Υπάρχει ένα παλιό ρητό στο αμερικανικό κολεγιακό μπάσκετμπολ, μάλλον χωρίς οι ίδιοι οι φορείς του να γνωρίζουν αν είναι μεταξύ σοβαρού και αστείου, που λέ(γετα)ι: «Dropping the bag».
Μία ατάκα που αναφέρεται «κινηματογραφικά» σε έναν άνδρα ο οποίος αφήνει κάτω μία τσάντα γεμάτη με χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, γυρίζει για μία στιγμή το κεφάλι του από την άλλη πλευρά και όταν κοιτάζει πάλι στο ίδιο σημείο, διαπιστώνει ότι η τσάντα έχει εξαφανιστεί.
Ο άνδρας δεν απογοητεύεται…
Αντίθετα, θαρρεί κανείς σαν σε σκηνή από κατασκοπική ή γκανγκστερική ταινία, ευελπιστεί απλώς αυτά τα 100δόλαρα θα φτάσουν εκεί που «πρέπει».
Σε εκείνους για τους οποίους προορίζονταν εξαρχής.
Αυτή η αλληγορία, πάντως, όταν αποτυπωθεί στο σύγχρονο NCAA, απαγορεύει ρητά τα δολάρια να φτάσουν, ή για την ακρίβεια να παραμείνουν στα χέρια των παικτών-φοιτητών.
Η θεατρικότητα της παραπάνω σκηνής προφανώς θα έχει ως πρωταγωνιστή έναν παίκτη πανεπιστημίου, που αφήνει κάτω την τσάντα και τα χρήματα «κάνουν φτερά».
Για να «πετάξουν» προς την κατεύθυνση εκείνων που και στις μέρες καρπώνονται την υψηλή δημοτικότητα του κολεγιακού μπάσκετμπολ.
Άλλωστε, φαίνεται ότι αυτό το «dropping the bag» είτε αφορά τον ερασιτεχνισμό των (απλήρωτων) αθλητών-μαθητών είτε τα μπόλικα σκάνδαλα των τελευταίων ετών για χρηματισμό και παρατυπίες στην «στρατολόγηση» παικτών, είναι ένα αποτυχημένα κρυφό μυστικό στο NCAA…
Το σκηνικό που στήθηκε για τα ξημερώματα της 7ης Απριλίου στο χωρητικότητας 66.680 θέσεων(!) U.S. Bank Stadium της Μινεάπολις είναι και πάλι «λαμπερό».
Στη μαρκίζα έχουν τοποθετηθεί τα ονόματα των τεσσάρων καλύτερων ομάδων του φετινού NCAA και των κορυφαίων νέων και φιλόδοξων σταρ.
Μονάχα που το φάιναλ φορ του NCAA, ενώ έχει τους ίδιους τους ταλαντούχους πιτσιρικάδες των πανεπιστήμιων Βιρτζίνια, Μίσιγκαν Στέιτ, Τέξας Τεκ και Όμπερν ως πρωταγωνιστές, «ανήκει» σε άλλους.
Τα εκατομμύρια τηλεθεατών ανυπομονούν για την χιλιοτραγουδισμένη μυσταγωγία του κολεγιακού μπάσκετμπολ.
Οι ρέκτες της «πορτοκαλί θεάς» θα καθίσουν αναπαυτικά για να απολαύσουν ένα γεγονός που στις μπασκετικές Η.Π.Α. αποτελεί την κορύφωση της λεγόμενης «March Madness» (=«Τρέλας του Μαρτίου»). Του τελικού τουρνουά, που συγκρίνεται μόνο με τεράστια μεγέθη διοργανώσεων, όπως οι Τελικοί και το All Star Game του ΝΒΑ ή ακόμη και το Super Bowl του NFL.
Όλα τα κλισέ ταιριάζουν στην περίσταση.
Κανένα δεν θεωρείται «ξένο» ή περιττό.
Οι νεαροί των τεσσάρων σχολείων ονειρεύονται την κατάκτηση του τροπαίου. Ως ένα παράσημο πριν από το άλμα στο ΝΒΑ.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέιβ Ζίριν, μαζί με τον παλαίμαχο σέντερ των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Ετάν Τόμας, ονειρεύονται ωστόσο ένα φάιναλ φορ… δίχως παίκτες στο παρκέ!
Ο τελευταίος, γνωστός για τον ακτιβισμό του και συγγραφέας και του βιβλίου «We Matter: Athletes and Activism», επανέλαβε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι μία λύση και αντίδραση στην εκμετάλλευση των πανεπιστημίων στους παίκτες θα ήταν η… απεργία των αθλητών στο φάιναλ φορ!
Μία ριζοσπαστική θέση που είχε καταγράψει από τον Μάρτιο του 2017 σε άρθρό του μαζί με τον Ντέιβ Ζίριν στην ιστοσελίδα «The Nation». Αναφέροντας ότι «οι παίκτες έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν σε αλλαγές, μόνο όταν πάψουν να είναι πιόνια στο παιχνίδι κάποιων άλλων».
Την ίδια συμβουλή είχε δώσει το 2016 μέσω του ESPN και ο αρθρογράφος Τζέι Μπάιλας. Γράφοντας μάλιστα ότι τότε ότι «το ενδεχόμενο της απεργίας έχει συζητηθεί μεταξύ των παικτών, που έχουν οικονομική και πολιτική δύναμη για κάτι τέτοιο. Γνωρίζουν ότι η θητεία τους στα κολέγια είναι παροδική και θα έκαναν αυτή τη θυσία, διότι είναι αστείο και προσβλητικό εκείνοι που βγάζουν εκατομμύρια να λένε στους παίκτες που φέρνουν αυτά τα χρήματα ότι είναι ευλογημένοι απλώς με μία υποτροφία».
Το 2015, η ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου (ράγκμπι) του πανεπιστημίου Μιζούρι αποφάσισε να μην αγωνιστεί σε έναν αγώνα, ως διαμαρτυρία για την ανοχή του σχολείου σε ένα ρατσιστικά περιστατικά στους κοιτώνες του σχολείου.
Το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί το κολέγιο με πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ ο πρόεδρος, Τιμ Γουλφ, απολύθηκε εντός μίας εβδομάδας, έπειτα από σχετική απαίτηση των αθλητών.
Οι Ζίριν και Τόμας θεωρούν πως «το NCAA κάθεται πάνω σε μία χρυσή “αγελάδα” ή ένα χρυσωρυχείο σαν αυτό του Σκρουτζ ΜακΝτακ και είναι χαρούμενο με τον τρόπο που λειτουργεί το θέμα».
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η περίφημη «Fab-Five» των Κρις Ουέμπερ, Τζέιλεν Ρόουζ, Τζουάν Χάουαρντ, Ρέι Τζάκσον, Τζίμι Κινγκ του Μίσιγκαν δεν έκανε μόδα απλώς τα φαρδιά και μακριά σορτς και τις μαύρες κάλτσες.
Στη δεύτερη σεζόν τους, έχοντας διαπιστώσει τη διαφημιστική εκμετάλλευση της εικόνας και της φήμης τους, οι πιτσιρικάδες άρχισαν να φορούν μπλε μπλούζες δικής τους δημιουργίας στην προθέρμανση, σαν μία «διαδήλωση».
Την ίδια εποχή, ο κόουτς Μάικ Σιζέφσκι αμειβόταν αντί 210.000 δολαρίων ετησίως από το πανεπιστήμιο Ντουκ.
Στις μέρες μας, ο φημισμένος «Coach-K» κερδίζει πια… 8,9 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο (!) και δίνει οδηγίες σε 18χρονους οι οποίοι είναι απλήρωτοι. Και οι περισσότεροι μάλλον ακολουθούν τις εξελίξεις όπως το γαϊδούρι «κυνηγά» το καρότο, χωρίς να βγάζουν άχνα…
Δεν παραμένουν όλοι σιωπηλοί, όμως.
Το 2015, στον «δρόμο» του Ουισκόνσιν προς το φάιναλ φορ, ο τότε φόργουορντ των Badgers, Νάιτζελ Χέιζ, αποφάσισε να… τεστάρει την στενογράφο στις συνεντεύξεις Τύπου και χρησιμοποιούσε δύσκολες λέξεις, απλώς για να διασκεδάσει.
Όταν την επόμενη χρονιά κάποιοι μαθητές άρχισαν να τυπώνουν t-shirts με τις λέξεις «Cattywampus, Onomatopoeia, Antidisestablishmentarianism, Soliloquy, Quandary, Zephyr, Xylophone», τις οποίες χρησιμοποιούσε με χιούμορ ο Χέιζ, παρενέβη το NCAA.
Ο σχολικός οργανισμός απαγόρευσε στους εν λόγω μαθητές να δώσουν χρήματα στον Χέιζ ως πνευματικά δικαιώματα, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί παραβίαση κανονισμών. Καθώς οι αθλητές θεωρούνται ερασιτέχνες, δίχως ευχέρεια κερδών.
Ο ετοιμόλογος Χέιζ έδωσε τότε στον εαυτό του το παρωνύμιο «broke athlete».
Κάτι σαν «χρεωκοπημένος (ή απένταρος) αθλητής».
Ο πρώτος, πάντως, που αποφάσισε να ορθώσει τη φωνή του απέναντι στο NCAA, και μάλιστα όχι μόνο με δηλώσεις, ήταν ο Εντ Ο’Μπάνον.
Ο πρωταθλητής του 1995 με το UCLA, πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ και άλλοτε παίκτης του Ηρακλείου (1999-2000), έγινε έξαλλος όταν είδε την εικόνα του στο εξώφυλλο ενός βιντεοπαιχνιδιού για το NCAA και τις κορυφαίες ομάδες της ιστορίας.
Αποφασίζοντας το 2009 να καταθέσει αγωγή κατά του NCAA, για διαφυγόντα κέρδη.
Ήταν η εποχή που ο Ο’Μπάνον είχε γίνει πλέον έμπορος αυτοκινήτων, ενώ δύο χρόνια αργότερα έλαβε την ηθική και δικαστική συμπαράσταση του θρύλου του ΝΒΑ, Όσκαρ Ρόμπερτσον.
Τον Αύγουστο του 2014, η δικαστής Κλαούντια Ουίλκεν αποφάσισε ότι οι πρακτικές του NCAA για απαγόρευση πληρωμών στους αθλητές παραβιάζουν τον αντιμονοπωλιακό νόμο, αλλά και τους νόμους της ελεύθερης αγοράς.
Δικαιώνοντας ουσιαστικά τον παλαίμαχο φόργουορντ.
Τα «μεγάλα κεφάλια» του σχολικού αθλητισμού, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέθεσαν έφεση και το Ένατο Δικαστήριο αντέστρεψε την απόφαση της Ουίλκεν…
Οι δικηγόροι του Ο’Μπάνον έφτασαν ως το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., το οποίο, ωστόσο, αρνήθηκε να επανεξετάσει την υπόθεση.
Ο Ο’Μπάνον εξιστόρησε το θέμα με κείμενό του στην ιστοσελίδα ThePlayersTribune. Επιμένοντας ότι η υπόθεση πρέπει να συνεχιστεί.
Το 2010, το NCAA συμφώνησε με τα δίκτυα CBS/Turner για νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο των αγώνων μπάσκετμπολ ως το 2024, αντί 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2016, οι δύο πλευρές επέκτειναν πρόωρα τη συνεργασία τους ως το 2032, αντί ποσού 8,8 δισεκατομμυρίων. Κάτι που σημαίνει ότι τα δύο δίκτυα πληρώνουν περισσότερα από ένα δις για κάθε χρόνο συνεργασίας!
Οι παράγοντες του NCAA, πάντως, επιμένουν ότι το 90% των κερδών από τηλεόραση και χορηγίες ουσιαστικά καλύπτουν οφέλη των αθλητών.
Εξηγώντας ότι υποτροφίες, διατροφή και διαμονή κοστίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία, το κολεγιακό πρωτάθλημα κερδίζει το 81% του προϋπολογισμού του κατά τη διάρκεια της «March Madness».
Το NCAA έχει μία ειδική στήλη στην επίσημη ιστοσελίδα του με τίτλο «Where Does The Money Go?» , ως διαφανή αποτύπωση της προέλευσης και την διανομής των χρημάτων.
Βάσει των δικών του στοιχείων, το κολεγιακό πρωτάθλημα αποφέρει 844,3 εκατομμύρια δολάρια από δικαιώματα τηλεόρασης και μάρκετινγκ και 133,4 εκατομμύρια από πωλήσεις εισιτηρίων.
Η διανομή περιλαμβάνει 216,6 εκατομμύρια για αθλητικές υποτροφίες, 164,7 εκατομμύρια ως μπόνους απόδοσης και επιτυχίας των σχολείων και 103,4 εκατομμύρια για τα ταξίδια, τη διαμονή και την διατροφή των αθλητών των ομάδων.
Άλλα 84,5 εκατομμύρια καλύπτουν πρόσθετες ανάγκες των μαθητών-παικτών, 74,4 εκατομμύρια ξοδεύονται στην ασφάλιση τραυματισμών ή έξοδα μεταπτυχιακών σπουδών, 52 εκατομμύρια για την ισόποση αποζημίωση των ομάδων της Division I.
Περίπου 48+3,4 εκατομμύρια πληρώνουν ακαδημαϊκά έξοδα, ενώ 41,8 και 32,2 εκατομμύρια φτάνουν στις ομάδες της Division II και Division ΙΙΙ αντίστοιχα.
Η διοίκηση του NCAA χρησιμοποιεί 41,4 για έξοδα και 88,3 για άλλες δαπάνες, ενώ 43,4 εκατομμύρια καλύπτουν κόστη για την τεχνολογία και την βελτίωση των εγκαταστάσεων.
Αν και ο Ετάν Τόμας, σχετικά με το θέμα της ασφάλισης και των τραυματισμών, έχει αποκαλύψει ότι η τότε κοπέλα του και νυν σύζυγός του, με την οποία γνωρίστηκε στο πανεπιστήμιο Σίρακιουζ, έχασε την αθλητική υποτροφία της όταν τραυματίστηκε σοβαρά και αποχώρησε πρόωρα από την ενεργό δράση…
Άλλα στοιχεία αναφέρουν ότι μόλις το 2% παιδιών από τα γυμνάσια καταφέρνει να φοιτήσει (παράλληλα με τα σπορ) σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο.
Στις Η.Π.Α., μάλιστα, τονίζουν την απορία «πώς θα αποζημιωθούν γονείς που σπαταλούν πολλές χιλιάδες δολάρια για τα μαθήματα και τον αθλητισμό -μέσω διατροφολόγων, προσωπικών γυμναστών- όταν τελικά τα παιδιά τους δεν καταφέρνουν να λάβουν πλήρη υποτροφία;».
Γονείς προσλαμβάνουν μέχρι και mental coaches ή και image makers για την ψυχολογική στήριξη και την προβολή των παιδιών τους. Ενώ πολλοί πληρώνουν μία εταιρία της οποίας είναι μέτοχος ο σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Στεφ Κάρι, η οποία διαθέτει μία εφαρμογή σε κινητά και προσφέρει δυνατότητα προβολής βίντεο με highlights και εύρεση προπονητών σε πολλές χώρες των Η.Π.Α., για ατομικές προπονήσεις.
Το NCAA απαντά ότι αν είχε διάθεση εκμετάλλευσης των αθλητών, δεν θα συναινούσε προφορικά στην αλλαγή του ηλικιακού κανονισμού που από το 2022 θα επιτρέπει στους νεαρούς να μην αγωνίζονται σε κολέγιο και από τα 18 χρόνια τους να επιλέγουν τον δρόμο του ΝΒΑ.
Κάτι που σημαίνει, στη θεωρία, ότι αν αυτό ίσχυε από φέτος, νέοι σταρ όπως οι Ζάιον Ουίλιαμσον και Αρ-Τζέι Μπάρετ του Ντουκ δεν θα πρόσφεραν τη «χρυσή» φιγούρα τους στο NCAA
Ο Ζάιον Ουίλιαμσον, κατά πολλούς ειδικούς το επόμενο Νο1 του επερχόμενου ντραφτ του ΝΒΑ και ο νέος μεγάλος σταρ του παγκόσμιου μπάσκετμπολ, λάμβανε όλη τη σεζόν συμβουλές ακόμη και από παλαίμαχους παίκτες να μην ρισκάρει να παίζει και να τραυματιστεί, από τη στιγμή που δεν αμείβεται.
Οι «σκοτεινοί» οιωνοί παραλίγο να επιβεβαιωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Όταν μόλις στο πρώτο λεπτό του πολυδιαφημισμένου αγώνα των Blue Devils του Ντουκ με τους TarHeels του Νορθ Καρολάινα, ο 18χρονος θηριώδης φόργουορντ τραυματίστηκε στο γόνατο, λίγο μετά την «έκρηξη» του παπουτσιού του…
Η μετοχή της Nike έπεσε κατακόρυφα την επόμενη μέρα και το άμεσο μέλλον του Ζάιον έμοιαζε αβέβαιο.
Ο ίδιος, πάντως, αγωνίστηκε κανονικά στο τελικό τουρνουά, το οποίο τελείωσε για το Ντουκ στην ήττα στον προημιτελικό από το Μίσιγκαν Στέιτ.
Σ’ εκείνο το ματς με το Νορθ Καρολάινα, το οποίο μεταδόθηκε σε παναμερικανικό δίκτυο, ο Ουίλιαμσον τραυματίστηκε μπροστά τα μάτια του πρώην προέδρου των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα.
Ενώ φημολογείται ότι εισιτήρια του αγώνα πωλήθηκαν στη «μαύρη αγορά» ακόμη και αντί ποσού 3.000 δολαρίων!!!
Μάλιστα, το NCAA αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας, αφού υπήρξαν καταγγελίες ότι μαθητές -όχι παίκτες- των δύο κολεγίων επέλεξαν να πουλήσουν αντί εκατοντάδων δολαρίων εισιτήρια που έλαβαν δωρεάν για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.
Με τον παλαίμαχο γκαρντ, Τζέιλεν Ρόουζ, να σχολιάζει ότι «οι παίκτες δεν πληρώνονται και άλλοι μαθητές… έβγαλαν λεφτά χωρίς να ιδρώσουν!».
Μία σημαντική παράμετρος του θέματος των αμοιβών ή όχι στον κολεγιακό αθλητισμό έχει να κάνει με έναν «αστερίσκο». Καθώς αρκετοί επισημαίνουν ότι, τουλάχιστον, οι ίδιοι οι παίκτες θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται την εικόνα τους.
Βάσει κανονισμών, ως ερασιτέχνες αθλητές, αν οι νεαροί προσλάβουν ατζέντη, χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα να αγωνιστούν ξανά στο NCAA.
Οι κορυφαίες ομάδες λαμβάνουν ακόμη και 20 εκατομμύρια ετησίως από εταιρίες-κολοσσούς όπως Nike ή Adidas. Όμως απαγορεύεται στους αθλητές να υπογράψουν αντίστοιχη προσωπική συμφωνία με αθλητική φίρμα.
Τον Αύγουστο του 2017, δύο κολυμβητές του Αϊόβα απειλήθηκαν με αποβολή γιατί άρχισαν μία επιχείρηση με μπλουζάκια, ενώ το ίδιο συνέβη και με έναν δρομέα του Τέξας A&M, γιατί έπινε στο youtube νερό από… δική του εταιρία.
Ο Μπράιαν Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του κολεγίου Μακάλεστερ θυμήθηκε τις δύο παραπάνω περιπτώσεις σε άρθρο του στους «New York Times» στο οποίο τόνιζε ότι «το NCAA εξαπατά τους αθλητές-μαθητές».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ακτιβιστής καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας, Ντ. Ουάτκινς, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «salon.com» πριν από μερικές εβδομάδες. Εκτιμώντας πως «οι αθλητές κολεγίου αξίζουν δισεκατομμύρια για το NCAA και δικαιούνται να πληρωθούν».
Τον Σεπτέμβριο του 2017, η ιστοσελίδα Bloomberg έγραψε ότι «όταν το FBI κάνει την βρώμικη δουλειά του NCAA, τότε κάτι πηγαίνει στραβά».
Αφορμή η σύλληψη δέκα βοηθών προπονητών των κολεγίων Όμπερν (φετινού φιναλίστ του φάιναλ φορ), Αριζόνα, Οκλαχόμα Στέιτ και Σάουθερν Καλιφόρνια, με την κατηγορία ότι έλαβαν ποσά από 10.000 ως 90.000 δολάρια από μεγάλη εταιρία αθλητικών ειδών, προκειμένου να δελεάσουν παίκτες να προτιμήσουν τα σχολεία τους…
Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο παλαίμαχος γκαρντ του ΝΒΑ και ασίσταντ κόουτς του Όμπερν, Τσακ Πέρσον.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το Yahoo!Sports είχε αποκαλύψει ότι η μαντάμ Κατίνα Πάουελ, ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, «δάνειζε» κοπέλες, ώστε άνθρωποι του Λούιβιλ να πείθουν νεαρούς να επιλέγουν το κολέγιο!
Μία υπόθεση που ουσιαστικά έδωσε τέλος στη θητεία του νυν προπονητή του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, στον πάγκο του Λούιβιλ…
Το 2005, ο τότε κόουτς του πανεπιστήμιου Μπέιλορ, Ντέιβ Μπλις, τιμωρήθηκε με δεκαετή αποκλεισμό καθώς αποδείχθηκε ότι πλήρωνε τα δίδακτρα δύο παικτών, είχε παρακολουθήσει από την εξέδρα αγώνα γυμνασίου ενός παίκτη για τον οποίο ενδιαφερόταν και είχε αποκρύψει και τη χρήση μαριχουάνας άλλου αθλητή του.
Πριν από τρία χρόνια, ο Ντόνι Τάινταλ απολύθηκε από το Τενεσί όταν έγινε γνωστό ότι σαν κόουτς του Σάουθερν Μισισίπι είχε προσφέρει χρήματα σε παίκτες και είχε ζητήσει από βοηθούς του να παραποιούν τα ακαδημαϊκά τεστ των παικτών του, ώστε να λαμβάνουν υψηλούς βαθμούς.
Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να αγωνίζονται.
Ο Τάινταλ τιμωρήθηκε επίσης με δεκαετή αποκλεισμό.
Μία ακόμη αφορμή για το προ διετίας άρθρο του Bloomberg ήταν και το σκάνδαλο στο Σάουθερν Καλιφόρνια, με κατηγορίες σε δύο ατζέντηδες είχαν προσφέρει σε σταρ της ομάδας τη δυνατότητα να μένει δωρεάν σε σπίτι εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
Ο αρθρογράφος Τζόι Νοσέρα απορούσε στο κείμενο «από πού και ως πού το FBI αποφασίζει ότι οι κανονισμοί του NCAA είναι ίδιοι με τους νόμους του κράτους; Και γιατί ασχολείται με υποθέσεις ερασιτεχνικού αθλητισμού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά τρομοκράτες;».
Εξηγώντας επίσης ότι «η δωρεάν χρήση σπιτιού από αθλητή και την οικογένειά του είναι μεν παράβαση του NCAA, αλλά όχι και των νόμων των Η.Π.Α.».
«Η παράλογη ταύτιση κανονισμών κολεγιακού αθλητισμού και κράτους πρέπει να τελειώσει και έτσι το FBI δεν θα έκανε την βρώμικη δουλειά του NCAA»…
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κομισάριος του NCAA, Μαρκ Έμερτ, ανακοίνωσε την ίδρυση της Επιτροπής Κολεγιακού Μπάσκετμπολ, με επικεφαλής την άλλοτε υπουργό εξωτερικών των Η.Π.Α. (επί Τζορτζ Μπους τζούνιορ), Κοντολίζα Ράις.
«Η κουλτούρα της σιωπής περιλαμβάνει ατάλαντους “ηθοποιούς” και δεν τους χρειαζόμαστε μέσα στο παιχνίδι», δήλωσε ο Έμερτ. Συμπληρώνοντας πως «δεν είναι ώρα για ημίμετρα».
Ένα από τα πρώτα μέτρα, σε συνεργασία με την NABC (Αμερικανική Ένωση Προπονητών) ήταν η μικρότερη δυνατή πρόσβαση των κόουτς των κολεγίων στην στρατολόγηση παικτών και η άδεια επίσημης ασχολίας τους από Απρίλιο ως Ιούνιο.
Η Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «USA Today», τόνισε μεν ότι «πολλοί κανόνες του NCAA είναι ακατανόητοι και οι αθλητές θα έπρεπε να επωφελούνται από το όνομα, την εικόνα και τη φήμη τους».
Την ώρα που οι νεαροί αθλητές ήταν έτοιμοι να χαμογελάσουν πλατιά, όμως, η Ράις είπε και ένα… «αλλά».
Επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε σε αυτό, ΑΛΛΑ δεν μπορείς να αποφασίσεις κάτι αν δεν εξετάσεις όλες τις νομικές παραμέτρους».
Η πρώην υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε διαφημιστικά ότι «πολλοί νομίζατε ότι δεν θα μιλούσαμε ανοικτά για το θέμα των απολαβών των παικτών», πριν από το δεύτερο… «αλλά». Το οποίο ήταν πώς «πρέπει να καταλάβουμε και να θέσουμε το νομικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο».
Η ίδια κατέληξε ότι ευελπιστεί πως αυτό το πλαίσιο θα καθοριστεί ως την έναρξη της σεζόν 2019-20.
Για την ώρα, οι παίκτες που αρχικά πίστευαν ότι έχουν όλο τον κόσμο στα πόδια τους, υποχρεώνονται να αφομοιώσουν μία νοοτροπία τύπου «me against the world» (=«εγώ εναντίον όλου του κόσμου»).
Μέχρι να δικαιωθούν, είτε απλώς θα «κυνηγούν» το «καρότο» είτε θα αντιμετωπίζουν το θέμα με καλή διάθεση ή υπομονή για το ΝΒΑ και τα μπόλικα εκατομμύρια δολάρια.
Όπως, άλλωστε, είχε αναφέρει και προ ετών -με μεγάλη δόση χιούμορ, αυτοσαρκασμού και ευκαιρίας… ρεκλάμας- ο Σακίλ Ο’Νιλ: «Βαρέθηκα να ακούω για χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα. Θέλω μόνο να παίζω το παιχνίδι, να πίνω Pepsi και να φοράω Reebok!».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η Καλιφόρνια «πληρώνει» τους… επαγγελματίες φοιτητές!
Τζέιμς Ουάιζμαν: Σωφρονισμός ή παραλογισμός και… διαπόμπευση;