Οι πρωτοπόροι δεν ακολουθούν παραδοσιακές διαδρομές. Εξ ορισμού. Η ιστορία της Μπέκι Χάμον είναι ξεχωριστή λόγω της προσωπικής αντίστασής της. Λόγω των εμποδίων και των ορίων που ξεπεράστηκαν.
Ο Αννίβας είχε πει πως «αν δεν υπάρχει δρόμος, θα πρέπει εμείς να τον ανοίξουμε». Η Αμερικανίδα προπονήτρια μπάσκετμπολ και άλλοτε σταρ του WNBA το είχε καταλάβει από νωρίς.
Γι’ αυτό και αποφάσισε να χαράξει τη δική της πορεία, δίχως να την απασχολούν οι κριτικές, οι απορίες, οι «καταδίκες».
Το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου 2020, η 43χρονη βοηθός προπονητή του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς έγραψε ιστορία. Η ίδια δεν το εκλαμβάνει ακριβώς έτσι, με δόση αλαζονείας ή υπεροψίας.
Το ζει, όπως κάθε βήμα της, ως «συγγραφή» ενός ακόμη ξεχωριστού κεφαλαίου του δικού της μονοπατιού.
Όταν προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα των Τεξανών με τους πρωταθλητές Λέικερς αποβλήθηκε ο Γκρεγκ Πόποβιτς, η Χάμον ανέλαβε τη θέση του και έγινε η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε χεντ κόουτς σε αγώνα κανονικής περιόδου του ΝΒΑ!
Οι Σπερς ηττήθηκαν, ωστόσο αυτή η λεπτομέρεια δεν ήταν ικανή να «χαλάσει» μία τόσο σπουδαία στιγμή. Η Μπέκι στάθηκε απέναντι στον κόουτς των Λέικερς, Φρανκ Βόγκελ (ο οποίος προέβλεψε πως σύντομα μία θέση πρώτης προπονήτριας την περιμένει μόνιμα στη Λίγκα) και στο τέλος παραδέχθηκε ότι «αυτή είναι μία σημαντική μέρα, όχι μόνο για μένα…».
Όταν ο έξαλλος από τις διαμαρτυρίες Πόποβιτς αποβλήθηκε, γύρισε ήρεμος το κεφάλι του προς τον πάγκο της ομάδας του, κοίταξε την Χάμον και δίχως να πει λέξη, την έδειξε.
Της πρόσφερε σιωπηλά, αλλά συνάμα με μία τόσο «εκκωφαντική» χειρονομία, το «χρίσμα» του. «Ήταν μία πολύ “Πόποβιτς” κίνηση», τόνισε η ίδια.
Τη σεζόν 2019-2020, όταν και πάλι τιμωρήθηκε από τους διαιτητές, ο κόουτς των Τεξανών είχε δώσει τη θέση του στον Τιμ Ντάνκαν. Το 2018, όταν απουσίασε λόγω του θανάτου της συζύγου του, τον είχε αντικαταστήσει προσωρινά ο Ετόρε Μεσίνα.
Τις μοναδικές μεθόδους προσέγγισης του «Pop», η Χάμον τις είχε διαπιστώσει από πρώτο χέρι το καλοκαίρι του 2012. Η Αμερικανίδα επέστρεφε στις Η.Π.Α. από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στους οποίους είχε αγωνιστεί και πάλι -όπως και το 2008 στο Πεκίνο, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο- με τη φανέλα της Εθνικής Ρωσίας.
Ο άνθρωπος που καθόταν πλάι της ήταν και γνωστός και «σεσημασμένος» συνομιλητής. Ως συνήθως, ο κόουτς των Σπερς και τότε συνεργάτης του Μάικ Σιζέφσκι στην Εθνική Η.Π.Α., ήταν απρόθυμος να συζητήσει για μπάσκετμπολ. Μίλησαν για πολιτική, για ιστορία, για κρασί. Την ρώτησε για τη ρωσική κουλτούρα, καθώς η Μπέκι από το 2007 αγωνιζόταν σε συλλόγους της Ρωσίας.
Η Χάμον θυμάμαι ακόμη αυτή τη συζήτηση.
Κάποια στιγμή, ο «Pop» τη ρώτησε ευθέως: «Αν ήσουν βοηθός μου, θα μου έλεγες την αλήθεια σε ό,τι σε ρωτούσα;». Εκείνη αποκρίθηκε: «Γιατί, όταν ρωτάς, δεν θέλεις την αλήθεια;».
«Ωραία, γιατί δεν θέλω μία χούφτα άνδρες να μου λένε διαρκώς “ναι”», συνέχισε ο Πόποβιτς. Το κοινό ταξίδι τους θα άρχιζε δύο χρόνια αργότερα…
Η Μπέκι Λιν Χάμον γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1977 στη Ράπιντ Σίτι των 70.000 κατοίκων, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Ντακότα.
Το περιβόητο Όρος Ράσμορ, όπου έχουν σκαλιστεί οι μορφές των Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θίοντορ Ρούζβελτ και Αβραάμ Λίνκολν, άλλοτε προέδρων των Η.Π.Α., βρίσκεται κοντά στη γενέτειρά της.
Από μικρή, εκείνο το μικροκαμωμένο κοριτσάκι είχε όνειρο μία μέρα να δει νοητά τη δική της αφεντιά στο μπασκετικό «Mount Rushmore» (σ.σ.: ορολογία για τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.
Είχε φιλοδοξία να παίξει και στο ΝΒΑ, όταν άρχισε να ξεχωρίζει ακόμη και σε ομάδες αγοριών! Ο πατέρας της, Μάρτι, την «προσγείωσε», αν και πάντα της χάριζε κίνητρα. Ήταν προπονητής σε τοπικές ομάδες και την έμαθε να ντριμπλάρει σχεδόν από όταν μάθαινε να περπατά.
Η αυλή του σπιτιού ήταν σε κορυφή λόφου. Σούταρε σε μία μπασκετά με τα αδέρφια και της, με «τιμωρία» όποιου αστοχούσε να κυνηγά τη μπάλα πριν φτάσει στο δάσος!
Η Μπέκι μεγάλωσε ως ένα παιδί που ψάρευε, κυνηγούσε. Στα 14 της έλαβε ως δώρο από τον παππού της ένα κυνηγετικό τουφέκι. Όταν πυροβόλησε για πρώτη φορά και χτύπησε ένα άτυχο ελάφι, έβαλε τα κλάματα και δεν το έκανε ξανά. Συνέχισε να ψαρεύει.
Αυτοπροσδιορίζεται ως «adrenaline junkie» (=«εθισμένη στην αδρεναλίνη»), έχει κολυμπήσει ανάμεσα σε καρχαρίες, την έχουν κυνηγήσει μπαρακούντα(!) και θέλει να κάνει και κάποια στιγμή ελεύθερη πτώση.
Το skydiving, όπως εξηγεί, «θα με βοηθήσει να ξεπεράσω έναν ακόμη φόβο μου. Μόνο αν νικάς τον φόβο, τον ξεπερνάς».
Εκεί που φοβήθηκε ποτέ, ωστόσο, ήταν στο ξύλινο παρκέ του μπάσκετμπολ.
Στο γυμνάσιο Στίβενς ξεχώρισε. Οι μ.ό. των 26π.-5ασ., όμως, δεν προσέλκυσαν πολλά φημισμένα πανεπιστήμια. Το Κολοράντο Στέιτ τής πρόσφερε υποτροφία.
Η βοηθός προπονητή του κολεγίου, Κέρι Γκαλέγκος-Ντούρινγκ, αν και αρχικά είχε πάει να παρακολουθήσει τη συμπαίκτριά της, Νίκι Ουέντι, είχε εντυπωσιαστεί από την Μπέκι και έλεγε πως «δεν έχω δει ποτέ μου μία λευκή και μικρόσωμη κοπέλα να παίζει έτσι!».
Ως τεταρτοετής, οδήγησε το σχολείο της σε ρεκόρ 33-3 και ως τους «16» του Τελικού Τουρνουά της March Madness του 1999. Ήταν πρώτη στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες του Κολοράντο Στέιτ, έδειχνε ατρόμητη και γεμάτη ενέργεια.
Ανυπομονούσε για το ντραφτ του WNBA το 1999, όμως δεν άκουσε ποτέ το όνομά της… Είχε μπόι 1,68μ.. Προφανώς οι ομάδες την θεωρούσαν ακόμη «κοντή». Δεν πτοήθηκε. Λίγες ημέρες αργότερα, η κοπέλα από τη Ράπιντ Σίτι βρέθηκε στα μεγάλα φώτα της Νέας Υόρκης. Οι Λίμπερτι τής έδωσαν μία ευκαιρία.
Μετά τη «μουδιασμένη» ρούκι σεζόν των 2,7π. σε 6,7΄ συμμετοχής, το 2000 είχε 12π. σε 26΄! Κέρδιζε σταδιακά χρόνο και εκτίμηση.
Έγινε πολύτιμο συμπλήρωμα δίπλα στη σταρ της ομάδας, Τερίσα Ουέδερσπουν και αγωνιζόταν περισσότερο από 30΄.
Το 2007 παραχωρήθηκε με ανταλλαγή στις Σαν Αντόνιο Σταρς και κατέγραψε μ.ό. 18,8π.-5ασ., ούσα μάλιστα δεύτερη στην ψηφοφορία για την MVP.
Αν σκεφτεί κάποιος ότι πρώτη ήταν η Λορέν Τζάκσον (Σιάτλ Στορμ) από την Αυστραλία, θα υποθέσει εύλογα πως η Χάμον ήταν εκείνη τη σεζόν η κορυφαία Αμερικανίδα παίκτρια.
Μονάχα που η Εθνική Αμερικής εξακολούθησε να την «σνομπάρει»…
Σε εκείνη την αυλή στην άκρη του λόφου, στη Νότια Ντακότα, η Μπέκι άκουσε πολλές «απορρίψεις». Ο πατέρας της συνήθιζε να της λέει κοφτά «όχι» σε κάθε απορία που θεωρούσε υπερβολική.
Με την ίδια λέξη τής «κατέρριψε» τον στόχο να καρφώσει ή να παίξει στο ΝΒΑ. Και καθώς τότε το WNBA δεν είχε ιδρυθεί, το μεγάλο όνειρο της Χάμον ήταν ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.
Φανταζόταν τον εαυτό της τυλιγμένο με την αμερικανική σημαία, να σιγοψιθυρίζει τον εθνικό ύμνο, με ένα κομμάτι χρυσού κρεμασμένο στον λαιμό της. Για λόγους που λίγοι ακόμη γνωρίζουν, η τότε 31 ετών παίκτρια δεν ήταν στα πλάνα της ομοσπονδιακής προπονήτριας, Αν Ντόνοβαν.
Δεν συμπεριλήφθηκε καν στην προεπιλογή των 23 αθλητριών για την προετοιμασία για το Πεκίνο, το 2008. Φίλοι και συγγενείς της υποπτεύθηκαν ευνοϊκή μεταχείριση από τις κόουτς σε παίκτριες από τις ομάδες τους στο WNBA…
Η Μπέκι ήταν απογοητευμένη. Βρήκε, ωστόσο, εναλλακτική για την Ολυμπιακή φιλοδοξία της.
Από το 2007, τους χειμώνες που δεν διεξαγόταν το WNBA, αγωνιζόταν στο ρωσικό πρωτάθλημα. Φόρεσε τις φανέλες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ναντέζντα (όπου έχει θητεύσει ο κόουτς Τζώρτζης Δικαιουλάκος και έχει περάσει και η Ελεάννα Χριστινάκη) και της Σπαρτάκ Μόσχας Περιχώρων, ενώ το 2009-2010 έπαιξε και στην Ισπανία με τη Βαλένθια.
Η πρόταση θα παίξει για την Εθνική Ρωσίας και να εκπληρώσει το παιδικό όνειρό της δεν χωρούσε αρνητική απάντηση…
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ρωσίας, Ιγκόρ Γκρούντιν, ήταν παράλληλα τεχνικός διευθυντής της ΤΣΣΚΑ και σκέφτηκε πως η συγκεκριμένη κίνηση θα έχει νικητές σε κάθε πλευρά.
Βασικά, όμως, δεν είχε νικητές -ή, για την ακρίβεια, είχε θιγμένους- στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Λαμβάνοντας τη ρωσική υπηκοότητα, η Μπέκι Χάμον, υπέγραψε ταυτόχρονα τριετή επέκταση με την ομάδα της Μόσχας, τριπλασίασε τις απολαβές της και απέκτησε το δικαίωμα για πριμ 250.000 δολαρίων, αν κατακτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Η αντίδραση στις Η.Π.Α. ήταν μεγάλη και συνοδεύτηκε από σκληρά λόγια. Η κόουτς Αν Ντόνοβαν την αποκάλεσε «προδότρια», λέγοντας πως «αν παίζεις σε αυτή τη χώρα, μεγαλώνεις εδώ και φοράς τη ρωσική φανέλα, δεν είσαι άνθρωπος με πατριωτισμό…».
Η Μπέκι απάντησε πως «δεν με γνωρίζει κανένας. Δεν ξέρει κάποιος τι σημαίνει η αμερικανική σημαία για μένα. Δεν μπορεί να κάνει ότι καταλαβαίνει πώς μεγάλωσα. Προφανώς, με την Ντόνοβαν αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τον πατριωτισμό».
Ξεκαθαρίζοντας ότι η επιλογή της δεν είχε να κάνει με τα χρήματα, παρότι φέρεται να έλαβε μπόνους 100.000 δολαρίων για το χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο.
Στον ημιτελικό κόντρα στις Η.Π.Α., τα βλέμματα ήταν «καρφωμένα» πάνω της και είχε 1/6 σουτ στην ήττα της Ρωσίας. Στον αγώνα για την τρίτη θέση, όμως, σκόραρε 22π. κόντρα στην Κίνα και πανηγύρισε το Ολυμπιακό μετάλλιο.
Μάλιστα, λίγο αργότερα, η Ντόνοβαν ανακάλεσε τη δήλωσή της, εξηγώντας -ίσως και λίγο ειρωνικά- πως «αυτό είναι συχνό στα σπορ και η Μπέκι έκανε μία εξαιρετική “επιχειρηματική” κίνηση ώστε να κατακτήσει ένα μετάλλιο».
Η Χάμον αγωνίστηκε με τη Ρωσία στο Ευρωμπάσκετ του 2009, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και το 2014 αποχώρησε από την ενεργό δράση, φορώντας τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σταρς, στo WNBA.
Λίγες ημέρες αργότερα, το φθινόπωρο, οι Σπερς ανακοίνωσαν ότι θα την προσλάβουν ως την πρώτη πλήρους απασχόλησης βοηθό προπονητή στο ΝΒΑ.
Ο Γκρεγκ Πόποβιτς εκτίμησε τις γνώσεις, το πάθος και το ταλέντο της, αλλά δεν έκρυψε ότι «δεν περίμενα ποτέ ότι θα γίνει τόσος “θόρυβος”. Για μένα δεν υπάρχει διαφορά. Σημασία έχει να είναι καλή στη δουλειά της και με την πρόσληψή της δεν σώσαμε τον κόσμο από τον φασισμό! Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος τρελαίνεται.
»Πάντως, δεν ανησυχώ για το τι λέει το κοινό ή ο Τύπος. Απλώς επιβραβεύω μία καλή προπονήτρια και αυτό είναι το σημαντικό».
Ο «Pop» εξήγησε την επιλογή του, προσθέτοντας πως «την περίοδο που αγωνιζόταν στις Σταρς αλλά ήταν τραυματίας, της ζητούσα να έρχεται στις συσκέψεις των προπονητών.
»Δεν φοβόταν να πει την άποψή της, είναι ευφυής, έχει θράσος και όλοι την σέβονται όχι λόγω φύλου, αλλά λόγω ιδιότητας και χαρακτήρα».
Μάλιστα, κατέληξε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως «κάτι άλλο που εκτιμώ στην Μπέκι είναι πως έχει πολύ υψηλό επίπεδο της αίσθησης του χιούμορ. Αν δεν είχε, θα έκανε άλλη δουλειά!».
Δικαίωσε άμεσα τις προσδοκίες, καθώς το 2015 χρίστηκε χεντ κόουτς της ομάδας των Σπερς για το σάμερ λιγκ του Λαβς Βέγκας και οδήγησε τα «Σπιρούνια» στον τίτλο!
Οι παίκτες την άκουγαν ευλαβικά κα η ίδια είχε τονίσει ότι «σημασία έχει που υπάρχουν γενναίοι άνθρωποι που δεν κρίνουν το ταλέντο και τις ικανότητες από το φύλο του προπονητή.
»Δεν είναι πλέον είδηση μία γυναίκα να ξεχωρίζει σε αποκαλούμενα “ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα”, όμως ούτως ή άλλως το μπάσκετμπολ δεν είναι πυρηνική φυσική και όπως όλα τα πράγματα, θέλει τον τρόπο του. Θα με ενοχλούσε αν ο Γκρεγκ με προσλάμβανε απλώς επειδή είμαι γυναίκα και ξέρω ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος της απόφασής του».
Στο Τέξας δεν βίωσε ποτέ κοιτάγματα με «μισό μάτι» ή αμφιβολία, λόγω της επιβλητικής παρουσίας του Πόποβιτς και του σεβασμού των παικτών.
Μονάχα που βρέθηκε ελαφρώς σε δύσκολη θέση όταν το 2014, μετά την πρόσληψή της, διάβασε μία ανάρτηση στο Twitter για φερόμενη ερωτική σχέση της με τον τότε σταρ της ομάδας, τον Τόνι Πάρκερ…
Κάτι που έθιξε και τον Γάλλο γκαρντ, ο οποίος μετά το διαζύγιό του με την ηθοποιό (και νυν μέτοχο σε ομάδα ποδοσφαίρου στο Λ.Α.) Ίβα Λονγκόρια, είχε παντρευτεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα τη δημοσιογράφο από τη Γαλλία, Αξέλ Φρανσίν.
Όπως έκανε πάντα η Μπέκι Χάμον, όμως, έσκυψε το κεφάλι, διατήρησε τα όνειρά της και συνέχισε την πολύ καλή δουλειά της.
Η μητέρα της, κυρία Μπεβ, αποκάλυψε πως «τη μέρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τους Σπερς, έβαλε τα κλάματα και φώναξε πως “ο Πόποβιτς με επέλεξε! Κανένας δεν με είχε επιλέξει στο παρελθόν”».
Η Μπέκι Χάμον, ωστόσο, μαθημένη να είναι υποτιμημένη και ενδεχομένως και απροσδιόριστη, έβαλε τον εαυτό της σε διαδικασία να είναι αντικείμενο συζήτησης.
Το καλοκαίρι του 2018 το όνομά της ήταν στους υποψήφιους για τη θέση του χεντ κόουτς των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το 2019, οι Σάρλοτ Χόρνετς ζήτησαν άδεια από τους Σπερς να διαπραγματευτούν μαζί της.
Παρέμεινε στο Τέξας, στο πλάι του Πόποβιτς και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα είναι η διάδοχός του. Ως συνήθως, είναι υπομονετική και περιμένει την επόμενη μεγάλη ευκαιρία της. Στο WNBA θεωρούνταν «στρατηγός του παρκέ», με «κοφτερό» μυαλό και αντίληψη που προφανώς έκαναν εύκολη τη μετάβασή της στην προπονητική.
Ο «Pop» διέκρινε σε εκείνη κάτι που είχε διακρίνει σε άλλους πρώην βοηθούς του που εξελίχθηκαν σε πρώτοι προπονητές (Μπρετ Μπράουν, Μάικ Μπούντενχολζερ, Τζέιμς Μπορέγκο, Τζιμ Μπόιλεν, Τέιλορ Τζένκινς, Κουίν Σνάιντερ, Μάικ Μπράουν, Ζακ Βον, Ερλ Ουότσον, Τζο Πράντι).
Η μοναδική διαφορά της Μπέκι Χάμον με εκείνους είναι ένα… επιπλέον χρωμόσωμα Χ στον οργανισμό της και μία αλογοουρά!
Και όπως αφηγείται η ίδια, «υπήρξαν στιγμές που πόρτες έκλεισαν στο πρόσωπό μου…
»Αλλά υπάρχουν τώρα πια στιγμές που περνώ αυτές τις πόρτες και τσιμπάω τον εαυτό μου για να δω αν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πάντα εμπόδια που πρέπει να περάσουμε, για να ανοίξουν αυτές οι πόρτες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κώστας Παπάζογλου: «Δημιούργησε την ευκαιρία σου» / Ηλίας Ζούρος: «Η ανταμοιβή του Μάικ Μαλόουν»
Εβίνα Μάλτση: «Από τη Γουμένισσα στο Γκάρντεν»
Γκρεγκ Πόποβιτς: Περί πατριωτισμού
Το «buona fortuna» δεν ήταν ευχή για τον Έτορε Μεσίνα, αλλά αποστολή
Η «εκρηκτική» Τερίσα Ουέδερσπουν «γεννά» μία «λάβα» του καλύτερου εαυτού της
Η δεύτερη ζωή της Μάγια Μουρ / Κάντις Ουίγκινς: Σημάδια, Bullying και Θαύματα…
Το βάρος και η έμπνευση στους ώμους της Έρικα Ουίλερ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ WNBA