Ο αθλητισμός, η ανάσυρση του Ολυμπιακού Ιδεώδους αποτέλεσαν το όχημα της εθνικής πολυεπίπεδης αντεπίθεσης.
Το ιδρυτικό Συνέδριο ολοκληρώνεται πανηγυρικά με την εκλογή του Βικέλα ως Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του Ντε Κουμπερτέν ως Γραμματέα, ενώ ανακοινώνονται και οι κεντρικές αποφάσεις του.
Διανέμεται το πρώτο φύλλο του Δελτίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με τίτλο «ΑΘΗΝΑΙ, 1896»: «Το αθλητικόν Συνέδριον, εκφράσαν την ευχήν, όπως οι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες τελεσθούν το πρώτον εις τας Αθήνας τω 1896, δεν έκαμε τίποτε άλλο, ει μη να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η γόνιμος ιδέα της ανασυστάσεως των Αγώνων τούτων είναι ιδέα εξαιρετικώς ελληνική και δεν ήτο ει μη έργον δικαιοσύνης να πραγματοποιηθή κατά πρώτην φοράν εις το αυτό έδαφος, ένθα εγεννήθη το πρώτον».
Όσον αφορά στον ακριβή ορισμό της έννοιας του «φιλάθλου», η αρμόδια Επιτροπή απεφάνθη: «Φίλαθλος θεωρείται ο ουδέποτε μετασχών αγώνος προσιτού εις πάντας, ουδ’ αγωνισθείς, διά χρηματικόν βραβείον, ή διά χρήματα, εξ οιασδήποτε πηγής και αν προέρχονται ταύτα, ή προς εξ επαγγέλματος αθλητάς και όστις εις ουδεμίαν περίοδον του βίου του υπήρξε καθηγητής ή μισθωτός παραινέτης σωματικών γυμνασμάτων. Την ιδιότητα του φιλάθλου αποβάλλει όστις ήθελε πορισθεί χρήματα εκ των άθλων άτινα εκέρδισεν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ 👉ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, 👉ΕΔΩ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ATHLETESTORIES.GR:👇