Εννοείται πως δεν μπορεί να κριθεί ως καλύτερη η Γαλλία στον αγώνα με την Αγγλία, λόγω και μόνο ενός χαμένου πέναλτι, του Κέιν.
Ήταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι, αν έβαζε το πέναλτι ο Κέιν, με δεδομένο το mentality των Άγγλων που δεν τα παρατούν ποτέ, θα πάλευαν ως το τελευταίο λεπτό και θα μπορούσε το παιχνίδι να έχει γυρίσει υπέρ της Αγγλίας.
Στις λεπτομέρειες ήταν καλύτερη η Γαλλία και πήρε το ματς.
Η γνώμη μου όμως είναι ότι η Γαλλία είναι πιο ολοκληρωμένη ομάδα, οι Γάλλοι φέτος παρουσιάζονται σχεδόν σε όλα τους τα παιχνίδια έχοντας μια ισορροπία, είναι μια ομάδα που έχει τις δυνατότητες να φτάσει ψηλά, ακόμα και στην κατάκτηση του τροπαίου του Μουντιάλ. Στην αντίπερα όχθη, η άμυνα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του Μαρόκου, είναι το βασικό του πλεονέκτημα, όπως και οι γρήγορες αντεπιθέσεις. Έτσι έχει καταφέρει να φτάσει εκεί όπου έχει φτάσει.
Δεν θέλω να μπω σε σχόλια διαιτησίας, γιατί δεν θεωρώ ότι έγινε κάποιο ιδιαίτερο λάθος στον αγώνα με την Πορτογαλία, κάτι που στηλίτευσε ο Πέπε, επειδή σφύριξε Αργεντινός διαιτητής.
Η Πορτογαλία είχε το position, είχε την κατοχή της μπάλας περισσότερο, το Μαρόκο έκανε αυτό που κάνει πάντα πολύ καλά, δεν μπόρεσε η Πορτογαλία να διασπάσει αυτήν την πάρα πολύ καλή άμυνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έκαναν ευκαιρίες. Έχασαν δυο-τρεις φάσεις, δυστυχώς δεν κατάφεραν να βάλουν ένα γκολ και με αυτού του τύπου τις ομάδες, όπως είναι το Μαρόκο, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις πολλές ευκαιρίες. Θα πρέπει λοιπόν να βρεις αυτές τις ελάχιστες και να έχεις την ποιότητα να βάλεις το γκολ, ώστε να μπορέσεις να τους “ξεκλειδώσεις”, να τους “ανοίξεις” και να “πάει” το ματς πιο εύκολα για σένα. Αυτό δεν έγινε, αντίθετα σε κάποια αντεπίθεση το Μαρόκο κατάφερε να σημειώσει το γκολ και να πάρει την πρόκριση.
Πολύς λόγος έγινε σχετικά με τη μη χρησιμοποίηση του Ρονάλντο από την αρχή. Για να το δούμε από άλλη σκοπιά. Ο παίκτης που είχε χρησιμοποιήσει ο Σάντος στη θέση του Ρονάλντο στον αγώνα με την Ελβετία, ο Γκονσάλο Ράμος, έκανε χατ τρικ και η Πορτογαλία κέρδισε 6-1. Κι αναρωτιέμαι κι εγώ όποιος και να ήταν προπονητής τι θα έκανε! Δεν θα έβαζε τον Ράμος σε ένα κρίσιμο παιχνίδι, με δεδομένη την απόδοσή του; Μην κοιτάμε μόνο το όνομα, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος πραγματικά είναι ένα μύθος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν μιλάμε για την αξία του.
Απλώς, επειδή ξέρω και τον «Mister» αρκετά καλά, προφανώς και κοίταξε το καλύτερο για την ομάδα του. Σαφώς η απόφαση ενός προπονητή είτε θα τον δικαιώσει είτε όχι. Με την Ελβετία τον δικαίωσε, με το Μαρόκο όχι, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος. Αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία «αν είχε τον Ρονάλντο από την αρχή, αν ξεκίνησε ο Ρονάλντο κτλ». Και σε άλλα παιχνίδια έχει ξεκινήσει ο Ρονάλντο και δεν έκανε τίποτα.
Το Γαλλία-Μαρόκο δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα εύκολο παιχνίδι υπέρ της Γαλλίας. Αν δούμε τις δύο ομάδες ξεχωριστά, εννοείται ότι οι Γάλλοι είναι πολύ καλύτεροι από το Μαρόκο και από άποψη προγνωστικών θα ήμασταν υπέρ της Γαλλίας. Αλλά είναι ένας ημιτελικός και το Μαρόκο δεν έχει φτάσει εδώ καθόλου τυχαία.
Άρα, μετά τον αποκλεισμό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σημαίνει ότι θα έχει τη συνταγή και για την Γαλλία. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι, δεν θεωρώ ότι αγωνιστικά θα μας προσφέρει κάποια έκπληξη, το μοτίβο του παιχνιδιού θα είναι με ένα Μαρόκο πολύ καλά στημένο αμυντικά και να περιμένει να βρει τις δυο-τρεις φάσεις επιθετικά για να μπορέσει να σημειώσει ένα γκολ.
Απ’ την άλλη, η Γαλλία είναι μια ομάδα πολύ επικίνδυνη, όταν βρει ανοιχτούς χώρους, γιατί έχει εκπληκτική ταχύτητα στην επίθεση. Οι άνθρωποι του Μαρόκου και ο προπονητής το γνωρίζουν αυτό, οπότε θα κλειστούν αρκετά πίσω, θα δώσουν χώρο στη Γαλλία, θα της δώσουν την κατοχή και θα προσπαθήσουν να τους βρουν στην κόντρα, να πετύχουν γκολ και να πάρουν το παιχνίδι.
Ο Λεωνίδας Βόκολος είναι προπονητής ποδοσφαίρου και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής.
Επιμέλεια κειμένου: Ζέτα Θεοδωρακοπούλου
CHECK IT OUT: Λεωνίδας Βόκολος: Στον κόσμο των προπονητών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λεωνίδας Βόκολος: Μουντιάλ 2022: Ραντεβού με την ιστορία – μέρος 1ο
Αντώνης Νικοπολίδης: Ένα αλλιώτικο Μουντιάλ
Σάκης Τσιώλης: Γολιάθ σε κρίση
Φάνης Κατεργιαννάκης: Μουντιάλ 2022: Τα πρώτα συμπεράσματα
Τάσος Τασιόπουλος: Μουντιάλ 2022: Φαβορί και εκπλήξεις
Βαγγέλης Μόρας: Μουντιάλ 2022: Η ώρα των αποδείξεων – μέρος 1ο / μέρος 2ο