Ένας οργανισμός που λατρεύει να «δημιουργεί» νέους «ήρωες». Αλλά, παράλληλα, και να επιβεβαιώνει τον άτεγκτο χαρακτήρα του.
Με πρωταγωνιστές εντός κι εκτός γηπέδου και νικητές σε κάθε πεδίο.
Αλλά και, πιο συχνά από ποτέ, πια, με «αποδιοπομπαίους τράγους».
Με δακτυλοδεικτούμενους νέους που ασυνείδητα έχουν τον πρώτο ρόλο σε ένα… reality show.
Ένα «σόου» το οποίο ξεφεύγει από τα όρια της αληθοφάνειας και πλησιάζει -απελπιστικά, είναι αλήθεια- αυτά της σοβαροφάνειας…
Το NCAA είναι συνήθως η αρχή ενός παιδικού ονείρου.
Μονάχα που, εσχάτως, για τον αποκαλούμενο ως κορυφαίο σέντερ της φουρνιάς του 2019-2020, εξελίσσεται σε εφιάλτη.
Ο Τζέιμς Ουάιζμαν δεν είναι ανυπόμονος.
Γνωρίζει ότι ειδικοί, προπονητές, σκάουτερ και τα μεγάλα εθνικά δίκτυα των Η.Π.Α. τον θεωρούν έναν εκ των φαβορί για το Νο1 του ντραφτ του ΝΒΑ, τον Ιούνιο του 2020.
Ωστόσο, για την ώρα, δεν είναι στο παρκέ.
Δεν περνά ξέγνοιαστα τις ώρες του με τους συμπαίκτες του στην ομάδα μπάσκετμπολ του πανεπιστήμιο του Μέμφις.
Ήταν εδώ και μήνες… «καταζητούμενος» του NCAA και προσωρινά θεωρεί τον εαυτό του και ως θύμα μίας τρόπον τινά «απαγωγής».
Ο 18χρονος και ύψους 2,16μ. από το Νάσβιλ του Τενεσί είναι πρωταγωνιστής μίας ιστορίας, η οποία δεν του επιτρέπει να αγωνίζεται.
Είναι η «παράπλευρη» απώλεια ενός άλλου κατηγορούμενου για παραβίαση κανονισμών «στρατολόγησης» αθλητών, για την οποία ο Ουάιζμαν δεν έχει… «λύτρα» για να πληρώσει και να ξεφύγει.
Για την ακρίβεια, ο κολεγιακός οργανισμός της Αμερικής τού απαγορεύει και τον τρόπο να βρει 11.500 δολάρια για να μπει και πάλι στο γήπεδο…
Στις 8 Νοεμβρίου 2019, ο σέντερ του Μέμφις τιμωρήθηκε από το NCAA με αποκλεισμό 12 αγώνων (ως τις 12/1/20) και υποχρέωση να πληρώσει 11.500 δολαρίων σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής του.
Αφορμή ήταν το αντίστοιχο ποσό που έλαβε το 2017 η μητέρα του ώστε η ίδια και ο γιος της, τότε παίκτης του γυμνασίου Ένσγουορθ στο Τενεσί, να μετακομίσουν από το Νάσβιλ και να μετεγγραφεί στο Ιστ Χάι, στο Μέμφις.
Αιτία ήταν ότι το ποσό το πρόσφερε ο τότε προπονητής του γυμνασίου και παλαίμαχος γκαρντ του ΝΒΑ, Άνφερνι «Πένι» Χάρνταγουεϊ, ο οποίος έναν χρόνο αργότερα προσελήφθη ως χεντ κόουτς του πανεπιστήμιου του Μέμφις.
Ο Χάρνταγουεϊ, επιλογή στο Νο3 του ντραφτ του 1993, είχε οδηγήσει μαζί με τον Σακίλ Ο’Νιλ τους Ορλάντο Μάτζικ στους Τελικούς του 1995, χάνοντας με 4-0 από τους Χιούστον Ρόκετς.
Ωστόσο η καριέρα του δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες σύγκρισης -δίμετρος πόιντ γκαρντ- με τον θρυλικό Μάτζικ Τζόνσον, λόγω και τραυματισμών.
Η σχέση Χάρνταγουεϊ – Ουάιζμαν θεωρήθηκε εξαρχής από το NCAA ως «αθέμιτη».
Μάλιστα, αυτή η κατά πολλούς «σοβαροφάνεια» ενισχύθηκε και από ένα άρθρο των κανονισμών του κολεγιακού αθλητισμού.
Το 2009, ο παλαίμαχος γκαρντ των Μάτζικ, Φίνιξ Σανς, Νιου Γιορκ Νικς και Μαϊάμι Χιτ είχε δωρίσει στο πανεπιστήμιο του Μέμφις, όπου αγωνίστηκε και ο ίδιος από το 1991 ως το 1993, ένα εκατομμύριο δολάρια.
Οι απόφοιτοι των κολεγίων συχνά δωρίζουν χρήματα στα σχολεία τους, όμως βάσει κανονισμών, αυτό μετέτρεψε τον Αμερικανό κόουτς σε «booster» (=«αρωγό»).
Μία ιδιότητα που ο δωρητής φέρει εφ’ όρου ζωής και του απαγορεύει να έχει οποιαδήποτε συναλλαγή με αθλητές του NCAA.
Το δίκτυο CCN αποκάλεσε την υπόθεση «νέο επίπεδο παραλογισμού» του κολεγιακού οργανισμού και έβαλε τη λέξη «σκάνδαλο» σε (ειρωνικά) εισαγωγικά…
Ο Τζέιμς Ουάιζμαν φέρεται να μην γνώριζε για τα 11.500 δολάρια που έλαβε το 2017 η μητέρα του από τον νυν προπονητή του.
Το NCAA, όμως, κάνει λόγο για «παράνομα οφέλη», έστω κι αν ο παίκτης έλαβε πλήρη υποτροφία από το Μέμφις και το επέλεξε αντί του Κεντάκι.
Η ταμπέλα «αρωγός» του Χάρνταγουεϊ τον «χρίζει» ουσιαστικά ως κατηγορούμενο για αθέμιτα μέσα προσέγγισης. Όμως εκείνος που «καταδικάζεται» για την ώρα είναι ο 18χρονος παίκτης του…
Η ιστοσελίδα «The Undefeated» δεν δίστασε να αποκαλέσει «ρατσιστική» την υπόθεση τόσο του Ουάιζμαν όσο και την αντίστοιχη του σταρ της ομάδας ράγκμπι του Οχάιο Στέιτ, Τσέιζ Γιανγκ.
Επισημαίνοντας ότι «αυτού του είδους τα φαινόμενα δεν εκλείπουν, αν και το 58% των παικτών στην περιφέρεια AAC, όπου συμμετέχει το Μέμφις, είναι Αφροαμερικανοί».
Πολλά Μ.Μ.Ε. στις Η.Π.Α. αναφέρουν ότι το NCAA κάνει, κατά το κοινώς λεγόμενο, «τα στραβά μάτια» σε παραβάσεις των πανίσχυρων Κεντάκι, Ντουκ, Νορθ Καρολάινα κ.α. και εξαντλεί την αυστηρότητά του σε μικρότερα κολεγιακά προγράμματα, όπως του Μέμφις.
Εδώ και χρόνια, άλλωστε, υπάρχει η απορία αν ο ζάπλουτος κολεγιακός αθλητισμός στην Αμερική είναι «μυσταγωγία ή εκμετάλλευση;», απαγορεύοντας στους παίκτες κάθε περιθώριο κέρδους εικόνας και ονόματος.
Το NCAA επιμένει στον όρο «ερασιτεχνικός» μόνο για τους μαθητές – αθλητές, ενώ κερδίζει δισεκατομμύρια από τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις, εισιτήρια και χορηγούς.
Κάτι το οποίο, πάντως, αναμένεται ν’ αλλάξει, καθώς τον Οκτώβριο του 2019 η πολιτεία της Καλιφόρνια ψήφισε τον νόμο «Fair Play to Play Act», με τον οποίο θα επιτρέπει από το 2023 στους αθλητές πανεπιστημίων να κερδίζουν χρήματα από εμπορικές συμφωνίες.
Η συμπεριφορά του NCAA στο θέμα του Τζέιμς Ουάιζμαν, πάντως, γίνεται ακόμη πιο παράδοξη από το γεγονός ότι το θέμα των χρημάτων που έλαβε η μητέρα του είχε γίνει γνωστό πολλούς μήνες νωρίτερα.
Μάλιστα, τον Μάιο του 2019, ο οργανισμός είχε δώσει έγκριση στο Μέμφις για τη συμμετοχή του παίκτη, όμως στις 30 Οκτωβρίου έδωσε μία άλλη ερμηνεία στην υπόθεση…
Σχολικές επιτροπές είχαν ασχοληθεί με τον Ουάιζμαν και το 2017, όταν άλλαξε γυμνάσιο.
Τον Νοέμβριο του 2017 κρίθηκε παράνομη από την Επιτροπή Γυμανσίων του Τενεσί (TSSAA) η συμμετοχή του στο Ιστ Χάι, καθώς θεωρήθηκε ως παράβαση το γεγονός ότι είχε παίξει υπό τις οδηγίες του «Πένι» Χάρνταγουεϊ σε ομάδα αθλητικού προγράμματος της εταιρείας Nike.
Ο μικρός είχε αγωνιστεί στην Team Penny του Χάρνταγουεϊ στο πλαίσιο του Nike Elite Youth Basketball League και στο πρώην σχολείο του έκαναν λόγο για «απαγορευμένη σύνδεση παίκτη – προπονητή».
Τον επόμενο μήνα, όμως, έλαβε άδεια να παίξει στο Ιστ Χάι, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι ο Χάρνταγουεϊ ήταν ιδρυτής της Team Penny και κόουτς ήταν ο Τοντ Ντέι.
Σε αντίθεση με τον Τσέιζ Γιανγκ της ομάδας ράγκμπι του Οχάιο Στέιτ, ο οποίος αποφάσισε να συνεργαστεί με το NCAA και «τη γλίτωσε» με τιμωρία μόλις δύο αγώνων, η πλευρά του Ουάιζμαν αποφάσισε να φτάσει δικαστήρια.
Κάτι που, ως τώρα, το «πληρώνει» με την τιμωρία του, η οποία στις 28/11/19 διατηρήθηκε κανονικά από το NCAA, παρά την έφεσή του Μέμφις.
Για πολλούς, ο νεαρός σέντερ όχι μόνο τιμωρείται άδικα, αλλά διαπομπεύεται κιόλας…
Ο προπονητής του αρνήθηκε εύλογα να σχολιάσει επισήμως το θέμα και προτίμησε να αναφερθεί απλώς στις μπασκετικές διαστάσεις της προσωρινής(;) απώλειας του μεγάλου σταρ του.
Ο ίδιος ο παίκτης προφανώς και θεωρεί όλη την ιστορία πιο μπερδεμένη και από τη… γλώσσα των Μανδαρίνων που επέλεξε να μάθει στο πρώτο γυμνάσιό του.
Η κατάσταση μοιάζει ακόμη πιο περίπλοκη λόγω των διαφορετικών κριτηρίων του NCAA για την αποδοχή χρημάτων από διαδικτυακές δωρεές.
Ο Ουάιζμαν, εκτός από την τιμωρία αποκλεισμού 12 αγώνων, είναι υποχρεωμένος να αποπληρώσει το ποσό των 11.500 δολαρίων σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για να έχει δικαίωμα αποφοίτησης ή αποχώρησης από το πανεπιστήμιο του Μέμφις.
Επιπροσθέτως, καλείται να βρει αυτά τα χρήματα δίχως να δύναται να εργαστεί ή να τα λάβει από online δωρεά.
Από την ανακοίνωση της τιμωρίας του, στα social media δημιουργήθηκαν γκρουπ για να συγκεντρωθούν τα 11.500 δολάρια.
Ενώ πολλοί παλαίμαχοι παίκτες μεταξύ των οποίων ο άλλοτε σταρ του Ντουκ, γκαρντ των Μπουλς και νυν τηλεσχολιαστής του ESPN, Τζέι Ουίλιαμς, επιχείρησαν να τον βοηθήσουν μέσω του GoFundMe.com.
Το NCAA, ωστόσο, ανέφερε ρητά και ξεκάθαρα ότι απαγορεύει κάθε αντίστοιχη ενέργεια και θα δεχθεί τα χρήματα μόνο από τον ίδιο τον παίκτη ή την κηδεμόνα του.
Μία λύση είναι ένα φοιτητικό δάνειο, το οποίο συνήθως στις Η.Π.Α. χρειάζεται χρόνια για να αποπληρωθεί…
Επιπλέον, λίγες ώρες αργότερα, ο κολεγιακός οργανισμός δέχθηκε ότι ο Νέιτ Μπέιν, σκόρερ του νικητήριου καλαθιού της έκπληξης της σεζόν, της νίκης του Στίβεν Φ. Σμιθ επί του φημισμένου Ντουκ μπορεί να λάβει χρήματα από διαδικτυακή δωρεά.
Το πανεπιστήμιο του Μπέιν είχε αρχίσει μία εκστρατεία στην ιστοσελίδα GoFundMe.com για βοήθεια στην οικογένεια του παίκτη της, η οποία έχασε σχεδόν τα πάντα από τον τυφώνα Ντόριαν, την 1η Σεπτεμβρίου 2019 στις Μπαχάμες…
Μετά το καλάθι του κόντρα στο Ντουκ, οι δωρεές πολλαπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν όχι μόνο τον αρχικό στόχο των 50.000 δολαρίων, αλλά και το ποσό των 130.000, τόσο για το σπίτι του Μπέιν όσο και για την εκκλησία του ιερέα πατέρα του.
Ο Τζέιμς Ουάιζμαν, όμως, πρέπει να βρει άλλους πόρους για να «καθαρίσει» το όνομά και την υπόληψή του…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
NCAA: Μυσταγωγία ή εκμετάλλευση;