Σε αυτό το τεντωμένο σχοινί στο οποίο λατρεύει να ακροβατεί, δεν ήταν ποτέ μόνος…
Αυτή η φαινομενικά απαραίτητη ισορροπία συχνά απαιτεί, σε κανονικές συνθήκες, μοναξιά.
Εκείνος, ωστόσο, δεν την βίωσε ποτέ αυτή τη μοναχική πορεία.
Από τη μία πλευρά είχε τη στήριξη, σε βαθμό λατρείας, των συμπατριωτών του στην Κίνα, αλλά και την αμήχανη -για τους υπόλοιπους- συμπαράσταση της παγκόσμιας ομοσπονδίας κολύμβησης.
Από την άλλη, προς το «κενό» τον «τραβούσαν» οι ταπεινωμένοι (και κατά τους ίδιους, αδικημένοι) αντίπαλοι και οι φορείς του ντόπινγκ.
Μάταια, είναι η αλήθεια, τουλάχιστον ως τις 28 Φεβρουαρίου 2020.
Ο Σουν Γιανγκ λατρεύεται σαν «θεός» στην πατρίδα του. Όμως ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να αποτάξει από πάνω του την «ταμπέλα» του «villain», του «κακού» της υπόθεσης.
Οι προσωπικές του αντιφάσεις ήταν για τον οργανισμό του «αναζωογονητικές». Σε σημείο παρεξήγησης. Σε σημείο να είναι η δική του… «ντόπα».
Ένα «καύσιμο» που θαρρεί κανείς ότι αν δεν το ζούσε ακόμη και στη νίκη του, δεν τον ευχαριστούσε. Δεν του επέτρεπε να απολαύσει τους θριάμβους του.
Τώρα, μετά την ποινή οκταετούς αποκλεισμού που του επιβλήθηκε από το CAS, έπειτα από εισήγηση της WADA, ο τρις χρυσός Ολυμπιονίκης της πισίνας θα αναπολεί τα μετάλλιά του.
Μέχρι, βεβαίως, να «σκαρφιστεί» το επόμενο επεισόδιο (αρχικά με την έφεση, εντός 30 ημερών) της «πολύχρωμης» και πολυτάραχης καριέρας του, η οποία πάντα εξελίχθηκε μεταξύ αναίδειας και συνεχούς διαμάχης και αμφισβήτησης.
Ήχος κουδουνιού…
Ο Σουν Γιανγκ πετάγεται από το κρεβάτι. Κοιτάζει το ρολόι του. Η ώρα είναι 5:30 το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 2018.
Η αφύπνιση δεν είναι για προπόνηση.
Αυτό το «τελετουργικό», ξέρει πολύ καλά από τη στιγμή που ήχησε το κουδούνι, δεν είναι για κάτι θετικό.
Μία τριμελής επιτροπή δειγματοληπτικών ελέγχων ντόπινγκ είναι στο κατώφλι του.
Δυσανασχετεί, αλλά δεν αρνείται να τους επιτρέψει την είσοδο.
Παράλληλα, καλεί στο τηλέφωνο τον προπονητή του, τον δικηγόρο του και έναν εκπρόσωπο της ομοσπονδίας κολύμβησης της Κίνας.
Η μέρα άρχισε νωρίς, δίχως τότε κανένας τους να γνωρίζει ότι θα είναι η μεγαλύτερη και δυσκολότερη μέρα στην καριέρα του Κινέζου.
Ο Σουν δέχεται, με επιφύλαξη και εμφανή ενόχληση, να δώσει δείγμα αίματος.
Όσο εξελίσσεται η διαδικασία, κάτι δεν του αρέσει. Ζητά να δει ξανά τα διαπιστευτήρια των τριών ελεγκτών. Μόνο ο ένας δέχεται να τα εμφανίσει. Ο Κινέζος θεωρεί ότι η υπόθεση «μυρίζει» κάτι ύποπτο. Είναι κάτι σαν «προχειροδουλειά».
Ένα άτομο από το προσωπικό ασφάλειάς του, λέει στον παγκόσμιο πρωταθλητή ότι υπάρχει έλλειψη τήρησης του πρωτοκόλλου.
Ο Γιανγκ έχει μείνει, απρόσμενα, για αρκετή ώρα ήρεμος. Κάτι που δεν θα κρατήσει για πολύ.
Ένας σωματοφύλακάς του αρπάζει το τη φιάλη του δείγματος από τα χέρια του ενός ελεγκτή, ζητώντας να διαβάσει την άδεια και το «ένταλμα» της απρόσκλητης επίσκεψης.
Ο επόμενος ήχος είναι μία σπασμένη φιάλη από το χτύπημα με σφυρί, από έναν σωματοφύλακα!
Το «χρυσό αγόρι» της κινεζικής κολύμβησης και της FINA είχε μπλέξει, τούτη τη φορά, για τα καλά.
Κάθε άλλη από τις πολλές παρασπονδίες του έμοιαζε με απροσεξία μπροστά στην απρόσμενη αντίδραση και την απαίτηση του σπασίματος του δείγματος.
Η κινεζική ομοσπονδία ούτε που διανοείται να τον «ακουμπήσει».
Ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζει ότι έχει στο πλευρό της την παγκόσμια ομοσπονδία, η οποία επίσης τον αθωώνει τον Ιούλιο του 2019.
Η ετυμηγορία έκανε λόγο για «περιστατικό στο οποίο ο Σουν δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό αντί-ντόπινγκ».
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γιανγκ θριαμβεύει στα 200 και 400 μέτρα ελεύθερου στη Γκουανγκζού της Νότιας Κορέας και φτάνει τα 12 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα!
Ο Αυστραλός Μακ Χόρτον, όμως, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει «drugs cheat» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012, αρνείται να ανέβει στο βάθρο μαζί του… Ο Σκοτσέζος Ντάνκαν Σκοτ ακολουθεί τον Χόρτον, σε άλλη απονομή.
Όταν ο Γιανγκ περνάει δίπλα από τον Σκοτ, του φωνάζει «εγώ κέρδισα κι εσύ είσαι χαμένος».
Η FINA, σε μία ιδιωτική συζήτηση, επιπλήττει και τους τρεις αθλητές.
Δημοσίως, όμως, ο 78χρονος εκτελεστικός διευθυντής, Κορνέλ Μαρκουλέσκου, «σημαδεύει» (μόνο) τους Χόρτον και Σκοτ, λέγοντας ότι «ο αγώνας τους για καθαρό σπορ διακωμώδησε την κολύμβηση».
Η παγκόσμια ομοσπονδία εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση με την οποία θεσμοθετούσε νέους κανονισμούς που έκριναν υποχρεωτική την παρουσία στο βάθρο και απαγόρευαν κάθε πολιτική δήλωση κατά την απονομή.
Αύγουστος 2016…
Δύο χρόνια μετά την τιμωρία τρίμηνου αποκλεισμού του Σουν Γιανγκ για χρήση του απαγορευμένου διεγερτικού trimetazidine, ο Κινέζος κατέκτησε το τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, νικώντας στα 200μ. ελεύθερο στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Είχε ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στα 400 και 1.500μ. και στο Λονδίνο.
Τότε που ο Γάλλος κολυμβητής, Καμίλ Λακούρ είχε δηλώσει ότι «τα ούρα του Γιανγκ είναι μωβ!».
Όπως και στην απολογία του για το αναβολικό του 2014, ο Σουν τόνισε μετά τον αγώνα στο Ρίο ότι το φάρμακο ήταν συνταγή ιατρού για ένα πρόβλημα στην καρδιά.
Το φάρμακο αναταξινομήθηκε αργότερα ως «διαμορφωτής καρδιακού μεταβολισμού», όμως παρέμεινε στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών.
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015, μετά το χρυσό στα 800μ. και το ασημένιο στα 200μ., ο Σουν αποσύρθηκε από τον τελικό των 1.500μ., επικαλούμενος ενοχλήσεις στην καρδιά.
Κοινό και Τύπος που στέκονταν εναντίον του θεώρησαν ότι επρόκειτο για επικοινωνιακό τρικ. Ένα χαμένο μετάλλιο, «για τα μάτια του κόσμου» και «λίγη συμπόνοια».
Η αποχώρηση των Χόρτον και Σκοτ από το βάθρο τον έκανε να χαμογελάσει. Στα μάτια του, αυτό δεν ενίσχυε την αμφισβήτηση, αλλά αναδείκνυε περισσότερο τον θρίαμβό του.
Άλλωστε, έλαβε το μετάλλιό του από τον Μαρκουλέσκου, ο οποίος τον αγκάλιασε αμέσως μετά, σε μία δημόσια στήριξη στον Κινέζο σταρ.
Ο Σουν αποκάλεσε τον τελευταίο «κάτι σαν παππού μου. Έχουμε μία φιλία που θα κρατήσει για χρόνια».
Το 2017, σε Παγκόσμιο Γκαλά, ο Μαρκουλέσκου παρέδωσε στον Γιανγκ το βραβείο «εξαιρετικής προσφοράς στην κολυμβητική κοινότητα της χώρας του».
Ένας αξιωματούχος της παγκόσμιας ομοσπονδίας αποκάλυψε αργότερα ότι το βραβείο «ήταν απαίτηση της κινεζικής ομοσπονδίας κολύμβησης»…
Στο ίδιο Γκαλά, ο 84χρονος πρόεδρος της FINA, Τζούλιο Μαλιόνε, αποκάλεσε την Κίνα «πολύτιμο συνέταιρο της ομοσπονδίας» και την «κινεζική αγορά μία ζωτικής σημασίας τοποθεσία».
Η φιλία των Μαλιόνε και Μαρκουλέσκου με τον Σουν Γιανγκ και την ομοσπονδία της χώρας του δεν στάθηκε στα λόγια.
Όταν η WADA αμφισβήτησε την αθωότητα του Κινέζου για το περιστατικό του 2018 και προσέφυγε στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο Επίλυσης θεμάτων σπορ (CAS), η FINA όχι μόνο υποστήριξε ηθικά την πλευρά του αθλητή, αλλά του πρόσφερε και νομική κάλυψη.
Η παγκόσμια ομοσπονδία δεν διατήρησε ουδέτερη στάση και, επιπλέον, επιχείρησε παρασκηνιακά να αποτρέψει τον κύριο κατήγορο της WADA, Ρίτσαρντ Γιανγκ, από το να παραβρεθεί στην εκδίκαση της έφεσης…
Ο Ρίτσαρντ Γιανγκ είχε διατελέσει μέλος του νομικού τμήματος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, όμως παραιτήθηκε ώστε να εργαστεί για λογαριασμό της WADA.
Η FINA απέτυχε να αποδείξει ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων, ο Ρ. Γιανγκ ήταν κανονικά παρών και το CAS «καταδίκασε» τον Σουν, εκτιμώντας ότι η τριμελής επιτροπή είχε πράξει βάσει πρωτοκόλλου.
Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε πως «ο αθλητής είχε δικαίωμα να αμφισβητεί την ταυτότητα του προσωπικού λήψεως, ωστόσο όφειλε να διατηρήσει άθικτα τα δείγματα αίματος. Η απόφασή του να καταστρέψει τα δοχεία μεταφοράς εξάλειψε κάθε πιθανότητα μεταγενέστερου ελέγχου».
Ο αρθρογράφος του «Guardian», Άντι Μπουλ, θεώρησε ότι «στην υπόθεση του Σουν Γιανγκ, το μόνο καθαρό στον τρόπο που η FINA διοικεί την κολύμβηση είναι το νερό στην πισίνα»…
Απόρριψη της έφεσης του Σουν Γιανγκ στην ελβετική δικαιοσύνη σημαίνει πως η FINA καλείται να δώσει απαντήσεις και σε άλλα ζητήματα.
Σύμφωνα με τον κανονισμό ντόπινγκ DC 10.8, η παγκόσμια ομοσπονδία οφείλει να ακυρώσει όλα τα αποτελέσματα του Κινέζου κολυμβητή από την ημέρα του αδικήματος (5/9/18).
Κάτι που σημαίνει ότι από τον Σουν πρέπει να αφαιρεθούν τα χρυσά μετάλλια στα 200 και 400μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019.
Η απόφαση του CAS, όμως, προτείνει πως λόγω έλλειψης στοιχείων περί ντόπινγκ, ο κανονισμός της ακύρωσης θα πρέπει να ισχύσει από την ημέρα της απόφασης και του οκταετούς αποκλεισμού του αθλητή.
H πλευρά του Γιανγκ τονίζει ότι υπάρχει και δεδικασμένο ενός άλλου κανονισμού για ακύρωση αποτελεσμάτων που έχουν προηγηθεί μόνο έξι μήνες πριν από το αδίκημα και την απόφαση τιμωρίας.
Με την 28η Φεβρουαρίου να είναι η ημέρα της «καταδίκης», τα δυο χρυσά μετάλλια στην Γκουανγκζού κατακτήθηκαν επτά μήνες νωρίτερα…
Ο ίδιος, πάντως, επιμένει ότι είναι «αθώος και προσβεβλημένος».
Συμπληρώνοντας ότι «δεν θα καταφέρουν ποτέ να μου προσθέσουν τη “ρετσινιά” του ντοπαρισμένου, γιατί ποτέ δεν με έπιασαν και κέρδισα κάθε αγώνα καθαρά».
Οι προστριβές ήταν χαρακτηριστικό του Σουν.
Εκείνο το αγόρι που γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1991 στη Χανγκζού, γιος του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή Σουν Κουανχόνγκ και της άλλοτε παίκτριας βόλεϊ και νυν προπονήτριας Γιανγκ Μινγκ, δεν αφοσιώθηκε στη μπάλα.
Από τα επτά χρόνια του έπεσε στην πισίνα και δεν σταμάτησε να νικά, αλλά και να προκαλεί.
Στο Παγκόσμιο του 2015 κατηγορήθηκε ότι έβρισε την Βραζιλιάνα κολυμβήτρια Λαρίσα Ολιβέιρα και σχεδόν ήρθε στα χέρια με τον προπονητή της. Το 2016, πριν από την αποχώρηση του Μακ Χόρτον από το βάθρο, ο Αυστραλός κατήγγειλε ότι ο Γιανγκ τον παρενοχλούσε κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και του πετούσε νερό στο πρόσωπο!
Στον τελικό των 1.500μ., ενώ οι κριτές τού επισήμαναν ότι πρέπει να μείνει ακίνητος, εκείνος επέμενε να κινείται και βούτηξε στην πισίνα.
Γλίτωσε την άκυρη εκκίνηση, όταν επικαλέστηκε τον θόρυβο του κοινού και είπε ότι νόμιζε πως άκουσε το σήμα της εκκίνησης.
Το 2013 αποφάσισε αποχή από τις προπονήσεις και τσακώθηκε με τον προπονητή του, Ζου Ζίγκεν, όταν ο τελευταίος τον «διέταξε» να δώσει τέλος στην ερωτική σχέση του με μία αεροσυνοδό.
Τελικά, «χώρισε» με τον επί δεκαετία κόουτς του…
Λίγους μήνες αργότερα, οδηγώντας την Porsche ενός φίλου δίχως δίπλωμα, τράκαρε με ένα λεωφορείο και κρατήθηκε από τις αρχές για επτά ημέρες.
Ενώ στους Ασιατικούς Αγώνες του 2014, μετά την ήττα του στον τελικό των 2000μ από τον Ιάπωνα Κοσούκε Χαγκίνο, αποκάλεσε «άσχημο» τον εθνικό ύμνο της Ιαπωνίας.
Όταν η Λίζι Σίμοντς, Βρετανίδα κολυμβήτρια και δις Ολυμπιονίκης, ενημερώθηκε για την «καταδίκη» του Γιανγκ, θυμήθηκε ότι είχε σχολιάσει μέσω twitter πως «κάποτε τον αποκάλεσα “Χουντίνι του ντόπινγκ κοντρόλ”! Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή τη φορά δεν θα “εξαφανιστεί”, καθώς, τελικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη».
Ο Σουν Γιανγκ δεν θα πάψει ποτέ να είναι αλαζόνας. Δεν είναι κάτι που θεωρεί «κατηγορία». Κοιτώντας τον καθρέφτη του, αποκαλεί τον εαυτό του αντισυμβατικό, χαμογελώντας. Συνήθως ειρωνικά.
Το περιβάλλον και οι υποστηρικτές του τον έχουν «βαφτίσει» χαρισματικό, στα όρια, όμως, της κυνικότητας. Οι «αντιρρησίες» του επιμένουν ότι είναι απλώς ασεβής.
Αν, κατά το ελληνικό κοινώς λεγόμενο, ο Κινέζος πρωταθλητής διαπίστωνε ότι τον «έφτυναν», δεν πίστευε ότι βρέχει. Απλώς το απολάμβανε.
Μιλώντας για τον οκταετή αποκλεισμό του Κινέζου, ο Αυστραλός Μακ Χόρτον τόνισε ότι «αποδείχθηκε πως η στάση μου ήταν πάντοτε υπέρ ενός καθαρού σπορ και όχι εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων ή κρατών».
Ελλείψει κάποιου άσσου στο… σκουφάκι, αυτός ο χαρακτήρας που θεωρεί εαυτόν άτρωτο, θα αρχίσει να φοβάται τη… στεριά.
Δεν ξέρει κανένας αν, εκτός πισίνας, θα αισθανθεί σαν το «ψάρι έξω από το νερό», όμως τα όνειρά του για νέο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρουν τέλος.
Σε αντίθεση και με την καριέρα του και τις αλησμόνητες, αντιφατικές και τακτικά αντισυμβατικές στιγμές της.
Για ό,τι κι αν αποθεώθηκε ο Κινέζος κολυμβητής, αληθινό ή ψεύτικο, για όσα και αν κατηγορήθηκε, ορθώς ή όχι, εκείνος θα επιμένει ότι έπραξε με τον τρόπο του, με τους δικούς του κανόνες.
Όσα «πετράδια» κι αν αφαιρέσουν από το «στέμμα» του, ο ίδιος δεν θα παραδεχθεί ποτέ ότι είναι «έκπτωτος».
Και, κοιτάζοντας τον καθρέφτη του, δεν θα σταματήσει να φαντάζεται ότι ο «θρόνος» του θα παραμένει πίσω του.
Άλλωστε, κάθε αυτάρεσκος «βασιλιάς» δεν θέλει μόνο «αυλικούς», αλλά αναγνωρίζει και αγαπά και τους «εχθρούς» του…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: