό.
Ο δρόμος, βεβαίως, δεν θα ήταν ποτέ εύκολος. Μετά την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο άρχισαν και άλλα προβλήματα.
Την επόμενη χρονιά έχασε τη φόρμα της λόγω συχνών τραυματισμών. Πλήρωνε η ίδια τα μέρος των διδάκτρων της μισής υποτροφίας και πιέστηκε και οικονομικά.
Ομολόγησε πως το 2018 σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή της, αλλά άφησε πίσω της κάθε αυτοκτονική τάση. Δεν «κλώτσησε» το πρόβλημα «κάτω από το χαλάκι», όμως… Έπειτα από επικοινωνία με έναν ψυχολόγο αποφάσισε να δεχθεί τη σύστασή του να νοσηλευτεί σε κλινική, στην οποία η διάγνωση έκανε λόγο για κατάθλιψη, άγχος και σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Παράτησε τις σπουδές της και ως το 2019 δεν αγωνίστηκε ξανά.
«Δεν ήθελα να είμαι “βάρος” στους άλλους και πιστεύω πως έφτασα 10 με 15 λεπτά από την αυτοχειρία…».
Μετά το εξιτήριό της μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο, όπου αρχικά φρόντισε το σώμα της. Από τα 125 κιλά, έπεσε στα 97 και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην ψυχική υγεία της, με τη βοήθεια συγγενών και προπονητών.
Η συνύπαρξη με Ολυμπιονίκες και γενικότερα πετυχημένους αθλητές τής έκανε καλό. «Το να περιστοιχίζεσαι από θετικά άτομα πάντα βοηθά», εξηγεί.
Η σκληρή δουλειά την πήγε ως το Τόκιο και την οδήγησε στο βάθρο. Έχει μάθει να είναι ανοιχτή σε κάθε συζήτηση για όσα πέρασε, γιατί πιστεύει πως «αυτά είναι σημαντικότερα από τα σπορ και μεγαλύτερα από εμάς». Διδάχθηκε πως «δεν είναι κακό να παραδέχεσαι ότι έχεις ανάγκη τους γύρω σου και τη βοήθειά τους. Δυστυχώς η γενιά μας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη “βιτρίνα”».
Ζήτησε την ψυχολογική και αθλητική βοήθεια της σφυροβόλου και ακτιβίστριας Γκουέν Μπέρι, η οποία αποκάλυψε πως «δύο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με κάλεσε στο τηλέφωνο και έκλαιγε… Χαίρομαι που είναι και καλά και κατόρθωσε να πάρει το μετάλλιο».
Όσο περισσότερο εκτιμά τη ζωή της και βγαίνει από το «καλούπι» της, η Ρέιβεν Σόντερς διαπιστώνει ότι δεν είναι μόνη. Δεν χρειάζεται να είναι μόνη και το κατάλαβε και από τη στάση των Ναόμι Οσάκα και Σιμόν Μπάιλς στο ζήτημα της ψυχικής υγείας.
Η ίδια θα συνεχίσει να επιλέγει τις «μάσκες» της, δίχως να αλλάζει προσωπείο. Και να επιμένει πως «οφείλουμε να εξακολουθήσουμε να παλεύουμε, να πιέζουμε τους εαυτούς μας για το καλύτερο και να βρίσκουμε πάντα αξία στη ζωή μας».
CHECK IT OUT:
Η αποστολή της Γκουέν Μπέρι είναι πιο βαριά από τη μπάλα που πετά μακριά… / Η ιστορία της Κουανίσα Μπερκς (δεν) κρύβεται πίσω από το χαμόγελό της / Η ψυχική υγεία και το κουράγιο έγιναν τα νέα «μετάλλια» της Σιμόν Μπάιλς / Η Σιμόν Μάνιουελ έφτασε στο Τόκιο γιατί νίκησε και τον εαυτό της
Η Ναόμι Οσάκα δεν ήθελε, αλλά έμαθε να μιλά για όσα έχουν σημασία
Οι πολλαπλές προσωπικότητες του Ντελόντε Ουέστ έγιναν η τραγωδία του…
Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ δεν κρύφτηκε ποτέ από το bullying ή την κατάθλιψη
Αλέξανδρος Άνθης: «Οι Δαίμονες Του Coach-G» / Οι «δαίμονες» του αυτόχειρα Ρίκι Μπέρι…
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ