Το μυαλό λειτουργεί συχνά αντιφατικά, περίεργα. Τη στιγμή που απαιτεί -ίσως και βαρετές- επαναλήψεις, αναζητά διαφορετικούς τρόπους έμπνευσης και παρακίνησης.
Πριν από κάθε αγώνα τένις, η Λέιλα Φερνάντεζ ακούει τον πατέρα και προπονητή της να της αναλύει ξανά τακτικές, στατιστικά χτυπημάτων με τη ρακέτα και «γωνίες» στην κίνησή της.
Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη για το US Open, τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της, η 19χρονη Καναδή, ωστόσο, χρειάστηκε άλλη προσέγγιση.
Δεν αισθάνθηκε πρωτόγνωρα. Μπορεί να είχε αγωνιστεί άλλη μία φορά στη διοργάνωση, αλλά δεν είχε φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η «σκηνή», πάντως, δεν της ήταν τελείως άγνωστη.
Την είχε «πλάσει», σκεφτεί, αναλύσει και «υποδυθεί» πολλές φορές στο μυαλό της. Τότε που ως έφηβη κοιμόταν και ξυπνούσε με ένα όνειρο. Να κερδίσει όλες τις μεγάλες τενίστριες στα τουρνουά Γκραν Σλαμ.
Χωρίς τον Χόρχε Φερνάντεζ στο πλευρό της, καθώς ο πατέρας της δεν κατάφερε λόγω υποχρεώσεων να ταξιδέψει στο «Μεγάλο Μήλο», η κόρη του περίμενε πριν από κάθε είσοδο στο κορτ μία ατάκα του. Το νόημα ήταν πάντα το ίδιο. Με διαφορετικές λέξεις ή φράσεις, αλλά με έναν απλό στόχο. «Να μπεις στο κορτ και να το διασκεδάσεις. Όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους».
Πριν αρχίσει η αναμέτρηση με την Ελίνα Σβιτολίνα για την οκτάδα του αμερικανικού Όπεν, ο Χόρχε τής τηλεφώνησε και της είπε κοφτά: «Σήμερα είναι ο πρώτος προημιτελικός σου. Κοίταξε μόνο να μην είναι ο τελευταίος… Πάλεψε με χαμόγελο για το όνειρό σου!».
Το όνειρο είχε κι άλλα βήματα… Για την ακρίβεια, ενάμιση, μισό βήμα από τον τίτλο.
Η 19χρονη πάτησε το κορτ της Νέας Υόρκης από το Νο73 της παγκόσμιας κατάταξης. Δεν ήταν άγνωστη, όμως οι σημαντικές επιτυχίες της περιορίζονταν στα juniors και girls τουρνουά.
Για κάθε τενίστα και τενίστρια που πραγματοποιεί μία απρόσμενη πορεία σε ένα φημισμένο αγώνα, υφίσταται θαρρεί κανείς ένα στοιχείο του ανεξήγητου. Κάτι σχεδόν «μαγικό».
Για τους ίδιους και τις ίδιες, βεβαίως, αυτό είναι τις περισσότερες φορές μία απλή εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Στην αντοχή τους να παίξουν υπό πίεση που δεν είχαν βιώσει ποτέ.
Δεν υπάρχει «μαγικό» συστατικό. Είναι απλώς αυτοπεποίθηση. «Είναι απλώς τένις», όπως λέει η ίδια η Φερνάντεζ η οποία νικώντας κατά σειρά τις Ναόμι Οσάκα (Νο3 στον κόσμο), Αντζελίκ Κέρμπερ (Νο17), Σβιτολίνα (Νο5) και Αρίνα Σαμπαλένκα (Νο2), έφτασε ως το τελικό!
Η Καναδή έγινε -για λίγο- η νεαρότερη φιναλίστ σε τελικό Γκραν Σλαμ μετά το 2004 και την Μαρία Σαραπόβα. Το ρεκόρ της το «έκλεψε» λίγη ώρα αργότερα η άλλη φιναλίστ, η 18χρονη Έμα Ραντουκάνου, νικώντας στον δεύτερο ημιτελικό την Μαρία Σάκκαρη.
Η Λέιλα Φερνάντεζ, αν και ηττήθηκε τα ξημερώματα της 12ης Σεπτεμβρίου 2021 στον τελικό από την Ραντουκάνου, έγραψε το όνομά της σε άλλη μία σελίδα της ιστορίας του τουρνουά. Καθώς έγινε επίσης η δεύτερη, μετά τη Σερίνα Ουίλιαμς, που κατάφερε στο ίδιο αμερικανικό Όπεν να αποκλείσει τρεις αντιπάλους από το Top-5 της παγκόσμιας κατάταξης
Η Σερίνα το πέτυχε το 1999, όταν απέκλεισε τρεις τενίστριες από την κορυφαία πεντάδα του κόσμου, φτάνοντας και στην κατάκτηση του τροπαίου (πρώτου από τα συνολικά 23 της) κόντρα στην Μαρτίνα Χίνγκις, ωστόσο είχε εκκινήσει από το Νο6.
✔️ No. 3 Naomi Osaka
✔️ No. 16 Angelique Kerber
✔️ No. 5 Elina Svitolina
✔️ No. 2 Aryna SabalenkaLeylah Fernandez has defeated four consecutive ranked opponents, including three in the Top 5️⃣, en route to the #USOpen final 👏🇨🇦 pic.twitter.com/bCQTb4Mwu5
— ESPN (@espn) September 10, 2021
Η Λέιλα Άνι Φερνάντεζ γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2002 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας.
Ο πατέρας της, Χόρχε, κατάγεται από τον Ισημερινό, όπου έχει παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο. Η μητέρα της έχε ρίζες από τον Καναδά και τις Φιλιππίνες. Η νεότερη αδερφή της, Μπιάνκα Τζολί, παίζει επίσης τένις.
Η φαμίλια, εκτός από την μεγάλη αδερφή της, Τζόντεσι, η οποία εργάζεται ως οδοντίατρος, μετακόμισε το 2018 σε ένα διαμέρισμα στην παραλία Μπόιντον της Φλόριντα, ώστε τα δύο μικρότερα κορίτσια της να αρχίσουν επαγγελματική καριέρα στο τένις.
Η Λέιλα είχε αρχικά προπονητή τον Ντέιβ Ρίνεμπεργκ. Ο Ρίνεμπεργκ, παρότι κάποια στιγμή αποχώρησε γιατί διαφώνησε με τον Χόρχε Φερνάντεζ για τη στρατηγική, τονίζει πως «η Λέιλα έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και πάντα θα την υποστηρίζω, γιατί είναι ένα ένα καταπληκτικό παιδί!».
Η Φερνάντεζ «έχρισε» προπονητή τον πατέρα της και θέλησε να «εξαργυρώσει» την καλή, αλλά παράλληλα και ασταθή τελευταία διετία της.
Τον Ιανουάριο του 2019 έφτασε ως τον τελικό του Όπεν Αυστραλίας νέων, χάνοντας από το Νο1 της ηλικιακής κατάταξης, Κλάρα Τόσον. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, όμως, νίκησε την Έμα Ναβάρο και κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός νέων.
Έγινε η πρώτη Καναδή με τίτλο junior Γκραν Σλαμ, μετά το 2012 και τον θρίαμβο της Εζενί Μπουσάρ στο Ουίμπλεντον. Εξαρχής οι συγκρίσεις με την Μπουσάρ έγιναν καθημερινές.
Η τελευταία, μάλιστα, έφτασε το 2014 ως τον τελικό του Ουίμπλεντον, με τον Τύπο να αναφέρει πως «“ξεπήδησε” από το πουθενά!». Παρότι την ίδια σεζόν βρέθηκε και στους ημιτελικούς του Ρολάν Γκαρός και του Όπεν της Αυστραλίας!
Ο Ρίνεμπεργκ εκτιμά ότι «η Λέιλα έχει αυτή τη στιγμή αυτή την αύρα που διέθετε η Μπουσάρ». Μονάχα που περιμένει ακόμη περισσότερα από την πρώην αθλήτριά του.
Η Μπουσάρ έφτασε μεν ως το Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης το 2014, όμως έκτοτε δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και πλέον έχει «πέσει» στο Νο168, έχοντας κερδίσει έναν μόνο τίτλο WTA.
Η Φερνάντεζ, πάντως, αποκάλυψε πως μεγαλώνοντας «είχα ως παράδειγμα την Ζιστίν Ενάν. Φανταζόμουν τον εαυτό μου να αγωνίζεται εναντίον της σε ένα γεμάτο γήπεδο…
»Φανταζόμουν ότι νικώ την Ναόμι Οσάκα, την Σερίνα και την Βίνους Ουίλιαμς και πάντα έλεγα πως σε αυτό το επίπεδο θα φροντίσω να περνάω καλά στο κορτ».
Πλέον, ευχαριστεί τον… Μάτζικ Τζόνσον για τα συγχαρητήρια μέσω Twitter, αλλά και τον Καναδό παλαίμαχο σταρ του ΝΒΑ και νυν κόουτς των Μπρούκλιν Νετς, Στιβ Νας, για τη στήριξη στη «γωνιά» της!
Thank you @MagicJohnson 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼 https://t.co/8nk9rphsXG
— leylahfernandez (@leylahfernandez) September 8, 2021
Ο Χόρχε Φερνάντεζ, αν και αυτοδίδακτος στην προπονητική του τένις για χάρη της κόρης του, έγινε ο βασικός κόουτς της, αλλά συνεργάζεται στενά με και με τον Γάλλο προπονητή, Ρομάν Ντεριντέ.
Ωστόσο, οι μέθοδοί του προέρχονται συχνά από το δικό του, ποδοσφαιρικό παρελθόν. Και όχι μόνο. Ο Φερνάντεζ δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα. Μάλιστα, παρακολούθησε μαζί με την Λέιλα το ντοκιμαντέρ «All or Nothing: Manchester City».
Ζήτησε από την 19χρονη να παρατηρήσει την προσέγγιση του Καταλανού στο παιχνίδι, δίνοντας έμφαση στην αξία της υπομονής και τις διαφορετικές γωνίες της επίθεσης.
Η ίδια η Λέιλα έχει δηλώσει ότι «μου αρέσει το στυλ του Γκουαρδιόλα. Η τακτική του μοιάζει συχνά με το παιχνίδι μου στο κορτ». Ενώ αποκάλυψε, λόγω της συμπάθειας της, «αν και είμαι οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης, αυτή την περίοδο κάνω ένα διάλειμμα στη στήριξή μου και υποστηρίζω τη Μάντσεστερ Σίτι».
Η νεαρή τενίστρια δεν «λύγισε» από τα ασταθή και απρόβλεπτα αποτελέσματά της. Τον Ιούλιο του 2019 κατέκτησε τον πρώτο επαγγελματικό τίτλο της, νικώντας την συμπατριώτισσά της, Κάρσον Μπράνστιν στον τελικό του Gatineau Challenger, για το ITF.
Το 2020 πραγματοποίησε το Γκραν Σλαμ ντεμπούτο της στη Μελβούρνη και λίγο αργότερα, για το Fed Cup, νίκησε την τότε Νο5 στον κόσμο, Μπελίντα Μπέντσιτς.
Το 2021 άρχισε με τον παρθενικό τίτλο της σε επίπεδο WTA, στο Μόντερεϊ Όπεν, τον Μάρτιο, και έγινε η νεαρότερη που κέρδισε τίτλο δίχως να χάσει σετ!
Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, τίποτε δεν «έδειχνε» την πορεία της στο US Open. Η Καναδή έφτασε στη Νέα Υόρκη μετρώντας επτά ήττες από αντιπάλους κάτω από το Νο80 του κόσμου… Μετά τον τίτλο της στο Μόντερεϊ, αποκλείστηκε στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο στα 11 επόμενα τουρνουά που αγωνίστηκε. Η φιλοδοξία και η αισιοδοξία της, πάντως, δεν κλονίστηκαν.
Στην αρχή του έτους τη ρώτησαν ποιος είναι ο φετινός στόχος της και αποκρίθηκε με σιγουριά «να φτάσω ως στο Νο10 της παγκόσμιας κατάταξης!». Εξηγώντας πως «έπειτα από κάθε ήττα συνεχίζω να δουλεύω πιο σκληρά».
Και συμπλήρωσε ότι «όλα όσα συμβαίνουν στο US Open δεν είναι έκπληξη για μένα και απολαμβάνω κάθε στιγμή. Ακολουθώ τις εντολές του πατέρα και προπονητή μου και πάντα μου θυμίζει να έχω υπομονή».
Είναι και η συνέχεια του υπόβαθρου και της προσωπικής «κληρονομίας» της. Δεν ξεχνά ότι «ο Καναδάς μάς αποδέχθηκε», ενώ τονίζει πως «προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ και για τον Ισημερινό και για την κουλτούρα των Φιλιππίνων».
Είτε στην εξέδρα, κοντά της, είτε με μία τηλεφωνική κλήση από μακριά, η φωνή του Χόρχε Φερνάντεζ είναι πάντα στο αυτί της Λέιλα. Είναι η απαραίτητη καθοδήγηση για εκείνη. Είναι ενίοτε η φωνή της λογικής στον νεανικό ενθουσιασμό της ή μία επιπλέον ώθηση στην αστείρευτη ενέργειά της.
Θα της λέει πάντα να είναι υπομονετική και να έχει εμπιστοσύνη στο παιχνίδι της, είτε κερδίζει είτε όχι. Θα την «προσγειώνει» στην πραγματικότητα όταν χρειάζεται και θα της τονίζει πως δεν πρέπει να σταματήσει να ονειρεύεται.
Πολλοί θεωρούν ότι η Λέιλα Φερνάντεζ εμφανίστηκε σχεδόν από το… πουθενά. Το δικό της «πουθενά», όμως, ήταν απλώς η φαντασία, η φιλοδοξία της. Στοιχεία που μοιάζουν περισσότερο με έμφυτα παρά με φιλοσοφία που «καλλιεργείται» όσο μεγαλώνει.
Μαζί με την Έμα Ραντουκάνου είναι η έκφραση της νέας γενιάς του παγκόσμιου τένις. Η Φερνάντεζ νίκησε σε μερικές μέρες στη Νέα Υόρκη τέσσερις σπουδαίες αντιπάλους που έχουν συνδυαστικά επτά τρόπαια Γκραν Σλαμ και συνολικά 46 τίτλους.
Κάτι που για την ίδια δεν είναι ακατόρθωτο και απρόσμενο. Έχει αναφέρει πως «ακόμη και παίζοντας ποδόσφαιρο εναντίον του πατέρα μου, πίστευα ότι μπορώ να τον νικήσω.
»Εκείνος “φύτεψε” μέσα μου τον ανταγωνιστικό πνεύμα μου και από πολύ μικρή πάντοτε ήξερα πως μπορώ να νικήσω οποιαδήποτε αντίπαλό μου».
Η στιγμή που (σχεδόν) το κατάφερε είναι η στιγμή της, μέχρι την επόμενη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η στατιστική της Έμα Ραντουκάνου είναι το κάθε δευτερόλεπτο της «νέας ζωής» της
Κόρι Γκοφ: Μία 15χρονη στη μεγάλη «σκηνή» / Τα παιχνίδια μυαλού της Ίγκα Σφιόντεκ
Η Ναόμι Οσάκα δεν ήθελε, αλλά έμαθε να μιλά για όσα έχουν σημασία
Μαρία Σαραπόβα: Το διαχρονικό «my way» της «Σειρήνας της Σιβηρίας»
Το αριστερό χέρι (της καρδιάς) της Πέτρα Κβίτοβα
Η Ντάρια Αμπράμοβιτς είναι το καθαρό βλέμμα των αθλητών στο… κενό
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΝΙΣ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ