Διαθέτει ένα αφοπλιστικό χαμόγελο που μπορεί να γοητεύσει τους πάντες. Η μητέρα της το ξέρει καλύτερα από όλους. Εκείνο το απόγευμα, ωστόσο, η λογική της κυρίας Ρενέ είχε «νικήσει» τον ενθουσιασμό της κόρης της.
Η 18χρονη ετοίμαζε τις αποσκευές της για το καλύτερο ταξίδι της ζωής της. Το μυαλό της είχε ήδη «χαθεί» σε σκέψεις και όνειρα. Το μόνο που δεν χρειαζόταν ήταν απότομη «προσγείωση».
Η Έμα Ραντουκάνου άρχισε ασυναίσθητα να γεμίζει τη βαλίτσα της με πολλές από τις εμφανίσεις που φορά στους αγώνες τένις.
Η μητέρα της την είδε και αφού την πλησίασε τη ρώτησε: «Δεν νομίζεις πως παίρνεις μαζί σου πολλές από αυτές;»… Η νεαρή τενίστρια χαμήλωσε ελαφρώς το κεφάλι και ξεκίνησε να κάνει την αντίθετη κίνηση.
Η τσάντα της ελάφρυνε. «Η μαμά έχει δίκιο, πάλι», σκέφτηκε. Μερικές ημέρες αργότερα, η Ραντουκάνου είχε μία άλλη έγνοια, η οποία όμως δεν ήταν δυνατόν να της «κλέψει» το μόνιμο χαμόγελο. Θα χρειαζόταν να βάλει άμεσα πλυντήριο, γιατί οι φορεσιές δεν της έφταναν για το «παραμύθι» της στο Ουίμπλεντον.
Το ταξίδι της στο Λονδίνο αποδεικνύεται πιο μεγάλο σε διάρκεια από όσο θα φανταζόταν και η ίδια. Αλλά είναι συνάμα και πιο σπουδαίο από όσο περίμεναν οι ειδικοί…
Η κατεύθυνση που έχει λάβει στο σχολείο της είναι τα μαθηματικά και η στατιστική.
Παρόλα αυτά, οι αριθμοί της Έμα Ραντουκάνου στο φημισμένο Όπεν της Αγγλίας και ένα εκ των τεσσάρων τουρνουά Γκραν Σλαμ θαρρεί κανείς πως δεν «έβγαιναν» ούτε στην ίδια.
Η 18χρονη τενίστρια έφτασε στην αγγλική πρωτεύουσα ως το Νο338 στην παγκόσμια κατάταξη και εξασφάλισε την παρθενική συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση με wild card.
Μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της σε επίπεδο WTA, στο Νότινχαμ και ουδέποτε ονειρευόταν τόσο πρόωρα και μία επίδοση-ρεκόρ στα κορτ του Λονδίνου αλλά και ένα (ευχάριστο) βάρος στις πλάτες της.
Δίχως ίχνος πίεσης και άγχους που πολλές αντίπαλές της έχουν λόγω των προσδοκιών, η Ραντουκάνου κατόρθωσε απρόσμενα να φτάσει ως τη δεύτερη εβδομάδα του Ουίμπλεντον.
Έχει νικήσει κατά σειρά -και χωρίς να χάσει σετ- τη Ρωσίδα Βιτάλια Ντιατσένκο (Νο137), την Τσέχα φιναλίστ του Ρολάν Γκαρός του 2019, Μαρκέτα Βοντρούσοβα (Νο41) και την Ρουμάνα Σοράνια Κιρστέα (Νο45) και έχει ήδη μπει στα βιβλία των ρεκόρ.
Η Ραντουκάνου είναι πλέον η νεαρότερη Βρετανίδα τενίστρια που φτάνει στον 4ο γύρο του Αγγλικού Όπεν από το 1959 κι έπειτα, καταρρίπτοντας κατά 174 μέρες την επίδοση της Ντέμπορα Τζίβανς από το 1979.
Η Τζίβανς είχε αγωνιστεί στους «16» σε ηλικία 19 ετών και 48 ημερών, ενώ η Έμα το πέτυχε σε ηλικία 18 ετών και 239 ημερών! Το ρεκόρ ανήκει ακόμη στην Κριστίν Τρούμαν, η οποία πριν από 62 χρόνια έφτασε στον 4ο γύρο, 18 ετών και πέντε μηνών.
Η αυτοπεποίθηση «ξεχείλιζε» από τη στιγμή που στις 3 Ιουλίου 2021 πάτησε για πρώτη φορά το γρασίδι του Court No1.
Χαμογελαστή, ύψωσε το χέρι της και δεν άφησε την ατμόσφαιρα να την αγχώσει. Δεν «φοβήθηκε» το κοινό, το οποίο δύο ώρες αργότερα βρέθηκε να… «βρυχάται» υπέρ της. Αυτό που εμφάνισε στο κορτ ήταν κάτι που ακόμη και οι αναλυτές των αγώνων δεν πίστευαν για την ηλικία και, κυρίως, την απειρία της σε αυτή τη μεγάλη «σκηνή».
Αποφάσισε απλώς να παίξει και το συνδύασε με μία πνευματική ικανότητα και δύναμη που ταιριάζει σε πολύ ανώτερο επίπεδο τένις. Με έναν συνδυασμό ταλέντου και αποφασιστικότητας, η Ραντουκάνου συστήθηκε για τα καλά στο παγκόσμιο τένις. Συστήθηκε και στον εαυτό της, αν και δεν έχει σημασία αν το πίστευε.
Αμέσως μετά αποκάλυψε ότι την παραμονή του αγώνα, την είχαν αφήσει «να βγω για λίγο στο άδειο Court No1 για πέντε λεπτά και να “αισθανθώ” το γήπεδο…
»Σκέφτηκα πως αν δεν μπορώ να απολαύσω αυτό το κορτ, τι άλλο θα μπορούσα να χαρώ; Την επομένη, όταν ένιωσα την ενέργεια του κοινού και τη στήριξή του, ήθελα απλώς να νικήσω για να έχω άλλη μία ευκαιρία να εμφανιστώ μπροστά του».
Η Έμα Ραντουκάνου γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2002 στο Τορόντο του Καναδά. Κόρη Ρουμάνου πατέρα και Κινέζας μητέρας.
Η οικογένειά της μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν η Έμα ήταν δύο ετών και πέρασε όλα τα παιδικά χρόνια της στο Λονδίνο, λόγω εργασίας του πατέρα της σε εταιρίες οικονομικών επιχειρήσεων.
Άρχισε να παίζει τένις σε ηλικία πέντε ετών στην ακαδημία του Μπρόμλεϊ και όσο το ταλέντο της γινόταν αντιληπτό, δέχθηκε την πρόταση της αγγλικής ομοσπονδίας να αγωνίζεται με τα χρώματα της χώρας.
Η καταγωγή των γονιών της ήταν η αιτία να αποκτήσει δύο ινδάλματα. Από τη Ρουμανία εμπνεύστηκε από την 29χρονη Σιμόνα Χάλεπ, νικήτρια του Ρολάν Γκαρός το 2018 και του Ουίμπλεντον το 2019, Νο3 στον κόσμο και Νο1 για 64 εβδομάδες μεταξύ του 2017 και του 2019!
Από την Κίνα λάτρεψε το παιχνίδι της Λι Να, η οποία πριν αποσυρθεί κατέκτησε το Γαλλικό Όπεν (2011) και το Όπεν της Αυστραλίας (2014) και έφτασε ως το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης.
Παρά την κλίση της στο τένις, η μητέρα της δεν της επέτρεψε ποτέ να παραμελήσει το σχολείο.
Η Ρενέ Ραντουκάνου γνώριζε πως αν κάτι δεν πάει καλά, η μικρή θα πρέπει να έχει κάτι παραπάνω από μία εναλλακτική λύση.
Η εξυπνάδα και η ευστροφία της την κατέταξαν στις καλύτερες μαθήτριες. Το τένις, παράλληλα, τη βοήθησε να αποκτήσει ισχυρό προγραμματισμό, πειθαρχία και έναν τρόπο σκέψης ο οποίος δεν είχε χρήσιμος μόνο στο κορτ.
Τα πρώτα είδωλά της ήταν οι γονείς της και από εκεί «κληρονόμησε» την αγάπη για τις οικονομικές σπουδές. Μέχρι η ρακέτα και το μπαλάκι να της «κλέψουν» την καρδιά, σκεφτόταν ότι θα ακολουθήσει την επαγγελματική πορεία του μπαμπά και της μαμάς.
Οι νίκες στην κατηγορία Juniors, όμως, την έφεραν πριν από τρία χρόνια ως Νο20 και ένας νέος κόσμος άνοιξε μπροστά στα μάτια της… Το 2018 έφτασε ως τα προημιτελικά των Juniors του Ουίμπλεντον και τα βλέμματα της χώρας άρχισαν να πέφτουν πάνω της.
Προπονητής της είναι ο Νάιτζελ Σίαρς, πατέρας της συζύγου του Άντι Μάρεϊ και άλλοτε κόουτς και των Άνα Ιβάνοβιτς -όταν η σταρ από τη Σερβία ήταν στο Νο1 του κόσμου(!)- και Ντανιέλα Χαντούτσοβα.
Ο Σίαρς καθοδήγησε στο παρελθόν και την Έλενα Μπαλτάτσα, πριν η γεννημένη στην Ουκρανία Βρετανίδα τενίστρια «φύγει» από τη ζωή το 2014 σε ηλικία 31 ετών, «νικημένη» από τον καρκίνο στο ήπαρ…
Ο Νάιτζελ Σίαρς δήλωσε πως «από την πρώτη στιγμή που είδα την Έμα, είπα ότι είναι γεννημένη για το τένις!».
Η καρδιά της νεαρής είναι στα κορτ του Ουίμπλεντον, όμως το μυαλό της είναι και στα αποτελέσματα των εξετάσεων που έδωσε στο σχολείο και τα οποία θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο του 2021. Γράφτηκε στο Νιούστεντ Γουντ, σχολείο στο οποίο φοίτησε και η διάσημη Βρετανίδα σπρίντερ, Ντίνα Άσερ-Σμιθ και ακόμη δεν έχει αποφασίσει για τις προτεραιότητές της.
Ο παλαίμαχος σταρ των κορτ και άλλοτε Νο1, Ματς Βιλάντερ, επισήμανε στο EuroSport πως «είναι το νέο αστέρι και μιλώ αρχικά για την πνευματική προσέγγισή της και τη νοοτροπία της. Παίζει ιδιαιτέρως ώριμα και η συμπεριφορά της δεν είναι μίας ρούκι σε Γκραν Σλαμ, αλλά μίας κοπέλας η οποία αγωνίζεται χρόνια στο Tour».
Μάλιστα, ο Βιλάντερ την σύγκρινε και με το είδωλό της, Λι Να, λέγοντας πως «παίζει όπως εκείνη. Το forehand της είναι σαν “φωτοτυπία”! Η Έμα μόνο ψηλότερα μπορεί να πάει από εδώ και στο εξής».
Η ίδια η Ραντουκάνου παραδέχθηκε μετά τον θρίαμβο επί της Κιρστέα, πως «συχνά, εδώ στο Λονδίνο, μένω άφωνη από όσα συμβαίνουν…
»Όταν έφτιαχνα τα πράγματά μου για το Ουίμπλεντον, η μητέρα μου είπε πως παίρνω μαζί πολλές αγωνιστικές εμφανίσεις. Την άκουσα, αλλά τώρα πρέπει να βάλω πλυντήριο!».
Οι ρίζες της «ξεπετάγονται» από πολλές γωνιές του πλανήτη.
Η Έμα Ραντουκάνου, ωστόσο, δεν θέλει ποτέ να ξεχνά τις δύο – τρεις επισκέψεις τον χρόνο στο Βουκουρέστι, στη γιαγιά της.
Η «γιαγιά Μαμίγια ζει ακόμη εκεί και μπορώ να την δω μερικές φορές κάθε χρονιά, να μείνω μαζί της και να απολαύσω τη μαγειρική της. Εκείνη και το εκπληκτικό φαγητό είναι η αγαπημένη σύνδεσή μου με την πόλη και την χώρα στην οποία γεννήθηκε ο πατέρας μου».
Για την ώρα, το σαγηνευτικό χαμόγελό της δεν αλλοιώνεται επειδή οι τενιστικές ελπίδες ενός έθνους βρέθηκαν στις πλάτες μίας σχεδόν έφηβης κοπέλας. Ζει τη στιγμή και απολαμβάνει τους αριθμούς της καριέρας της εκτός οικονομικού κλάδου.
Οι followers της στη σελίδα της στο Instagram αυξήθηκαν κατά 30.000 μετά τη νίκη της στον 1ο γύρο του Ουίμπλεντον. Όσο κέρδιζε, υπέρ-διπλασιάστηκαν και έχουν φτάσει στους 146.000.
Σε μία εβδομάδα εξασφάλισε άνοδο τουλάχιστον 163 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη και μόνο με την παρουσία της στον 4ο γύρο θα βρεθεί στο Νο175.
Πριν από το Λονδίνο είχε συνολικά κέρδη 29.000 ευρώ και μόνο στο Αγγλικό Όπεν έχει κερδίσει ήδη επταπλάσιο ποσό, με μπόνους 211.000 για την πρόκριση στις «16»!
Η Έμα Ραντουκάνου, όμως, δεν μετρά «ακολούθους» ή χρήματα, αλλά κάθε δευτερόλεπτο της απρόσμενης φήμης της. Αν και όσο είναι στο Ουίμπλεντον έχει παραδώσει το τηλέφωνο στα μέλη του τιμ της, ώστε να μην της αποσπά την προσοχή η «εκτυφλωτική» προβολή.
UPD: Η Έμα Ραντουκάνου νίκησε στις 9 Σεπτεμβρίου την Μαρία Σάκκαρη στον ημιτελικό του US Open και επικρατώντας δύο ημέρες αργότερα και της Λέιλα Φερνάντεζ στον τελικό, έγινε η πρώτη (σε άνδρες και γυναίκες) από από τους προκριματικούς γύρους κατέκτησε ένα τουρνουά Γκραν Σλαμ, δίχως μάλιστα να χάσει ούτε σετ σε δέκα αγώνες!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η Λέιλα Φερνάντεζ «τόλμησε» να ονειρευτεί
Κόρι Γκοφ: Μία 15χρονη στη μεγάλη «σκηνή»
Τα παιχνίδια μυαλού της Ίγκα Σφιόντεκ
Η Ναόμι Οσάκα δεν ήθελε, αλλά έμαθε να μιλά για όσα έχουν σημασία
Μαρία Σαραπόβα: Το διαχρονικό «my way» της «Σειρήνας της Σιβηρίας»
Το αριστερό χέρι (της καρδιάς) της Πέτρα Κβίτοβα
Η Ντάρια Αμπράμοβιτς είναι το καθαρό βλέμμα των αθλητών στο… κενό
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΝΙΣ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ