Η μεγαλοπρέπεια της «σκηνής» θα απαιτούσε ένα ενθουσιώδες κοινό, ένα χειροκρότημα. Αντίθετα, όλα εκτυλίχθηκαν και γρήγορα και, σχεδόν, σιωπηρά.
Η αρχική εικόνα άφηνε τον (τηλε)θεατή με ανοικτό το στόμα. Ένα γκολ, η ονείρωξη κάθε παίκτη.
Λίγο αργότερα, όμως, ήρθε η στιγμή που ο Γιούνους Μούσα «πάγωνε» τον χρόνο για να απολαύσει τη στιγμή. Την πρώτη «στιγμή του».
Η κάμερα, η οποία λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα «πάσχιζε» να τον προλάβει στο πλάνο, τον είχε «σημαδέψει» για τα καλά.
Ο 17χρονος «χάθηκε» ανάμεσα στους συμπαίκτες του. Όταν οι αγκαλιές ολοκληρώθηκαν, ο νεαρός έβγαλε μία κραυγή που «έσπασε» τη σιωπή στο άδειο «Μεστάγια». Αμέσως μετά έπεσε στο χορτάρι και προσευχήθηκε.
Η αντίδραση ενστικτώδης, για ένα παιδί που πάνω απ’ όλα πιστεύει στη σκληρή δουλειά.
Άλλωστε, πολύ καιρό πριν γίνει ο νεαρότερος μη Ισπανός σκόρερ στην ιστορία της Βαλένθια, ο Μούσα είχε «αναγκάσει» τέσσερις χώρες να ευελπιστούν ότι οι δικές τους προσευχές -για τις διεθνείς υπηρεσίες του- θα εισακουστούν.
Παρότι ταχύτατος στο γήπεδο, θα πάρει τον χρόνο του για να αποφασίσει ποια από τις εθνικές των τεσσάρων πατρίδων του θα επιλέξει.
Οι ομοσπονδίες σε Γκάνα, Ιταλία, Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν. Οι δύο τελευταίες φέρονται ως επικρατέστερες και αγωνιούν.
Το νέο «wonderkid» δεν βιάζεται…
Το «παραμύθι» του Γιούνους Μούσα μοιάζει με μία όμορφη περιπέτεια. Μία ακόμη ιστορία ενός παιδιού που μεγαλώνει πρόωρα, έστω και ποδοσφαιρικά.
Αυτή θα ήταν μία κυνική προσέγγιση. Μία πιο «λογοτεχνική» οπτική θα προτιμούσε την αναφορά σε ένα τρόπον τινά «πεπρωμένο».
Μία συζήτηση κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο, θα μιλούσε ίσως λίγο πιο πρακτικά. Κοινώς, αδιαμφισβήτητο ταλέντο και, όπως απαιτείται, μία νέα ευκαιρία.
Ο Μούσα μπορεί να κινηθεί αρμονικά ανάμεσα σε όλα αυτά. Μαθημένος να προσαρμόζεται διαρκώς σε νέες καταστάσεις, ο πιτσιρικάς δεν είχε ποτέ πρόβλημα να ενσωματωθεί. Αρκεί, εκτός από την οικογένειά του στο πλάι του, να έχει στα πόδια μία μπάλα ποδοσφαίρου.
Την 1η Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 17 ετών και 336 ημερών και παρά κάτι ένα μήνα πριν από την ενηλικίωσή του, ο μεσο-επιθετικός της Βαλένθια πέτυχε το παρθενικό επαγγελματικό γκολ του.
Στο 22ο λεπτό, πήρε τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή της ομάδας του, έπειτα από απομάκρυνση, και με τέσσερις – πέντε ντρίμπλες που κάλυψαν απόσταση περίπου 50 μέτρων, βρέθηκε στην περιοχή της Χετάφε. Πλάσαρε ήρεμα τον Νταβίντ Σόρια, «έγραψε» το 1-0 των «νυχτερίδων» και παρά το τελικό 2-2, η βραδιά «του» δεν χάλασε.
«Είναι απίστευτο να είμαι σε τόσο νεαρή ηλικία και να έχω την ευκαιρία να σκοράρω για έναν σύλλογο με τόσο μεγάλη ιστορία!», σχολίασε σεμνά.
Ο Γιούνους Μούσα γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2002 στη Νέα Υόρκη.
Γιος γονέων από τη Γκάνα, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ιταλία όταν ο μικρός ήταν ακόμη βρέφος και έζησαν στην περιοχή Καστελφράνκο Βενέτο.
Έμειναν στην βόρεια Ιταλία μέχρι το 2011 και ο Γιούνους, στα οκτώ του, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις μικρές ομάδες της Τζιορτζιόνε Κάλτσιο 2000.
Ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας, Αντονέλο Ορφέο, διαπίστωσε από νωρίς το ταλέντο του πιτσιρικά, εξηγώντας πως «αυτό το αγόρι είχε εξαρχής κάτι το ξεχωριστό.
»Τολμώ να πω ότι ήταν ένα φαινόμενο! Τα παιδιά της ηλικίας του δεν μπορούσαν να τον ανταγωνιστούν».
Όταν η φαμίλια των Μούσα μετακόμισε στην Αγγλία και το Λονδίνο, ο νεαρός έγινε μέλος των ακαδημιών της Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» δεν άργησαν να παρατηρήσουν με τη σειρά τους τις ικανότητές του. Πριν καν γιορτάσει τα 16α γενέθλιά του, τον Νοέμβριο του 2018, είχε ήδη αγωνιστεί στην ομάδα Κ-18 των Λονδρέζων.
Σε 18 μήνες, σε 16 αγώνες αυτού του επιπέδου, σκόραρε πέντε φορές και μοίρασε τρεις ασίστ. Ωστόσο, με τους Εμίλ Σμιθ-Ρόου και Τζο Ουίλοκ πιο ψηλά στην «ιεραρχία» για προαγωγή στην πρώτη ομάδα, οι ευκαιρίες του Μούσα έδειχναν να λιγοστεύουν…
Παρά το έντονο ενδιαφέρον της Γιουβέντους, ο Γιούνους αποφάσισε μεν να επιστρέψει στη νότια Ευρώπη, αλλά τούτη τη φορά προς Ισπανία μεριά, το καλοκαίρι του 2019.
Φτάνοντας στο λιμάνι της Βαλένθια, ο Μούσα τοποθετήθηκε στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου, που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας.
Ο τότε αθλητικός διευθυντής, Πάμπλο Λονγκόρια, γνώριζε τον παίκτη από καιρό, τον παρακολουθούσε και ήταν έτοιμος να του δώσει πρόωρα μία ευκαιρία.
Ο Λονγκόρια εκμεταλλεύτηκε την αγγλική νομοθεσία που απαγορεύει στις ομάδες της χώρας να «δένουν» έφηβους με επαγγελματικά συμβόλαια και «έκλεψε» τον Μούσα δίχως αντίτιμο. Στο πρόσωπο του έβλεπε έναν χαφ που μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις και τις πλευρές του κέντρου και όταν τον ζητούσαν να τον συγκρίνει, όνα όνομα τού ερχόταν στο μυαλό… «Πολ Πογκμπά».
Ο πρώην, πια, προπονητής της Βαλένθια, Μαρσελίνιο, πίστευε από την αρχή ότι ο μικρός είναι «παιδί-θαύμα» και εκτός από την κλήση να προπονείται με την πρώτη ομάδα, τον συμπεριέλαβε και τη λίστα για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Πριν απόλυσή του (παρά την κατάκτηση του Κόπα ντελ Ρέι και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ), ο Μαρσελίνιο αντίκρισε στο ταλέντο του Μούσα ταχύτητα, αντίληψη, πειθαρχία και ένστικτο.
Του άρεσε να τον βλέπει στο χορτάρι σαν «κόφτη». Ο διάδοχός του, Χάβι Γκράθια, πάντως, τον επιλέγει φέτος σαν πλάγιο χαφ. Ενώ ο ομοσπονδιακός προπονητής των Η.Π.Α., Γκρεγκ Μπέλοχολτερ, τον έριξε στο γήπεδο στα φιλικά με Ουαλία και Παναμά τον Νοέμβριο του 2020, ως κλασικό «δεκάρι».
Η προσαρμοστικότητα του Μούσα τον καθιστά ξεχωριστό. Εντός κι εκτός των γραμμών του αγωνιστικού χώρου.
Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία των «νυχτερίδων» δεν άλλαξε την πορεία του Γιούνους Μούσα.
Ο 50χρονος Γκράθια, άλλοτε κόουτς των Ολυμπιακού Βόλου και Κέρκυρας (το 2011 και 2012 αντίστοιχα), αλλά και των Αλμερία, Οσασούνα, Μάλαγα, Ρούμπιν Καζάν και Ουότφορντ, αποφάσισε να προβιβάσει στην ανδρική ομάδα όχι μόνο τον Μούσα, αλλά και άλλους επτά παίκτες από τις ακαδημίες.
Η αποχώρηση πρωτοκλασάτων παικτών όπως οι Ντάνι Παρέχο, Φράνσις Κοκελίν (Βιγιαρεάλ), Φεράν Τόρες (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Πιτσίνι (Αταλάντα), Κοντογκμπιά (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ροντρίγκο (Λιντς) έδωσε ανάσες στο «ταλαιπωρημένο» ταμείο του συλλόγου και έφερε έσοδα 75 εκατομμυρίων, αλλά παράλληλα γέμισε και «τρύπες» το ρόστερ.
Ο Γκράθια περιορίστηκε στην επιστροφή έξι δανεικών, στην προώθηση νεαρών από τη δεύτερη ομάδα και στον θρίαμβο με 4-1 επί της πρωταθλήτριας Ρεαλ Μαδρίτης, στις 8/11/2020, αγωνίστηκαν οκτώ «απόφοιτοι» της ακαδημίας! Ο Μούσα είχε γίνει από το ντεμπούτο του εναντίον της Λεβάντε, σε ηλικία 17 ετών και 289 ημερών, ο νεαρότερος μη Ισπανός στην ιστορία της Βαλένθια.
Ο διευθυντής της ακαδημίας (εκ Σιγκαπούρης), Σον Μπάι, ανέφερε στο δίκτυο CBS ότι «το DNA της ομάδας είναι η παραγωγή παικτών».
Το ερευνητικό γκρουπ CIES δημοσίευσε πρόσφατα ότι η Βαλένθια έχει διαθέσει 25 παίκτες σε επαγγελματικά πρωταθλήματα της Ευρώπης και μόνο τέσσερις σύλλογοι έχουν καταγράψει περισσότερους.
«Πολλοί θα σφετεριστούν τα εύσημα για την “ανακάλυψη” του Γιούνους, όμως το σκάουτινγκ είναι απλώς το πρώτο βήμα και λίγοι παίκτες φτάνουν ως το τέλος της διαδρομής», κατέληξε ο Μπάι.
Ο Γιούνους Μούσα, λόγω καταγωγής, τόπο γέννησης και χώρες όπου έζησε, έχει δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ των Εθνικών ομάδων Γκάνας, Ιταλίας, Αγγλίας και Η.Π.Α..
Η πρόσφατη παρουσία του στα φιλικά των Αμερικανών δεν προδικάζει κάτι, καθώς μόνο αν αγωνιστεί σε επίσημη αναμέτρηση μπορεί να οριστικοποιήσει την επιλογή του.
Η Αγγλία του έχει δώσει πολλές ευκαιρίες στις «μικρές» Εθνικές και, μάλιστα, από τα 14 του, έχει παίξει σε ματς της Κ-15 των «λιονταριών».
Ο ομοσπονδιακός προπονητής των Η.Π.Α., Γκρεγκ Μπέλχολτερ είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Μούσα και την οικογένειά του για περισσότερο από 18 μήνες. Ωστόσο, ο ομόλογός του της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ -όπως και με τον Τζαμάλ Μουσιάλα της Μπάγερν Μονάχου– δεν εγκαταλείπει τη δική του προσπάθεια.
Ο Σάουθγκεϊτ, πάντως, δεν είδε με ανησυχία την απόφαση του 17χρονου να δώσει το “παρών” στα φιλικά των Αμερικανών, λέγοντας πως «είναι λογικό να θέλει να ζήσει και αυτή την εμπειρία, πριν διαλέξει».
Ελπίζοντας ότι εκτός από τον Τζουντ Μπέλινγκαμ της Ντόρτμουντ, θα μπορέσει να έχει στα χέρια του άλλον έναν ελπιδοφόρο νεαρό για το αγγλικό ποδόσφαιρο.
Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού έχουν πάψει προ πολλού να αισθάνονται μειονεκτικά για το «soccer», διαθέτοντας νέα ταλέντα όπως ο Κρίστιαν Πούλισιτς της Τσέλσι, ο Ουέστον ΜακΚένι της Γιουβέντους, ο Τζίο Ρέινα της Ντόρτμουντ, ο Σερτζίνο Ντεστ της Μπαρτσελόνα και ο Τίμοθι Ουεά της Λιλ.
Ονόματα, η εξέλιξη των οποίων ενδεχομένως να επηρεάσει τον Μούσα…
Όλα στη ζωή του Γιούνους Μούσα δείχνουν να συμβαίνουν γρήγορα. Τον «υποχρέωσαν» από νωρίς να λάβει τις δικές του αποφάσεις. Να ζήσει και να πορευτεί με αυτές.
Πριν από δύο χρόνια απέρριψε μία υποτροφία που συνόδευε την παρουσία του στην Άρσεναλ. Ίσως είχε πλάσει στο μυαλό του τη συνέχεια, εκτός Αγγλίας. Οι «κανονιέρηδες» μάλλον το μετάνιωσαν.
Ο ίδιος ο Μούσα, με όλο το μέλλον μπροστά του (και τις Εθνικές Η.Π.Α. και Αγγλίας στα πόδια του) καλείται εκ νέου να πάρει μία απόφαση την οποία δεν θα μετανιώσει εκείνος.
Τα ηλικιακά όρια εμπιστοσύνης στους νέους παίκτες έχουν «συρρικνωθεί», στις μέρες μας. Τα «wonderkids» δεν είναι ακριβώς της μόδας. Αλλά αποκτούν, πλέον, από το τέλος της εφηβείας τους μεγάλες ευκαιρίες καθιέρωσης.
Η παρουσία του νεαρού μέσου της Βαλένθια στο «Μεστάγια» αποτελεί μία λάμψη ελπίδας για τους φαν της ισπανικής ομάδας.
Ο Γιούνους Μούσα απολαμβάνει για την ώρα αυτό το νέο «μονοπάτι» του. Επιβεβαιώνοντας σε κάθε ευκαιρία όχι μόνο ικανότητες και προοπτικές, αλλά και την αυτοπεποίθηση, τη γενναιότητα και την ωριμότητα του «ταξιδιού» του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι το πρώτο έμβιο glitch / Γιουσουφά Μουκοκό, χρυσός 24 καρατίων
Ο Ανσού Φατί (δεν) είναι συνηθισμένος έφηβος… / Για τον Φιλ Φόντεν, το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ αρκετό…
Το δίλημμα «Τσέλσι ή Μπάγερν» δεν ήταν το μοναδικό για τον Τζαμάλ Μουσιάλα
Καταυλισμός προσφύγων ή κορυφή της Ευρώπης είναι απλώς «άλλη μία μέρα» στη ζωή του Αλφόνσο Ντέιβις