Δεν έχουν περάσει καιρός από μία διαπίστωση του παλαίμαχου σταρ του ΝΒΑ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, με μία ακόμη χαρακτηριστική ατάκα του, αυτή τη φορά για την… κατάντια του κόσμου.
Ο «Sir Charles», βασικά, μάλλον είχε απορήσει ρητορικά, λέγοντας: «Ο κόσμος πηγαίνει κατά διαόλου όταν ο καλύτερος ράπερ είναι λευκός και ο κορυφαίος παίκτης του γκολφ είναι μαύρος!».
Με μπόλικη διάθεση χιούμορ και -όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος, χωρίς πρόθεση καμίας διάκρισης– ο Μπάρκλεϊ αναφέρθηκε στο πρώτο σκέλος στον τραγουδιστή Έμινεμ. Όταν ο τελευταίος, κυρίως ως επικοινωνιακό και επιχειρηματικό τρικ, είχε αναδειχθεί σε σταρ της (παραδοσιακά μαύρης) χιπ χοπ σκηνής.
Με «στέψη» περισσότερο για τις ικανότητές του ως παραγωγού και «μηχανής δολαρίων» για τις δισκογραφικές εταιρίες και λιγότερο για τις άξιες φωνητικές χορδές του.
Το δεύτερο σκέλος αφορούσε τον Τάιγκερ Γουντς.
Εκείνον τον μονίμως χαμογελαστό στις κάμερες αλλά γεμάτο ένοχα και διόλου κρυφά μελαγχολικά μυστικά, ο οποίος κατάφερε να νικήσει τον λευκό σνομπισμό του γκολφ.
Εκείνον τον σταρ που σκαρφάλωσε στην κορυφή όχι μόνο του σπορ του, αλλά θαρρεί κανείς ολόκληρου του κόσμου. Κάνοντας πράξη την «προφητεία» του άτεγκτου και απόλυτου πατέρα του, Ερλ, ο οποίος έλεγε με δόση αλαζονείας και υπερβολής ότι «ο γιος μου είναι ο εκλεκτός. Γεννήθηκε για να γίνει ο σπουδαιότερος άνθρωπος της ιστορίας, μεγαλύτερος και από τον Βούδα ή τον Γκάντι!».
Τον αστέρα, ωστόσο, που κατρακύλησε τόσο αγωνιστικά όσο και προσωπικά.
Όμως στις 14 Απριλίου 2019, από «ξοφλημένος» έγινε πάλι «βασιλιάς» και επέστρεψε στον «θρόνο» του. Ασχέτως αν οι «υπήκοοί» του είναι πια λιγότεροι.
Ή οι Αφρο-Αμερικανοί επιμένουν να τον έχουν βάλει στο στόχαστρο για πολλά…
Ο Τάιγκερ Γουντς κατέκτησε το φημισμένο US Masters, 14 χρόνια μετά την τελευταία επιτυχία του στη διοργάνωση και 11 έτη έπειτα από τον τελευταίο μεγάλο τίτλο του σε Grand Slam!
Το περιβόητο πράσινο σακάκι, έπαθλο κατά το πρωτόκολλο για τον νικητή στην Αγκούστα, βρέθηκε και πάλι στους ταλαιπωρημένους, από τραυματισμούς, προσωπική ανασφάλεια και το βάρος δικαστικών και ηθικών κατηγοριών, ώμους του.
Για το κοινό, φάνηκε σαν να μην έχει περάσει ούτε μία ημέρα από το 2005. Όταν στη νίκη του στο US Masters είχε προσφέρει στο κοινό του γκολφ το περίφημο «Αδύνατο Χτύπημα»!
Στα 43 του, ο Γουντς, εκτός από το πράσινο σακάκι, «φόρεσε» πάλι το γυαλιστερό χαμόγελό του. Με λιγότερα μαλλιά στο κεφάλι και περισσότερες ρυτίδες στο πρόσωπο, έβγαλε μία έκφραση ανακούφισης.
Όχι μόνο από τις αγωνιστικές, ιατρικές και ερωτικές περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας. Αλλά και από το καθεστώς καταπίεσης που φέρεται να βίωσε σαν έφηβος στο σπιτικό του, για να εκπληρώσει το όραμα του πατέρα του και της μητέρας του από την Ταϊλάνδη, Τίντα…
Με τον θρίαμβό του, ο Αμερικανός έφτασε τις πέντε κατακτήσεις σε Masters και τις 15 σε τουρνουά majors. Έχοντας μόνο ένα λιγότερο τρόπαιο Masters από τον πολυνίκη Τζακ Νίκλας.
Ο -γεννημένος το 1940- Νίκλας, με τις 18 κατακτήσεις τουρνουά majors, συνεχάρη μέσω twitter τον Γουντς.
Ο σταρ του ΝΒΑ, γκαρντ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και λάτρης του γκολφ, Στεφ Κάρι, έγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως «αυτό είναι το σπουδαιότερο comeback στην ιστορία των σπορ! Συγχαρητήρια Τάιγκερ και ελπίζω να με αφήσει μία φορά να κρατήσω ένα από τα πέντε πράσινα σακάκια του».
Με κοινό γνώρισμά τους, πια, ότι ο Γουντς άλλαξε το στυλ παιχνδιού του, με μικρότερη κλίση των γονάτων και των ώμων, όπως ο Κάρι έμαθε… να περπατά από την αρχή -με κίνηση από τους μηρούς- μετά τις επεμβάσεις στους αστραγάλους του.
Η τενίστρια Σερένα Ουίλιαμς αποκάλυψε επίσης μέσω twitter ότι «έχω βάλει κυριολεκτικά τα κλάματα παρακολουθώντας τον Τάιγκερ» και συμπλήρωσε πως «ξέροντας όλα όσα πέρασες σωματικά και ψυχικά, σου αξίζουν ένα εκατομμύριο συγχαρητήρια και σ’ ευχαριστώ για την έμπνευση».
Το μεγαλύτερο «παράσημο», πάντως, το έλαβε από τον κατά πολλούς κορυφαίο καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών.
Ο Μάικλ Τζόρνταν χρησιμοποίησε την ίδια ατάκα με αυτή του Κάρι και μιλώντας στην ιστοσελίδα «The Athletic» αποκάλεσε τη νίκη του καλού φίλου του «το σημαντικότερο comeback που έχω δει με τα μάτια μου»!
Ο «MJ» εξήγησε ότι «κι εγώ έμεινα δύο χρόνια εκτός μπάσκετμπολ, για να παίξω μπέιζμπολ, όμως το ότι επέστρεψα (σ.σ.: και κατέκτησε και δεύτερο three-peat με τους Σικάγο Μπουλς) δεν είναι το ίδιο. Διότι ο Τάιγκερ αμφισβήτησε τον εαυτό του, ξεπέρασε σοβαρούς τραυματισμούς, άλλαξε στυλ παιχνιδιού και τη συνολική οπτική του για όλα».
Το φινάλε του φετινού US Masters βρήκε τον Τάιγκερ Γουντς αγκαλιά με τον δεκάχρονο γιο του, Τσάρλι.
Στις Η.Π.Α., παρομοίασαν τη σκηνή με την αγκαλιά του Γουντς στον, συχωρεμένο από το 2006, πατέρα του Ερλ το 1987. Όταν σε ηλικία 21 ετών είχε γίνει ο νεαρότερος νικητής του Masters!
«Είναι εκπληκτικό το πώς η ζωή κάνει κύκλους και εξελίσσεται», σχολίασε ο Γουντς. Λέγοντας ότι «με αυτή την αγκαλιά κλείνει ένας κύκλος».
Κύκλος τον οποίο ο ίδιος θα ήθελε να κλείσει νωρίτερα. Ωστόσο, όσο κι αν βρέθηκε να υποφέρει από τη συμπεριφορά του πατέρα του, πλέον, κατανόησε το βασικό μάθημα που εκείνος ήθελε να του διδάξει από μικρό.
Και το οποίο ήταν να μην έχει δικαιολογίες και να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τις πράξεις του.
Να είναι εκείνος που θα ορίζει τη μοίρα του.
Ο Ερλ Γουντς, άλλοτε παίκτης του μπέιζμπολ και βετεράνος του Βιετνάμ, γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Κουλτίντα, σε στρατιωτική θητεία στη Μπανγκόκ.
Έχοντας ήδη τρία παιδιά από τον πρώτο γάμο του, ξεκαθάρισε στην Ταϊλανδή ότι δεν θέλει άλλα. Η Τίντα, όμως, έπεισε τον σύντροφό της εξηγώντας πως η κουλτούρα της πατρίδας της επιτάσσει απόγονο και στις 30 Δεκεμβρίου 1975 ήρθε στον κόσμο ο Έλντρικ Τοντ.
Ο Ερλ τού έδωσε το παρωνύμιο «Τάιγκερ» από έναν φίλο που του είχε σώσει τη ζωή στο Βιετνάμ. Ο κάποτε ειδικός στις ανακρίσεις συλληφθέντων Ερλ θέλησε να θέσει από νωρίς κανόνες πειθαρχίας στον μικρό Έλντρικ «Τάιγκερ», ο οποίος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική μετάδοση σε ηλικία μόλις δύο ετών, παίζοντας γκολφ!
Ο Ερλ έλεγε χαριτολογώντας ότι ο γιος του «πρώτα έμαθε να κρατά μπαστούνι και μετά περπάτησε!». Προσέλαβε προπονητή όταν ο Τάιγκερ ήταν τεσσάρων ετών και παραδέχθηκε ότι «δεν του φέρθηκα ποτέ ως παιδί, αλλά ως ενήλικα».
Το βιβλίο «Tiger Woods: Unprecedented», των δημοσιογράφων του Sports Illustrated και CBS, Τζεφ Μπέντικτ και Αρμέν Κετεγιάν αντίστοιχα, δεν είχε αναφορές από τον ίδιο τον Γουντς, που αρνήθηκε να τους μιλήσει. Όμως, έπειτα από συνεντεύξεις συνεργατών μπαμπά και υιού Γουντς, έφερε στο φως συνθήκες ψυχολογικής καταπίεσης…
Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι ο Ερλ πίεζε τον Τάιγκερ και του αφαίρεσε την αθωότητα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, αλλά δεν έκανε λόγο για σωματική βία.
Ο ίδιος ο Τάιγκερ είχε αποκαλύψει σε δηλώσεις του ότι η μητέρα του ήταν πιο σκληρή. Επισημαίνοντας ότι «ο πατέρας μου μπορούσε να συγχωρέσει. Η μητέρα μου όχι… Μου έλεγε ότι πρέπει να διαλύω τον αντίπαλό μου, να μην τον κερδίζω απλώς. Μου έλεγε ότι δεν υπάρχει χρόνος για κόσμο που δεν συμπαθούμε και δεν απέφευγε και κουβέντα για τις γυναίκες».
Άλλες αναφορές έκαναν λόγο για ένα παιδί που μεγάλωσε σκληρά. Δεν έλεγε ευχαριστώ, ήταν τσιγκούνης, δεν χαιρετούσε με λέξεις παρά μόνο με νεύμα και ακολουθούσε πιστά τις εντολές του πατέρα του για τις κοπέλες του.
Ο Γουντς δεν συνήθιζε να βγαίνει ραντεβού με μαύρες γυναίκες.
Εξαίρεση αποτέλεσε η πρώτη σύντροφος του, από τα 16 ως τα 20 του, Ντίνα Γκράβελ, την οποία, έπειτα από συμβουλή του πατέρα του, χώρισε με γράμμα (!) το οποίο κατέληγε: «Στους γονείς μου δεν αρέσει που λες σε όλους ότι είσαι το κορίτσι μου και κανένας από την οικογένειά μου δεν θέλει να σε ξαναδεί»…
Από τότε, άρχισε να συναντά μόνο λευκές κοπέλες.
Σύναψε σχέση δύο ετών με την φοιτήτρια νομικής Τζοάνα Τζάγκοντα, μέχρι το 2000 που οι παπαράτσι τον περίμεναν έξω από πολυτελή κλαμπ στο Λας Βέγκας, παρέα συχνά με δύο ή τρεις γυναίκες.
Παντρεύτηκε την Έλιν Νόρντεγκρεν, μοντέλο από τη Σουηδία και κόρη της άλλοτε υπουργού μετανάστευσης της σκανδιναβικής χώρας, Μπάρμπρο Χόλμπεργκ και του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού, Τόμας Νόρντγκρεν.
Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2001, όταν η Έλιν εργαζόταν ως νταντά παιδιών του Σουηδού γκόλφερ, Γέσπερ Πάρνεβικ, και παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2004.
Η «έξωθεν καλή μαρτυρία» του οικογενειάρχη, ωστόσο, δεν φαίνεται πως έπειθε.
Το κτήμα 39 εκατομμυρίων δολαρίων(!) που αγόρασαν στη Φλόριντα για να χτίσουν το σπίτι των 3.000τ.μ. και η γέννηση των δύο γιων τους (το 2007 και 2009) δεν άλλαξε τις συνήθειες του Τάιγκερ.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι συνέχιζε τα πάρτι.
Τον Νοέμβριο του 2009, η εφημερίδα «National Enquirer» αποκάλυψε ότι ο Γουντς είχε σχέση με την Ρέιτσελ Άτσιτελ, μάνατζερ σε κλαμπ της Νέας Υόρκης.
Αμφότεροι το αρνήθηκαν.
Δύο ημέρες αργότερα, ο Αμερικανός είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του στις 2:30 τα ξημερώματα, με φήμες ότι η Έλιν του επιτέθηκε νωρίτερα και του έσπασε με μπαστούνι τα τζάμια του τζιπ του!
Τον Δεκέμβριο του ίδιο χρόνου, έπειτα από νέες αποκαλύψεις, ομολόγησε τις απιστίες του και ζήτησε «συγγνώμη από όσους με αγαπούν».
Τα επόμενα 24ωρα, περισσότερες από μία ντουζίνα γυναίκες αποκάλυψαν σε Μ.Μ.Ε. της χώρας ότι είχαν σχέσεις με τον διάσημο γκόλφερ, ο οποίος στις 19 Φεβρουαρίου 2010, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση, παραδέχθηκε ότι έχει εθισμό στο σεξ και πέρασε 45 ημέρες σε κλινική απεξάρτησης.
Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, η Νόρντγκρεν έλαβε το διαζύγιο που επιζητούσε, κερδίζοντας αποζημίωση 100.000.000 δολαρίων από τον άνθρωπο που ήταν για εννέα συνεχή χρόνια ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου και το 2009 είχε γίνει ο πρώτος εκπρόσωπος των σπορ που ξεπέρασε σε περιουσία το ένα δισεκατομμύριο!
Ο Τύπος άρχιζε να βγάζει στη φόρα και την οικογενειακή ζωή του, αναφέροντας πως «το σεξ ήταν απλώς ένα κατάλοιπο από τον πατέρα του, ο οποίος δεν ήταν ένας “κρυστάλλινος” χαρακτήρας».
Αποκαλύφθηκε ότι ο Ερλ Γουντς απατούσε τη σύζυγό του, ήταν αθυρόστομος, πλήρωνε ιερόδουλες και στην οθόνη της τηλεόρασής του υπήρχε μόνιμα πρόγραμμα πορνογραφικού περιεχομένου.
Η Τίντα Γουντς είχε προλάβει να τον χωρίσει, όμως, και όπως ανέφεραν άνθρωποι του κύκλου τους, πήρε την εκδίκησή της όταν αποφάσισε μετά τον θάνατό του να μην αναγράψει τίποτα πάνω στην ταφόπλακά του…
Η ηθική αποκαθήλωση του Τάιγκερ ήταν μόνο η αρχή.
Μετά το «ροζ» σκάνδαλο του 2009, οι περισσότεροι χορηγοί του (AT&T, Gatorade, General Motors, Gillette) διέκοψαν τη συνεργασία τους, στερώντας του περίπου 50.000.000 δολάρια ετησίως.
Η TAG Heuer σταμάτησε να προλάβει κάθε προγραμματισμένη διαφήμιση και τερμάτισε το συμβόλαιό τους το 2011. Μόνο οι Nike και Electronic Arts συνέχισαν να πορεύονται πλάι στον Γουντς και η πρώτη πρόβαλε το νέο σποτ με τίτλο «The Same Dream» (=«Το Ίδιο Όνειρο») αμέσως μετά την προ ημερών νέα νίκη του στο US Masters.
Τα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και τη μέση, πάντως, τον έφεραν μέχρι το 2017 εκτός του Top-1000.
Υποβλήθηκε σε τέσσερις επεμβάσεις και δεν έκρυβε ότι «είμαι τελειωμένος»… Όταν άρχιζε δειλά – δειλά να αγωνίζεται, δήλωσε πως «είμαι απλώς χαρούμενος που μπορώ να παίξω, διότι έφτασα σε σημείο να μην μπορώ ότι μόνο να περπατήσω, αλλά και να ξαπλώσω, να καθίσω και να παίξω με τα παιδιά μου».
Νωρίτερα στη χρονιά, φάνηκε να ξύνει τον πάτο του βαρελιού, όταν τον Μάιο του 2017 συνελήφθη στη Φλόριντα. Είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι με τη μηχανή σε λειτουργία, έχοντας καταναλώσει ένα «κοκτέιλ» πέντε ειδών καταπραϋντικών φαρμάκων…
Ο ίδιος απολογήθηκε λέγοντας πως ήταν παυσίπονα με συνταγή ιατρού «και δεν περίμενα ότι ο συνδυασμός θα με επηρέαζε τόσο πολύ». Ήταν η στιγμή που θα αποφάσιζε να σώσει όχι μόνο τη ζωή και την καριέρα του, αλλά και την υστεροφημία του.
Πλέον, όσοι πόνταραν ότι είναι «ξοφλημένος», λένε ότι μπορεί να εκπληρώσει τελικά το όνειρο εκείνου του τριών ετών πιτσιρικά που έλεγε το 1979 ότι «θα νικήσω και θα ξεπεράσω τον Τζακ Νίκλας» και αντιστρέφουν το ποντάρισμα.
Από το 2013 ως το 2015 ήταν ζευγάρι με την Ολυμπιονίκη του σκι, Λίντσεϊ Βον, ενώ από το 2018 διατηρεί σχέση με την 33χρονη Έρικα Χέρμαν, πρώην υπάλληλό σε sports-bar που διατηρεί ο Αμερικανός. Μάλιστα, η Χέρμαν τον συνόδευσε πέρσι σε ταξίδι στις Μπαχάμες με τους δύο γιους του. Εθέαθησαν, μάλιστα, σε εστιατόριο, με τον Γουντς να φορά το περίφημο πράσινο -για την ακρίβεια χρώματος Pantone 342 – σακάκι, το οποίο έχουν στην κατοχή τους για έναν χρόνο οι πρωταθλητές και στο επόμενο US Masters το επιστρέφουν στο κλαμπ.
Τα σακάκια είναι συλλεκτικά και εκείνο του πρώτου νικητή της διοργάνωσης, Χόρτον Σμιθ, πωλήθηκε το 2013 σε δημοπρασία αντί του ποσού των 682.229 δολαρίων!
Οι (λευκές) επιλογές συντρόφων του Γουντς ακόμη ενοχλούν τη μαύρη κοινότητα των Η.Π.Α.. Όμως, η ιστοσελίδα «The Undefeated» έγραψε από τον Αύγουστο του 2018 ότι «είναι ώρα για τους μαύρους να συγχωρέσουν τον Τάιγκερ».
Η ίδια ιστοσελίδα ανέφερε έναν μήνα αργότερα ότι «ο Γουντς είναι ενοποιός σε ένα διχασμένο έθνος».
Παρά το γεγονός ότι οι Αφρο-Αμερικανοί αισθάνθηκαν προδομένοι όταν ο διάσημος γκόλφερ αποκάλεσε προ ετών τον εαυτό του «“Cablinasian” και όχι μαύρο».
Οι ίδιοι που αρχικά ήταν περήφανοι για τον πρωτοπόρο που κατέρριψε τα στερεότυπα σε ένα «σπορ λευκών».
Οι ίδιοι που «εφηύραν» αστεία που ανέφεραν πως «ο Τάιγκερ θα καταλάβει ότι είναι μαύρος όταν προσπαθήσει να βρει ταξί το βράδυ». Οι ίδιοι που τον αποκάλεσαν ειρωνικά με το βαφτιστικό του όνομα, Έλντρικ, και με τόνο που υποδείκνυε ότι κι εκείνος ήθελε πάντα να λογίζεται ως λευκός.
Ορισμένοι θύμισαν ότι οι πρώτες αστυνομικές αναφορές από τη σύλληψή του στη Φλόριντα, το 2017, έκαναν λόγο για «σύλληψη μαύρου».
Η μαύρη κοινότητα αναγνωρίζει ότι στο αίμα του ρέουν γονίδια από Ασία, Ινδία, όμως θυμίζει πως και ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, έχει μισή καταγωγή από λευκή οικογένεια, ωστόσο αναγνωρίζει τον εαυτό του ως μαύρο.
Ο Γουντς είχε λάβει πολλές κριτικές για την απόφασή του να παίξει γκολφ με τον «πλανητάρχη», Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται ρατσιστής από το σχεδόν 50% των Αμερικανών κατοίκων από το 80% των Αφρο-Αμερικανών.
Μάλιστα, ο Γουντς απέφυγε να πάρει αποστάσεις όταν ρωτήθηκε για τις φυλετικές αναφορές του Τραμπ. Απαντώντας ότι «είναι ο πρόεδρός μας και πρέπει να σεβόμαστε τον θεσμό»…
Η ιστοσελίδα «The Undefeated», όμως, επισημαίνει πως «δεν χρειάζεται να λάβει κανείς υπόψη ότι διατηρήθηκε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του γκολφ για 264 (Αύγουστος 1999-Σεπτέμβριος 2004) και 281 συνεχείς εβδομάδες (Ιούνιος 2005-Οκτώβριος 2010) για να τον σεβαστείς».
Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι «δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε πως αναδείχθηκε δις κορυφαίος άνθρωπος της χρονιάς στα σπορ από το Sports Illustrated, κάτι που δεν έχει καταφέρει ο Μοχάμεντ Άλι, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο ΛεΜπρον Τζέιμς, για να αναλογιστούμε το μεγαλείο του».
Προφανώς, όμως, σύμφωνα με το «The Undefeated», θα «πρέπει να πούμε σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι ο Γουντς τίμησε τον πρώτο Αφρο-Αμερικανό που αγωνίστηκε σε PGA Tour του γκολφ, Τσάρλι Σίφορντ, δίνοντας το όνομά του στον δεύτερο γιο του και αποκαλώντας τον Σίφορντ “παππού μου”».
Συμπληρώνοντας ότι θα «πρέπει να θυμίσουμε και πως την τελευταία δεκαετία, το ίδρυμα “Τάιγκερ Γουντς” προσφέρει ετησίως δέκα εκατομμύρια δολάρια για υποτροφίες πανεπιστημίων και εξωσχολικά κέντρα για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα».
Ο ίδιος θέλει να αφήσει πίσω το σκοτεινό φόντο και να συνηθίσει και πάλι τα λαμπερά φώτα της κορυφής.
Για την ώρα, για να (ξανα)γίνει άντρας και υπεύθυνος του εαυτού του, ο Γουντς μπορεί και πάλι να ζει την ανεμελιά και το όνειρο που είχε κάποτε ο τριών ετών μικρός Τάιγκερ.